2020. máj 09.

Hogyan legyél sikeres női vállalkozó!

írta: Mayerné Répási Adrienn
Hogyan legyél sikeres női vállalkozó!

Tomán Szabina mesél munkájáról és nőiességről, melyek megférnek egymás mellett

toman_diet80274.jpg

Anyaság, munka, háztartás, nőiesség. Egy nőnek minderre oda kell figyelnie, ami nem könnyű, főként, ha érvényesülni is szeretne karrierjében. 

Tomán Szabina 15 évig volt sikeres divatmodell, reklámkampányok arca, most kemény üzletasszony. Ő mesél ma arról, hogyan lehet érvényesülni a férfiak uralta vállalkozói világban úgy, hogy nőiesek is maradjunk mellette. A sikeres üzletasszony, a Toman Diet Lifestyle tulajdonosa, édesanya és most már a Cápák között című sikeres műsor egyik cápája is. Köszönöm neki, hogy válaszolt a kérdéseimre.

- Gyönyörű, csinos és sikeres nő vagy. Mennyire nehéz érvényesülni nőként a vállalkozók kemény világában? Hátrány vagy előny inkább a női mivoltod?

Az üzleti világ férfi lakta terület volt nagyon sokáig. Ez egy tesztoszteronnal teli világ.  Keménységre szükség van, és nekem is bele kell simulnom sokszor olyan helyzetekbe, amikor nem a tipikus női eszköztárból dolgozom. Másként nem tudnék ebben részt venni, nem tudnám az akaratomat érvényesíteni. Viszont a világ egyre nyitottabb, a férfiak is. Egyre több női vezető van, női munkahely van. Ez egy jó tendencia.

- Hogy állsz az előítéletekhez? Meg kellett küzdened vele alaposan?

Sokszor hitték azt egy üzleti tárgyaláson, hogy én a tulajdonos asszisztense vagyok, és majd jön a főnököm. Ma már könnyebb.

A modellszakma megkeményít, és hozzászoksz ahhoz, hogy néznek, méregetnek, esetleg kritizálnak és te állod a sarat. Éppen ezért már a saját vállalkozásommal kapcsolatos kritikákat is jól kezelem. Nem csak szép pofim van, de nagyon rövid idő alatt lett egy egymilliárd forintot érő márkám. Én ezt tudom, ezzel tisztában vagyok. Teszem a dolgom.

- Topmodellként kezdted, majd később vállalkozó lettél. Egyik sem könnyű munka. Szereted a kihívásokat?

Igen. Mind a mai napig folyamatosan fejlesztem magam. A vezetői készségek egy része jön természetesen, de fontos, hogy figyeld magad, mi az, ami belőled ugyan természetesen fakad, de nem biztos, hogy ez a tulajdonságod jó vezetővé tesz.

Én például hiányolom magamból a megfontoltságot, sokszor érzésből, ösztönből döntök, miközben az üzleti döntéseimet racionális alapon is fontos lenne átgondolni. Meg kellett tanulnom beleállni helyzetekbe. Én különben nem szeretek konfrontálódni, de vezetőként fontos, hogy ne félj attól, hogy kemény vagy, határozott, szigorú. Nekem a vállalkozás indulásánál magabiztosságot adott, hogy mindent átlátok és kontrollálok. De látom ennek a hátrányát, mert ez sokszor vezetett kapkodáshoz, vagy járt időveszteséggel. Most tanulom, hogy egyensúlyban tartsam a céget és magamat. Van egy operatív vezetőm, most értem meg én is, meg a cégem is arra, hogy átadjak dolgokat.

toman_diet80327.jpg

- 3 év alatt sikeres vállalkozást húztál fel a semmiből egy olyan kis országban, ahol a csapból is életmód és fitnesguruk folynak. Mi a sikered titka szerinted? Hitelesség alázat, sok munka, kitartás vagy mind egyszerre? Esetleg valami teljesen más? 

Jó tulajdonság szerintem a kitartás, enélkül nem megy, hisz mindig vannak hullámvölgyek. Fontos még a hit, hogy hidd el, képes vagy rá. És nagyon fontos a kreativitás, ami alatt azt értem, hogy mindig kicsit feszegesd a saját határaidat, ne állj meg, menj tovább, találj ki újat, fejleszd az üzletet.

Nem tévesztek célt. Az volt az álmom, hogy legyen egy boltom. Másként valósult meg, mint ahogy eredetileg képzeltem, de van egy boltom. Amiben olyan prémium termékeket kínálunk, amivel hozzájárulunk az emberek egészségének megőrzéséhez. Folyamatosan álmodozom és tele vagyok tervekkel. Ez tart mozgásban.

- Miben több, másabb a te programod a hasonlóktól?

