Egy csipetnyi nő fűszerezve anyasággal, könyvekkel, interjúkkal, programajánlóval...

ReAd-blog

Az írónő kelták iránti rajongása ma töretlen!

2022. június 24. - Mayerné Répási Adrienn

283546564_995229917795958_8716978276632906562_n.jpg

Farkas Bíborka mutatós könyveivel, kelták iránti rajongásával kitűnik a hazai írók közül. Ma ő mesél írásról, könyveinek keletkezéséről.

 Írással gyerekkorától, műfordítással a 2000-es évek eleje óta foglalkozik. Sokáig csak saját szórakoztatására írt, majd 1996-ban megjelent első novellája egy antológiában. Novellái, fordításai, meséi azóta olvashatóak mesekönyvben, irodalmi lapban, internetes irodalmi oldalakon, antológiában. 2008-ban Babits Mihály műfordítói ösztöndíjat is nyert.

Tovább

Könyveivel fogódzót szeretne nyújtani azoknak, akik nehéz élethelyzetbe kerülnek

282218717_514266153660675_7992538270866160880_n.jpg

Hajdú-Antal Zsuzsanna bizonyára sokaknak ismerősen csenghet. A négykötetes szerző (Léggömbök, Utánad, Visszatérünk - Ciceró kiadó, Belvárosi srác - Erawan kiadó) mindig valami izgalmas témába nyúl, ha könyvet ír. Erről is beszélgettünk és a hazai írók nehézségeiről is, interjúnk során.  Fogadjátok sok szeretettel!

Tovább

Kovács Lajos: Utazz ​biztonságban!

airport-ga9ebb031f_640.jpg

Az ember, mikor nekiindul a jól megérdemelt nyaralásának vagy munka miatt utazik, esetleg külföldre költözik, mindig úgy gondolja, őt nem érheti semmi baj. Pedig ez téves elgondolás! Nem kell rettegni, de fel kell készülni minden eseményre, minden eshetőségre! Előfordulhat egy baleset, egy természeti katasztrófa, tolvajlás, rablás...Bármi! És sokszor hiába vagyunk elég körültekintőek, ez nem elég. Hátha még fel sem készülünk ezekre az eseményekre, akkor kellemetlen szituációba, akár nagyobb bajba is kerülhetünk!

Tovább

Filter nélkül

m02a1264.jpg

Mészáros Dorka számára kiemelten fontos, hogy egy olvasmány ne csak egy olvasmány legyen, adjon valami pluszt is az olvasónak! Ma vele készítettem interjút. 

- Író vagy, kriminológus, és kommunikációs szakértő is. Eléggé szerteágazó az érdeklődési köröd ezek szerint. Mennyire segítik ezek a szakmák egymást? Hogyan segítenek az írásban?

Azt gondolom, hogy ezek a szakmák nagyon jól kiegészítik egymást – ha nem is egyszerre. Kommunikációs szakértőként fontos, hogy pontosan, helyesen fogalmazzak, ismerjem a magyar nyelvet és merjem használni is. Szóban és írásban egyaránt. Az írásban szintén. És az íráshoz rendkívül jól jön a kriminológia, a karakterek építésében, hátterében, pszichológiai, szociológiai profiljában rengeteget segít. Egy-egy jellemvonás így biztos alapokon tud állni, van gyökere, nem lóg a levegőben mondjuk az, hogy valaki szorong. Meg tudom indokolni a miértet is.

- Ifjúsági és felnőtt történet is származik a tolladból. Melyik, miért nehéz? Mennyivel másabb a két korosztálynak írni?

Egyiket sem tartom nehéznek. Mielőtt felnőtt történetet írtam volna, úgy gondoltam, az szabadabb, abban több mindent megtehetek, csak mert lehet benne káromkodni és szexelni. Aztán rájöttem, ez nem igaz, a felnőttek sokkal nehezebben fogadnak be gátlástalan, megbotránkoztató témákat, sokkal jobban ragaszkodnak a saját megszokott kereteikhez. A kamaszok nem, ők szeretik átlépni a határaikat, szeretnek új dolgokat (esetemben új könyvet) kipróbálni, és nekik kizárólag őszintén lehet írni. Azonnal rajtakapnak, ha füllentesz, vagy nem vagy egyenes. Mindig azt a korosztályt érzem könnyebbnek, amelyiknek aktuálisan írok. Most épp a felnőtteket.

