2022. nov 04.

A szépség rossz is lehet?

írta: Mayerné Répási Adrienn
A szépség rossz is lehet?

covers_738611.jpg

Az ember el sem tudja képzelni, hogy a szépség hátrány is lehet, nem csak előny. Mészáros Dorka, Filter nélkül című könyve nagyszerűen bemutatja e kettősséget, mikor a szépség jó belépő az élet fényesebb oldalára, de sokszor hátrány is lehet, sokféle vonatkozásban. 

Írisz egy könnyen kedvelhető, ám pont ugyan annyira utálható karakter is. Szembe jön veled a közösségi oldalakon, plakátokról ő mosolyog le rád. Tökéletes szépség, annak minden előnyével, a csillogással, a sikerrel. Azt képzeled, te kívülállóként pontosan tudod, milyen ember is ő. Érteni véled, miért sikerül neki minden az ég adta világon, amibe csak belekezd. Közben pedig közel sem jársz a vívódásaihoz, mindennapos szenvedéseihez, azokhoz a megpróbáltatásokhoz, melyek érik nap, mint nap. Sem az életéhez, milyen múltja van és milyen jövőre vágyik. Könnyű utálni, hiszen szép, szebb tőled. Könnyű előítéletesen gondolkodni róla,hiszen te csak a csillogást látod és a vélt előjogokat. Azt nem, mennyit dolgozik az előítéletek lerombolásán. Nem látod, hogy milyen hátrányok érik pont azért, mert szép.

Írisz pont olyan, mint egy alma. Kivülről szép, amikor csak a felszínt látod. És azt észre sem veszed, ha belüről gond van vele. Ő is számtalan problémával küzd és sokszoros hátrányból indul az élet pályáján.  Önbizalomhiányos, visszahúzódó, túl okos, a családi háttere is igen zilált, zűrös. Teljesen magára van hagyva a problémáival. Van egy jófej barátja és egy társasága, viszont bármilyen szép is, ő is megküzd az első szerelemmel, az első kapcsolat gubancaival, miközben próbál az életben, a suliban is helytállni és mindenkinek megfelelni. Csak saját magára nem figyel, a vágyaira, a tűrőképessége határaira. Annyira meg szeretne mindenkinek felelni, a legjobb lenni mindenben,  hogy teljesen tönkreteszi saját magát. Fontos számára, hogy ne csak a szépséget lássák benne, hanem jóval többet. 

De nem csak Íriszről szól a kötet, és az ő barátságairól, szerelmi életéről, családi életéről, hanem a felnőttéválás nehézségeiről, a csalódásokról, az iskolai teljesítmény hajszolásáról, az első munkahelyi szárnypróbálgatásokról és kudarcokról is. Továbbá iskola bántalmazásról, kapcsolati erőszakról, munkahelyi és iskolai visszaélésekről, a social media álságos csillogásáról is. Tehát nagyon sok mai, nagyon modern témákat vesz végig az írónő, megfelelő finomsággal, érzékenységgel. Megmutat minden szépség mögött rejtőző valóságot.

 Írisz túl idealizált, túltolt szépségleírásai, angyaliassága, túl jó karaktere valakit lehet zavar majd olvasáskor. Én azt gondolom, ez nem öncélú, hanem pont azért történt, hogy elég sarkalatos, hangsúlyos legyen a téma.

woman-g3e8244376_640.jpg

A kötet nyelvezete stílusa könnyed, mégis érzékletes. Szórakoztató és igényes. Egyetlen egy kifogásom van, hogy túl sok mindent szeretett volna bepaszírozni a könyvbe, így eléggé sok volt és sokkoló. Szegény főhőssel mindig történik valami rossz, kiborító. Értem én, hogy kellett az, hogy egymásra rétegeződjenek a bajok, fokozni a feszültséget és Írisz fájdalmas "bukását"  előidézni. De a kevesebb néha több elv jobban érvényesült volna jelen esetben. Maga a történet elég mély érzelmileg, mondanivalója szempontjából, karakterábrázolásban is. 

Számos tudományos leírás szerepel benne, apró részletek, érdekességek. Izgalmas volt olvasni őket. Feldobták, de olykor unalmassá tették a történetvezetést. A divat-, a kozmetikai és reklámrészek, a fotózások és hasonlók viszont számomra unalmasak voltak és néha túl nagy jelentőségük volt, ki miben van. Ezt annak tudom be, hogy nem én vagyok a célközönség és korosztály sem amúgy. 

A filter nélkül egy szókimondó, sokféle tabutémát feldolgozó ifjúsági regény, melyet szerintem minden középiskolásnak el kellene olvasnia! Nagyon jó bevezető a komolyabb témákat érintő történetek közé.

A könyvet köszönöm az írónőnek és a Manó könyvek kiadónak is!

Fülszöveg:

Hosszú, szőke haj, kék szem, babaarc: Írisz egyszerűen tökéletes. Az Instagramján több ezren követik, a modellügynökségek kapkodnak utána. Ám a lány másra vágyik, gyerekkori álma, hogy mikrobiológus legyen. Amikor sikeresen pályázik egy neves külföldi egyetemi ösztöndíjra, ez a cél egészen közelinek látszik, csakhogy olyan akadályok állják útját, amelyek egy részét önmagában kell leküzdenie. Írisz meg akarja mutatni, hogy ő sokkal több egy csinos arcnál, ugyanakkor görcsösen igyekszik megfelelni a felé támasztott elvárásoknak, a szorongás csaknem felemészti. Első szerelem, mozaikcsalád, bántalmazó kapcsolat, szexuális ragadozók, online zaklatás, kényszeresség, szorongás: Mészáros Dorka szókimondóan ír a felszín mögött rejtőző valóságról.

Idézet: 

Túl szép vagy, és túl okos. Ez ijesztő és erőteljes kombináció. A férfiak félnek tőled, mert izgulnak rád, közben meg kenterbe vered őket a tudásoddal. Próbálnak elnyomni vagy megtörni, hogy uralhassanak. A nők irigyek, féltékenyek, gyűlölnek, amiért így nézel ki.

456 oldal 
ISBN: 9789635842612

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#könyvek #ifjúsági #socialmedia #moanókönyvek

Szólj hozzá

Recenzió Olvastuk