2022. okt 06.

Döntsük le a tabukat! Helló, klimax!

írta: Mayerné Répási Adrienn
Döntsük le a tabukat! Helló, klimax!

A helloklimax programról mesél Koch Mária

 hello_klimax_logo_szines.png

Beszéljünk róla!

Korábban készítettem egy cikket a menopauzáról. Koch Mária és a helloklimax program volt a segítségemre benne. De arra gondoltam, hogy ez egy olyan téma, amit kicsit jobban a köztudatba kellene tolni, beszélni kell róla! Így mai interjúm alanya Mária, aki mesél arról, hogyan született, kiknek jött létre és milyen saját apropója van a helloklimax programnak! Koch Mária coach, valamint a Könyvmentorok program és a 40plusz.hu magazin tulajdonosa.

helloklimax.jpg

– Mesélnél róla, hogyan született meg a program ötlete? Milyen élményekből
táplálkozott a helloklimax program születése?


El sem hittem, amikor szembesültem azzal, hogy Magyarországon még nincs olyan átfogó program, ami segít felkészülni a változókorra, és segít átvészelni azt. Hiányosak az információk, alacsony szinten van a klimaxtudatosság, a prevenciós szemlélet még a kanyarban sem jelenik meg. Még mindig csak zárt közösségekben, suttogva beszélünk a menopauzáról, mintha nem is létezne. Ezekből lett elegem!

Ha belegondolsz, az életünk közel felét éljük meg változókorban, és ne készüljünk fel rá, ne beszéljünk róla nyíltan és ne kapjunk segítséget? Nonszensz!
Szeretem nyíltan és őszintén kezelni a szenzitív témákat is. Ez az attitűd elengedhetetlen ahhoz, hogy át tudjuk adni az információkat a nőknek. Ha nem veszünk valamiről tudomást és nem beszélünk róla, attól még megvan és burjánzik, szóval csak magunknak ártunk vele. Négy évvel ezelőtt kezdtem el klimaxolni. Azt gondoltam, van egy tudásom róla, úgy éreztem, felkészültem rá, olvastam sokat a témáról. Ami már akkor feltűnt, hogy főként általánosságokkal találkozom, és körülbelül mindenki ugyanazokat az unalomig ismert mondatokat mantrázza.

koch_maria.jpg


Amit én nem tudtam, hogy a menopauza számos kritikus betegség forrása is lehet. Nálam például a hormonműködésem felborulása azt eredményezte, hogy emésztési problémáim lettek, amiből egy autoimmun betegség is kialakult. 10 kilót fogytam az egyébként is pillesúlyomból, alig tudtam enni a gyomorgyulladás miatt állandóan meglévő fájdalmaktól, ráadásul emésztőenzimek hiányában nem tudta a szervezetem a bevitt táplálékot feldolgozni. Mintha ez nem lett volna elég, idegrendszeri tünetek is megjelentek. Aritmia, magas pulzus, szédülés, pániktünetek, látászavarok és erős remegés jelentkezett. És csak jöttek és jöttek a tünetek. Eljutottam oda, hogy nem tudtam dolgozni, aktív lenni. Orvostól orvosig jártam, legalább húszféle irányban vizsgáltak, de az összefüggéseket nem nézték, nem kapcsolták össze a hormonváltozással, a változókorral.  A saját állapotomban kínlódva mondtam azt, hogy elég, ez így nem mehet tovább! Sem nekem, sem más nőnek nem eshet szét az élete csak azért, mert klimaxol. És minden energiámat összeszedve beleástam magam a témába.


– Mivel kezdted?


Egy blogot kezdtem írni, a Klimaxnaplót, és elkezdtem behatóbban kutatni a témát. Azzal szembesültem, hogy gyakorlatilag nincs laikusok számára befogadható, jó minőségű szakirodalom menopauza témában, nincsenek segítő könyvek és programok. Úgy gondoltam, hogy ebbe bele kell állni, tabukat kell ledönteni, érdemi információkat kell közkinccsé tenni, de nem elég csak beszélni róla, hanem megoldásokat is kell kínálni. Interjúztam nőkkel és írtam a saját klimaxos élményeimről. Dolgoztam orvosokkal és a Magyar Menopausa Társasággal, részt vettem a WHO képzésén, és a projektmenedzsment területén lévő tudásomat felhasználva lassan összeállt a program. Megkerestem a szakma krémjét, akik felismerve a menopauza megoldásfókuszú
megközelítésének fontosságát, mellém álltak, így épült fel a program szakmai része, és így indult el az ország első menopauza programja helloklimax néven.

– Milyen tipikus vagy kevésbé ismert dolgokat okozhat a változókor?


