2019. jún 13.

Unikornis és az elfogadás

írta: Mayerné Répási Adrienn
Unikornis és az elfogadás

Bosnyák Viktória: Unikornis ​égen, földön

covers_541373.jpg

Melyik kislánynak (nagylánynak, felnőtt nőnek) ne jönnének be az unikornisok? Így biztos volt, hogy ezt a mesét el kell olvasnunk csajokkal. Ezúton is köszönjük a Manó könyveknek a kötetet. Izgalmas és tartalmas estét varázsoltak nekünk általa.

Este elfoglaltság lett a könyvből, egy kis nyugtató, álomba ringató, ám elgondolkodtató, elalvás előtti olvasmány. Vékony könyv, így hamar a végére is értünk. Én igazából csak a gyönyörű borítója miatt egyeztem bele. Imádom, hogy szépséges, színes, mégis egyszerű rajzok tarkítják. Minden elismerésem az illusztrátornak Rippl Renátának! Rajzaival „eladta” a könyvet. Na jó, nekem amúgy is  gyengém a jó illusztráció.

Túl sok elvárásom nem volt a könyvvel kapcsolatban, ezért kellemesen meglepett, hogy ennyire élveztem én is. A képzeletemben úgy élt, hogy van pár sorocska, aztán kész, az is nagy jelentőséggel nem bíró mondatból áll leginkább, hanem végtelenül egyszerű. Alaposan rácáfolt. Van mondanivalója, tanít észrevétlenül, ráadásul több korosztályt is megszólít. A szöveg élvezhető, tág szókinccsel dolgozik.

Nagyon jó kötet, ha a kisebbeknél rá szeretnél világítani az állatok közötti különbségekre. Ám ennél még jobbat, nagyobbat tud a kötet, a másság elfogadására tanít! Azt, hogy mindenki olyan, amilyen, és úgy szép, jó, ahogy van. Nem lehet mindenki szivárványos unikornis, de ettől nem lesz rosszabb a többitől, hanem csak kicsit másabb. Neki is megvannak a maga erősségei, szépségei, csak észre kell venni. Azt hiszem, ez az, amit nem csak gyerekekben kellene tudatosítani, hanem a felnőttekben is! De ha elkezdjük kis korban, nyert ügyünk van. Mindenki szép, értékes, a maga módján!

Főhősünk egy zsémbes, fehér unikornis, aki még a szivárványnak sem tud örülni. Na de ki nem szereti a szivárványokat? Ilyen nincs! De miért ilyen? A rövid bemutatkozás után rögtön beindul a cselekmény egy útkereséssel. Kornélia, a kis fehér unikornis más, mint a többiek. Nem tud varázsolni és nem szivárványos színes, eltér a többi unikornistól, így nem találja a helyét. Elveszett és életunt, szomorú. Világgá megy, igyekszik megtalálni apukáját, a létének értelmét, az erősségeit és a színeit. Mindeközben izgalmas kalandokba bocsátkozik, érdekesebbnél érdekesebb állatokkal ismerkedik meg, míg végül megtalálja, amit keres, bár máshogy, mint gondolta volna.  Szerethető főszereplő, akivel bárkinek könnyű azonosulni. Még nekem is. Kiderül, hogy a szomorúság, a bánat mögött titkok és nagy mélységek rejtőznek, továbbá sok-sok szeretet.  

Kornélia ügyesen tanít az élet fontos dolgaira! Ajánlom kicsiknek és nagyoknak egyaránt!

Manó kiadó

recenzió

40 oldal

ISBN: 9789634036050 · 

IllusztráltaRippl Renáta

ReAd-blog

 

 

Szólj hozzá

Könyv Recenzió Olvastuk