- Milyen zsánerben írnál még szívesen? Mi az, amit kifejezetten nem szeretnél írni?

Nagyon szeretnék fantasyt írni, rengeteg ötletem van, mindenféle sztori. Remélem, nemsokára kipróbálhatom magam benne. Nem szeretnék szerelmes-romantikus-szenvedős könyvet írni, amiből ezermillió van a piacon, és ugyanarra a sablonra épülnek. Ezeket egyébként olvasni, sőt, nézni sem szeretem. Nem kötnek le.

- Milyen pozitívumokat kaptál eddig az írástól, a könyveidtől, külön-külön? Mit tanítanak neked?

Hűha, rengeteg dolgot. Az írás nekem létszükséglet, akkor is csinálnám, ha nem jelennék meg. Kikapcsol, átállít, muszáj alkotnom, különben megőrülök. Az életem szerves része, mint a lélegzés.

Hogy mit kaptam a könyveimtől, azt nem tudom megfogni, megfogalmazni. Érdekes érzés. Valami éli a saját kis életét, amit te készítettél, benne vagy az utolsó sejtedig, mégis tőled független.

en_vagy_senki_borito_kiterit-page-001.jpg

Az Én vagy senki megmutatta, hogy képes vagyok írni, izgalmas, amit csinálok, és folytatnom kell. A karakterekhez nagyon kötődöm, problémás tinédzserek, akik a mai napig velem vannak, egy bűnmegelőző előadás keretében segítenek a kamaszoknak elfogadni önmagukat.

1808647.jpg

A Kiszámolós nagy kihívás volt, és tudom, szerelmes-romantikus történet, de mégsem az. A kaland-játék-kockázat könyvekre hajaz, és ehhez nem mertem nehezebb témát választani, hiszen a különböző befejezésekre koncentráltam. Ez a kötet megmutatta, tudunk a férjemmel együtt dolgozni.

206039703_509297453652933_2630516080968783658_n.jpg

A Felelsz vagy mersz? egy különleges könyv. A felnőttek utálják, a kamaszok, akiknek íródott, imádják. Fel kellett dolgoznom, hogy vannak történetek, amelyek nem tetszenek mindenkinek, és hogy a célközönség igenis fontos elem.

A Nem biztos, hogy visszajövök egy olyan krimi lett, ami sokaknál kiverte a biztosítékot. Viszont akik megértették, például a végét, üdv a magyar valóságban, azoknak remélem, útravalót is adott. Én imádtam írni, elég pofátlan lett, a karaktereket nagyon szerettem alakítani, beszéltetni, cselekedtetni. Talán eddig ez volt a legnagyobb kalandom, amit maradéktalanul élveztem – a témája ellenére.

A Filter nélkül behúzott, elképesztően azonosultam Írisszel, és ezt emiatt borzasztó nehéz volt írni. Nem egy délutáni olvasmány, masszív, lélekbe mászó. Azt mondják, akik olvassák, hogy rengeteget gondolkodnak közben. Írisz megmutatta, mit tudok kihozni magamból, milyen egy mély történet tőlem, ami biztosan megragad.

-  Műveiben nagy szerepet kapnak az érzések, a fiatalság, az útkeresés, az emberi kapcsolatok,  az érzékenyítés. Ezen felül a  nyitottság és az empátia is. Direkt alakult így? Miket tartasz még fontosnak egy jó regényben? 

Igen, ezek azok a háttérüzenetek, amiket mindig igyekszem beleszőni a műveimbe. Fontos, hogy egy olvasmány ne csak egy olvasmány legyen, hanem adjon valami pluszt is. Nyissa fel a szemet, bírjon gondolkodásra, fogalmaztasson meg kritikát. Egy jó sztori alap manapság, amikor ennyire telített a piac. Szerintem mindenképp fel kell tölteni tartalommal a sorok közti részt is.

