2022. sze 08.

Helloklimax!

írta: Mayerné Répási Adrienn
Helloklimax!

woman-g66ef65c5d_640.jpg

Hajlamosak vagyunk tabuként kezelni fontos, a testünket érintő változásokat. Gyakran nem beszélünk az első menstruációról, a gyermekszülésről, a premenstruációról, a szexről vagy épp a változókorról! Pedig mindegyik téma kiemelten fontos! Nőként pedig "illik" csendben tűrni a panaszokat, a panaszkodást, ha valami nem teljesen okés. majd elmúlik, majd jobb lesz... De ennek nem kell így lennie!  Miért tekintsünk tabuként ilyen fontos dolgokat?

Korábban könnyebb volt, hiszen anyáról gyermekre szálltak a tudnivalók. Ma már ez sincs meg. Van némi fogalmunk, hallunk innen-onnan információkat, de azok sokszor tévesek, vagy nem mindig helytállóak ránk nézve. Arról nem is beszélve, hogy sokszor nem mi vagyunk a "hisztisek", hanem igen komoly tünetegyüttest, komolyabb betegségeket is generálhat a menopausa, halmozottan veszélyeztetetté válik egy csomó betegségre ilyenkor a nő. Annyi bizonytalanság van a szó mögött és félelem, ismeretlen dolgok...Menopausa, változó kor, esetleg klimax. Már a szótol is rettegünk sokszor. És bizony a nőket már 30 fölött, bármikor érintheti a téma. 

woman-gcd761f743_640.jpg

Nem beszélünk róla, nem készülünk fel rá, de még tudásanyag, megfelelő könyv sincs, mely körbeölelné ezt az időszakot. Sokszor az orvosok sem nézik összefüggésben a tünteket, csak a klasszikus tünetekre adnak valamilyen javaslatot és kész.

hogy saját menopauzája történetét negossza másokkal, majd elindult a hellokkimax program is. A program a prevenció, efukació, támogatás haármasára épülve segíti a nőket változókorban. Azt hiszem....

Épp ezért kezdte el írni Koch Mária a Klimaxnaplót, hogy saját menopauzája történetét negossza másokkal, majd elindult a Helloklimax program is. A program a prevenció, efukació, támogatás haármasára épülve segíti a nőket változókorban. Azt hiszem, hogy mindkettőre nagy szükség van!

A szervezet változik, más táplálkozásra, mozgásra, törődésre, vitaminokra, azaz teljesen más életmódra van szüksége, amire érdemes odafigyelni. A tünetek is sokfélék lehetnek...

Tudtad például, hogy a klimax nem csak a klasszikus tünetekkel járhat, mint a menstruáció elmaradása, az izzadás, hőhullámok, a vérnyomásingadozás, alvászavar, hanem hormonváltozással, csontritkulással, pánikbetegséggel, szív és érrendszeri megbetegedésekkel is?

Honnan tudhatná egy férfi, hogy mi is az a menopausa, mivel jár, milyen gondokat, tüneteket okozhat testileg és lelkileg is? Főként, ha maga a nő sem tud túl sokat róla. Nem beszélve arról, hogy mindenhol tabuként van kezelve. nem beszélünk róla, akkor nincs is? Akkor hogyan várjuk el, hogy megértse és olykor segíteni tudjon az édesanyjának, a nővérének, húgának, a feleségének, a szerelmének, a barátnőjének, a munkatársának ebben az időszakban, bármivel is?

A Helloklimax program a klimaxos időszakra segít felkészülni és átvészelni azt. Megelőzni a bajokat, fékezni a tüneteket, szakértő segítséget nyújtani gond esetén, vagy egész egyszerűen csak tájékoztat mindenkit a fontos dolgokról a témával kapcsolatban. A témában elhivatott szakértők, orvosok segítségével, komplexen, személyre szabottan utat mutat a változókor kezdetétől végig.

Te mit tapasztaltál? Körülötted beszélt valaki, bármikor is a témáról, a saját klimaxos tüneteiről? Merünk róla kommunikálni vagy inkább mélyen hallgatunk, elbagatelizálja a változókori tüneteit?

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#klimax #menipausa #változókor #nő #nők #errőlbeszélnikell #helloklimax #reklám #fizetetthirdetés

Szólj hozzá

Anyák Kitekintő Csajos oldal