2022. dec 01.

12 éven át íródott első könyve!

írta: Mayerné Répási Adrienn
12 éven át íródott első könyve!

szemeredy.jpg

Prónik Judit II. világháború Magyarországán játszódó története jelentős kutatások után íródott, nem rövid idő alatt. Ma az írónő volt vendégem egy interjú erejéig.

- Hogyan került az életedbe az írás? Honnan jött az ötlet, hogy könyvet írj és azt ki is adják?

Mindig foglalkoztatott a gondolat, hogy milyen izgalmas lehet könyvet írni. Amikor az ember a saját gondolatait, érzelmeit átadhatja az olvasónak úgy, hogy közben elkalauzolja egy addig számára még ismeretlen világba. Egy jó könyv szinte kirángat a szürke hétköznapokból, izgalommal és színnel töltve ki az olvasásra szánt időt. Ezt szerettem volna és szeretném én is elérni. Remélem, sikerül!

- Milyen rögös utak vezettek el az írásig és első könyved megjelenéséig? Kik segítettek az utadon?

Szerencsére nem volt olyan rögös az az út, mert a családom mindenben támogatott. A kislányom az erőt és az életörömöt adja, a férjem a biztos támaszom, anyukám pedig a kezdetektől  arra sarkalt, hogy kilépjek a középszerből és próbáljam megtalálni a saját hangomat.  És persze óriási köszönet a kiadóm, a KoósKönyv vezetőjének, aki felkarolt és megvalósította az álmomat, így az írásomból nem csak egy regény, hanem egy csodálatos kiadású könyv is lett.

- Mennyi kutatómunkád van a könyvben? Mennyi időt fektettél bele az írásba?

A Szemerédy-ház titkait tizenkét éven át írtam. Ennek egy jelentős része kutatással telt, hogy minél hűebben vissza tudjam adni az akkori kor hangulatát, szellemiségét. Számtalan beszámolót és korabeli levelet elolvastam, amit a katonák írtak haza a családjuknak akár a frontról, akár a hadifogságból. Megrendítő és egyben izgalmas olvasmány volt. Egy letűnt kor emlékei, amikhez hasonlókat remélhetőleg nekünk és az utódainknak soha nem kell átélünk. Érdekes, de a kutatómunka még a könnyebbik része volt a folyamatnak. A fejemben megvolt a történet váza, a szavak és a mondatok jöttek egymás után, egy idő után a történet szinte életre kelt. Ám beépíteni a tényeket a fikcióba úgy, hogy ne sérüljön a történet íve és a szereplők karaktere, már nehezebb volt. Nehéz, de nagyon izgalmas feladat, amit remélem, sikerült megoldanom úgy, hogy elnyerje az olvasó tetszését.

war-g0a3eea044_640.jpg

- Főként kiknek készült a regényed? Kik fogják élvezni leginkább?

A regény mindenkinek szól, aki szereti a kalandot, az izgalmat és a romantikát. Aki szeretne egy olyan korról olvasni, amikor még voltak úriemberek. Amikor még számított az, ha valaki a becsület szavát adta.

- A történeted a II. Világháború idején játszódó történelmi regény. Nem épp az a korszak, melyet az írók szívesen választanak. Mesélnél róla, miért pont akkor és miért pont hazánkban játszódik?

Éppen azért, amiket felsoroltál. Itthon nem szívesen írnak erről az időszakról, míg külföldön a történelmi - háborús regények nagyon népszerűek. Nyilván más a közeg, máshogy élték meg az emberek Közép-Európában a II. világháborút, mint akár Nyugaton vagy az Egyesült Államokban. Úgy éreztem, ez egy kiaknázatlan terület itthon, ezért próbáltam egy kicsit más korba elhelyezni a történetet, mint a magyar írók általában. Igaz, nálam a hangsúlyok is másfelé tolódnak, mint egy itthon megjelent, háborús könyvben. Igyekeztem egy olyan szálat belevinni a történetbe, ami másoknál ritkábban, vagy egyáltalán nem fordul elő. Szerelem, bosszú, árulás és egy ősi ház, ami őrzi lakóinak titkait…   

- Szemerédy családról szól a kötet. Mennyi igaz és mennyi fiktív a karakter ábrázolás?

Ez egy teljesen fiktív történet, kitalált nevekkel és szereplőkkel. Ahogy mondani szokták, minden egyezés a valósággal csupán a véletlen műve. Viszont a történelmi háttér, a kettészakadt XX. századi Magyarországgal; Kelet és Nyugat harcáról az ország területén, a háború borzalmai és a hadifogságban tapasztalt szörnyű körülmények mind megtörténtek. Valósak az érzelmek is: a hűség, a hit, a szerelem és a szeretet, ami összefűzi vagy éppen elválasztja egymástól a szereplőket. Valós az árulás és a bosszúvágy is. A háború a rosszakból kihozza a legrosszabbat, másoknak viszont esélyt ad az újrakezdésre. Egy valami azonban minden szereplőben közös: az élni akarás. Bármi áron. Mert szerelemben és háborúban minden lehet.

writing-g87f9035af_640.jpg

- Aki kézbe veszi a könyvet, mit várhat tőle? Szerelmet, intrikát, halált, háborút?

Mindent, amit felsoroltál és még többet. Izgalmat, kalandot, bosszút, árulást… A történet úgy indul, hogy a nemes Szemerédy-ház fiatal házitanítója, Halmai Péter szerelmi bánatból jelentkezik a seregbe. A háborúban igaz barátokra és egy halálos ellenségre is szert tesz, aki bosszút esküszik ellene és mindvégig üldözi őt. Péter harcol Budapest ostrománál és részt vesz a legvéresebb csatákban is. Megjárja a szovjet hadifogságot, ahonnan a sors szeszélyéből éppen Páll Lajos, egykori szerelmének kedvese menekíti ki. A férfi szabadságáért cserébe megbízza őt egy feladattal. A küldetés sikerén emberéletek múlnak. És a szerelem.

- Mik a terveid a közeljövőben? Van készülőben új könyv?

A kiadóval kiváló az együttműködésünk és a jövőben is szeretnénk együtt dolgozni. Rengeteg tervünk van, amibe beletartozik A Szemerédy-ház titkainak folytatása, és így családregénnyé alakítása, valamit egy olyan könyv, ami már az írás utolsó szakaszában tart és majd az 1920-as évekbe repíti el az olvasót. Izgalmas utazás lesz!

Ez a link, amin keresztül a könyv elérhető: ITT

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

 

 

Szólj hozzá

Interjú