2019. okt 31.

Pulóver mustra egy kis csavarral

írta: Mayerné Répási Adrienn
Pulóver mustra egy kis csavarral

Ezzel is tehetsz a bolygónkért! Vegán pulóver...

 custom900x1200_860124.jpg

Nem, nem írtam el az alcímet. Nem vagány akart lenni, bár az is, hanem vegán embereknek készülő pulóverről van szó. Hogy mitől vegán egy pulóver? Következő cikkemből ki fog derülni, ha velem tartotok, de egy nagyszerű pulcsi mustra is, melyben szebbnél szebb, izgalmas meleg felsőt mutatok be.

Első körben lássuk csak, mi az a vegán. A vegetarizmust ismered? 

A veganizmus, vegetarizmus az állati eredetű termékek használatának mellőzése  teljességgel. Tartozik hozzá egy filozófia is, ami elutasítja az érezni képes állatok árucikk státuszát. Érző, lélegző lények ők is, azt vallja a vegán ember, hogy bármilyen jellegű bántásuk, felhasználásuk tilos. Ez megnyilvánulhat csupán a táplálkozás másságában(nem eszik semmi állati eredetűt, hal, hús, tejtermék, tojás, méz), de szórakozás, a ruházkodás és a higiéniai termékek kiválasztásában is.

Nem könnyű feladat, de teljességgel érthető. Most nem mennék bele filozófiai fejtegetésekbe, jó-e ez vagy sem, kell-e vagy mégsem. Nem nyúlnék vissza az ősemberekig és hasonló. Mindenki döntse el maga, hogyan szeretne élni, miben hisz, mely módon. Postom célja nem vita generálása, csupán a vegán ruhadarabok létezése, azok előnye és bemutatása.

Megdöbbentem, mikor ez a címke, ily formában szembe jött velem. Létezik ilyen, hogy vegán ruhadarab? Milyen jó, hogy van, aki mindenkire gondol. Így rögtön utána is olvastam a témának, ráadásul tesztelni is szerettem volna, mennyiben másabb, mint a megszokott, magas minőségű, meleg ruhadarabok, például a pulcsik, de állatszőrrel való felturbózás nélkül.

"A Vegán Társaság azt mondja, hogy a vegán védjeggyel bejegyzett termékek fellendülőben vannak, míg 2018-ban 119 termék került bejegyzés alá, addig idén, 2019-ben eddig mintegy 2 ezer termék kapta meg a védjegyet. A vegán kifejezést Donald Watson, a brit Vegán Társaság (Vegan Society) társalapítója alkotta 1944-ben."

Van létjogosultsági, hiszen egyre többen keresik, szeretik ezeket a ruhadarabokat, odafigyelnek a minőségre. Miért nem ismertebbek? 

custom900x1200_859901.jpg

Az egyértelmű, hogy ha vegán életmódot folytatsz, akkor nem használsz szőrmés ruhadarabot, bundát vagy bőrkabátot, bőr táskát, pénztárcát, még díszítést sem.Valahogy én tökéletesen megvagyok nélkülük. Nem is érzek késztetést arra, hogy bundát viseljek, ha trendi, ha nem. Ezek azok a ruhák, amik rögtön eszébe ötlenek az embernek, ha az állati eredetű termékek kerülnek szóba. De egy pulóver is lehet vegán azáltal, hogy nem állati szőrből készül, mint mondjuk a gyapjúpulóver. Ennél még nem állnék meg, jusson eszedbe a selyem is, ami a Bombyx mori hernyójának mirigyváladéka, mert az is tiltólistás akkor. És még jó pár anyag ismert, amihez igénybe veszik az állatok szőrét, ilyen például a moher (a moherkecske szőre), kasmír (a kasmírkecske szőre), a teve vagy a láma szőre, az angóra (angóranyúl szőre), a lószőr is. Sok kevertszálas anyag is van, amihez szintén tesznek állati eredetű szálat. Érdemes jól megnézni a címkét, a feliratát, mielőtt megveszed az adott terméket, ha úgy döntesz odafigyelsz rá. Még arra is ügyelned kell, hogy a ragasztó, a szál, amivel varrták, a díszítés vagy az állatokon való tesztelése az alapanyagoknak nem jött-e létre, csak is kizárólag akkor vegán egy adott termék, ha ezeknek a feltételeknek megfelel!

custom900x1200_320215.jpg

Egyre több tervező dolgozik ezek az eszmék mentén. Új anyagokat kísérleteznek ki, amikhez nincs szükség az állatokra semmilyen formában. A széles repertoárt még tovább szélesítik. Így szerencsére egy vegán életmódot folytató embernek sem kell egy szál pendelyben járkálnia. Rengeteg mű vagy épp természetes összetevőből készült ruha kapható számukra is. Például len, pamut, akril, poliészter és sok más anyag a rendelkezésünkre áll a ruházkodáshoz. A Beauty In The Box remekül összeszedte itt egy cikkben a meleg pulóverek anyagfajtáit, hogy könnyebben dönthess, mert ugye nem kell bemutatni, egy gyapjú pulóver előnyét, a meleg, pihe-puhaságát. De van már alternatívája, ami ugyan olyan jó és nem kell hozzá állat. 

A  rendelkezésemre is bocsátott egy darabot gyönyörű pulcsi formájában a Beauty In The Box, mely teljesen vegán eredetű. Nem volt másabb a tapintása, a meleg érzete sem. Tökéletesen hozza az elvárt formát, csinos, kényelmes, meleg, könnyen kezelhető, tisztítható és nem lehet érezni különbséget. Azt már csak csendesen kérdezném meg, hogy ha így is meg lehet oldani, miért nem elterjedtebb? Miért nem figyelnek erre többen? Nagyon jó dolog! Az ára, minősége sem tér el a nem vegán termékekétől, ez sem lehet kifogás. 

 

 Az tudtad, hogy október 1-én van a vegetáriánusok Világnapja?

 Az enyémen kívül rengeteg vegán felső található még az oldalon, mint például ez a gyönyörű színű pulóver.

custom900x1200_857884.jpg

 

. Vagy a sportosabb oldalt képviselve ez itt.

custom900x1200_857187.jpg

 

ReAd-blog

#szponzorálttartalom #vegan #vegetarizmus #állatszőrmentes #természetes #pulóver #pulcsi #csinos #ruha #ősz #tudatosöltözködés #Beautyinthebox #ReAdblog #blogger #bloggerday #bloggerlife #valóélet 

 69581325_471768720270306_7571922708854734848_n.jpg

 

Szólj hozzá

Kitekintő Csajos oldal