2022. dec 08.

FICAK Craft/Shop

írta: Mayerné Répási Adrienn
FICAK Craft/Shop

zalabaicsilla.jpg
Zalabai Csillát egész nap gyönyörű tárgyak veszik körül, mely a munkája lett végül. Ő mesél ma a kézműves termékeket forgalmazó Ficak Craft/Shop létrehozásáról, nehézségekről és felemelő pillanatairól.

- Mikor és mi hatására hoztad létre a vállalkozásod?
Azért lett boltom, mert fáztam.  ...  Másfél évig heti 3 napot vásároztam a szabadban, 40 fokban és mínusz 10-ben is. Akkor döntöttem el, hogy még egy télen ezt nem csinálom. Aztán, jött a tavasz, a nyár, és elfelejtettem. Majd október első hetében bejött egy hidegfront, és majd megfagytam. Két hét múlva aláírtam a szerződést, és 2019. december 5-én megnyitott a Ficak Budapest Craft/Shop -ot az akkor bulinegyedben, a turizmus központjában, a Nagy Diófa utca 3-ban. Ez pont BC, vagyis before covid volt. Majd 3 hónap múlva jött a korona, és azóta is igazi hullámvasút a bolt élete...
A másik ok, amiért boltom lett, mert szívem szerint mindent megvettem volna, amit az ismerős kézművesek készítenek. Szerintem kitaláltam a legjobb megoldást: egész nap ezek a gyönyörű tárgyak vesznek körül, és még meg is élek belőlük...

- Mesélj róla. Mit lehet tudni vele kapcsolatban?

Kizárólag magyar/hazai alkotókkal dolgozok együtt, és 3 civil szervezettel. 
A nyitáskor 6 kézműves tudott csak terméket adni, a fél boltot nyitottam csak meg, és feltöltöttem retro cuccokkal is, ami azóta is a kínálat része. Karácsonyra azért lettünk 11-en. Volt, hogy 50 alkotó volt , ami már túl sok, így mostanra kialakult az ideális 30 +- 3 kézműves. Mivel én is kézműves vagyok, a vásározások során rengeteg csodás alkotóval találkoztam, először őket kerestem meg, hogy adjanak terméket a Ficakba. Azóta már terjed a jóhírem is, és sokszor keresnek meg kézművesek. 

Imádok ajándékozni, és még jobban szeretem vadászni az ajándékokat. Számomra a legnagyobb öröm, ha a betérőknek segíthetek, hogy megtalálják AZ ajándékot. Amikor valaki bejön a Ficakba arra a pár percre az életem része lesz, és aki az életem része, az mindig számíthat rám, a segítségemre.

Az elején csak offline boltot akartam, és turistákat, mint célcsoportot.Az első covid hullámnál, 2020 márciusában, alig 3 hónap nyitvatartás után bezártam. Egy hét múlva volt egy webshopom. Júniusban újranyitottam, és több, mint egy évig design anyagokból maszkokat varrtam, köztük extra méretűt szakállasoknak - ez tartott életben. Közben persze újra bezártam két hónapra, majd hónapokig csak heti 1 napot voltam...és turistát másfél évig alig láttam. Ekkor találtam meg, és építettem ki a tudatosan gondolkodó hazai közönségből a bázisom, akik azóta is viszik jóhíremet.
civil3.jpg
- Mit jelent számodra a Ficak? Több, mint egy sima kézműves bolt?

A nyitás után szinte rögtön megkerestem az Igazgyöngy Alapítványt, és 2 hónap előkészítés után támogatott értékesítési rendszerben bekerültek a termékeik a boltba. Ekkor már a Moravcsik Alapítvány terméke a kínálat része volt.  A napokban a harmadik civil szervezet, az Utcáról Lakásba Egyesület is a Ficak része lett.
Szeretek segíteni, de ezt is olyan magam módján teszem. Mélységesen tisztelem a civil szervezetek munkáját, de a dobozon kívül vagyok ilyenkor is. Azt kínálom nekik, amiben a legjobban hiszek: egyenlőséget és testvériséget (a szabadság eleve adott). Célom, hogy elhiggyék a termékeiket azért veszik meg mert iszonyú jók, és nem azért, mert egy alapítvány készítette. Ezért a többi kézműves termék között, hasonló áron teszem ki őket. Még most is sokszor köröket futunk, de talán mára már kezdik elhinni, hogy azért az értékért, amit késztenek meg kell kérni az árat is. Verhetetlen vagyok abban, hogy pillanatok alatt bárkit melléjük állítok, így a világ sok országából jövő turisták sok-sok hazai civil terméket vittek már haza. 
ficak6.jpg
- Kiknek jött létre? Mik adják a fő termékpalettát?
Azok a tudatosan gondolkodó hazaiak és külföldiek szeretik nagyon a boltot, akik valami különlegességre vágynak, odafigyelnek arra, hogy természetes, akár újrahasznosított, a környezet nem terhelő tárgyakkal vegyék körbe magukat, vagy ilyen ajándékokat adjanak szeretteiknek. Sok olyan termék van a boltban, ami sehol máshol vagy nagyon kevés helyen található meg.
Igyekszem hasznos és praktikus termékeket válogatni, amelyeknek többszörös hozzáadott értéke van. Az olyan "átlagos" termékeknél is, mint pl. a szuvenírek a Ficakban csak olyan van, ami kézzel készül, kis szériában. Igyekszem követni a környezettudatos trendeket is, így több sokszor használható alternatíva (pl. újraszalvéta, kenyeres zsák), vagy egészségesebb termék is van a palettán (pl. szójaviasz gyertya). Természetesen rengeteg ékszer, és kisebb tárgy is van a boltban, de táskák és pólók is több változatban (ezek is organikus pamutból). Szintén jelentős mennyiségű fali dekoráció található meg: a kortárs nyomatok mellett eredeti antik könyv-nyomatok, illusztrációk kapnak új életet.
ficak14.jpg
- Melyek a legnépszerűbb termékek?
Mindegyik :D Nehéz erre válaszolni, mert függ az évszaktól is. És a kínálat is követi a kereslet változásait. Az ékszer természetesen mindig népszerű. Ilyenkor karácsonykor még az átlagosnál is jobban megnő a kereslet a civil szervezetek termékei, illetve egyéb hasznos és praktikus termékek (kötött csodák, de akár a szappanok), vagy éppen az általunk elkészíthető hímző szett iránt. Amikor több a turista, akkor a szuvenír jellegű termékek a kelendőbbek, és ők nagyon szeretik a retro dolgokat is.