A Toman Lifestyle ma már több termékvonal, nem csak diéta. A diéta abban más, hogy személyre szabjuk és vendégeink kezét egy konzulens, egy tanácsadó végig fogja. Folyamatosan mérjük a vendégeket, nézzük az eredményeket, ha elakadnak, konzulensüket úgy hívhatják fel, mint egy mentort.

Nem egyszerűen fehérjeporokat kínálunk, hanem teljes értékű táplálékokat, amikkel egy-egy étkezés is könnyedén kiváltható. Gyors, instant megoldás. Nagyon széles az ízválaszték, nem lehet ráunni. Majdnem 100 féle élelmiszert kínálunk jelen pillanatban, amiben a levestől a kekszig, a krumplipürétől a smoothie italig, a chipstől a kenyérig, a csokitól a müzliszeletig minden megtalálható.

Amiben szerintem szintén mások a mi termékeink az egészen egyszerűen abból adódik, hogy én a nevem adom hozzájuk. Mindig hosszú idő megtalálni a gyártót. Mind a mai napig, ha valami új dolgot fejlesztünk, a gyártó megtalálására nagyon kényes vagyok. A Toman termékek nagyon komolyan bevizsgált termékek, magas, prémium minőségű alapanyagok, a nevem van a terméken, én is fogyasztom őket.

- Tomán Diét életmódprogram létrehozójaként számodra nem csak munka az egészséges életmód, hanem tényleges életmód is? Mennyire figyelsz oda a saját és családod táplálkozására, mozgására? 

A családoméra azt hiszem jobban, mint a sajátoméra. Bár arra is ügyelek, ez nem is kérdés. Most éppen én is diétázom és a Toman diéta második szakaszában vagyok, fegyelmezettebben étkezem.

Kisebbik lányom, Szofi már elmúlt kétéves. Amíg pici volt, addig nekem sem volt időm edzeni, az utóbbi időben ez azonban már hála égnek helyre állt, és idei tervem, hogy a heti három edzésem tartsam és ne mondjam le pusztán lustaságból, mert nincs kedvem fél hatkor felkelni. Már engem is csábít a kinti szabad levegő. Szívesen futok. Nem hosszú távokat, de annyit mindenképpen, hogy a fejemből kiürüljenek a gondolatok. Jól esik gyönyörködni a természetben. 

toman_diet80468.jpg

- Az életmódprogramod hihetetlenül sikeres már 8 éve. Egyszerűen szárnyal. Gondoltad mikor indítottad, hogy ilyen magasságokig fog emelkedni?

Három év alatt lett félmilliárdos vállalkozásom, és most ott tartunk, hogy a márka értéke közel egymilliárd forint. Amikor a létszámunk megnőtt, az mindenképpen fordulópont volt, egy kis vállalkozásból építünk nagyvállalatot. Nem a saját hálózatunkat növeljük, másfajta üzleti modellt követünk, a franchise hálózat fejlesztése mellett döntöttünk. Fordulópont volt még az első nemzetközi nyitás. Fordulópont volt az is, amikor a diéta irányból elmozdultunk egy szélesebb spektrum felé és már egy komplett életmódprogrammal és ahhoz kapcsolódóan egy szélesebb termékportfolióval is jelen vagyunk.

Van egy timeline, ami 2030-ig tartalmazza a terveinket. De azt gondolom, amíg élek, addig nem tudok, és nem is szabad határt szabni, hogy meddig megyünk, hova tartunk. Nem korlátozom magunkat.

- Mit szeretsz a munkádban a legjobban? Milyen visszajelzés volt a legmaradandóbb számodra? 

A termékfejlesztés, az, hogy arcot adunk egy ötletnek. Nem csak a csomagolásra gondolok, minden részletre, a belbecsre ugyanúgy. Amikor a prototípust a kezemben tartom, az valami fantasztikus érzés. Volt valami, ami csak a fejemben létezett, és akkor egyszer csak ott van a valóságban. Ez a legizgalmasabb az egészben.

- Vannak nehézségei a munkádnak, olyan része, amit nem szívesen viszel? 

Mind a mai napig fejlesztem magamat. Nem mindenki rendelkezik azokkal a kompetenciákkal, tudással, amivel egy sikeres vállalkozó már igen. Nekem az elején a pénzügyi terület okozott kihívást, és a kishitűségem. Jó csapatra mindig szükség van. Ehhez jó, ha megvan az anyagi háttér, de az, hogy mentálisan, szellemileg folyamatosan kondicionáljuk magunkat arra, hogy ezt a csapatot mi irányítjuk, ez a csapat a mi víziónkat követi, és a mi álmunk megvalósításán dolgozik, rendkívül fontos. A pénz önmagában nem elég. Egy üzleti vállalkozás ennél lényegesen komplexebb.

