2022. sze 26.

Minden könyvem az én "Srácom"!

írta: Mayerné Répási Adrienn
Minden könyvem az én "Srácom"!

Interjú Székely Nagy György íróval!

20190915_005534.jpg

Korábban egy nagyon jót "beszélgettünk" már  Székely Nagy György íróval! A legújabb interjúnk apropója a hamarosan megjelent következő kötete.

-Hamarosan új kötete érkezik. Mennyiben kapcsolódik a témája, a szereplői az előzőhöz?

A VESZETT ÜGY című új könyvem tulajdonképpen a Steiner család krónikájának a lezárása. A SZERELEM ÉS… című könyvemben a Steinerek, az elején még Sasváhry-Steinerek a főszereplők. Az 1962-es fejezetben szerepel Julius von Steiner, aki a mostani könyvben elindul megkeresni a nagybátyját A VÉR NEM VÁLIK VÍZZÉ könyvem főszereplőjét, Steiner Miklóst, aki 1952-ben eltűnt. Két könyv is kapcsolódik a mostanihoz, nem kis feladat volt úgy megírni, hogy az az olvasó is értse a történetet, aki az előzőeket nem olvasta. Komlóssy Vera szerkesztőnek és Aliznak a feleségemnek nagy szerepe van ebben. Igen nehéz legyűrni a makacsságomat. Is. 

 szerelemborito.jpg

- Miről szól a Veszett ügy? Kiknek íródott elsősorban?

Aki szereti a kalandos, romantikus, humoros, néha nagyon őszinte könyveket, az jól fog szórakozni most is. A “gyuri” stílus nem változott, robognak az események, váratlan fordulatokkal, egy eléggé döbbenetes befejezéssel. A könyv főszereplői az okos és fantasztikus nők, akiket mindig is csodáltam és szeretek, mint amilyen Aliz a feleségem. Néha elgondolkodom,elnézve magam és azt, hogy áfával együtt sem vagyok százas,hogy  hogyan lehetséges, 16 éve együtt vagyunk. Ezek az erős és remek hölgyek, mint Paula, Julius nővére, Clara, aki Julius titkárnője, Anna, Julius anyja vagy Caroline a hirtelen felbukkanó szöszke kis csoda, aki aztán… Szóval ők viszik a történetet, a kedvenc hősömmel együtt, aki legyen titok. Szeretném, ha sok Nő elolvasná és látná mire lehet képes az a nő, aki bízik önmagában. Mert attól lesz NŐ. Szeretném, ha sok férfi elolvasná, hogy lássa milyen fantasztikusak a nők.

A könyv 1972-ben játszódik, Paula, aki orvos és a világot akarja megmenteni folyamatosan, Vietnámban kerül bajba és onnan aztán menekülés az élete, amíg nem jön valaki, hogy segítsen neki életben maradni. Közben Julius, az öccse, egy süteménypusztító magánnyomzó hölgy, Gaby segítségével keresni kezdi Steiner Miklóst, a nagybátyját. Sok kaland és titok során eljutnak Ausztriába és Magyarországra. A végén jön egy fordulat, ami mindenkinek meglepetés. Senki nem fog unatkozni.

 bristol_2.jpg

- Mit ad önnek az írás,milyen plusz dolgokat?

Az írás már az életem része. Minden nap írok valamit, van amikor úgy ébredek, hogy egy novella a fejemben van. Van, amikor munka közben jut eszembe egy könyv ötlet, mondjuk egy uborka láttán /zöldség-gyümölcs rendeléseket állítok össze egy farmon, itt Angliában/ amiről eszembe jut a tejfölös uborkasaláta, arról a rántott hús és egy Sanyi nevű katonatársam, aki könnyezett, mikor egy április negyedikén rántott hús volt az ebéd a laktanyában, mert életében másodszor evett olyan csodát. És ebből aztán jött a többi, remélem lesz egy az 1960-as évek közepén játszódó történet RÁNTOTT HÚS címmel.

Plusz dolog? Az Üllői úti fuck nevű együttes ESKÜVŐ című számában van az, hogy “Zabáld ki magadból, azt amit érzel”. Nos én “kiírom” magamból. Van, amikor leülök a gép elé és írni kezdek. Így született egy novella MENJ TOVÁBB! címmel, ami talán sosem lesz publikálva. Szóval nekem az írás az egy társ, akivel megbeszélem az élet nagy dolgait. Leírom az álmaimat esetleg mit szeretnék. Ilyen a Land Rover autó, ami szinte mindenhol szerepel. Ahogy Popper tanár úr mondta: Olyan álmokra is szükség van, amik sosem valósulnak meg. Nekem már alig van. Az írás életem egy olyan része, ami nélkül már nem tudok élni.

 a_veszett_ugy_borito_02_3d.jpg

- Mennyire engedi el nehezen minden egyes könyvét?

Azt szoktam mondani, hogy a szerkesztés során harcolok minden A betűért, a B betűkért főleg.Van, amikor azt szeretném, mielőbb lépjenek színre a könyveim, aztán van olyan, amikor azt látom, hogy már az indulásnál egy gödörből kell kijönni és ezzel annyi időt veszítünk, hogy csak a kullogás marad a robogás helyett. Minden könyvem az én Srácom. A zord és kegytlen Magyar Könyvpiacra kiengedni őket mindig sajog a szívem. Amikor látom, hogy nem azt kapják, amit megérdemelnének, mert nincsen elég eszközöm arra, hogy segítsem őket. Mindig velem maradnak és persze mindig tudnék egy kicsit elvenni vagy hozzátenni. Van Nagy Kedvenc és Kis Kedvenc, mindig a legújabb a legkedvesebb. A VESZETT ÜGY könyvemet majd két éve írtam, aztán pihent, aztán átírtam, aztán sok minden történt. Most a Marysolnál célba ért. Remélem sikeres lesz. Most is féltem, mert majd bántani fogják vagy egyszerűen nem beszélnek róla és a csend az nagy gyilkos. Most úgy érzem, nem vagyok egyedül, a Marysol és én jobb eséllyel indulunk.

