2022. okt 19.

Dénes Évi: Beavató

írta: Mayerné Répási Adrienn
Dénes Évi: Beavató

covers_647427_1.jpg

Már az első soraival, a mesés borítójával és a fülszövegével megfogott Évi könyve, hogy aztán magával rántson teljesen. Addig nem nyugodtam, míg végig nem olvastam az egész könyvet.  Annyira érdekelt, mit tartogat még számomra, mi lesz a főhősünkkel, hogy nehezen bírtam rá magam a könyv letételére, más elfoglaltságokra.

Az írónő mesterien adagolja a mondanivalóját, a feszültséget, a világfelépítést, és a karakterek bemutatását. Minden egyes fejezetben egyre többet és többet tudunk meg róluk, de még többet szeretnénk... És a legfontosabbat még nem is említettem, a mesés hangulatot, a gyönyörű leíró mondatokat, a rengeteg érzelmet és azt a gondolatvilágot, melyet megvillant nekünk. Érdemes megismerni és elsajátítani Évi gondolatait. Ízlelgetni, magunkra vetíteni, elgondolkodni rajtuk. Észrevétlen terel a könyv a jó felé, Úgy tanít, hogy semmit sem veszünk észre belőle, nem érezzük kényszernek, erős nyomásnak.

Nagyon gazdag a gondolat és érzelemvilága a történetnek. De ha ezt figyelmen kívül hagyjuk, akkor is egy nyelvezetben, stílusban erős, izgalmas olvasmányt kapunk.

trees-g62f61cc24_1920.jpg

Karakterek sokrétűek, izgalmasak, teljességgel nagyszerűek. Nem felszínesek és az a vád sem érheti az írónőt, hogy sablonosak. Nagyon lehet szeretni őket! Nem beszélve az emberi kapcsolatokról, melyeket az írónő annyira központba helyezett, hogy nem lehet figyelmen kívül hagyni. XVII. századi női sorsok, az akkori történelmi normák, annak előnyei, hátrányai szintén erősek a kötetben.

Elmondhatom, hogy csodálatos történet szerelemről, barátságról, boldogságról, természetről, esendőségről, az élet fontosságáról, annak jó megéléséről. Misztikus, lélekemelő.

Szerettem minden sorát, a tanításait, a megéléseit, a stílusát, a szebbnél szebb mondatok sokaságát. Jó volt barangolni, elveszni Évi világában és figyelemmel kísérni a főszereplő sorsát. A hit erős volt benne, bármilyen dolog felé is sodorta az élet. Hitt önmagában, az emberiségben, a boldogságban, a barátságban, szerelemben, az eredendő jóban. Én azt hiszem, hogy a mai világban is hihetünk, ha ilyen nagyszerű olvasmányok születnek!

Mindazok, akikkel útközben találkozunk, üzenetet tartogatnak számunkra, tanítanak, formálnak, hozzánk adnak!

A könyvet Évi oldalán tudjátok megrendelni, ha kedvet kaptatok hozzá: https://denesevi.hu/

Fülszöveg:

Egy lány egyedül indul útnak, és felfedezései elviszik őt egy addig ismeretlen világba. Vajon mit ad az ő élettörténete nekünk, itt a 21. században? Mit üzen nőkről, férfiakról, kapcsolatokról, szerelemről, intimitásról, intrikáról, bántalmazásról, feloldozásról, hitről, vallásról, életről és halálról?
A sajátos hangvételű regény a 17. század nehézségeit és szépségeit tárja az olvasó elé, egy rendhagyó életúttal és világnézettel megáldott lány kalandos életén keresztül.
Ajánlom minden nőnek és férfinak, aki a főszereplővel együtt saját életútját is szeretné bejárni. Mert a másikban megláthatod önmagad…

 

266 oldal 
puhatáblás 
ISBN: 9786150095684 
IllusztráltaDézsán Enikő

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#könyv #olvasmány #olvasnijó

Szólj hozzá

Könyv Recenzió Olvastuk