Egy csipetnyi nő fűszerezve anyasággal, könyvekkel, interjúkkal, programajánlóval...

ReAd-blog

Te is kaktuszimádó vagy?!

Tavaszi Országos Kaktuszkiállítás és Vásár az ELTE Füvészkertben

2022. május 20. - Mayerné Répási Adrienn

ehorizonthalonius.JPG

Fotó: ELTE Füvészkert

Tavaszi Országos Kaktuszkiállítás és Vásár az ELTE Füvészkertben!

Ha te is kaktuszimádó vagy, akkor ez a program neked szól! Igazán kár lenne kihagyni!

A kiállításon a közönség elé tárják Mexikó egyik legmutatósabb, de kevés fajszámú, igen dekoratív nemzetségét az Echinocactusok-ét, magyarán a Sünkaktuszokat. 

A kiállítás május 27-29. között az ELTE Füvészkertben tekinthető meg naponta 9-17 óráig.

A budapesti Füvészkert Magyarország első botanikus kertje, mely 2006-tól az Eötvös Loránd Tudományegyetem különleges oktatási egységeként Budapest VIII. kerületében, Józsefvárosban az Illés utca 25. alatt működik.

A kisgyermekes családokat kézműves programokkal is várják! Aki pedig kedvet kap a növények tartásához, az a kiállítás alatt beszerezheti első, vagy több századik kaktuszát, az egyesület tagjai pedig tartási tanácsokkal is ellátják az érdeklődőket!

kaktuszkiallitas2022tavasz_2.jpg

Mit lehet tudni a kaktuszok ezen fajáról?

Mexikó középső részén magas sziklák elérhetetlen hegyoldalában óriás aranyszínű gömbök tűnnek fel, közelebbről szemlélve tövisesek, melyek szinte mérges óriás sünökre emlékeztető növények. Ezek nem mások, mint Mexikó endemikus kisnemzetségének óriás testű képviselői az Echinocactus grusonii-k. Több népies névvel is elláttak a kaktuszkedvelők; hívjuk őket Anyós ülésnek vagy Arany gömbkaktusznak egyaránt. Az előbbi egy kicsit vicces, az utóbbi pedig valóban találó elnevezés, ámbár néhány kaktusz tulajdonos a kevéssé kedvelt Anyósát biztosan szívesen vendégül látná egy - egy díszes példány tetejére ültetve...

Megcsodálhatják az Echinocactus grusonni példányok változatos tövisezettségű kertészeti változatait, melyeket a Kanári – szigeteken szabadföldben termesztenek az európai kaktuszkertészetek részére. Méretük a focilabda nagyságtól a méteres átmérőjű hordó nagyságig lehetséges, e mellett bemutatjuk ezen fajok, két kistestvérét is, a kékes bőrszínű rózsaszín virágú  Echinocactus horizonthalianus egyedeket ugyancsak változatos formákban  az Echinocactus texensis lapított gömb formájú példányait, az óriásokat pedig a nemzetség egy további faja az Echinocactus platyacanthus képviseli, de megjelenik egy valóban sünszerű növény is az Echinocactus ingens is. Helyet kapnak a hazai kaktuszgyűjtők féltett kincsei, több száz kaktusz és pozsgás ritkaság Amerika és Afrika egzotikus tájairól, valamint a fán lakó növények képviselői a levélkaktuszok és a szomjazó művész broméliák a Tillandsiák.

Bővebben: www.kaktuszgyujtok.hu 

Kedvet kaptál ehhez a kiállításhoz? Játsz most páros belépőkért! 

Megosztást, like-ot nem kérünk, csak annyit, hogy mond el, melyik a te kedvenc kaktusz fajtád és mit tervezel beszerezni a kiállításon? Illetve egy email címet hagy légyszíves, hogy fel tudjam venni veled a kapcsolatot, ha te nyertél!

A játék 2022. 05.23-ig pontosan 17.00-ig tart, után a bejegyzéshez hozzászólók között sorsolok. A jegyeket a helyszínen tudod majd átvenni.

A játékot az ELTE füvészkert támogatta! 

