Egy csipetnyi nő fűszerezve anyasággal, könyvekkel, interjúkkal, programajánlóval...

Ébresztő emberiség, haldoklik a Föld!

David Attenborough: A Life on Our Planet

2020. október 26. - Mayerné Répási Adrienn

butterfly-2049567_640.jpg

David Attenborough gyermekkorom nagy varázslója. Ámulva néztem pici koromtól a természetfilmjeit. Annyira közel hozta az állatokat, a növényeket, az élővilágot, amennyire csak lehetett. Szerintem nincs olyan filmje, amit ne láttam volna még. Így természetesen kíváncsivá tett legújabb, megjelenő A Life on Our Olanet című műve is. Viszont tudtam, hogy fájni fog, így napoltam, amíg csak tudtam.

A film trailere itt található. Érdemes belenézni. Viszont erős idegzet szükséges hozzá, mert üt, mert fáj!

Ennek a pasasnak elképesztő, szuggesztív hatása van. Mindenkire vagy csak rám hat ennyire? Nem csak a mondanivalója, hanem úgy általában. 90 év felett van. Mérhetetlen bölcsességét, éleslátását nem titkolja, megosztja szívesen mindenkivel tapasztalatait. Sokat élt, sokat megélt, adhatunk a szavára. A film gondolkodásra késztet, jövőbe nézésre, múltba vágyódásra, önmagadba nézésre, mérlegelésre. 

A film egy órás, így túl sokat nem vett el az életemből ebben az értelemben. Viszont máshogy rengeteget, a jövő ígéretét, a reményt, az aznapi vidámságomat. Megrázott, letaglózott. Fájt, amit láttam. Más benne élni, megszokni, mint világosan, tényszerűen a saját szemeddel látni a következményeit az ember ténykedésének.

Gyönyörű képkockákkal ellensúlyozza súlyos mondanivalóját a film, de így sem volt elég ahhoz, hogy napokig rossz érzésem ne legyen tőle. Tudom, ez a cél, hogy észbe kapjunk, cselekedjünk. De annyira picinek érzem magam tőle, ettől a filmtől. Egy kis porszemnek, aki hiába igyekszek odafigyelni a környezetvédelemre, hiába próbál a lehetőségeihez mérten mindent megtenni a Föld óvására, ha mellette több millió ember nem! Mert azok nem tartják fontosnak csak a mostot és azt, hogy minél többet kihozhassanak bármi áron a saját életükből. 

A túlnépesedés, a fogyasztói társadalom, a pazarlás, az eldobált szemét, a kivágott fák, a rombolás, a füstölés, az ózonlyuk további növekedése, a felmelegedés elősegítése…Mind együtt, komplexen döntik romba az élőhelyünk és mi vállat vonunk, nem foglalkozunk vele. Mindenki a másikra mutogat. Tudom, hogy az egyéni döntés is számít, a példamutatás, gyermekeinknek az útmutatás. De oly kevés! Ha a nagy cégek, vállalatok, országok nem nézik csak a profitot. Semmi sem elég sok nekik. Semmi sem érdekli őket...Akkor én egyszem egyedül mit tehetek?

city-647400_640.jpg

De mi kisemberek is lassan immunissá válunk. Kihalt egy orrszarvú faj? Felhördülünk, aztán megyünk tovább. A következő nap másik állatfaj hal ki. Tüntetünk apróságokért, de a Föld megóvásáért nem emeljük fel a hangunk. Megvesszük a hatvandik teljesen lényegtelen dolgot is. Építünk egy következő épületet is. Kivágunk egy következő erdőt is. Eldobjuk a következő szemetet is...

Emberek, ébresztő! A Földünk haldoklik! Miattunk, értünk! Letarolunk mindent, átgázolunk mindenen a saját kényelmünk érdekében.

A számok magukért beszélnek. 50 év alatt hihetetlen rombolást vittünk véghez. A tengerek szennyezettek, az élővilág felét kipusztítottuk, eltűntek az őserdőink, az érintetlen, szabad területek, a fák. A számokat nem lehet letagadni, elmismásolni. 

desert-279862_640.jpg

Attaneborough megoldást is kínál. Mutatja az utat. mit érdemes tenni az egész ellen. Nagyon jó opciókat tár elénk.

