2023. sze 19.

Kihalóban a Fair play?

írta: Mayerné Répási Adrienn
Kihalóban a Fair play?

soccer-1341849_640.jpg

Jártunkban, keltünkben a családdal közösen, számos versenyen jelenünk meg. Sakk, futás, íjászat, horgászat... Csak hogy párat felsoroljak. Igen szerteágazó az érdeklődési körünk, így nem mondhatom, hogy csak egy-egy szeletét látom a versenyeknek és abból vonnék le messzemenő következtetéseket.

De bizony azt veszem észre, hogy a Fair play, azaz a sportszerűség nem minden gyermeknek van megtanítva. Ugye mit várok, mikor sokszor a felnőttek sem úgy reagálnak, ahogy kellene versenyhelyzetben. Nagyon kiélezett dolog, és nehéz megemészteni, ha valaki jobb nálunk vagy szerencsésebb helyzetbe kerül. De fontosnak tartom a Fair playt!

A fair play a tiszta eszközökkel játszott mérkőzés és az ellenféllel szemben tanúsított sportszerű magatartás eszméje. Olyan viselkedést és hozzáállást jelent, melykor tiszteletben tartjuk az ellenfelet, a játék szabályait és az etikai normákat is.

A gyerekek csak a súlyát érzik egy-egy versenynek. A nyereményt. És azt, hogy a szülő büszke legyen rájuk. Így mindenáron, azaz bármi áron nyerni akarnak. Ezért fordulhat elő az, hogy sokszor másokra nem figyelve, sőt, egyenesen félrelökve, másokat hátráltatva szeretnének előnyre szert tenni.

salvation-2292499_640.jpg

Miért fontos, hogy megtanítsuk a kicsiknek már egész korán a sportszerűséget?

Az alábbiakban néhány okot találsz arra, hogy miért fontos a fair play, és miért kell megtanítani a gyerekeket.

Mert kerülő úton nyert előnnyel, másokat hátrányba hozva, félrelökve, csalás útján nyerés, nem igazi nyerés.

A fair play tiszteletre tanít, és fontos még akkor is, ha ellenfelek. A sport közbeni sportszerű viselkedés azt mutatja, hogy megértjük és tiszteljük az embereket, akik ellen játszunk vagy versenyzünk.

A sportszerűség az emberi értékek, például az őszinteség, a tisztesség és az empátia fejlesztésében is szerepet játszik. Azok, akik sportszerűen játszanak, azoknak maguktól értendőek.

A fair play a sporton kívül is fontos. Azok a gyerekek, akik sportszerűen játszanak, hajlamosabbak arra, hogy az élet más területein is tisztelettel és etikusan viselkedjenek.

A sportszerűség segíti a játékost abban is, hogy egyedül vagy csapat jobban tudjon koncentrálni a játékra. Kevésbé hajlamosak őket a sportszerűtlen viselkedésre vagy a vitákra. A sportszerűség fontos a pozitív közösségi légkör kialakulásához. Amikor mindenki sportszerűen játszik, a sportesemények élvezetesebbek.

Amikor egy gyerek sportszerűen játszik, és tiszteletben tartja a szabályokat és az ellenfeleket, akkor növekszik az önbizalma és önbecsülése is.

women-655353_640.jpg

Hogyan nyilvánulhat meg a sportszerűség?

A fair play különböző módokon nyilvánulhat meg a sportban, például a játékszabályok betartásával, a játékvezetők döntéseinek elfogadásával, az ellenfelek tiszteletteljes kezelésével és elfogadásával, függetlenül attól, hogy győztesek vagy vesztesek vagyunk. Csalás, mások hátrányba hozása nélküli játékkal, teljesítménnyel. A nyertesnek való gratulációval.

Fontos, hogy a gyerekeknek már korán megtanítsák ezt az elvet, mert ez segít abban, hogy felelős, tisztességes és empátiát tanúsító felnőttekké váljanak.

Persze veszíteni méltósággal megtanulni nem könnyű dolog, ahogy a győzelmet ünnepelni sem. De meg kell tanulni! És ez alól sajnos sok felnőtt sem kivétel.

Legyen szó sportról, társasról, iskolai versenyről vagy bármilyen versenyhelyzetről, nem szabad a sportszerűséget, fair playt elfelejteni!

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#vélemény #sport #verseny #fairplay #sportszerűség #gyermek

Szólj hozzá

Kitekintő Anyukás tartalom