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#program #kaktusz #Füvészert #ELTE #kiállítás #reklám

Ihász Anita: Randikaland

52 hét – 52 párkapcsolat-pezsdítő feladat szerelmeseknek

red-rose-g3a211e8af_640.jpg

Minden emberi kapcsolatban meg kell dolgozni azért, hogy jól működjön. Mindegy, hogy baráti, közeli családtag vagy párkapcsolati, házastársi kapcsolat az. Egy kapcsolatért, házasságért pedig olykor még jobban, olykor kőkeményen meg kell harcolni! Anélkül döcögős lesz és problémákkal teli. A szürke hétköznapok bedarálják és a megszokás is. Tenni kell azért, hogy megfelelően, mindkét fél által ideálisan működjön. Erre pedig a lehető legjobban úgy lehet odafigyelni, hogy közös időtöltést szervezünk, beszélgetünk, programokat találunk ki, minőségi időt töltünk együtt. 

Tovább

Csak csináld!

70441981_412236452763444_5622351725085065216_n.jpg

Számos sport és mozgásforma létezik. Talán még összeszámolni is mindet, borzasztóan fárasztó dolog. Nem egy közülük csillagászati összegekbe kerül a maga eszköztárával, a hozzá kellő ruhával, helyszínnel. Ám ennek ellenkezője is igaz a sportok nagy részére, elérhető mindenki számára, mindenféle eszköz, anyagi ráfordítás nélkül

Kifogásokat keresünk a mozgás ellen. Mert fárasztó. Mert nehéz elkezdeni. Mert mástól veszi el az időt.

Nem nekem való. Sok dolog kell hozzá. Nincs időm rá. Túl öreg/fiatal vagyok hozzá. Izzasztó. Majd holnap kezdem el. Most nincs kedvem. Vennem kell hozzá...

Ismerős mondatok? Egy eszköz, ruha, sokszor jelentős idő sem fontos hozzá, csak egyetlen dolog. Önmagunk és a kitartás, elszántság. A legtöbb sportban nem az ellenfelet kell legyőznünk, hanem önmagunk! Hogy nekiinduljunk, elkezdjük, csináljuk, ne torpanjunk meg semmi apró bökkenő alkalmával. Ne ijesszen meg az izomláz, vízhólyag vagy egy apróbb sérülés sem. Rendszeres legyen. Túlszárnyaljuk önmagunk. Esőben is, hóban is, napsütésben is csináljuk. 

A mozgás kell a testnek! Nagyon fontos és elengedhetetlen a megfelelő működéséhez. De kell a lelkünknek is, hogy feltöltsön, hogy gatyába rázzon, hogy kikapcsoljon! Számos jótékony hatását felsorolhatnám, de nem teszem. Egyszerűen elengedhetetlen és kell! Nem, a napi porszívózás és a boltba elgyaloglás nem elég mozgás, hidd el! Annál több kell!

Mindenkinek van megfelelő mozgásforma, ami jól esik, kellő szeretettel tudja csinálni és kitartással, csak meg kell keresni. Csak csinálni kell! Nem feltétlenül megy mindenkinek a karate vagy a csoportos zumba edzés. Lehet, hogy akkor a futás a neki való sport, vagy a tánc, az úszás...

Nem kell feltétlenül olyan mozgást, sportot választani, amibe be kell ruházni sok ezreket. Némelyik sporthoz elég egy ruha és kész, vagy alkalmas cipő, egy edzőbérlet. Máshoz síléc és megfelelő helyszín is kell. Válasszunk olyat, ami anyagilag nem megterhelő és az időnkbe is belefér. Már 20 perc rendszeres mozgás is sokat segíthet. 

2010_0509_oriental_expo_117.jpg

Elkezdeni nehezebb vagy folyamatot fenntartani? Talán egy kicsit mindkettő. 

Csak kezdd el! Nem veszítesz vele semmit. Lehet x idő után rájössz, hogy a futás nem a te sportod, de helyette lázba hoz a rúdtánc. Vagy fordítva. Ha pedig igazán a te mozgásformádra leltél, hidd el, hiányozni fog, ha kihagysz egy napot, hetet. Újra és újra csinálni akarod majd. És nem fog nehezedre esni, nem keresel kibúvókat sem a mozgás alól.

Szóval leld meg a saját mozgásformád! Kezdj neki! Legyen az életed része! Küzj! Győzd le önmagad!