Vajon hallgatni fog rá valaki? Tudja befolyásolni mások véleményét is pozitívan? Ilyenkor imádkozom azért, hogy ne csak rám legyen ennyire letaglózó erejű a mondanivalója, hanem a nagyok, a hatalmasak is meghallják és cselekedjenek végre, tegyenek ellene. Különben mi marad a gyermekeinknek? Mi marad a gyermekeink gyermekeinek? A sivár, kopár föld, a szárazság, a víz nélküliség, az elpusztult állatok, a szomorúság?

Ennek közös felelősségvállalásnak kell lennie, közös ügynek! Én is tehetek érte! Te is tehetsz érte! Ha csak kicsivel is, de tehetünk érte közösen!

Kötelezővé tenném a filmet mindenki számára, legyen 3 éves vagy 99! 

Végtelenül szomorú vagyok, mert nem tudok már hinni a jövőben. Nem merem hinni, hogy ebből van kiút, hogy időben észbe kapunk és teszünk ellene bármit is. Mennyi időnk van még, mire teljesen lerombolunk mindent? 10 év? 50 év? 100 év? Ki tudja...

Attenborough hisz még a csodában, hogy megváltozhatunk, hogy tehetünk még ellene valamit...

Te teszel valamit a a környezetért, a Földért?!

Legalább a filmet nézd meg, engedd, hogy hasson rád is!

David Attenborough: A Life on Our Planet

 

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#cikk #környezet #környezetvédelem #természet #állatvilág #növényvédelem #teistehetszérte 

 loveourplanet-4851331_640.jpg

Rád szabja az otthonod!

Klon Design

122611684_3564052510321404_3515514055665784874_o.jpg

Kislányként mindenképpen valamilyen tervező szerettem volna lenni. A cél ruhatervezés volt vagy lakberendezés. Aztán végül egyik sem lettem, de mindig szívesen ásom bele magam e kettő munkásságba, ha úgy adódik. Mai interjúm alanya Klon Design tulajdonosa, Klucsi-Lengyel Orsolya Noémi, aki építészmérnök vagy lakberendező szeretett volna lenni, és az is lett végül, velem ellentétben.

" Bemuttakozhatnék így: számomra egy jó otthon nem a szép díszpárnáknál kezdődik, hanem a jó alaprajznál, ami kiszolgálja a benne élőket, nem pedig bosszúságot okoz. Hiszem, hogy egy ingatlan akkor lesz OTTHONod, ha tökéletesen Rád van szabva."

Tovább

Rendhagyó adventi kalendárium gyerekeknek

img_20201021_091531_1.jpg

Hamarosan aktuálissá válik az adventi kalendárium. Még keresem az igazit a gyerekeknek. A papír, csokis változatot annyira nem kedvelem, bár néha elcsábulok. Viszont a mai vendégpostban nagyszerű tippet kaptam Albert Bernadette-től, aki a Mindenütt jóóó - Travel blogot vezeti. Kicsit munkás, ám cseppet sem hízlal és a gyerekek mégis garantáltan imádni fogják.

Köszönöm az írást!

Tovább

Mitől lesz eladhatóbb egy könyv?

book-419589_640.jpg

A múltkori könyves marketing cikk után (amit ITT találsz), úgy éreztem, kell egy folytatás. Annyira sok író el van veszve segítség, útmutató nélkül. Egyszerűen nem érez rá a marketingre és hiába jó a könyve, nem kerül az olvasók kezébe. Sokszor a kiadója sem segít ebben szemernyit sem. Ha pedig magánkiadás, akkor végképp egyedül bolyonghat a marketing világában. 

Persze az első és legfontosabb, hogy jó témát dolgozz fel, izgalmas módon. Olvasható legyen, jól megszerkesztve, lektorálva. Kell egy szép borító és grafikák is hozzá. A szép megjelenés elengedhetetlen. Fontos a nyomtatás, papírminőség, olvashatóság, betűméret, betűfajta és a színe is. De ez még nem elég! Így pár fontos, és hasznos dolgot felsorolok, mellyel sokat tehetsz a könyved eladásáért. 

Tovább

Elég tökös vagy?

halloween-2905531_640.jpg

A tökfaragást és a tököket úgy általában, mindenki a Halloweenhez köti, azzal teszi egyelővé. Divat nem szeretni és jó mókának is tartani. Pedig nem csak az angolszászoké a tökfaragás. Régi hagyománya van kis hazánkban is. Korábban lopótökből faragtak különböző használati tárgyakat is a nagy öregjeink. Készült tökből merítőedény, csörgő, húros hangszer és a még sok helyen ma is használatban lévő borlopó is például.

