2023. sze 12.

Elle Cosimano: Finlay ​Donovan ölni tudna

írta: Mayerné Répási Adrienn
Elle Cosimano: Finlay ​Donovan ölni tudna

covers_717182.jpg

Finlay egy olyan nő, aki mindenféle kulimászba mászik, sokszor önhibáján kívül. A férje megcsalja, majd elhagyja az ingatlanosért. Ő pedig egyedül marad, persze a totális káosz és kétségbeesés határán, jócskán megfáradva két kicsi gyermekével és rengeteg befizetetlen számlával. És még a munkája sem úgy halad, ahogy kellene, e katasztrófa közepette...Hát innen szép nyerni.

Már azonnal lehet sejteni, hogy ebből bizony baj lesz! Miközben próbál jó anya lenni, gyerekeit életben tartani, pénzt felhajtani, könyvet írni, saját magát egyben tartani, felkanalazni, volt férjét elfelejteni, még nagyobb bajba keveredik. Viszont a körülmények hatására rájön, na némi segítséggel, hogy ebből tökéletes alapanyag lesz az új, készülő könyvéhez. De még mennyire! Csak közben ne akarnák megölni és lecsukni. Még két búfelejtő pasas is akad, igaz némi szépséghibával, akik segítségével kiábrándulhat az exéből. És egy tündéri bébiszitter, aki "segít" ha kell, ha nem.

A kötet könnyed, életszerű, humoros, és némi feket humorral, iróniával van fűszerezve. A nyelvezete jó, igényes, remek stílusban van megírva. Azon kaptam magam az olvasása közben, hogy jöhet bármilyen abszurd helyzet, bizony én elhiszem és jót mosolygok rajta. Már csak azon oknál fogva is, hogy nem én vagyok a főszereplő. Más kárán könnyű vigadni persze. De én így persze nagyon jól szórakoztam. Finlayt nem lehet nem szeretni a csetlésével, botlásával, abszurd helyzetekbe való keveredésével együtt. Szókimondó, karakán csajszi, aki mindent megtesz, amit csak lehet az életbenmaradásért, szó szerint és átvitt értelemben is. Vele nevethetünk, vele sírhatunk, vele izgulhatunk. Talán azért is olyan jó főhős, mert könnyű vele azonosulni. A mellékszereplők is érdekesek. 

Számos nagy témát érint a gyilkosságon, nyomozáson kívül, a női létet, az anyaságot, az életút keresést, a házasságtörést...Hiába könnyed olvasmány, azért ad jó pár megfontolandó, magunkkal vihető gondolatot. 

Nem szabad komolyan venni a történetet, hiszen több helyen is kilóg a lóláb, de mégis annyira jól meg van írva, annyira humoros, szórakoztató, megmosolyogtató, hogy kit érdekel. Csak faltam az oldalakat és faltam. Ami a jó hír számomra, hogy sorozat és akadnak további részei! 

Fülszöveg:

Finlay ​Donovan kétgyerekes, egyedülálló és idegileg teljesen kimerült anyuka, aki mellesleg leadási határidőkkel küszködő írónő is egyben. Az élete totális káosz. Az ügynökének beígért könyvével egyáltalán nem halad, a volt férje kérdés nélkül elbocsátotta a kisegítő bébiszittert, négyéves kislányát pedig épp egy igen szerencsétlenül alakult első hajvágási kísérlet eredményeképpen a fejéhez szigszalagozott tincsekkel kénytelen óvodába vinni.

Finlay egyre sokasodó problémáin az sem segít, hogy az ügynökével folytatott üzleti ebédje alatt a szomszédos asztalnál ülők kihallgatják krimije tervezett történetét, és tévesen bérgyilkosnak vélik. Finlay pedig saját maga legnagyobb döbbenetére igent mond a felkérésre, hogy elintézzen egy kellemetlen férjet. Mert hát valamiből élni is kell.

368 oldal
puhatáblás 
ISBN: 9789634199946 
Fordította: Török Krisztina

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#könyv #olvasmány #feketehumor #agave #readblog

Szólj hozzá

Könyv Recenzió Olvastuk