286398303_686488415751300_225613056881235950_n.jpg

- A legújabb, megjelent könyved igazán izgalmas és fontos témára építetted fel. Mesélnél róla? Miért tartottad fontosnak feldolgozni?

 Abból indultam ki, hogy a legtöbb kamaszkönyvben a főhős egy rút kiskacsa, aki egyszer csak hercegnő lesz, kiderül, hogy nagyon tehetséges valamiben, beleszeret a menő fiú, és a többi. Na, én kíváncsi voltam, mi történik fordítva. A főhős tökéletes, gyönyörű, népszerű, rengetegen követik, a menőkkel barátkozik, a sztár pasi akarja felszedni. Csakhogy mindez őt nem érdekli, sőt, zavarja. Egy erősen introvertált személyiség, aki nem szép akar lenni, hanem csak okos.

A téma teret engedett az online zaklatás, a párkapcsolati erőszak, a szexuális ragadozók témakörének kidolgozására. Azt hiszem, olyan dolgokat penget a könyv, amikre ma mindenképp oda kell figyelni.

Írisz, a legújabb karaktered egyszerűen tökéletes. Szerinted előny vagy hátrány a jó külső?

 Ha Írisznek kellene válaszolni, ő hátrányt mondana. Én azt mondom, nem számít a külső. Vagy nem a külső számít. De sajnos most, 2022-ben majdnem mindennél fontosabbnak tartják. Agyonfilterezett, agyonplasztikázott embereket követünk a neten, ha szembe jönnének az utcán, fel se ismernénk őket. És rájuk akarunk hasonlítani. Torz valóságot mutatnak, viszont erre nagyon kevesen világítanak rá. 

20220609_114020.jpg

Fotó: Manó Könyvek

- Vannak kedvenc írós zenéid, melyeket beteszel? Vagy jobban szeretsz teljes csendben alkotni?

 Minden sztorihoz más lejátszási listám van, ez soha nem szándékos, mindig alakul valahogy. Most egy krimit írok, és az öcsém Spotify listáin lógok, elsősorban drum and bass-t, riddimet, dubstepet hallgatok, és már többen megkérdezték, mióta szeretem az ilyen zenéket. A Mimézis írásának elkezdése óta.

nem-biztos-hogy-visszajovok-fb-banner_1.jpg

 - Mit csinálsz szívesen, mikor nem dolgozol, nem írsz?

Színházba járok a férjemmel vagy a kutyámmal sétálok. Sajnos elég kevés szabadidőm van, de szívesen hoznám fel magam sorozatokban is, elképesztő elmaradással küzdök már egy éve.

 - Mivel készülsz következőnek az olvasóknak?

 Egy krimin dolgozom, a címe Mimézis, várhatóan ősszel jelenik meg. Durva gyilkosságokkal és egy régi ismerőssel készülök, izgalmas és kriminológiai szempontból nagyon érdekes sztori lesz.

 Mészáros Dorottya könyveit ezen a linken éred el: ITT

És további érdekességekért keresd a facebook oldalát Itt: facebook.com/meszarosdorka

 

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#könyv #írás #interjú #könyvek #menokonyvek #menőkönyvek #líra #coolbookz 

Vegyünk trambulint a gyerekeknek!?

trampoline-g54791b8c9_640_1.jpg

A nyár egyik tökéletes kiegészítője, és egyben az egyik legnagyobb találmánya is a kisgyermekes családok számára a trambulin, mellyel tökéletesen levezethetik a felesleges energiáikat a kicsik, nagyobbak egyaránt.

Ha olyan kötetlen, szabadtéri szórakozást kerestek, mely a család minden tagja számára előnyös, akkor a csúszda, hinta mellé én a trambulint is ajánlom! Szinte biztos, hogy minden kisgyermeket vonz az ugrás, a trambulinozás!

Tovább

Bajos ügyfélértékelések!