Tovább

Segíts, hogy segíthessenek!

img_20200828_192836.jpg

Egy szülőnek az a legnagyobb fájdalom a világon, ha beteg a gyermeke és nem tud segíteni rajta. Ezt jól tudom édesanyaként. Épp ezért indított meg Kittiék története, mikor olvastam. Azt hihetnénk, hogy a nagy baj mindig mással történik, mindig valahol messze. De sajnos nem. Ők itt élnek, tőlünk nem messze, Kalocsán. Azon törtem a fejem, hogyan tudnék segíteni nekik, de sajnos a kellő összeg nincs a bankszámlámon, mely nagy segítség lenne számukra. Így arra jutottam, talán, hátha a soraim eljutnak egy olyan emberhez is, aki viszont tud segíteni nekik.

Tovább

Könyves marketing

book04minta02.jpg

Naponta jelenik meg friss, ropogós könyvek garmadája. Gyönyörű borítók, hangzatos címek, izgalmas leírások. De kezdünk immunissá válni rájuk. A hazai könyvpiac amúgy sem egy hatalmas terület és erőteljesen telítődni látszik. Az emberek egyre kevesebbet is olvasnak talán. Aki meg olvas, az alaposan megnézi, mire költi a pénzét. Na de akkor hogyan érvényesüljön a kezdő író? Hogyan kerüljön be egy nagyobb vagy kisebb kiadóhoz? Vagy adja ki magánkiadásban? Bizony nem könnyű dolog.

Tovább

Egy vállalkozás beindítása az egyik legnehezebb dolog

Virtuális Asszisztencia

laptop-1209008_640.jpg

Mint égen a csillag, annyi virtuális asszisztenst nevelt és nevel ki az idei év. Talán az otthoni munkavégzés megszeretése a covid alatt, a kötetlen munkaidő, a saját otthonunk kényelme, a munkahelyek potenciálisan nagyszámú elvesztése, vagy ennek a munkakörnek a kreativitása, izgalma, a nagy kereslet okozza, hogy gombamód szaporodnak a vállalkozásokat otthonról segítő asszisztensek.

Szükség van rájuk, ehhez kétség sem férhet. A megnövekedett papírmunka, a social media kezelés mind a vállalkozók feladata, de ha azzal foglalkoznak, érdemi munkára, kvázi termelésre már nem marad idejük. Sok kisvállalkozó nem tud megfizetni egy asszisztenst, mert nem tudja kitermelni a teljes bérét, vagy nem tudja hol elhelyezni, nincs számára 6 vagy 8 órát betöltő munka. Esetleg többféle munkakört kellene betöltenie egy személyben valakinek. Ilyenkor jól jön a virtuális asszisztencia. A virtuális asszisztens leveszi a válláról a terheket, elvégzi azokat a feladatokat, amiket ő nem tud, nem szeret vagy nincs rájuk ideje. Ha napi két órában, akkor két órában, ha annál jóval többen, vagy kevesebben, az is megoldható. Többféle munkakört ki lehet szervezni ezen a módon. Szövegírást, számlázást, social mediát, táblázatkezelést, könyvelőnek előkészíteni a papírokat, adatkezelést, kutatást, gépelést, árajánlat kéréseket vagy épp árajánlatírásokat, ügyfélszerzést, adat feltöltéseket…

Azt hihetnénk, ha ilyen sokoldalú munkát tud vállalni a virtuális asszisztens, könnyű elindítani egy vállalkozást hozzá. Pedig nem is oly könnyű elkezdeni, beindítani azt. Rengeteg dolgot észben kell tartani, naprakész, sokrétű tudás, különböző adottságok, rátermettség kell ahhoz, hogy elboldoguljon valaki ebben a világban. Magabiztosság, önbizalom, merészség, jó beszélőke, beszédkészség, íráskészség szintén egy fontos dolog. De talán nem is ez a legnehezebb.

A legnagyobb nehézsége ennek a munkának az elindulás, az ügyfélszerzés. Amíg nincsenek olyan emberek, akik bizalmat szavaznak neked, bíznak benned (mert már ismerik a munkádat), addig nem is ajánlanak senkinek és így nem is kezdődik el a folyamat. Nem találsz munkát, hiába küldöd el bemutatkozásod, árajánlatod bárkinek és hiába csilli-villi a weboldalad, kiajánlód, ha nincs ajánlásod másoktól. Ezért az indulás a legnehezebb, utána már könnyebb- meséli Kiskó Anikó, aki 2020. júliusában indította el Virtuális Asszisztens vállalkozását.

