2022. okt 04.

Genevieve Gornichec: A ​boszorkány szíve

írta: Mayerné Répási Adrienn
Genevieve Gornichec: A ​boszorkány szíve

covers_737711.jpg

Egy igen különleges könyv, melynek a külseje és a belseje is figyelemreméltó! 

Amire számíts olvasásakor: Északi mitológia kicsit újratöltve, személyesebb vonatkozásokat hozzáfűzve az egyes karakterekhez...

Számtalan dolgot tudhatunk az északi istenekről különböző filmekből, sorozatokból, esetleg még  atanulmányaink által is, ám a hátterüket aligha. Ez a könyv nagyon szépen képbe hozza az embert, melyik istenség micsoda, mi az élettörténete, hogyan néz ki, mit kell tudni róla. Ha eddig nem érdekelt valakit ez a világ, biztos vagyok benne, hogy még őt is elvarázsolja végérvényesen a kötet. Engem magával vitt a történet, beszippantott, nem eresztett.

A könyv stílusa magávalragadó, lüktető, gyors sodrású.  Intenzív, hol lüktetően gyors, máskor elmélkedő, révődő, máskor normál intenzitású történet. Varázslatos és időtlen. A modern kor olvasói számára érthetően, szórakoztató módon hozza közel a mitológiát, mondhatni mesésen. Nagyszerű olvasmány azoknak, akik ismerkednének az északi vallással. Ám azoknak is tökéletes választás, akik szeretik, ismerik az északi mitológiát kívülről, belülről! Tud nekik is újat mutatni!

Mesterien megmunkált sorok köszönnek vissza a történetből. Bevallom, kíváncsi lettem az író további munkásságára is. Az érzelmek mélyek  a cselekményben. Veszteség, elengedés, félelem, harag, kétségek, elárultság, de a másik pólus is jelen van a könyvben azért, a remény, a szerelem, a szeretet, a barátság. 

stranded-gec113733c_640.jpg

A szereplők sokszínűek, izgalmasak, mély érzésűek...Annyira szépen, de a megszokottól nagyon eltérően mutatja be a szeretet, a szerelem megnyilvánulásait, a barátságot. De a félelmet, a rettegést, a kitaszítottságot, a remény elvesztését, az árulás fölött érzett fájdalmat is úgy közelíti meg, ahogy kevesen. Mély nyomokat hagy bennünk!

Az egyik főszereplő Loki. Lokit azt hiszem nem kell bemutatnom senkinek sem. Nagyon lehet szeretni és nagyon lehet gyűlölni. Ebben a kötetben meglehetősen más arcát ismerhetjük meg, mint amit megszoktunk tőle, ahogy életútja is meglehetősen szokatlan ilyen összefüggésben. Itt a jó felé billent a mérleg nyelve. Angurboda, a száműzött boszorkány sok néven ismert. Előtte számomra mégsem volt ekkora jelentősége a mitológiában. Itt megszerettem, átéreztem a veszteségeit, a fájdalmát. Könnyű vele azonosulni, kiismerni viszont annál nehezebb. Gondolatait megtartja magának, ám a cselekedetei annál inkább nyilvánvalóak. Megszerettem közös utunk során. Mi tagadás, meg is sajnáltam. Néha megráztam volna, néha csitítottam volna. Mellette több név is ismerősen csenghet még a könyvből. Van, akiben csalódtam, van, akit megszerettem a mellékszereplők közül, a történet során. De az biztos, hogy az egész mitológia teljesen más értelmet kap a könyv által.

viking-g772db77ef_640.jpg

Ám nem a szereplők, vagy a könyv stílusa rántott be legjobban a történetbe, hanem a világ, amit az írónő figyelmesen megmunkált szavaival, mondataival létrehozott. Fájdalmasan szép szóképek, leírások, szokatlan beszélgetések váltakoznak, megfelelő arányban.

A könyv szépséges és figyelemfelkeltő borítót kapott. Olyan a könyv külseje, megmunkálása, minősége, melyre az ember azonnal felkapja a fejét. Egész egyszerűen kitűnik a tömegből azonnal! De most nem csak a külseje ilyen figyelemreméltó, hanem a belseje is! 

Imádtam a világot, melyben jártunk, keltünk és nagyon nehezen léptem ki belőle végül! Csodás utazás volt a mitolgóia világába! Kellőképpen elvitt, magával ragadt, megjáratva az olvasót a mélységeben és a magaslatokban is! Annyira szívesen lettem volna még a könyvben tovább...Sajnálom, hogy ez a nagyszerű utazás ilyen hamar véget ért!

Kiknek ajánlom a könyv olvasását? Akik szeretnének egy minőségi könyvben elveszni, új vizekre evezni!

Fülszöveg: 

Egy ​száműzött boszorkány beleszeret Lokiba, és ezzel az istenek haragját vívja ki ebben a megindító, elsöprő erejű történetben, ami újragondolja az északi mitológiát.

Angurboda története ott kezdődik, ahol a legtöbb boszorkányé véget ér: egy égetésnél. Ezt kapja ugyanis büntetésül Ódintól, amiért megtagadja tőle a jövő ismeretét. A tűztől sebzett és erejétől megfosztott Angurboda egy távoli erdő rejtett zugába menekül – itt talál rá egy férfi, aki Lokiként mutatkozik be, és a nő kezdeti bizalmatlansága ellenére hamarosan őszinte és igaz szerelem szövődik közöttük.

Hamarosan három különleges gyermekük születik, különleges sorsokkal. Angurboda a világ végén, Ódin mindent látó szeme elől rejtve neveli őket, ám, ahogy lassan visszanyeri látnoki képességét, úgy ébred rá, hogy boldog élete – és vélhetően mindenki másé – nagy veszélyben van. Hamarosan el kell döntenie, hogy elfogadja saját és családja végzetét, vagy fellázad és megváltoztatja a jövőt.

Genevieve Gornichec regénye az egyik legősibb mitológiából táplálkozik, és a modern világ emberének mesél el egy felejthetetlen történetet szerelemről, veszteségről és reményről.

A könyvet köszönöm az Agave kiadónak!

368 oldal 
puhatáblás 
ISBN: 9789635980154 
Fordította: Ballai Mária

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#könyv #olvasmány #olvasnijó #readblog #agavekiadó #mitológia 

Szólj hozzá

Recenzió Olvastuk