2023. sze 18.

Harisnya etikett!

írta: Mayerné Répási Adrienn
Harisnya etikett!

Nem csak egy ruhadarab, hanem kényelmes és stílusos kiegészítő is!

Számtalan esetben hordunk harisnyát. De minden esetben tudjuk, hogyan kell, érdemes viselni? Mire kell odafigyelnünk, ha azt akarjuk tartós legyen? Hanga-Révész Krisztina, a harisnyanadrag.hu  tulajdonosa volt segítségemre a mai témában.

839586.jpg

Na de mi is az a harisnya? Mit tudhatunk róla?

harisnya egy olyan ruhadarab, melynek célja a láb öltöztetése és védelme. Esztétikai és funkcionális szerepe is van. Sokféleségét annak köszönheti, hogy megjelenését, előállítási módját, tartósságát tekintve több opció lehetséges. A nagyon vékony, szintetikus filamentfonalból (poliamid vagy nylonból, elasztán fonallal készülő) vagy vastag, pamutból készülhet.

De az biztos, hogy segítenek melegen tartani, védenek a sérülésektől, valamint egyes esetekben az öltözék stílusát is kiegészítik.

Összességében a vastagabb harisnyák és nejlonharisnyák sokféle stílusú öltözet kiegészítői lehetnek. Megfelelő helyen és módon történő viselésük segít abban, hogy stílusos és kényelmes megjelenést érjünk el, és megfeleljünk az etikett és illem elvárásainak.

Na de harisnya fajták. Sokféle típus is van, mindegyiknek megvan a maga előnye és funkciója. Érdemes kiválasztani az adott helyzetnek és stílusnak megfelelőt. Van teljes lábra való harisnya, kompressziós harisnya, combfix harisnya, bokazokni, titokzokni, lépésbetétes és betét nélküli harisnya, vastag harisnya. Ezen kívül már nem csak testszínű és fekete harisnya kapható, hanem vidám színekben is, rózsaszín, bordó, barna, zöld, kék. Különböző mintákkal, díszítéssel, strassz kővel, csipkével szintén lehet találkozni harisnyákon.

img_5407_medium_2.jpeg

Tudtad?

A női finomharisnyákat alkotó poliamidfonalak finomságát „den” vagy „dtex” jelöli. Minél kisebb ez a szám, annál vékonyabb fonalból készült a termék. A „den” mellett álló szám azt jelenti, hogy az adott fonalból 9000 méter hosszú szakasz hány gramm tömegű. A „dtex” esetében ugyanez 10 000 méterre vonatkozik. A legfinomabb harisnyafonal ez idő szerint 9 dtex (8 den) finomságú.

Egy kis harisnya etikett

Mikor viselhetjük a harisnyát?

Hétköznapokban, mikor hidegebb van, plusz védőréteget biztosítanak. Melegebb hónapokban pedig a vékonyabb és könnyebb harisnyák lehetnek segítségünkre az öltözködésben.

A harisnya általában része az irodai vagy formális munkahelyi öltözéknek, különösen akkor, ha szoknyát vagy ruhát visel az ember. Szinte kötelező előírás sok helyen.

Különböző események és alkalmak során szintén az öltözködésünk egyik fontos eleme a harisnya. Esküvők, ünnepi alkalmak, partik és formális események alkalmával is viselhetjük, hogy elegáns megjelenést érjünk el.

Rövid szoknyák vagy ruhák esetében a harisnya megint csak hozzáadott eleganciát és összehangolt megjelenést biztosíthat.

a04_2.jpeg

Tudtad?

A kompressziós harisnyák olyan speciális harisnyák, amelyek enyhe vagy közepes kompressziót (nyomást) fejtenek ki a lábakon. Segítenek a lábak keringésének javításában, csökkentik a duzzanatot, megelőzhető velük a láb fájdalma, fáradtsága.. Az ilyen típusú harisnyák különösen ajánlottak hosszabb ideig álló vagy ülő munkát végzőknek, valamint azoknak, akik hajlamosak a lábdagadásra vagy keringési problémákra.

Van olyan helyzet, mikor nem illő harisnyát felvenni?

Nincs, sőt, például irodába, színházba, operába, bálba mindig kell, akkor is, ha meleg van. Erre az eshetőségre is akadnak már nagyon vékony harisnyak.

Színes harisnyák. Mikor, melyik színű harisnyát nem illő viselni? Van ilyen?

Gyönyörű, színes harisnyák vannak és fekete is elegáns. Mikor nem illik ezeket használni? A feketét maximum esküvőn nem annyira illő viselni, de más nem is jut eszembe. De ez sem szentírás. A színes darabok pedig bármilyen ruhadarabot feldobnak, ahogy a viselőjük kedvét is. Bátran válaszd a harisnyát a ruhádhoz illő színben és stílusban.

4036_2.jpeg

Nyitott szandál esetén viselhető harisnya?

Igen! A szandál is viselhető ma már harisnya zoknival. A lila cipő, gyönyörű lila harisnya zoknival például.

A combfixnek mi az előnye?

Izgalmas és vonzó megjelenésű harisnyafajta. A combfixek olyan kiegészítők, amelyek optikailag formálják a combokat. Ráadásul annak is előnyösek, aki nem szereti a derék résznél láttatni a harisnya derekát. És a combok kidörzslődése ellen is véd. 

Tudtad?

A lépésbetét olyan kiegészítő, amely a harisnyán egy megerősített vagy vastagabb rész. Ez a terület az ülepnél van, főleg nagyobb méretű harisnyáknál jellemző annak érdekében, hogy lépésnél, mozgásnál a harisnya kényelmesebb legyen, ne szakadjon olyan könnyen, ne csavarodjon el.

Hogyan mossuk a harisnyákat, hogy ellenállóbbak legyenek?

Érdemes kézzel, kíméletesen, nem dörzsölve, külön mosni a harisnyákat, ha megtehetjük. Ha ez nem megoldott, akkor persze mehetnek a mosógépbe, mosózsákba helyezve, kímélő programmal. Kerüljük a zsebes, cipzáras, gombos ruhák vele egyidejű mosását. A túl forró hőmérséklet használata és az erős centrifugázás is káros lehet. A legideálisabb, ha finom holmikhoz való mosószerrel, hideg vízben mossuk át a harisnyákat, és szobahőmérsékleten szárítsuk meg.

Egy tipp, hogy még tartósabb legyen a harisnya!

A titok, hogy első felvétel előtt érdemes csak öblítővel átmosni. Néhány gyártó már eleve úgy csomagolja, hogy ezt a technikát alkalmazza, ettől ellenállóbb lesz.

Szólj hozzá