 

kisko-aniko-rolam.jpg

Fotó: László Réka

Eredetileg közgazdász vagyok. 10 év után hagytam ott a munkahelyem, a kormányhivatalt, ahol elhelyezkedtem a főiskola után. A munkahely után egy Rendezvényszervező képzést is elvégeztem a Szegedi Tudományegyetemen. Nem tudtam, hova tovább, kerestem-kutattam és végül rátaláltam a virtuális asszisztenciára.

Szeptembertől elkezdtem magam megmutatni az embereknek. Hoztam létre saját weboldalt és Facebook oldalt is, na meg persze fent vagyok Linkedin-en is.

Nehéz elkezdeni. De nem panaszkodom! Ez az álommunkám, mondhatni beleszerettem a virtuális asszisztenciába, mert rugalmas, kötetlen a munkaidő, nem helyhez kötött. Szeretek a számítógép előtt ügyeskedni.
Hogy mik az erősségeim? Jöhet mindenféle általános és személyi asszisztenciával kapcsolatos dolog részemről. Talán a leginkább a neten való kutakodást, kutatást szeretem. Szívesen töltök fel Excel-táblákat, keresek adatokat, jogtiszta képeket egy adott témához. De szeretek gépírni is (van gépírás oklevelem), vagy a helyesírását
átellenőrizni egy szövegnek. Szeretek nagyon social média oldalakon (főleg FB-on) is posztokat létrehozni.

Anikót, mint virtuális asszisztenst választó vállalkozó, rengeteg időt és feladatot spórolhat meg magának, amit inkább a termelésre vagy pihenésre, esetleg családja körében tölthet. Kiszervezheti a „nem szeretem” munkákat, vagy amikkel nehezebben boldogul, nem jut rájuk ideje.

Azt szokták mondani, hogy a „puding próbája az evés”. Érdemes megnézni, egyeztetni Anikóval, miben tudna neked segíteni. Csak a bizalmat kell megszavazni neki és ő leveszi a válladról a nehézségeid nagy részét!

Ne hagyjátok, hogy minden idejét kedvenc elfoglaltságával, az íjászkodással töltse! Higgyétek el, egy jó virtuális asszisztens aranyat ér!!

Én azt gondolom egyre jobban a virtuális asszisztencia felé halad a világ. Otthonunk kényelméből dolgozhatunk, dolgoztathatunk. Könnyebb kiszervezni azokat a dolgokat, amik nem mennek, nem szeretjük őket. Nem kell valakit  teljes állásban foglalkoztatni, megfizetni utána a járulékokat, ha nem tudunk annyi munkát adni neki. Virtuális asszisztensnek ki lehet adni napi fél órában is, de több órában is. Sokrétű feladatkörre, több, az adott területen profi asszisztenst is lehet akár foglalkoztatni egyszerre. Csak annyit kell fizetned, amennyi időt ténylegesen a feladattal tölt az asszisztensed. Nem kell helyet, eszközöket biztosítanod számára, sem utazási költséget. 

Anikó készített ehhez a témához nagyszerű cikket is. ITT találjátok.

 Kiskó Anikó virtuális asszisztenst választanátok, az elérhetőségeit itt találjátok:

Weboldal: ITT
Linkedin ITT
Facebook ITT

Email cím: info@virtualis-asszisztens.com

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#cikk #virtuálisasszisztens #kezdet #nehézkezdés #asszisztens #munka #álommunka #work #prcikk #reklám #szponzorálttartalom

 

Rizsporos hétköznapok-Utazás a múltban

Budai Lotti: Rizsporos ​hétköznapok 

covers_553375.jpg
Női divat- és hálószobatitkok a 18-19. századból

A legtöbb nőbe kódolva van az öltözködés, a szépség fontossága. Én sem vagyok máshogy összerakva. Imádom a szép ruhákat. Hát még a régmúlt fenséges, gyönyörű ruháit. Bár nem szívesen élnék azokban a korokban és sokat nem tudok a ruhákról, de imádom nézegetni a kosztümös filmeket. Viszont mint mindenre, itt is igaz, hogy nem minden arany, ami fénylik. 