ficak11.jpg
- Mi az, amiért érdemes csinálod, amiért annyira szereted ezt a munkát? Mik a nehézségei?
Sajnos nehézség van folyamatosan. Három éve bizonytalan a helyzetem, folyamatosan az "átvészelésről" szól az élet, ami lassan felőröl. A covid alatt valahogy lehetett bízni, és a sok borzasztó dolog ellenére volt mozgásterünk, és a hazai vásárlóközönség is nyitott volt a kézművességre - valahogy jobban értékelték azt, amit valaki saját maga készít. A háború kitörése megrázó volt, de a turizmus pár hét alatt helyreállt. Az egyik legnagyobb csapás a kata hirtelen módosítása volt: a kézművesek szinte mindegyike katás volt. Akkor lelkileg eléggé összeomlottam én is, és sok beszállítóm. Sokan abbahagyták a vállalkozást, sokan kényszerpályára kerültek, amikor az alkotással kevésbé tudnak foglalkozni. És nagyon nem kedveznek az itthon zajló folyamatok sem annak, hogy kézműves terméket vásároljanak az emberek, és sajnos a turizmus is folyamatosan szorul vissza. Azt hiszem az a legnagyobb nehézség, hogy ebbe a három évbe elfáradtunk, az állam sokszor rángatott minket (bezárás, határ lezárás, kata módosítás...), ugyanakkor az ennyire kicsi vállalkozókat egyáltalán nem segítette, sőt az adóváltozással csak hátráltatta. 
ficak3.jpg
A bolt számomra egy win-win-win szituáció, amiben nyer a vásárló, a készítő és én is. Nincs annál jobb érzés, amikor szinte repkedve mennek ki a Ficakból, hogy mennyire tökéletes ajándékot sikerült találni - és ez nem a termék árától függ. Az egyik kedvencem volt, amikor egy hölgy jött be karácsony előtt, hogy a lánya barátja nevében kell venni valami apróságot, amivel át tud adni egy ajándékot. Találtunk egy 100 éves képeslapot, ami egy kicsit hasonlított a srácra, és kitaláltuk, hogy egy dobozra szépen rá tudja applikálni. Januárban visszajött a hölgy, és elmesélte, hogy mekkora siker volt, és csak azt sajnálja, hogy nem fotózta le nekem a lánya arcát, amikor meglátta... És még sok hasonló történetem van. Jött már be több turista is úgy, hogy a barátai, akik korábban Budapesten jártak mondták neki, hogy a Ficakba muszáj benéznie...Ez rengeteg felemelő pillanatot, boldog érzést ad. Szeretem látni az embereken a boldogságot.
ficak9.jpg

- Mit szeretnél elérni a jövőben?
Régimódi kisbolt tulajdonos vagyok, szeretnék ebből a boltból stabilan megélni, de az lehet, hogy nem ebben az országban lesz... Én nem akarok terjeszkedni, hálózatot létrehozni, csak szeretnék egy kis boltot, ahová minden nap örömmel megyek be. Beszélgetek a vásárlókkal, a visszatérőknél már ismerem az ízlésüket, és annak megfelelően tudok ajánlani terméket, a turistáknak egy pozitív országimázst nyújtani, és persze gyönyörű, személyre szabott ajándékokat találni mindenkinek. Szeretnék néha nyugodtan hátradőlni, hogy most már minden rendben van. Ehhez csak arra van szükségem, hogy meghallják hangom: a Ficak, több, mint egy ajándékbolt, itt mindennek saját története van...

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#üzlet #bolt #kézműves #interjú #Ficak

Szólj hozzá

Interjú