2022. sze 07.

Pincz Petra- Z. Kocsis Blanka: Csillagsodrás

írta: Mayerné Répási Adrienn
Pincz Petra- Z. Kocsis Blanka: Csillagsodrás

csillagsodras_borito.jpg

Mesekönyv annyi, mint égen a csillag. Jó mesekönyvből már jóval kevesebbet találni. Segítő, érzékenyítő, érzékenyebb témákat feldolgozó mesés kötet pedig alig van. Petra és Blanka ezt kiküszöbölendő, készített egy olyan könyvet, ahol a nem "szokványos" gyerekek vannak a fókuszban.

SNI, BTM és hasonló megnevezéssel illetjük a kiemelt figyelmet, különleges bánásmódot igénylő, sajátos nevelési igényű, beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézségekkel küszködő gyermekeket. Ők is ugyan olyan gyerekek, mint mindenki, csak másféle figyelmet igényelnek, máshogy kell hozzájuk fordulni. Meg kell ismerni, megérteni az ő kis világukat. De valljuk be, hiába a nagy tolerancia hirdetés, aki egy kicsit is eltér a szokványostól, a várttól, attól elfordulunk, félünk, nem értjük meg, vagy egyenesen meg akarjuk változtatni. Talán ezért is örültem meg annyira, hogy született egy ilyen gyermekkönyv is, ahol a gyermekeknek gyermeknyelven magyarázzák el, mutatják meg, hogy ezek a csöppségek miért mások és nem kell félni tőlük, hanem így kell szeretni őket, ahogy vannak. Nagy szükség van az ilyen kötetekre, és talán egyre jobban! Köszönöm lányok, hogy írásra is adtátok a fejetek!

A könyv szórakoztató, izgalmas és könnyen olvasható. Nincsenek benne nagy történések, állatok, népszerű témák, sem szuperhősök, csak apró hősök! Minden fejezet új szereplőt, világot mutat be, melyet egy színnel jelöl. A nyelvezet remek, a történetek, szereplők könnyen megszerethetők. Minden egyes fejezet a szívemhez nőtt! Rengeteg dolgot észrevétlenül megtanít a gyerekeknek a csúfolódásról és a sajátos nevelési igényű gyrekekről, a toleranciáról. Még mi, felnőttek is sokat tanulhatunk belőle! Bevallom, a kedvenc szereplőm és részem az álmodozó Zelma volt, aki pont olyan volt, mint én gyermekkoromban. És talán azért működik annyira jól ez a kötet, mert magunkra is ismerhetünk a szereplőkben, a történésekben, de a szomszéd kispajtásunkra is akár. 

Olyan alapmű, melynek minden bölcsiben, óvodában, iskolában, gyermekkönyvtárban ott lenne a helye!

Minden gyermek más! És ez így van jól!

girls-g7058ba027_640.jpg

Daniella (11 éves)

A borító nagyon szép.  Az tetszett benne a legjobban, hogy ilyen szép szinesek voltak a csillagok és minden fejezet külön színt kapott. Nekem a kedvenc szinem és a kedvenc részem az első volt, a bíbor, Peti története. Kicsit szomorú volt a kisgyerek, azért, hogy mindent lassan csinált, ezért semmit sem tudott befejezni. Nagyon hamar megszerettem őt. 10 kisgyermek történetét olvashatjuk egyébként a könyvben. Mindegyikük kicsit kilóg a sorból, valahogy más, mint a többiek. Könnyen olvasható történetek vannak a könyvben, így kicsiknek is ajánlom. Bár nekem kicsit rövid könyv volt, és talán a fiatalabbaknak szól, de 11 évesen is szívesen olvastam, érdekes volt. Sok dolgot megértettem, megtanultam belőle. Csúfolódó gyerekeknek kifejezetten ajánlanám az olvasását!

Viktória ( éves)

Egy olyan mesekönyv, ahol több kisgyermekről olvashatunk történeteket. Rövid fejezetek miatt nem volt megterhelő az olvasása. Külön színeket kapott minden kisgyermek és történet, ezt külön szerettem. A könyvben lévő képek és a borítója is nagyon szép.  Hihető, életszerű történetek, kedves szereplők vannak benne. Nem mesés, inkább olyan részek, amik az életben megtörténnek. Jól mutatja a könyv, hogy mennyire más és más minden gyerek.  Zelma szeret álmodozni, olyan mint én, így az ő részét szerettem a legjobban.

child-g632debf98_640.jpg

A Csillagsodrás meséi iránymutatást adnak azoknak is, akik ismernek az átlagosról eltérően „működő” gyerekeket. És ezeknek a gyerekeknek, szüleiknek, kortársaiknak, a körülöttük élőknek is kíváló olvasmány, hogy megértsék, mi, miért történik.

Megvenni a könyvet az Áthidaló Iskola Előkészítő oldalán tudjátok, vagy a Könyvmentorok oldalán. 

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#könyv #elfogadás #mesekönyv

 

Szólj hozzá

Recenzió Olvastuk