Tovább

Vajon miért nem törődünk az egészségünkkel eléggé?

meditation-xr7943f.jpg

Az ember mindig rohan és épp arra nincs ideje, amire kell, önmagára. Először csak szúr, nyikorog, majd fáj, hasogat. Hol a válla fáj, hol a dereka, aztán a nyaka, majd már a térde is. Nyűglődik, de él, dolgozik tovább, szó nélkül tűr. Míg végül már nem tudja tovább hallogatni, annyira fáj…

Vajon miért nem törődünk az egészségünkkel eléggé? Miért várjuk meg az utolsó utáni pillanatot, amikor már nagy a gond? A megelőzés lenne a kulcsa az egésznek. Az állandó rohanás, a mozgásszegény életmód, a stressz, a sok munka, a helytelen táplálkozás, a rossz testtartás mind hozzájárul ahhoz, hogy ne érezzük jól magunk a bőrünkben.

Tovább

Hogyan győzd le az online zaklatás utáni rossz érzéseid?!

stop-youth-suicide-3414467_640_1.jpg

Sajnos egyre nagyobb teret nyer a bullying, azaz az online, internetes zaklatás, hiszen időnk nagy részét ott töltjük a világhálón. Arctalanul, ismeretlenül fel sem kell vállalnunk mondanivalónk, így sokkal egyszerűbb. Bizony arra sem veszik a fáradságot, hogy elgondolkodjanak tetteik, mondataik súlyán. Csak beszólnak embertársuknak bármilyen okból. Szólnak a kinézetéért, helyesírásáért, stílusáért, tetteiért vagy bármiért, ami nekik nem szimpatikus. Sokszor vitriolos véleményük kedves köntösbe csomagolják vagy egyszerűen segítő szándékként tüntetetik fel.

Tovább

Elhúztam, ​anyátok

Fodor Zsana: Elhúztam, ​anyátok

 

covers_603971.jpg

Ki ne érezte volna legalább egyszer, hogy minden dolog összejött, elege van és fogja a kis petyerkáját, kivonul a világból!? Én már számtalanszor elindultam, de végül nem jutottam semeddig sem. 

A könyv főszereplője egy családanya, aki rájön, hogy elégedetlen a jelenlegi életével. Szereti a férjét, gyermekeit, munkáját, de valami hiányzik mégis ahhoz, hogy igazán boldog legyen.

A cím rögtön kíváncsivá tett. A borító pedig az igazi csajos, vidám agymenést ígéri. De végül ennél jóval többről szólt a kötet. Azt hittem, egy szórakoztató, nagydumás, mélységekkel nem rendelkező történet lapul a könyvben, amolyan igazi kis limonádé. Ehhez képest kaptam drámát, érdekes életutakat, emberi kapcsolatokat, komoly témákat is.

Tovább

Egy egész magazin rólam vagy rólad?

Interjú Pure&Pastel Photography tulajdonosával, Orsival

ketoldalas-zsolya-magazin.jpg

Egy magazinban megjelenni egyfajta státuszszimbólum. Nagyszerű reklám és izgalmas dolog. De nem mindenki kerülhet a magazin hasábjaira csak úgy, legyen szó online vagy offline magazinokról. Vagy mégis?

A következő interjúm alanya készít neked egy saját magazint! Pure&Pastel Photography ezzel az igazán hiánypótló és ötletes dologgal lepi meg ügyfeleit. Persze engem rögtön érdekelni kezdett, honnan a nagyszerű ötlet. Így íme, az elkészült interjúnk!

Tovább

Hogy mik azok a kognitív képességek?

CogniPlus a megfelelő segítség!

games-2801332_640_1.jpg

Borzalmasan szétszórt, túlmozgásos, túl sokat beszélő, koraérett gyerek voltam. Mindent elhagytam, nem bírtam sokáig egy dologra koncentrálni, ha a bennem felgyülemlő feszültséget nem tudtam levezetni babrálással, rajzolással, beszéddel, mozgással. Akkoriban nem volt rá címke, most már biztos kapnék valami megnevezést rá.

Tovább

3+1 módszer, mely olvasásra buzdíthatja a nem olvasókat is

portrait-4352745_640.jpg

Aki nem szereti a betűket, a könyveket, úgy általában az olvasást, azt nem könnyű meggyőzni arról, hogy mégis milyen jó dolog. Sorolhatjuk az érveink napestig, nem tudjuk rábírni. Azok az emberek, akik nehezen olvasnak, olvasnak, de nem értik tulajdonképp, mit is, akiket nem köt le egy történet, vers sem, természetesen nem is fogják megszeretni a könyveket. A gyerekeknél is kemény dió az olvasás megszerettetése, De számos módja van annak, még gyermekkorban, hogy mégis megszeressék a történeteket, verseket, meséket. Némelyik olykor-olykor a felnőttet is elcsábíthatja az olvasók világába. Megmutatok négy lehetséges módot, amivel kedvet kaphatnak az Anti-olvasók is. 