Csak csináld!

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#mozgás #sport #kitartás #küzdés #mozogj 

Ez a legnehezebb a szülői létben!

20883091_1526561457403863_5885246557204519251_n.jpg

Azt gondolná az ember,hogy a szülővé válás legnehezebb feladata a sok éjszakázás, az állandó készenlét és az a kevés idő, melyet magunkra fordíthatunk. Természetesen ezek is nehéz feladatok, de nem ezek a legnehezebbek egy szülő életében! Kitalálod mi az a három dolog, mely a legfontosabb és egyben legbajosabb is?

Tovább

Legcsodásabb tavunk saját mondás könyvet kapott!

277577311_5404678792897476_618730682594668648_n.jpg

A Balatont rengeteg mesebeli lény lakta egykor: a badacsonyi vulkán ura, gőgös királylány, óriások, gonosz boszorkák és kedves pásztorleánykák, sárkányok és daliás vitézek. De megfordult itt Krisztus urunk és Szent Pál is, járt erre Lehel vezér és András királyunk, táltosok, vitézek, betyárok, grófkisasszonyok és hercegek. Ebbe a varázslatos balatoni mondavilágba repít minket a Csodák tava: népmese és történelem, hiedelmek és valós történetek egyaránt szerepelnek e kötet lapjain, ami kicsiknek és nagyoknak is remek szórakozás. Tokody Klára mesél ma csodás gyűjteményéről!

Tovább

Emily Millier: Eurielle

covers_710175.jpg

Egy olyan könyv az Eurielle, melynek nem én vagyok a fő célcsoportja, és a korosztály sem, akinek készült. 12 éves kortól mondjuk 20 éves korig ajánlható nagyjából az olvasása. Én mégis szívesen vettem kézbe, mert gyönyörű a borítója, izgalmas volt a fülszövege és egy rendkívül fiatal szerző tollából került ki. Ezek együtt felkeltették a figyelmem. És azt kell mondjam, nem csalódtam! Mesésen szórakoztam, miközben a könyv kivont a napi taposómalomból! Csak ne lett volna ennyire rövid!

Tovább

Sintra új látványossága a Biester palota

img_20220502_121025_1.jpg

Ha valami igazán romantikus helyszínre vágysz, akkor Portugáliában a Biester palota tökéletes helyszín hozzá. Nem is oly rég, alapos felújításon esett át, és végre megnyílt a nagyközönség előtt is, 2022 áprilisában.

Egy kis érdekesség

A klasszikus filmkedvelőknek akár ismerős is lehet az épület a Roman Polanski által rendezett, Johnny Depp főszereplésével készült " Ninth Gate " című filmből.

img_20220502_114338_1.jpg

Fotó: Duncsák Krisztina

Biester palotát ezért érdemes úti célként választani!

Liszabontól nem messze, Sintra városában található a Palácio Biester, magyarul Biester palota. 1880-ban kezdte el építtetni Ernesto Biester, aki egy 19. századi kereskedő és drámaíró volt. Közel tíz év kellett ahhoz, hogy elkészüljön. Végül az író rezidenciájaként működött a Sintrai hegységben elrejtett romantikus stílusban megépített palota. Kúpos tetői, gyönyörű kilátása, freskókban gazdag falai, stukkói egy kellemes, romantikus andalgásra tökéletesek. Építészete és díszítése a 19. századot idézi meg tökéletesen. Stílusa eklektikus. A vegetáció, a zöld indák, a misztikus ördög angyal páros, a freskók, a templomosok rendjének keresztje, de a Neu Art hatásai is észrevehetőek az épületen.

img_20220502_113927.jpg

Festményei, fali dekorációi, freskói egy részét Luigi Manini, olasz építész és díszlettervező készítette, de például Paul Baudry, francia művész festette meg az előcsarnokot. Maga az épület is tartogat titkokat. Ilyen például a nagyon ritka fából készült felvonó, amelyet Raúl Mesnier de Ponsard készített. Abban az időben, nagyon egyedi és ritka eset volt, hogy egy lift legyen valaki saját birtokán. Leandro Braga a famunkálatokért volt felelős. Nem fukarkodott ő sem a minőséggel és látványossággal. Kandallói és ornamentális díszei fokozzák az épület szépségét, látványosságát. Bordalo Pinheiro kerámialapjai díszítik az udvart, a lócákat, kutakat és az egyik természeti látványosságot, a barlangot is.

