2022. okt 25.

Könyvkiadók helyzete...

írta: Mayerné Répási Adrienn
Könyvkiadók helyzete...

books-g9b0bce900_640.jpg

Sajnos ez a rohamos áremelkedés, a papír megnövekedett ára magával hozta a könyvkereslet utáni csökkenést is. Ahogy az emberek egyre kevesebbet tudnak költeni "luxus", nem létszükségletű dolgokra, úgy a könyvvásárlás is megcsappan. A Marysol kiadót faggattam, hogyan érinti őket ez.

- Nagyot változott, drágult a világ. Hogyan érinti ez a kisebb, nagyobb könyvkiadókat?

Egyre jobban szorít a helyzet, és gondolom nem csak a kis kiadókat. A nyomdáka papírhiány, a növekvő energiaárak most semminek nem kedveznek, nem csupán a könyviparnak. Mindenestre kicsit kiterjeszti a kiadó a repertoárját, jövőre egy teljesen új része nyílik a kiadónak egy ebook-ra specializálódott kiadó, ami költséghatékonyabb és nem függ annyira az energiaáraktól. Több író is élhet majd a lehetőséggel, de erről egy kicsit később.

- Személy szerint, a Marysol kiadót hogyan érinti a drágulás, a papír árak emelkedése?

Minden egyes könyv árát szívfájdalommal határozzuk meg, de tartjuk magunkat. Egyszerűen imádjuk a nyomtatott könyv illatát, ez szakmai ártalom.  Mindemellett érezzük magunkon, hogy a társadalom mennyire készül átköltözni egyre jobban a virtuális térbe, így egy szeletet mi is kiharapunk a virtuális könyvpiacból.

books-gdaa14bebd_640.jpg

- Miben, hogyan tudnak segíteni az olvasók a zavartalan, további munkában a kiadónak?

Sajnos mostanában nagyon sok oldal tűnik fel ahol illegálisan letölthetőek a könyvek. Sok harcot vívunk ellenük, mert tudod, ez olyan mintha a péktől ellopnák a megsütött kenyeret. Csak itt a szellemi tulajdont lopják el. Mindenki, aki illegálisan tölt le, törvénysértést követ el, és ami a lényeg; mondjuk ki, meglopja az írót és a kiadót.

Ahhoz, hogy tisztuljon ez a piac és a magyar írónak is megérje írni, megkérek mindenkit hogy soha, semmilyen körülmények között ne töltsön le ilyen helyekről. Az elektronikus könyvek kedvezményesen elérhetők, ne sajnáljuk azt a pár ezer forintot kiadni az ebook-ért, vagy menjünk könyvtárba kikölcsönözni.

books-gea29eb8b5_640.jpg

- Milyen újdonságokkal készül a télre és a következő év elejére a Marysol kiadó? Érkeznek új szerzők, könyvek?

Természetesen. Nem csüggedünk, amíg az írók püfölik a laptopot, és amíg nyomnak a nyomdagépek a könyvek jönnek sorban. Több újdonsággal is készül a Marysol kiadó a jövő évre, több spirituális, önsegítő könyv, krimi és kalandregény lát majd napvilágot, és reménykedünk több már megjelent könyvünk folytatásában is. Nagyon szeretnénk sok újdonsággal kerülni a piacra, érdemes lesz a kiadó oldalát figyelni.

Ráadásul jövőre is minimum két novellapályázattal készül a kiadó! Nemsokára kiírásra kerül az év eleji első téma! Érdemes figyelni a weboldalunk: Marysol kiadó

mkafb_logo_borito-265x300.png

 

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#marysol #kiadó #könyvek #könyvkiadás

 

Szólj hozzá

Interjú Kitekintő