1.

Első lehetőség

Gyermekeknél, ha mi magunk olvasunk fel meséket, rövidebb történeteket, egy járható út. Főleg a nehezebben olvasó gyerekeknél áldás lehet, ha ezen a módon segítünk nekik. A legtöbb gyerek értékeli, ha felolvasunk neki, míg pihen egy kicsit, elalvás előtt, játék közben, utazás alatt, váróban várakozás közben. Nagyon jó időtöltés és a gyorsan rohanó perceket értékes idővé tudjuk formálni. Meghitt, összebújós, közös rituálé lehet már egész kicsi korban is. Felnőtteknél is bevethető opció? Miért is ne! Olvashatunk barátnőnknek, párunknak, míg ő valamin épp tevékenykedik, főz, barkácsol. 

book-5011976_640.jpg

2.

Második mód

Olvassunk közösen! Számtalan előnye van annak, ha közösen dolgozunk fel egy-egy mesét gyermekünkkel. Így az ismeretlen szavakat, kifejezéseket menet közben meg tudja kérdezni például. A történet végén nagyon jó beszélgetési alap lehet, egy közös téma, melyről bármikor cseveghetünk. Nálunk van olyan felállás, hogy nagylány olvas fel belőle, majd ha elfáradt, én folytatom. De külön-külön elolvasott, majd utána közösen megbeszélt könyvek módszert is szeretjük. Ez is simán bevethető felnőtteknél. Beszéljetek össze, olvassatok el mindketten egy adott könyvet és utána beszéljétek meg a szereplőket, a történéseket, ki, mit érzett olvasás közben. 

story-5239869_640.jpg

3.

Harmadik eshetőség

Hangoskönyvek. Idő hiányában nagyszerű alternatíva a hangoskönyv. Utazás közben, buszon, kocsiban hallgatva, ha olyan a munkád, munka közben, otthon vacsora készítéskor, játék közben is lehet hangoskönyvet hallgatni. Előny, hogy nem kellenek hozzá a kezeid, azok szabadok maradnak. Egy-egy szerethető történet megfogja a hallgatóját és utána kézbe vágyik a könyv is. Már egyre több klasszikus könyv, mese és regény kerül fel hivatalosan letölthető hangoskönyvként. Érdemes kutakodni, keresni. Nagyon jól kikapcsolja az agyat és utána tényleg vágyunk az olvasásra is.

96754183_251241919571757_1962490395719892992_n_1.jpg

4.

Negyedik tipp

Filmek, sorozatok. Hogy jönnek ide a filmek és sorozatok? Egy könyvből készült adaptációt, melyet nézése során megszeretünk, nehéz elengedni. Megnézhetjük újra és újra, de egy idő után még mindig van kényszerünk arra, hogy még többet kapjunk belőle. Ekkor jön képbe a könyv! Ha elolvassuk a kötetet, melyből készült, kitölthetjük egy ideig a hiányt vele ismét. Kell ennél jobb olvasásra ösztönző?

Remélem legalább egy tippem tudod hasznosítani és még eggyel több olvasót tudhat magáénak ez a kicsiny olvasó világ! 

 

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#cikk #olvasás #lvasnijó #olvass #mutimitolvasol #olvasóvánevelés #hangoskönyv #könyvbőlfilm #könyvbőlsorozat #hangoskönyvek #példa

A pozitív és negatív visszajelzések fontossága

feedback-3677258_640.jpg

Szolgáltatóként az egyik legfontosabb eszközöm a tudásom, a folytonos gyakorlat, a tanulás és ezek mellett a visszajelzések. Igen, jól olvasod. A VISSZAJELZÉSEK!