- Hogyan tudod a munkát összeegyeztetni a családoddal? Mennyire nehéz?  Hiszen sokan azt hiszik, neked könnyű, mert híres vagy, szép vagy és sikeres. 

Bevallom az énidő nagyon hiányzik, és Szofi születése óta nem volt lehetőségem arra, hogy csak magamra figyeljek. Kell az elmének egyedül lenni, mert ebből töltődünk, inspirálódunk, ez segít minket kicsit kívülről ránézni a dolgokra. Nekem ez régebben nagyon jól működött. Ezért most döntöttük el, hiszen Szofi már kicsit nagyobb, hogy heti háromszor fél 6-kor kelek, és sportolok, ill. három havonta elmegyek egyedül egy hétvégére, ahol még telefont se veszek elő. Csak akkor lehetünk kiegyensúlyozottak, ha kitaláljuk magunknak azt, hogyan tudunk töltődni, magunkkal is foglalkozni.

De azt el kell dönteni, hogy mikor hol vagyok és mivel foglalkozom. Mikor a családdal, mikor munkában. Ehhez tartani kell magam. Igényel szervezést, és persze bevonunk segítséget. Az egyensúlyt szeretném megtartani az életemben munka és magánélet között.

- A most induló Cápák között című műsor második évadának női üzletasszonya szerepére vállalkoztál. Készültél rá valahogy? Kemény leszel vagy könnyen meggyőzhető, ésszerű érvekkel, számokkal? Milyen új kihívásokat állítottál a műsor eléd? 

Azt képviselem, amit egy üzletasszony, mint plusz esszencia, behozhat a férfi Cápák négyesébe. Számomra az egyensúly mindig a legfontosabb. Azt érzem, hogy bennem már egyensúlyban vannak azok a kvalitások, amiket a férfiaktól lestem el az elmúlt években, mindezt pedig ki tudom egészíteni egy pici női rafinériával, lágysággal, kedvességgel, humorral. Mi nők megengedhetjük magunknak, hogy ne csak a számokat nézzük egy befektetésnél. A női megérzések sosem csalnak. Anya vagyok, üzletasszony vagyok és számomra minden olyan kezdeményezés fontos, ami az emberek életminőségét javítja, és arra irányul, hogy az egészségüket megőrizzék. Fontos, hogy olyan vállalkozásokat támogassunk, melyek a gyerekeink életét is jobbá szeretnék tenni. Nem szeretnék részleteket elárulni. Nagyon jó befektetéseim lettek.

Most tanulom, milyen az, betársulni valakik mellé. A saját vállalkozásomban 100%-ban vagyok tulajdonos. Most kapcsolódhatok csapatokhoz, mentorálhatom, segíthetem őket, ez egy teljesen más szerepkör. A feladatom nem merül ki annyiban, hogy a pénzügyi hátteret biztosítsam a fejlődésükhöz. Ebben az új szerepkörben kell megtalálnom megint magam, és ez nekem is egy kihívás.

96288746_241868230487331_7154054976870809600_o.jpg

- Mit teszel azért minden nap az egészséges étkezésen kívül, hogy ilyen csinos és nőies vagy? Mozgás? Csodakrémek? Sok vízivás? Vannak ilyen kis praktikáid, amit szívesen megosztasz másokkal? 

 Akárhogy is vigyázok rá, az arcbőrömet az évszakváltás, a hideg, a fénytelenség, a nyirkos levegő és a szmog mindig megviseli. Végre itt a tavasz, úgy érzem, hogy a több alvás mellett még jobban oda kell figyeljek magamra. Amellett, hogy mindig ügyelek rá, hogy elég folyadékot igyak, ilyenkor jöhetnek a friss, illóolajokkal gazdagított tavaszi arcápolók is. A gondos arctisztítás után a hidratálás, táplálás, ápolás.

Idén különösen izgalmas a tavasz, hiszen hosszú évek munkája után saját arckrémemmel ápolom bőrömet. A Bloom Me nemcsak a testnek, hanem a léleknek is csodás gondoskodás. Ha a reggelem egy megfelelő arckrémmel indul, a napom pedig egy mini, de annál hatékonyabb arcápoló rutinnal zárul, akkor bármilyen fáradt is vagyok, rögtön sokkal jobban érzem magamat.

Köszönöm a lehetőséget és további sok sikert kívánok neked Szabina az életben!

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#interjú #nőivállalkozó #vállalkozás #toman #Tomandiet #TománSzabina #cápákközött #RTLKlub #műsor #életmód #egészség #diéta #lifestyl

 

Szólj hozzá

Interjú Anyák