281596078_300527718960260_9104518831696749749_n.jpg

Ha vállalkozó vagy, akkor bizonyára neked is van olyan felületed, ahol korábbi ügyfeleid értékelését, véleményét gyűjtöd egybe és teszed közzé. És szinte az is biztos, hogy akad olyan eset is, ahol te magad értékeltél egy-egy helyszínt, eseményt, szolgáltatást, terméket, mert annyira jó volt, vagy épp ellenkezőleg. Ez az ügyfélértékelés, mely remek dolog annak, aki adja és annak is, aki kapja. Célja, hogy az érdeklődőket vásárlásra, vagy a szolgáltatás igénybevételére ösztönözze, esetleg elrettentse, ha nagyon rossz. Ezt az ügyfélértékelést a Versenyhivatal komolyan gorcső alá vette, erős véleményformáló és vásárlásösztönző képessége miatt. Akár feketelistás büntetést is kaphat, aki nem tartja be a szabályokat. Ez a lista azokat a cselekményeket tartalmazza, amelyekért azonnal büntetés jár. A nem megfelelő vélemény közzététel is erre a feketelistára került, ennek alapján szankcionálható.

Tovább

Te is kaktuszimádó vagy?!

Tavaszi Országos Kaktuszkiállítás és Vásár az ELTE Füvészkertben

ehorizonthalonius.JPG

Fotó: ELTE Füvészkert

Tavaszi Országos Kaktuszkiállítás és Vásár az ELTE Füvészkertben!

Ha te is kaktuszimádó vagy, akkor ez a program neked szól! Igazán kár lenne kihagyni!

A kiállításon a közönség elé tárják Mexikó egyik legmutatósabb, de kevés fajszámú, igen dekoratív nemzetségét az Echinocactusok-ét, magyarán a Sünkaktuszokat. 

A kiállítás május 27-29. között az ELTE Füvészkertben tekinthető meg naponta 9-17 óráig.

A budapesti Füvészkert Magyarország első botanikus kertje, mely 2006-tól az Eötvös Loránd Tudományegyetem különleges oktatási egységeként Budapest VIII. kerületében, Józsefvárosban az Illés utca 25. alatt működik.

A kisgyermekes családokat kézműves programokkal is várják! Aki pedig kedvet kap a növények tartásához, az a kiállítás alatt beszerezheti első, vagy több századik kaktuszát, az egyesület tagjai pedig tartási tanácsokkal is ellátják az érdeklődőket!

kaktuszkiallitas2022tavasz_2.jpg

Mit lehet tudni a kaktuszok ezen fajáról?

Mexikó középső részén magas sziklák elérhetetlen hegyoldalában óriás aranyszínű gömbök tűnnek fel, közelebbről szemlélve tövisesek, melyek szinte mérges óriás sünökre emlékeztető növények. Ezek nem mások, mint Mexikó endemikus kisnemzetségének óriás testű képviselői az Echinocactus grusonii-k. Több népies névvel is elláttak a kaktuszkedvelők; hívjuk őket Anyós ülésnek vagy Arany gömbkaktusznak egyaránt. Az előbbi egy kicsit vicces, az utóbbi pedig valóban találó elnevezés, ámbár néhány kaktusz tulajdonos a kevéssé kedvelt Anyósát biztosan szívesen vendégül látná egy - egy díszes példány tetejére ültetve...

Megcsodálhatják az Echinocactus grusonni példányok változatos tövisezettségű kertészeti változatait, melyeket a Kanári – szigeteken szabadföldben termesztenek az európai kaktuszkertészetek részére. Méretük a focilabda nagyságtól a méteres átmérőjű hordó nagyságig lehetséges, e mellett bemutatjuk ezen fajok, két kistestvérét is, a kékes bőrszínű rózsaszín virágú  Echinocactus horizonthalianus egyedeket ugyancsak változatos formákban  az Echinocactus texensis lapított gömb formájú példányait, az óriásokat pedig a nemzetség egy további faja az Echinocactus platyacanthus képviseli, de megjelenik egy valóban sünszerű növény is az Echinocactus ingens is. Helyet kapnak a hazai kaktuszgyűjtők féltett kincsei, több száz kaktusz és pozsgás ritkaság Amerika és Afrika egzotikus tájairól, valamint a fán lakó növények képviselői a levélkaktuszok és a szomjazó művész broméliák a Tillandsiák.