A pozitív visszajelzés fontossága

Talán már írtam sokfelé és olvashattatok is ezer félét erről, nem csak tőlem. Egy dicséret, egy hatalmas  pozitív megerősítés. Szárnyakat adhat és feltölt jó időre. Nem csak az ember napját befolyásolja jó irányba, hanem a saját magáról, munkájáról kialakított képét is. Egy jó visszajelzés új munkát is hozhat az így megszerzett önbizalomlöket mellé. Mert egy étteremre írt jó kritika miatt többen fogják pont ezt az éttermet választani következő vacsorázásuk helyszíneként. Egy kreatív kézműves terméket is szívesebben vásárolnak meg az emberek, ha hagyok egy jó értékelést arról, hogy megbízható, gyors, precíz, megkaptam a megrendelt terméket és pont olyan, amilyet szerettem volna. Mint ahogy a férj, ha megdicséri a feleségét a fodrásztól hazaérve, jó érzéssel tölti el a bókot adót és a kapót is. Épp ezért oly fontosak a pozitív visszajelzések. Élj vele minél gyakrabban!

De mi van a negatív visszajelzésekkel?

Bizony óhatatlanul is belefuthatunk párba. A szolgáltatásnál, egyes termékeknél annyira szubjektív, mi a jó. Kinek, mi? Ízlés dolga. Nekem lehet, hogy egy étel ízlik, ha már éttermes példát hoztam első körben, de másnak bizonyára ízetlen lesz, a harmadik megrendelőnek meg lehet, hogy túl sós. Nem lehet mindig, mindenkinek megfelelni.

opposites-3808487_640.jpg

Na de akkor ne is hagyjunk negatív visszajelzést?

Azt kell mondjam, hogy DE! Fontosak a negatív visszajelzések is. Abból tanul az ember a legtöbbet. Az a bizonyos „néma gyereknek anyja sem érti a szavát” effektus! Ha nem érkezik az adott munkára, szolgáltatásra, termékre negatív jelzés, honnan fogja tudni a készítő, szolgáltató, hogy nem jó valami abban, amit csinál? Sehogy! Egy jól tálalt, jó helyen hagyott negatív visszajelzés, nem kritika, nem kifigurázás, hanem építő szándékú jelzés is jó, mert épülni lehet tőle, építeni rá, javítani az esetleges hibákat és tanulni belőle!

Könnyű felvállalni a negatívat?

Nem! Van, aki szívesen áll bele a konfrontálódásba, de sokan inkább a csendes, nyugodtabb verzióra szavaznak, és nem jelzik, ha valami nem okés.

Sokan panaszkodnak rá és egyre többen (bizony még én is jártam már úgy), hogy a jó kommunikáció, az általuk elfogadott munkák után eltűntek az addig állandó megrendelők egyik napról a másikra és elérhetetlenné váltak. Átvették, kifizették, elégedetten távoztak, majd többé nem jelentkeztek, holott előtte állandó munkakapcsolat volt közöttük. Érthető, ha nem volt megfelelő a munka, nem azt kapták, amit vártak. Na de miért nem jelezték? Ha nem megfelelő az ár, a minőség, a termék, az éttermi vacsora, akkor jelezni kell, mi nem volt jó. A legtöbb dolgon lehet segíteni egy jelzéssel. Abból tanul az a szolgáltató, kézműves készítő, étterem. A csendben elsunnyogásból sajnos nem fog megtudni semmit.

Én magam is értetlenül álltam a második ilyen eset után. Nem értettem, hol hibáztam, mit ronthattam el, bennem van-e a hiba, a kommunikációban, a munkámban vagy valami közbejött a megrendelőnek, nagyobb baja történt, esetleg egész egyszerűen kapott egy jobb ajánlatot. Bizony visszajelzés hiányában csak értetlenül tudtam szemlélni a dolgokat. Elbizonytalanítja az embert és nem kicsit. Ekkor eszméltem rá az alábbi mondat igazságára.

A negatív visszajelzés is jobb, mint a semmilyen visszajelzés!

Sokkal jobb, ha az ember tud tanulni az esetből, mert érkezik vissza negatív.

bad-review-2813741_640.png

Nem volt egyedi az esetem, mikor körbekérdeztem a körülöttem lévő vállalkozókat. Nem egyszer jártak így ők is. És sajnos egyre jobban tolódik efelé a világ. Könnyű manapság egy új éttermet találni, hiszen mindig nyitnak újakat. Szövegíróból is annyi van, mint égen a csillag. A fodrásznál is, ha nem vagy elégedett, elég csak a következő utcáig menned egy másik fodrászhoz frizuért.

Tudom, hogy könnyebb nem felvállalni a konfrontálódást, könnyebb nem elmondani, mi a gond és eltűnni, de egyik félnek sem tesz jót. Az ügyfélben marad a tüske, a szolgáltatóban pedig az értetlenség. És bizony a rossz szolgáltatás, a rossz termék magától nem fog megjavulni, ha nem hívják fel rá a figyelmet!

