ReAd-blog

Egy csipetnyi nő fűszerezve anyasággal, könyvekkel, interjúkkal, programajánlóval...

2023. sze 19.

Interjú a Margó-díj egyik döntősével, Bánhidi Lillával

írta: Mayerné Répási Adrienn
Interjú a Margó-díj egyik döntősével, Bánhidi Lillával

banhidi_lilla_portre_2.jpg

Kevés jó hazai krimi van a piacon. Elvétve találni olyan könyvet is, ami a hazai régióban játszódik. Bánhidí Lilla ötvözte a kettőt. Ráadásul a   Sorsod Borsod  című regénye Margó-díj döntősei közé is bekerült. Ma vele olvashattok egy interjút. 

- Első könyves szerzőként rögtön egy nem szokványos helyszínt és műfajt választottál. Tudatosan? 

Amikor elkezdtem a Sorsod Borsodot, nem terveztem tudatosan, hogy más legyen, egyszerűen a személyiségemből fakadóan lett olyan, amilyen. Szeretem az újat, mást, szeretek kísérletezgetni, kipróbálni dolgokat. Ennek eredménye lett a Sorsod Borsod.  

- Hogyan jött az írás?

Gyerekkoromban is írtam, főleg verseket, aztán az újságírói, riporteri munkám egy ideig ...

Tovább Szólj hozzá

Interjú

2023. sze 19.

Patak Gyöngyvér: Család ​a dombon 2.

írta: Mayerné Répási Adrienn
Patak Gyöngyvér: Család ​a dombon 2.

covers_796219.jpg

A legtöbb könyv új világba kalauzol el, vagy gondolkodóba ejt, elénk tár egy problémát vagy ellenkezőleg, világszíntű rosszat, azaz társadalomkritika. Gyöngyvér könyve pedig olyan hatással volt rám, mint egy pihe-puha, meleg plédbe burkolózni. Bebugyoltált a kinti hidegtől, sötétségtől, megvédett minden rossztól. Jó volt  beleburkolózni vele, beletemetkezni. De nem csak ennyit adott. Megmelengette a testem, lelkem egyaránt. 

Az írónő önéletrajzi ihletésű története, így vele együtt nevethettem, együtt sírhattam. Lelkesen izgulhattam, ha olyan dolog történt, de helyeslően bólogattam is, mikor a saját életemből is ismerős történések voltak. Annyira életszagú az egész, mégis felkavaró, megrendítő és mulatságos is ...

Tovább Szólj hozzá

Recenzió Olvastuk

2023. sze 19.

Kihalóban a Fair play?

írta: Mayerné Répási Adrienn
Kihalóban a Fair play?

soccer-1341849_640.jpg

Jártunkban, keltünkben a családdal közösen, számos versenyen jelenünk meg. Sakk, futás, íjászat, horgászat... Csak hogy párat felsoroljak. Igen szerteágazó az érdeklődési körünk, így nem mondhatom, hogy csak egy-egy szeletét látom a versenyeknek és abból vonnék le messzemenő következtetéseket.

De bizony azt veszem észre, hogy a Fair play, azaz a sportszerűség nem minden gyermeknek van megtanítva. Ugye mit várok, mikor sokszor a felnőttek sem úgy reagálnak, ahogy kellene versenyhelyzetben. Nagyon kiélezett dolog, és nehéz megemészteni, ha valaki jobb nálunk vagy szerencsésebb helyzetbe kerül. De fontosnak tartom a Fair playt!

A fair play a tiszta eszközökkel játszott mérkőzés és az ellenféllel szemben ...

Tovább Szólj hozzá

Kitekintő Anyukás tartalom

süti beállítások módosítása