A változókor komolyabb betegségek melegágya is lehet, amit kevesen gondolnak. Kevesen tudják, hogy menopauzában megnő a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, ami az egyik vezető halálozási tényezővé válik a nők körében. Legalább annyi nőt veszítünk el, mint férfit életünknek ebben a szakaszában. A másik ilyen tabuként kezelt probléma az inkontinencia megjelenése és a libidó csökkenése. De ide sorolandó a csontritkulás, az idegrendszeri betegségek, a pánikbetegség, amelyek megjelenése nagymértékben erre az időszakra tehető. Ennyi problémával egyszerűen nem lehet egyedül megküzdeni, és nálunk még egyáltalán nem jellemző, hogy összefüggéseiben vizsgálják a tüneteket és keresik azok kiváltó okát. Sokszor magánrendelésről magánrendelésre járunk a várt segítség reményében, amire százezreket költünk, legtöbbször eredménytelenül, ahelyett, hogy megelőzésre, felkészülésre és a megjelenő tünetek okainak feltárására koncentrálnák.


– Minek köszönhető szerinted, hogy pont ebben az életkorban jön elő a legtöbb tünet?


Így vagyunk összerakva, a biológiai órája mindenkinek ketyeg, és klimax alatt kicsit kilengenek a mutatók. A rohanó, stresszes életmód sem segít. Vitamin- és ásványianyag- hiányok alakulnak ki a kiegyensúlyozatlan, egészségtelen táplálkozás miatt. 30–40 év alatt szó szerint megesszük magunknak a problémát. Változókorban még nagyobb tehernek van kitéve a szervezetünk, nem beszélve a hormonok játékáról, a megjelenő klimaxos tünetekről. Ebben az életkori szakaszban újra keresni kezdjük a helyünket a világban, új célokat állítunk fel, vagy éppen kiégünk. Ráadásul szégyelljük a klimaxot, azt sulykolták, hogy nem kell beszélni róla, ez a te magánügyed, csak csináld végig és kész. Úgy érezhetjük, hogy egyedül maradunk a problémáinkkal. Nincs hová fordulni,
megoldásokat keresni. Jó kis spirálba kerülünk, amiből egy idő után ember legyen a talpán, aki önmagától megtalálja a kilépési pontot.


– Mi a megoldás?


Hogy mit lehetne tenni és most mit csinálnak a nők, az két különböző dolog jelenleg még. Csak gondolj bele, milyen kiszolgáltatottá válunk, amikor megjelennek a klimaxos tünetek. Eddig nem tapasztalt érzések és tünetek, amelyek sokszor halmozottan jelentkeznek. Csak nézünk, hoppá, mi is történik velünk. Jobb esetben keresünk egy Facebook-csoportot, ahol kibeszélhetjük magunkat. Viszont ezekben a csoportokban ugyanolyan laikusok keresik a problémájukra a megoldást, mint mi. Nem szerencsés olyan tanácsokra hallgatni, amelyek nem ránk vannak szabva. Az egyik embernek beválik, a másiknak akár árthat is egy jó szándékú kence, bogyó, még akár a
gyógynövényes cucc beszedése is. Rosszabb esetben csak kínlódunk és magunkban őrlődünk, tűrünk, mert így tanultuk. Évekig szenvedünk, megbetegszünk, vagy csak úgy elvegetálunk, és elvileg jogosan gondoljuk azt,
hogy nekünk már csak ennyi jutott az életből. Nos, ezt az opciót én nem tudom elfogadni, ezen a szemléleten változtat a programunk.

És akkor nézzük, mit kéne tennünk! Először is tájékozódni kéne hiteles forrásokból.
Tudatosítani, hogy bármit is teszünk, a menopauza egyszer csak bekopogtat és velünk marad egy jó ideig, ha vártuk, ha nem, tehát mennyivel nyerőbb és menőbb, ha felkészülünk rá.


Aztán semmiképpen ne kezdjünk el öndiagnózisokat felállítani, ne kapkodjunk be és ne kenjünk magunkra mindenféle, mások által már beváltnak titulált csodaszert!
Egyszer és mindenkorra értsük meg, hogy a másik menopauzája nem a mi menopauzánk. Ami neki jó, az nekünk nagyon is árthat. Tessék olyan szakembereket felkeresni, akik képesek feltárni a gyökérokokat, nemcsak átfutják a laboreredményeket, hanem összefüggéseiben kielemzik azokat, majd a vizsgálati eredmények és a tünetek tükrében megmondják, hogy neked és csakis neked mi a követendő út ahhoz, hogy jobban legyél.


Mivel a szervezetünk működése megváltozik a menopauzában, más dolgokra van szüksége, mint eddig. Az egész életmódunk átgondolást igényel. Ez igaz a táplálkozásra, a mozgásra, a stressz kezelésére is.

Szóval pontosan ilyen szemlélettel állítottuk össze a helloklimax programot.


– Mesélnél kicsit bővebben magáról a programról?


