2022. sze 02.

Victoria Miller: A hibrid

írta: Mayerné Répási Adrienn
Victoria Miller: A hibrid

covers_715046.jpg

Társadalomkritika vagy egy izgalmas sci-fi? Talán mindkettő egyben!

Igazán döbbenetes történetet tudhattam magam mögött a könyvet olvasva. Nem én vagyok a műfaj nagy kedvelője, így a célcsoport sem, mégis belevágtam. És nem bántam meg! Igazán érdekes kérdéseket boncolgat, piszkál az írónő, az mellett, hogy bevezet a minket körülvevő világ sötét, pusztító jövőjébe. Végig az járt a fejemben, az olvasása közben, hogy ebből mennyi lehet az igaz, és mennyi a kitalált rész. Mert az "űrvilágon", a tőlünk fejlettebb létformákon kívül minden szót igaznak éreztem, minden történést hihetőnek. Azok is igazak lehetnek, csak máshogy talán. 

desert-gc7320aeec_640.jpg

A történet nagyon lassan épült fel és az írónő próbált a társadalomkritikán, az "oktatáson", okításon kívül egy kis érzelmet, a szereplők közötti emberi kötelékeket is kialakítani, hogy jobban szeretni tudjuk a könyvet. De szerintem ennek a könyvnek nem ez a fő mondanivalója, a lényege. nem is ez a rész fogott meg. A szereplők valahogy közömbösek maradtak számomra, néha nem igazán hittem el őket. Túl gyors volt minden és változó. Sem Márk, sem Kris körüli történések nem tudtak felcsigázni. Kettőjük kapcsolatából hiányzott a szikra, az izgalom számomra. Tudom, nem romantikus kötet. De ha már beleszőtte az írónő, jó lett volna egy kis plusz időt erre is elcsípni.

Leginkább a könyv, a történet mögötti mondanivaló volt az, ami megfogott és végig követelte a figyelem. Ha így folyttajuk, bizony kipusztítunk mindent magunk körül. Ha így folytatjuk, a kisemeberknek nem marad semmijük, még szabad akaratuk sem. A hatalmasok pedig urai lesznek az egész világnak és irányítói, mindenáron. Vajon tényleg csak azt látjuk, tudjuk, amit látni engednek a felsőbb körök? Az az igazság? Vagy valami teljesen más, ami a kisemberkhez nem jut el sosem?

A világ felépítés és a mondanivaló remek. A stílus, a nyelvezet is. Elég sötét jövőt tár elénk, de igazán hihetőt. Rengeteg gondolkodnivalót ad az embernek az olvasása, így én mindenkinek jó szívvel tudom ajánlani, azoknak is, akik nem kifejezetten sci-fi olvasók. 

A könyvet köszönöm az írónőnek és a Könyvmentoroknak!

Fülszöveg:

A ​jelenünket ismerjük, az életünket mi irányítjuk, és tudjuk, kik vagyunk.

DE MI VAN, HA TÉVEDÜNK?

Ha a valóságunk és a történelmünk merőben más alapokon nyugszik, mint hisszük? Ha a teljes igazságot csupán egy, a kormány által fogva tartott földön kívüli lény ismeri, aki – közös nyelv híján – nem tudja azt megosztani velünk?

Dr. Mark Taylor egy titkos program keretében ezt a közös nyelvet igyekszik megtalálni, miközben egy csillagászati obszervatóriumban a Holdon hagyott egyik lézertükör vizsgálata döbbenetes eredménnyel zárul.

A SZÁMÍTÓGÉP MONITORJÁN FELVILLANÓ S. O. S. JEL MÉG A TAPASZTALT TUDÓSOKAT IS ZAVARBA HOZZA.

Ki vagy mi küldhette a segélykérést? És vajon köze van az idegenhez? Sikerül megtalálni a közös nyelvet, hogy fény derüljön a titokra? Ha igen, annak milyen hatása lenne az életünkre, a fajunkra, a Földre nézve? Ha megértenénk a jelentését, képesek lennénk-e változtatni? És akik irányítanak, egyáltalán engednék, hogy megtegyük?

LEHET, HOGY ETTŐL FÜGG A JÖVŐNK?

280 oldal 
puhatáblás 
ISBN: 9786150137308

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#könyv #könyvajánló #scifi #könyvmentor #olvasmány #readblog #olvasnijó

Szólj hozzá

Recenzió Olvastuk