- Az oldalán nem csak saját novellákat, könyvének részleteit, kulisszáit mutatja be, hanem különböző könyvismertetők is helyet kaptak. Mely olvasott könyv volt önre legutóbb nagy hatással?

Nagyon sokat olvasok, pedig kevés az időm mindenre, mint az köztudott. Igyekszem főleg magyar írókat olvasni, ám vannak külföldiek, akiket nem hagyok ki. Ilyen Ken Follett, nagy példakép, a SOHA című könyve fantasztikus, mintha előre látná mi fog történni a világban. Aztán Fredrik Backman. Az a pasi az nagyon hasonlít rám, AZ EMBER, AKIT OVENAK HÍVNAK könyve az napokig döbbenetben tartott. Ami mostanában magába szippantott, az Terézia Mora Darius Klopp trilógiája, amiből kettőt már olvastam. Egyszerűen azt érzem: én vagyok. Ez bitang ritkán fordul elő, most teljesen bejött. Szeretem tudni, mert ilyen hülye vagyok, mi is áll dolgok mögött, ezért is olvastam Berend T. Iván: AZ EURÓPAI UNIÓ TÖRTÉNETE című könyvét, amiből sok mindenre választ kaptam, vagy a MANIPULÁTOROK című könyvet a facebook-ról, ami döbbenetes és rávilágít arra, hogy az emberiség miért is választja a kényelmes tudatlanságot és szórakozást a tudás helyett. Szomorú jövő, de legalább lesz mit megváltoztatni, ami minden új nemzedék kutya kötelessége.

 a_veszett_ugy_borito_02.jpg

- Mik a tervei a jövőre nézve? Milyen stílusban készül a következő kötet?

Sok tervem van, mint mindig. Próbálom rendezni őket és aztán nekilátni és végigcsinálni. Az út nem azért van, hogy ott álldogáljak, hanem, hogy végig menjek rajta. Minden Karácsonyra az olvasóim kapnak egy karácsonyi novellát, idén ez A KARÁCSONY ÖT PILLANATA című lesz és nagyon “gyuris”, ahogy az egyik előolvasom mondta: JAJ! Továbbra is jönnek novellák, amiket még nem olvashattak az olvasóim. Elvileg szilveszterre meglesz A BÖDÖN című Bakker Gyuri néven írt teljesen normális őrületem is. Ígérem az utolsó ilyen. Az életem legnagyobb kudarca, hogy a BAKKER GYURI:A SLAG című könyvem ennyire nem találta meg az olvasóit. Talán már nincsenek olyanok, akik szeretnek nevetni lehetetlen dolgokon, amik valóságban visszaköszönnek. Így megy ez. Még három mesém van hátra a MISI MESÉK sorozatból, Misinek az unokaöcsémnek megígértem szeptemberben kapja a következőt, igyekeznem kell. A MISI MESÉK-ből a TRABI,A FÉLFÜLÜ NYÚL címűt olvashatják a honlapomon, a többi még talonban, aztán ki tudja, egyszer csak felbukkannak a Polc lakói.

A változások miatt támadt egy ötletem, jövő nyárra kap mindenki, aki úgy gondolja, egy ajándék könyvet a nyaralásához. Ezért megkérdezem az olvasóimat, melyik legyen az a négy közül, ami mostanában foglalkoztat. Betty Ritter azaz Lovassy Betty történet 1960-ban, amikor is egy lehetetlen dolgot kell megtenni az akkori Magyarországon, mint brit titkosügynök. GURUL A PIRULA a címe.

A másik egy véletlenül talált szakadt kép nyomán egy 60-as 70-es évek Angliájában játszódó fájdalmas történet Marionról, akit Létrának hívnak a magassága miatt, aki nagyon magányos és szomorú élete van. A Beatles sem marad ki belőle, egy fordulat során, az And I Love Her című számuk folytán.

Egy hirtelen ötlet és egy pohár Malbec során született a MESE-KÖNYV című könyv ötlete a mai magyar valóságról, hogyan is kell semmiből mindent csinálni a könyvpiacon és mit kell ahhoz tenni, hogy egy tehetséget soha senki ne ismerjen meg, mert egy középszerű valaki van porondon. Mindez egy érdekes történetben jelenik meg. Egy nagyon karakán, nagyon okos nő , Barbóc Brigitta a főszereplő és persze van egy srác is, aki Drájverosz néven szerepel a hölgynél. Aztán bonyodalmak, az Angol Riviérán és persze Magyarországon.

A már feljebb említett RÁNTOTT HÚS a legújabb ötlet, Kővári Sándor járási párttitkár a főszereplő, aki igazi várost akar Hajdúvágásból csinálni és erre minden eszközt felhasznál és mindenkit kihasznál. Egy igazi kiskirály, igaz neki esze is van. Minden baja abból származik, hogy a nők, mint napi használati eszközök kellenek neki. Fordulatos néha döbbenetes történetek összessége lesz, aki hasonlóságot lát más korokkal, az nem téved. A stílus marad “gyuris”. Nevetés, szomorúság, néha egy kis sziposág, néha egy kis körömrágás. Aki belelapoz és az első mondatot elolvassa, az tudni fogja, hogy én írtam. Mint az köztudott.

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

 

 

Szólj hozzá

Interjú Kitekintő