img_20220502_115651.jpg

Aki meglátogatja a Biester palotát, az nem csak a romantikus építészet egy jeles képviselőjét csodálhatja meg, hanem a látogatás magában foglalja a környező, 6 hektáros parkba való sétát is, ahol igen gazdag és egzotikus a növényzet. Kínától Japánig, mind a négy égtájról hozattak különleges virágokat, cserjéket, fákat, bokrokat. Két kilátója is van, az egyik a Sintra Nemzeti Palotára néz.

img_20220502_121554.jpg

 A Biester palotáról közvetlen rálátni a Castelo dos Mourosra, mely gyönyörű panorámás kilátást nyújtó szikla tetején álló, 10. században épült mór vár. Továbbá Quinta da Regaleira, a 20. század eleji kastélyra is, melyet érdemes szintén meglátogatni a föld alatti járatokkal, kápolnával, kerttel.

img_20220502_122814.jpg

A továbbiakról, a belépőkkel és nyitvatartással kapcsolatban a https://www.biester.pt/ oldalon lehet érdeklődni.

Ha pedig idegenvezetésben szeretnél segítséget kérni Sintrába, akkor keresd bátran Duncsák Krisztinát a 

 www.portugalhu.com vagy a https://www.facebook.com/portugalhu/ oldalán.

Fotók: Duncsák Krisztina 

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#Portugália #utazás #Sintra #reklám 

Környezetvédelem felsőfokon!

pluszegyfa2_1.jpg

Kiemelten fontos odafigyelni a környezetvédelemre, egyéni és céges szinten is. Egy könyvkiadó, aki sok papírt használ alapból, hogyan tud a környezet óvására odafigyelni? Marysol kiadó egy nagyszerű ötlettel jött ki, a Plusz Egy Fa Projekttel. Igazán izgalmas kezdeményezés!

Tudtad, hogy egy kifejlett fából 300-350 kg papír állítható elő?

Tovább

V. E. Schwab: Addie LaRue láthatatlan élete

278774766_2208647362631331_4197348916752773560_n.jpg

Szép, figyelemfelkeltő borítója és izgalmas fülszövege tette érdekessé a könyvet, melyet szerettem volna mindenképp elolvasni. És ezt nem is bántam meg!

Hiába több, mint 600 oldal, úgy elillantak a sorok pár nap alatt, hogy csak pislogtam. Pedig oly szívesen maradtam volna még tovább az írónő teremtette világában. Nem is a történet ragadott magával leginkább, hanem a hangulatok, érzések, illatok, leírások, a tájak. Az ilyen könyveket nevezem én hangulatkönyveknek, melyek érzéseket, érzelmeket közvetítenek és annyira szépen, érzékletesen írják le a szereplők körülményeit, gondolatait és a külvilágot is, hogy szinte ott érezzük magunk mi is. Bekerülünk a könyv hangulatába és végig nem esünk ki belőle, bármi is történjék. Az országokon, városokon és évtizedeken átívelő, gyönyörű leírások és a megélt, érzelmes pillanatok mellett némi sötétség, egy csipetnyi fantázia és nem túl eredeti szereplők is vannak azért.

Tovább

Keríts rá időt!

277421584_928132824545034_3104069075202840974_n_1.jpg

Sokszor hallani azt a mondást, hogy "mindenkinek arra van ideje, amire szakít"! Ezt ugye nem is oly könnyű betartani. Rohanunk ezer felé, tennivaló számos, kötelezettség még több. A legjobb időbeosztás, táblázatba foglalt elfoglaltságok esetén is előfordulhat, hogy borul az egész. És akkor miből csenünk el? A saját szabadidőnkből és az elfoglaltságainkra, hobbyainkra szánt időből természetesen! Ha nem vagyunk résen, akkor azt vehetjük észre, hogy szinte teljesen elfogyott a magunkra szánt idő és feltöltöttük fontos tennivalókkal, háztartási munkákkal, egyéb teendőkkel.