Már maga a hello név is jelzi, hogy nem dramatizáljuk túl a klimaxot, mint jelenséget. De azt igenis komolyan vesszük, hogy elmondjunk mindent róla, ami a tudomány jelenlegi állása alapján tudható. És mindezt közérthetően és könnyen befogadhatóan mondjuk el. A legfontosabb azonban mégis az, hogy konkrét segítséget adunk a nőknek a változókorra történő felkészülésben, a panaszok okainak feltárásban, ami együtt járhat a tünetek megszűnésével. Az első találkozás során átbeszéljük, milyen tünetek jelentkeznek, hogyan változott meg az életminőséged. Majd egy nagyon alapos és részletes kérdőívet töltesz ki, és ha vannak vizsgálati eredményeid, azokat is átnézzük. Ha nincsenek leletek és indokoltnak látszik, előírjuk a megfelelő vizsgálatokat. Amikor látjuk, hogy mi okozza a problémát, a megfelelő szakemberekhez kerülsz, akikkel addig dolgozol együtt, amíg csak szükséges. Van laboratóriumi és szakorvosi hátterünk is, tehát felkészülten várunk bármilyen menopauzával
összefüggő problémával.


A programunk 3 pilléren alapul: prevenció, edukáció, támogatás.


Meg kell ismernünk a szervezetünk működését ahhoz, hogy időben felismerjük a testünkben bekövetkező változásokat, minimalizálni tudjuk a veszteségeket. Fontos a megelőzés, tudjunk tenni a kritikus betegségek ellen. Prevenciós programunkban segítünk megismerni a testben zajló folyamatokat, támogatjuk a nőket a felkészülésben, és megmutatjuk, hogyan érdemes alakítani az életmódot ahhoz, hogy felkészüljünk a hormonális változásokra. A félkészülésen és perimenopauzás időszakon történő átsegítésen túl olyan nőknek is
segítünk, akiknek komolyabb klimaxtünetei vannak. A programban a nők állapotát szakemberek mérik fel és személyre szabott segítséget tudunk nyújtani. Nincsenek kész sémák, konzervmegoldások. Általános jó tanácsok lehetnek, de a tünetek és az azokat kiváltó okok mindenkinél mások. A tünetek elnyomása nem vezet megoldáshoz, csak ront a helyzeten, azokat az okokat kell feltárni és megszüntetni, amelyek a tünetekért felelősek.

Ezért személyre szabott a program, ahol figyelembe vesszük a kiváltó okokat, a tüneteket, és ezek, illetve a leletek alapján áll össze a kezelés menete.
A Helloklimax programban nemzetközi szinten is komoly képesítésekkel rendelkező szakemberektől kap segítséget mindenki, és sorstársakkal is találkozhat. A legkorszerűbb módszerekkel dolgozunk azért, hogy klimax előtt, menopauzában és utána is optimális fizikai és mentális állapotban élhessük meg életünk második szakaszát.
Létrehoztunk egy edukációs csatornát, ahol kéthetenként kedden este élő adásokban beszélünk a menopauzáról, és annak minden vetületével foglalkozunk. Ingyenes e-bookokban adunk konkrét tanácsokat a különböző tünetek enyhítésére, illetve a javasolt életmóddal kapcsolatban. Elindult az intim csoportunk, ahol zárt közegben, teljesen bizalmasan lehet beszélgetni a legkényesebb témákról is, témavezetőink segítő közreműködésével.


Október 18-án, a Menopauza Világnapján élő, online webináriumot tartunk, ahol alaposan körbejárjuk a menopauza összetett témáját. A részvétel teljesen ingyenes, csak regisztrálni kell rá. 

A link pedig:  https://forms.gle/Tvs6QQNaUfzbacyp6


Valahogy mindig azt gondoltam, amikor a program létrehozásán dolgoztam, hogy annak ellenére, hogy ez a sokadik segítő projektem, talán a személyes érintettségem okán most érzem először azt, hogy falakon megyünk át, és olyan valós segítséget tudunk nyújtani, amire több százezer nőnek van igénye és szüksége. Szóval hello, lányok, itt vagyunk!


A csapat tagjai
Koch Mária menopauzakutató, programalapító
Doma Ágnes táplálkozásterapeuta, funkcionális táplálkozási tanácsadó
Mezei Bea: mentális tréner, stresszkezelés és érzelmiintelligencia-fejlesztés
Bócsi Rita mentálhigiénés szakember
Dr. Cseh Erika nőgyógyász
Dr. Pop Andrea nőgyógyász

Helloklimax weboldal: https://helloklimax.hu/
fb: https://www.facebook.com/helloklimax  Két hetente kedden este 8-tól élő adásokat is láthattok!
Insta: https://www.instagram.com/helloklimax/
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/helloklimax
Facebook Intim csoport, ahol kibeszélhetjük magunkból a klimax nehézségeit:
 https://www.facebook.com/groups/1291478497883241

 

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

 

 

 

Szólj hozzá

Interjú Kitekintő Mondd el!