Bővebben: www.kaktuszgyujtok.hu 

Kedvet kaptál ehhez a kiállításhoz? Játsz most páros belépőkért! 

Megosztást, like-ot nem kérünk, csak annyit, hogy mond el, melyik a te kedvenc kaktusz fajtád és mit tervezel beszerezni a kiállításon? Illetve egy email címet hagy légyszíves, hogy fel tudjam venni veled a kapcsolatot, ha te nyertél!

A játék 2022. 05.23-ig pontosan 17.00-ig tart, után a bejegyzéshez hozzászólók között sorsolok. A jegyeket a helyszínen tudod majd átvenni.

A játékot az ELTE füvészkert támogatta! 

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#program #kaktusz #Füvészert #ELTE #kiállítás #reklám

Ihász Anita: Randikaland

52 hét – 52 párkapcsolat-pezsdítő feladat szerelmeseknek

red-rose-g3a211e8af_640.jpg

Minden emberi kapcsolatban meg kell dolgozni azért, hogy jól működjön. Mindegy, hogy baráti, közeli családtag vagy párkapcsolati, házastársi kapcsolat az. Egy kapcsolatért, házasságért pedig olykor még jobban, olykor kőkeményen meg kell harcolni! Anélkül döcögős lesz és problémákkal teli. A szürke hétköznapok bedarálják és a megszokás is. Tenni kell azért, hogy megfelelően, mindkét fél által ideálisan működjön. Erre pedig a lehető legjobban úgy lehet odafigyelni, hogy közös időtöltést szervezünk, beszélgetünk, programokat találunk ki, minőségi időt töltünk együtt. 

Tovább

Családi nap aktívan!

Aktív családi nap az Őrjeg és Szőlőhegyei Natúrparkban

281224678_5012701648783925_4871050869690971324_n.jpg
Az Őrjeg és Szőlőhegyei Natúrpark Egyesület a Magyar Natúrpark Szövetség az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Nonprofit Kft-vel együttműködésben "Aktívan a Natúrparkokban" rendezvénysorozat keretében szervezi meg rendezvényét.

Tovább

Csak csináld!

70441981_412236452763444_5622351725085065216_n.jpg

Számos sport és mozgásforma létezik. Talán még összeszámolni is mindet, borzasztóan fárasztó dolog. Nem egy közülük csillagászati összegekbe kerül a maga eszköztárával, a hozzá kellő ruhával, helyszínnel. Ám ennek ellenkezője is igaz a sportok nagy részére, elérhető mindenki számára, mindenféle eszköz, anyagi ráfordítás nélkül

Kifogásokat keresünk a mozgás ellen. Mert fárasztó. Mert nehéz elkezdeni. Mert mástól veszi el az időt.

Nem nekem való. Sok dolog kell hozzá. Nincs időm rá. Túl öreg/fiatal vagyok hozzá. Izzasztó. Majd holnap kezdem el. Most nincs kedvem. Vennem kell hozzá...

Ismerős mondatok? Egy eszköz, ruha, sokszor jelentős idő sem fontos hozzá, csak egyetlen dolog. Önmagunk és a kitartás, elszántság. A legtöbb sportban nem az ellenfelet kell legyőznünk, hanem önmagunk! Hogy nekiinduljunk, elkezdjük, csináljuk, ne torpanjunk meg semmi apró bökkenő alkalmával. Ne ijesszen meg az izomláz, vízhólyag vagy egy apróbb sérülés sem. Rendszeres legyen. Túlszárnyaljuk önmagunk. Esőben is, hóban is, napsütésben is csináljuk. 

