2022. aug 29.

Ezért olvass esti mesét a gyermekednek!

írta: Mayerné Répási Adrienn
Ezért olvass esti mesét a gyermekednek!

Esti mese a fő!

child-gbcee9d55e_640.jpg

Az esti rituálé, a nap lezárása meghatározza az éjszakát, a nyugodt alvást, és bizony a reggeli ébredést, napkezdést is! Megfigyelted már, hogyha nyűgösen fekszel le, fáradtan, túl sokat vacsoráztál, napközben túl sok inger ért és még egy izgalmasabb vagy ijesztőbb filmet is nézel elalvás előtt, akkor bizony nem alszol jól, nyugodtan? Ez rányomja a bélyegét a következő napodra is! Nincs ez másként a gyermkekenél sem! Sőt! Kisgyermekek esetében egy hatványozottan igaz. Borzasztóan fontos, milyen ingerek érik elalvás előtt! 

princess-g95e3c0581_640.jpg

Ezért olvass esti mesét a gyermekednek!

Az esti mese legyen bármilyen rövid is, kikapcsolja a gyermeket, megnyugtatja. Már csak az miatt is, hogy megszokja, az esti rituálé része. Tudja, mikor, mi következik, az elalvás előtt. Tud készülni rá. Megvan a rendszer, a keret, amit ők még igényelnek.  

De azért is jó az esti mese, mert a rengeteg inger, ami napközben éri, le kell ülepedjen, meg kell nyugodjon a kis szervezete. Mese közben ellazul, figyelme elterelődik, a mesére fókuszál.

Továbbá a mesék jóvoltából a félelmeiket, az őket foglalkoztató dolgokat fel lehet oldani. Jobban el tudják helyezni a világban, és meghatározni önmaguk a mesék segítségével. Egyes dolgokat, összefüggéseket hamarabb megértenek.

Ráadásul számos dolgot fejleszt az esti mese! Tudtad, hogy azoknak a gyermekeknek, akiknek rendszeresen olvasnak a szüleik esti mesét, az érzelmi intelligenciájuk sokkal fejlettebb, mint a kortársaiknak, akik nem kapnak esti mesét? A mesékkel tanulnak észrevétlenül, tapasztalnak, empátiájuk nő mások fele.

A rendszeres olvasás, az esti mese felolvasása következtében az érzelmi intellegenciájuk mellett nő a szókincsük, a kifejezőképességük, a képzelőerejük, a kreatívitásuk, a problémamegoldó képességük is! Hamarabb beszélnek, szebben, jobban ki tudják maguk fejezni! Jobban meg tudnak jegyezni dolgokat. 

Ráadásul jobban tudtok kapcsolódni, kötődni egymáshoz, egy ilyen, rendszeres, közös elfoglaltsággal!

56917827_2264011993658802_169212563182059520_o_1.jpg

A rendszeresen olvasott esti mese, vagy éppen a fejből kitalált történetek ezért jobbak a mesefilmeknél!

Ha mesefilmet néz a gyermek, készen kapja a képeket, a szereplőket, a tájat. Nincs semmi a képzeletére, a fantáziájára bízva. Ellenben az olvasott mese nagyban színesíti a képzeletét!

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#mese #estimese #gyermek #kisgyermek #olvasnijó #olvasnifontos

 

 

Szólj hozzá