2022. sze 23.

Ami neked egészséges nasi, neki életveszélyes étel lehet!

írta: Mayerné Répási Adrienn
Ami neked egészséges nasi, neki életveszélyes étel lehet!

nuts-g56c9abc4c_640.jpg

A napokban olvasottak fényében, azt hiszem, beszélni kell újra és újra az ételallergiáról! Ahol nincs ételallergiás a családban, ott gyakran teljes homály fedi azt, hogy ez mivel járhat. Nem találkoznak vele ezek a szülők, így nem is tudják mekkora gondot, bajt, életveszélyt okozhatnak pár szem dió, mogyoró csomagolásával a gyermekük uzsonnás dobozba.

Ételallergia: Az ételallergia az immunrendszer kóros válasza. Akkor fordul elő, ha az immunrendszer téves módon veszélyesnek ismer fel valamelyik étel összetevőjét. Az lehet tej, glutén, földimogyoró, szója, dió, tojás, eper, hal, tengeri herkentyűk. Az enyhe tünetektől az egészen erősekig bármi tapasztalható az allergiásnál: orrviszketés, orrdugulás, orrfolyás, garatviszketés, gégeödéma, csalákiütés, ekcéma. hasi fájdalom, hasi görcsök, hasmenés, hányás, nehézlégzés, anafilaxia, anafilaxiás sokk. Utóbbi akár halálos kimenetelű is lehet!

Ez az ételallergia nem mindig jelentkezik enyhe, figyelmeztető tünetekkel. Van, hogy egyik nap nem allergiás rá az ember, a másik nap meg már igen, és azonnal súlyos tüneteket mutat!

A diófélék közül a mogyoró, ezen belül is a földimogyoró okoz leggyakrabban bajt! 

A minap olvastam egy anyukás csoportban, hogy a szülő felháborodottan írta, hogy miért ne vihetne a gyermeke diót, mogyorót az óvodába, iskolába, hiszen az annyira egészséges. Vigyázzon az allergiás gyermek, hogy ne egyen belőle. Igen ám, de ez nem ilyen egyszerű dolog.

Az ételallergiás gyermek nagyon korán megtanulja, hogy nem ehet meg akármit. Sokszor fegyelmezettebb, jobban oda is figyel, mint a felnőttek az elfogyasztandó ételre. Előfordul, hogy nem tudja maga a gyermek sem, hogy allergiás, mert előző nap, még nem volt problémája, a következőben már igen. Vagy félretájékoztatják és azt hiszi, abban az ételben nincs olyan összetevő, amire ő allergiás. És van az az élethelyzet, hogy hiába nem eszi meg a mogyorókrémes kenyeret, van, akinek az is elég, ha valaki más a közvetlen környezetében azt reggelizik.  Akár kis mennyiség is súlyos irritációt okozhat nála. Van az a súlyos allergia, hogy elég, ha a levegőbe, a használati eszközökre jut némi morzsa belőle. A mogyorót evő kicsi megfogja a kilincset, a játékokat, a padját, egy füzetet, tollat, a kézmosó csapját, majd az allergiás gyermek szintén megfogja azt. És már ennyi elég is ahhoz, hogy kiváltsa nála a súlyos allergiát. 

seafood-gbd7c2b40d_640.jpg

Márpedig ha kijön az allergia, akkor gyors kezelést igényel, főleg anafilaxia esetében! Anafilaxiában, azaz fulladással, vérnyomáseséssel járó allergiás reakcióban egy előretöltött adrenalintartalmú önadagoló „toll” (felnőttek esetében Epipen/Anapen, illetve gyermekek esetében Epipen Junior/Anapen Junior) használata életet menthet! Ehhez az kell, hogy tudja a gyermek, hogy allergiás. Ismerje fel a környezete azonnal, ha baj van. Legyen nála mindig ilyen toll! De az óvodában, iskolában sem ártana ha lenne elérhető toll!

Másodsorban több odafigyeléssel, empátiával kellene viseltetni ezek a gyermekek felé! Kedves szülők, azt a mogyorót, diót egye meg a kicsi otthon, ne csomagoljatok a suliba, oviba! Akár a ti gyereketek is allergiás lehet rá egyik napról a másikra!

Anafilaxia tünetei gyorsan alakulnak ki és gyorsan súlyosbodnak. Tünetként jelentkezhet  bőrpír, csalánkiütés, viszketés, ajak, nyelv, kötőhártya-duzzanat, szívritmuszavar, szívmegállás, alacsony vagy magas pulzusszám, vérnyomásesés, ájulás, orrváladékozás, nehézlégzés, légszomj, rekedtség, köhögés, sípoló légzés, felső légúti szűkület, hasi görcs, hányás, hasmenés, feledékenység, eszméletvesztés, zavartság, fejfájás, szorongás, húgyhólyag feletti kontroll elvesztése, medencei fájdalom is.

 

 

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#readblog #allergia #ételallergia #odafigyelés #empátia #gyermek #kisgyermek #epipen #anapen #mogyor #dió 

Szólj hozzá

Kitekintő Anyukás tartalom