A mozgás kell a testnek! Nagyon fontos és elengedhetetlen a megfelelő működéséhez. De kell a lelkünknek is, hogy feltöltsön, hogy gatyába rázzon, hogy kikapcsoljon! Számos jótékony hatását felsorolhatnám, de nem teszem. Egyszerűen elengedhetetlen és kell! Nem, a napi porszívózás és a boltba elgyaloglás nem elég mozgás, hidd el! Annál több kell!

Mindenkinek van megfelelő mozgásforma, ami jól esik, kellő szeretettel tudja csinálni és kitartással, csak meg kell keresni. Csak csinálni kell! Nem feltétlenül megy mindenkinek a karate vagy a csoportos zumba edzés. Lehet, hogy akkor a futás a neki való sport, vagy a tánc, az úszás...

Nem kell feltétlenül olyan mozgást, sportot választani, amibe be kell ruházni sok ezreket. Némelyik sporthoz elég egy ruha és kész, vagy alkalmas cipő, egy edzőbérlet. Máshoz síléc és megfelelő helyszín is kell. Válasszunk olyat, ami anyagilag nem megterhelő és az időnkbe is belefér. Már 20 perc rendszeres mozgás is sokat segíthet. 

2010_0509_oriental_expo_117.jpg

Elkezdeni nehezebb vagy folyamatot fenntartani? Talán egy kicsit mindkettő. 

Csak kezdd el! Nem veszítesz vele semmit. Lehet x idő után rájössz, hogy a futás nem a te sportod, de helyette lázba hoz a rúdtánc. Vagy fordítva. Ha pedig igazán a te mozgásformádra leltél, hidd el, hiányozni fog, ha kihagysz egy napot, hetet. Újra és újra csinálni akarod majd. És nem fog nehezedre esni, nem keresel kibúvókat sem a mozgás alól.

Szóval leld meg a saját mozgásformád! Kezdj neki! Legyen az életed része! Küzj! Győzd le önmagad!

Csak csináld!

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#mozgás #sport #kitartás #küzdés #mozogj 

Ez a legnehezebb a szülői létben!

20883091_1526561457403863_5885246557204519251_n.jpg

Azt gondolná az ember,hogy a szülővé válás legnehezebb feladata a sok éjszakázás, az állandó készenlét és az a kevés idő, melyet magunkra fordíthatunk. Természetesen ezek is nehéz feladatok, de nem ezek a legnehezebbek egy szülő életében! Kitalálod mi az a három dolog, mely a legfontosabb és egyben legbajosabb is?

Tovább

Legcsodásabb tavunk saját mondás könyvet kapott!

277577311_5404678792897476_618730682594668648_n.jpg

A Balatont rengeteg mesebeli lény lakta egykor: a badacsonyi vulkán ura, gőgös királylány, óriások, gonosz boszorkák és kedves pásztorleánykák, sárkányok és daliás vitézek. De megfordult itt Krisztus urunk és Szent Pál is, járt erre Lehel vezér és András királyunk, táltosok, vitézek, betyárok, grófkisasszonyok és hercegek. Ebbe a varázslatos balatoni mondavilágba repít minket a Csodák tava: népmese és történelem, hiedelmek és valós történetek egyaránt szerepelnek e kötet lapjain, ami kicsiknek és nagyoknak is remek szórakozás. Tokody Klára mesél ma csodás gyűjteményéről!

Tovább

Emily Millier: Eurielle

covers_710175.jpg

Egy olyan könyv az Eurielle, melynek nem én vagyok a fő célcsoportja, és a korosztály sem, akinek készült. 12 éves kortól mondjuk 20 éves korig ajánlható nagyjából az olvasása. Én mégis szívesen vettem kézbe, mert gyönyörű a borítója, izgalmas volt a fülszövege és egy rendkívül fiatal szerző tollából került ki. Ezek együtt felkeltették a figyelmem. És azt kell mondjam, nem csalódtam! Mesésen szórakoztam, miközben a könyv kivont a napi taposómalomból! Csak ne lett volna ennyire rövid!

Tovább

Sintra új látványossága a Biester palota

img_20220502_121025_1.jpg

Ha valami igazán romantikus helyszínre vágysz, akkor Portugáliában a Biester palota tökéletes helyszín hozzá. Nem is oly rég, alapos felújításon esett át, és végre megnyílt a nagyközönség előtt is, 2022 áprilisában.

