2019. máj 30.

60 fa

írta: Mayerné Répási Adrienn
60 fa

Zöldebben élhetőbb a világ

tree-838667_640.jpg

Próbálom az életem úgy alakítani, hogy figyelek a környezettudatosságra és gyerekeimet is igyekszem e mentén terelgetni, nevelni. A minap szembe jött velem sokadjára egy post, amiben Indiára hívják föl a figyelmet, mert fa telepítési rekordot döntöttek. Ezután egy olyan cikk jelent meg, ahol egy másik országban az iskolát elhagyó gyerekek ballagásuk alkalmából fákat ültetnek. Igazán izgalmas kihívás, nagyszerű ötlet mindkettő, ami üdvözítő is egyben. Tesznek a világunkért, hogy tovább élhető maradjon. Nagyon jó lenne ezt mindenhol bevezetni. Ne kivágjuk az életet és oxigént adó növényeinket, hanem az összes rendelkezésre álló felületen zöld részeket hozzunk létre. Végül egy Kínában található panelra hívták föl a figyelmem egy cikkben. E "házikó" tetején és minden kiszögelésében növényeket tettek, egy igazi dzsungelt létrehozva. Nagy meló lehet ápolni, öntözni a növények garmadáját, főleg ha arra gondolok, nekem pár darab életbentartása is nagy feladat. Ámbár nagyon klassz, látványos lehet. 

Ekkor kaptam egy online meghívót Hatvanba. Hogy mi köze Hatvannak hozzám és a fa ültetéshez, környezetvédelemhez? El sem tudnátok képzelni, mennyi! Sajnos nem tudtam elmenni autó, idő hiányában csemetéstől, pedig nagyon jó lett volna, de fel szeretném hívni a figyelmeteket e nagyszerű kezdeményezésre. Tisztelem, becsülöm a létrehozók munkáját és nem tudok elmenni mellette szó nélkül.

hfh_jpg.jpg

Gondoltak egy nagyot és civil kezdeményezésre Hatvanban hatvan darab fát ültetettek! Mi ez, ha nem isteni szikra? Kötelezővé tenném minden település számára! Az esemény mellé adott volt a fa, továbbá egy klassz családi napot varázsoltak  az esemény köré, olyan elfoglaltságot, környezettudatos életre való nevelést életre hívva, ami mellett nem lehet elmenni csak úgy. 

Születik egy új lakó? Ültessünk fát, amit magáénak tudhat. Meghalt egy lakó? Emlékére ültessünk szintén egy fát, mellyel örökre szolgálja a világot. Mennyivel élhetőbb, tisztább lenne a levegőnk, ha ezeket az eszméket mindenki magáévá tenné. Számtalan környezetromboló elfoglaltság helyett el tudnám képzelni az ültetést. Ballagáskor, esküvőkor. Szimbolikus és mégis hatásos, érdekes és örökre szóló.

60338297_3177712508921196_7065513525984100352_n.jpg

Nagy Mónikát az egyik ötletgazdát kérdeztem, milyen volt a visszajelzések alapján, ő hogy értékelné az eseményt.

Nagyon jó hangulatban telt el a nap. Minden korosztály képviseltette magát a rendezvényen kicsiktől az idősekig. Mindenki kivette a részét az ültetésből. A jelenlévők nagyon dicsérték az ötletet, teljesen pozitív volt a visszajelzés. Többen szeretnék, ha lenne folytatása, és persze én is. Jó lenne sok városban megcsinálni. Azon leszek, hogy elinduljon ez az út!

Az eseményről egy videó is készült, ami érzékelteti a hangulatot.

A megjelentek egy nagyon jó kis környezetkímélő, zöld batyut is kaptak, amiben számtalan remek dolog megtalálható volt. Hogy honnan tudom? Utólag én is kaptam egyet, igaz postán és nem személyesen sajnos. A szatyorral találkozni fogtok többször is, ha szembetaláljátok magatok velem, mert ő lesz az én zöldséges tatyóm. Játékok a csemetéknek és még sok más apróság is helyet kapott benne. Bevallom, kedvencem az öko kávés pohár lett.

61536424_2341495082577159_2415179940128358400_n.jpg

20190510_hatvan_018_web.jpg

Annyira kedvet kaptam hozzá, hogy a meglévők mellé venni fogok még fát. Gyerekek amúgy is imádnak ültetni. 

Ültessen mindenki legalább egy fát életében és már szebb lesz a világ és tisztább a levegő!:)

Ráadásul a legkisebbeknek így tanítható meg a tudatosság, környezetvédelem, földünk természeti értékeinek szépsége, fontossága is, élő példán keresztül a legjobban.

20190510_hatvan_043_web.jpg

Szólj hozzá

Program Kitekintő