2023. aug 07.

Bátran merj üvegben is gondolkodni, ha konyhai felszerelésről van szó!

írta: Mayerné Répási Adrienn
Bátran merj üvegben is gondolkodni, ha konyhai felszerelésről van szó!

 

kep2.pngTe tudod, mely típusú üveg a jó, konyhai, mindennapos használatra?

Mindennapi konyhai használatban gyakran jelen vannak az üveg dolgok, ilyen például a pohár, melyből iszunk, a jénai tál, melyet rakott ételek, húsok sütéséhez, tálaláshoz használunk, a gyümölcs és fagyi kelyhek, a vízforralók, a kancsók és kannák, melyben felkínáljuk az italt, esetleg a kedvenc kávés vagy teáscsészénk és poharunk, ivópalackunk, melyből vizet, teát, kávét, szörpöt, limonádét iszogatunk.

Egy kis üveggyártásról

Az üveg és az üveggyártás több mint 5000 évre nyúlik vissza. Nem véletlenül lett annyira ismert és gyakran használt alapanyag. Nagy előnye az átlátszósága, a kemikáliákkal szembeni ellenállósága és az, hogy nem színeződik el, nem veszi át semminek az ízét, illatát. Így a háztartásban is gyakran és szívesen használják. 

kep4.png

Nincs is jobb egy nagy kancsó hideg vagy meleg italnál! 

Viszont megvan az üvegnek a hátránya is. Előfordulhat kisebb, nagyobb baleset olykor. Főként ott, ahol több ember van, netán kisgyermek is. A féltve őrzött kancsó vagy a kedvenc poharaink, kávés poharunk hamar megreped, elpattan, eltörik, ha leesik, összekoccan mással, esetleg akkor, amikor forró ital kerül bele, vagy melegítéskor.

A hagyományos üveg eszközök normál, edzett vagy borszilikát üvegből készülhetnek. A normál üvegről legtöbbször ismeretes, hogy mutatós, sokoldalúan használható, de bizony nem megfelelő használatkor, egy egyszerűbb baleset következtében könnyen törik. Elég egy hősokk (hirtelen hő változás), vagy feszültség keletkezése, erős ütés és megreped, összetörik.  

kep3.png

Ha nem szeretnéd, hogy könnyen törjön!

A borszilikát üveg a hagyományossal szemben jól bírja a hőmérséklet változást, mert jó hőenergia vezető, nagy szakítószilárdsággal rendelkezik, és egyenletes falvastagsággal, ha megfelelően ki van dolgozva, hozzáértő módon.. Ez a típusú üveg a tágulási hajlamának csökkentése révén nyílt lángra téve, hősokk hatás során sem pattan el, egészen 450 °C-ig bírja. De azért be kell tartani bizonyos előírásokat azért ehhez ( https://glas-shop.net/spg/889759/Trendglas-JENA-es-a-jenai-edeny-kapcsolatarol). Ez biztosítja a tartósságát is. Betehető mikrohullámú sütőbe. Egy finom gyógyteával a gáztűzhelyre szintén, lángelosztóval, de még mosogatóba is. Szép, letisztult, nem vastag falú, így nehéznek sem mondható. A borszilikát üveg előnyös tulajdonságai miatt tökéletes főzőedények, tálaló edények, kancsók alapanyagának is. Laboratóriumi üvegként is használják előszeretettel. Nem veszi át a szagokat, higiénikus, allergiások számára is ideális választás lehet. Ez a fajta üveg minőségi, erős anyagból van. Így nem csak mutatós, hanem tartós is. Előnyös teafű, gyógytea készítéséhez, mert nincs benne műanyag, fém, ami reakcióba lépne vele. 

Ráadásul a borszilikát üvegből készült termékek, poharak és csészék, kancsók ízléses, egyedi kinézettel rendelkeznek.

Készíts a családnak egy nagy adag finom, illatos, meleg teát vagy egy hűsítő limonádét és tedd glas-shop.net hőálló üveg kancsóba!

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#reklám #szponzorálthirdetés #üveg #glas #glasshop #trendglasjena

Szólj hozzá

Kitekintő