Hogy sokan rosszul veszik az olyan visszajelzést, ami nem pozitív?

Hát igen. Meg kell tanulni elviselni és előnyünkre fordítani a rosszat is. Az építő jellegű segítségből mindig ki lehet hámozni az értékes tudásmorzsákat, melyeket hasznosíthatunk. Az álszent dicséretből, amit nem is úgy gondolnak, nem tanul senki sem!

És igen, van az a visszajelzés, ami se nem épít, se nem javít, csak egész egyszerűen bántó, személyeskedő. Azt pedig tudomásul kell venni és tovább menni.

Egy esés után is feláll, ruhát leporol, koronát megigazít és továbbmegy!

happiness-2411727_640.jpg

Tehát tessék negatív és pozitív visszajelzést is adni, ha olyan eset történik!

Viszont vitriolos tollunk csomagoljuk némileg vattába és a megfelelő helyen, megfelelő hangnemben, a megfelelő embernek mondjuk el, ne a háta mögött!

A pozitív visszajelzésekkel pedig ne fukarkodjunk, nekünk nem kerül semmibe, de egy szolgáltató, egy éttermes, egy készítő napját szebbé tehetjük vele!

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#cikk #blog #read #szöveg #visszajelzés #negatív #értékelés #pozitív #kritika #szolgáltatás #termék #kézműves

Egy kis napsugár az esős időben

 heart-1776746_640.jpg

Esős, szürke időben mindig jól jön egy kis napsugár. Egy jól megválasztott ruha a színével, fazonjával pont ilyen hatást érhet el. Egy kis fény, vidámság, szín a szürke hétköznapokban. Olyan, mint egy mosoly. Felragyog és az embernek rögtön jobb kedve lesz tőle.

Ezt az apró tippet rendszeresen használom. Ha rosszabbul ébredek, rossz kedvvel kelek, akkor mindig valami nagyon színes, izgalmasabb ruhát veszek fel ezt egyensúlyozandó. Feldobja mások kedvét és ezzel az enyém is. Érdemes praktikaként felhasználni, rosszkedv űzőnek!

Tovább

Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma!

Vagy a kenyérsütés rejtelmei otthon

120016956_3823760470986850_3785604770689992493_n.jpg

Sokan most fedezték fel a bezárások alatt, milyen jó otthon készített pékárut enni. Mennyivel finomabb, jobb az otthoni, saját kézzel készült finomság és nem is annyira macerás, mint gondolnánk. Tudjuk, így mi kerül bele. És olyan jóleső saját készítésű, házi dolgot enni! Persze mindenki azt gondolja, hogy a kenyeret, zsemlét, kiflit, hamgburgerzsemlét nem lehet olyan jól elkészíteni, mint a pékségekben! Erre rácáfolnék most ezzel a cikkel.

Tovább

3+1 egészséges reggeli az uzsonnás dobozokba

Vendégcikk Többmintfőzés bloggerétől

3_1_reggeli_otlet.png

Három gyerekkel nem könnyűek a reggelek. Rohanósak, fárasztóak és olykor viccesek is. Valami finom reggelit kell nekik varázsolni minden nap, plusz csomagolni is kell az uzsonnás dobozukba, de olyan ételt, amit meg is esznek. Egyikük ráadásul ételallergiás, így van, hogy alaposan feladja a leckét, mit kerüljön az asztalra, táskákba. Ma segítségem akadt Böbi, azaz Tobbminfozés.hu bloggere személyében. Az ő vendégcikke érkezik, fogadjátok sok szeretettel.

Tovább

Együtt könnyebb?

Mai interjúm alanya Zsolya Communication tulajdonosa

zsolya-portre_33.jpg

Az élet magányos műfaj, de sok segítőd akad menet közben, a családod, rokonok, tanárok, mentorok, munkatársak, barátok, példaképek... Nélkülük mit sem érne az egész. Színesebbé, egyedibbé, izgalmasabbá teszik. Így van ez a munka világában is. A legtöbb munka, vállalkozás nagyszerűen kivitelezhető egyedül. Rengeteg előnye van, hogy a magad ura vagy. De az tagadhatatlan, hogy egyedül magányosabb is. Együtt könnyebb? Igen!

Zsolya Communication tulajdonosa, Szabó Orsolya, Zsolya a mai interjúm alanya, aki beszél segítőiről, munkájáról.

Tovább