Egy kis érdekesség

A klasszikus filmkedvelőknek akár ismerős is lehet az épület a Roman Polanski által rendezett, Johnny Depp főszereplésével készült " Ninth Gate " című filmből.

img_20220502_114338_1.jpg

Fotó: Duncsák Krisztina

Biester palotát ezért érdemes úti célként választani!

Liszabontól nem messze, Sintra városában található a Palácio Biester, magyarul Biester palota. 1880-ban kezdte el építtetni Ernesto Biester, aki egy 19. századi kereskedő és drámaíró volt. Közel tíz év kellett ahhoz, hogy elkészüljön. Végül az író rezidenciájaként működött a Sintrai hegységben elrejtett romantikus stílusban megépített palota. Kúpos tetői, gyönyörű kilátása, freskókban gazdag falai, stukkói egy kellemes, romantikus andalgásra tökéletesek. Építészete és díszítése a 19. századot idézi meg tökéletesen. Stílusa eklektikus. A vegetáció, a zöld indák, a misztikus ördög angyal páros, a freskók, a templomosok rendjének keresztje, de a Neu Art hatásai is észrevehetőek az épületen.

img_20220502_113927.jpg

Festményei, fali dekorációi, freskói egy részét Luigi Manini, olasz építész és díszlettervező készítette, de például Paul Baudry, francia művész festette meg az előcsarnokot. Maga az épület is tartogat titkokat. Ilyen például a nagyon ritka fából készült felvonó, amelyet Raúl Mesnier de Ponsard készített. Abban az időben, nagyon egyedi és ritka eset volt, hogy egy lift legyen valaki saját birtokán. Leandro Braga a famunkálatokért volt felelős. Nem fukarkodott ő sem a minőséggel és látványossággal. Kandallói és ornamentális díszei fokozzák az épület szépségét, látványosságát. Bordalo Pinheiro kerámialapjai díszítik az udvart, a lócákat, kutakat és az egyik természeti látványosságot, a barlangot is.

img_20220502_115651.jpg

Aki meglátogatja a Biester palotát, az nem csak a romantikus építészet egy jeles képviselőjét csodálhatja meg, hanem a látogatás magában foglalja a környező, 6 hektáros parkba való sétát is, ahol igen gazdag és egzotikus a növényzet. Kínától Japánig, mind a négy égtájról hozattak különleges virágokat, cserjéket, fákat, bokrokat. Két kilátója is van, az egyik a Sintra Nemzeti Palotára néz.

img_20220502_121554.jpg

 A Biester palotáról közvetlen rálátni a Castelo dos Mourosra, mely gyönyörű panorámás kilátást nyújtó szikla tetején álló, 10. században épült mór vár. Továbbá Quinta da Regaleira, a 20. század eleji kastélyra is, melyet érdemes szintén meglátogatni a föld alatti járatokkal, kápolnával, kerttel.

img_20220502_122814.jpg

A továbbiakról, a belépőkkel és nyitvatartással kapcsolatban a https://www.biester.pt/ oldalon lehet érdeklődni.

Ha pedig idegenvezetésben szeretnél segítséget kérni Sintrába, akkor keresd bátran Duncsák Krisztinát a 

 www.portugalhu.com vagy a https://www.facebook.com/portugalhu/ oldalán.

Fotók: Duncsák Krisztina 

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#Portugália #utazás #Sintra #reklám 

Környezetvédelem felsőfokon!

pluszegyfa2_1.jpg

Kiemelten fontos odafigyelni a környezetvédelemre, egyéni és céges szinten is. Egy könyvkiadó, aki sok papírt használ alapból, hogyan tud a környezet óvására odafigyelni? Marysol kiadó egy nagyszerű ötlettel jött ki, a Plusz Egy Fa Projekttel. Igazán izgalmas kezdeményezés!

Tudtad, hogy egy kifejlett fából 300-350 kg papír állítható elő?

Tovább
süti beállítások módosítása