Tovább

Te alakítod az életed! Legyen pozitív!

board-g2a0f2603c_640.jpg

Te alakítod a sorsod, az életed alakulását elsősorban! Magadban keresd a hibát, ha nem vagy elégedett vele! Persze rengeteg külső tényezőtől függ, hogy boldogok, elégedettek vagyunk-e, de leginkább önmagunktól! Pár tipp, amitől biztos, hogy pozitívabban fogod látni a világot!

Így alakítsd az életed pozitívabbá!

- Tegyél az ellen, amivel kapcsolatban van beleszólásod! 

Ha nem vagy elégedett a fizetéseddel, a munkáddal, kérj fizetésemelést, keress más munkahelyet! Ha boldogtalan vagy a párkapcsolatodban, családi életedben, tegyél érte, hogy jobb legyen! Tehetsz azért, hogy jobb legyen! A saját sorsod kovács vagy! Ne félj a változástól!

-  Ha nincs beleszólásod a dolgokba, akkor fogadd el, vagy ne foglalkozz vele!

Mit értek az alatt, hogy nincs beleszólásod a dolgokba? Például a politika pont ilyen. Nem sokat tehetsz az ellen, ha nem az került hatalomra, akire te szavaztál. Fogadd el és ne foglalkozz vele! Saját életed keseríted meg, ha a megváltoztathatatlan dolgok miatt dühöngsz. Csak lehúznak! A rajtad kívül álló dolgokat nem tudod megváltoztatni, legyen az egy tragédia, egy válás, egy halál, politika...Nehéz megemészteni, hiszen nem tudsz tenni semmit velük kapcsolatban. Csak akkor tudsz kikerülni a negatív spirálból, ha nem azon kattogsz újra és újra. A külső, rajtad kívülálló dolgokra ráhatásod nincs, megváltoztatni úgy sem tudod őket! Túl kell lépni rajtuk, új alternatívát, nézőpontot keresni. 

Erre szokták mondani, hogy hozd ki a lehető legtöbb jót a rossz dolgokból is!

 

Minden egyes perc, amit efféle megváltoztathatatlan dolgokra pazarolsz, olyan dolgoktól veszi el az időt, amiket igenis befolyásolhatnál!

Ryan Holiday

- A pozitív gondolkodás pozitív dolgokat szül, vonz be!

Nézd az élet szép, napos oldalát. Örülj annak, amid van! Törekedj minden dologból a lehető legjobbat, legtöbbet kihozni! És légy büszke az elért eredményeidre, önmagadra! Az életszemléleted nem mindegy, hogy milyen, pesszimista vagy optimista!

Istenem, segítsd elfogadnom azt, ami megváltoztathatatlan. És bátoríts, hogy változtassak azon, amin tudok. Végül add, hogy ezt a két vágyat össze ne keverjem.

Schäffer Erzsébet

opposites-ge7260cf3b_640.jpg

- Néha engedd meg magadnak a szomorúságot, a borús gondolatokat, a tökéletlenséget is!

Ettől csak még értékesebbek lesznek a pozitív perceid. Nem leszel kevesebb azzal, ha néha elengeded a gyeplőt és a saját magad, a boldogság, pozitív elvárásaidból visszaveszel! Dühöngj, sírj, engedj le, hogy aztán újra pozitív irányba léphess! 

Fontos összetevője vagy az életnek, a világnak, ám igen aprócska kis fogaskereke csupán! A saját életedért tartozol felelősséggel! Fontos, hogy pozitívan élj és becsüld önmagad!

Fotó: Pixabay

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#pozitív #életszemlélet

 

Adj tökéletes hangulatot a különböző helységeknek az otthonodban!

276977579_276113031380781_3487327009264598723_n.jpg

Az embernek igénye van az újra, a szépre. Igénye van arra, hogy az élete fő helyszíneibe, például az otthonába, munkahelyére, ahol a legtöbb időt tölti, ott megfelelő hangulatot érjen el. Megmutathassa a saját stílusát.

Teljesen más légkört lehet létrehozni más színekkel, mintákkal, vagy kiegészítők elhelyezésével egy-egy szobában, helységben is, mint amilyen volt eredetileg.

Tovább
süti beállítások módosítása