2022. aug 23.

Fő a játék!

írta: Mayerné Répási Adrienn
Fő a játék!

 dsc09367.jpg

Játszani oly egyszerű dolognak tűnik. De olykor bizony nehézséget okozhat a gyerekeknek és a felnőtteknek az együtt játszás, a minőségi idő töltés közösen! A Lapkalanddal Mittli Éva ezen a holtponton segít átlendülni a családoknak! Ő a mai interjúm alanya. 

 - Szia Adri. Üdvözlöm az olvasókat is. 

- Hogyan jött a Lapkaland ötlete és a létrehozása? 

- 2020 decemberében költöztünk a jelenlegi otthonunkba, ami egy új településen volt. A lányunk óvodába járt, már amennyire a korona-vírus mellett lehetett. Sokat voltam velük hármasban, elszigetelten. Az akkor közel 4 éves lányom testvérféltékenységét, és az emiatt érzett bűntudatomat szerettem volna oldani sok közös játékkal, de ő mindig, csak és kizárólag kiskonyhásat szeretett volna játszani. Rettentő unalmas és frusztráló volt már számomra. Szerettem volna játszani vele, de valami mást. Rengeteg játékot felhalmoztam annak érdekében, hogy változatosabb legyen a játékidő. Szerettem volna a gyerekek mindennapi rendezése mellett valami értelmeset, olyan szakmaközeli tevékenységet, amivel csökken a magányom is és elég rugalmas ahhoz, hogy alvásidőben foglalkozzak vele. Mindeközben egy játékos Facebook csoport adminisztrátora voltam, rengeteg porosodó, közben csodaszép játék adás-vételét kísértem végig. Mindezek hatására megszületett az a LapKaland ötlete, és azóta sincs megállás a tervezésben. 

-  Klinikai szakpszichológusként, de személyesen is érintett vagy, hiszen két gyermekes édesanya vagy. Ezek mennyire befolyásoltak benne? Mennyit adtak hozzá a vállalkozásodhoz?

- Rengeteget. A szaktudás, a segítőszándék, a játszással kapcsolatos saját élmény, a kiskonyházás miatti feszültségem, a korona-vírus miatti home office és elszigetelődés nélkül nem jött volna létre a LapKaland. 

_mg_9873.jpg

- Ki a célcsoport legfőképpen? Kiknek készülnek a Lapkaland termékei?

- Olyan szülőknek és gyermekeiknek ajánlom a kártyacsomagokat, akik szeretnének kapcsolódni egymáshoz, de elakadtak. Nem tudnak játszani, nem tudnak eléggé mélyen figyelni egymásra, nem elég játékosak vagy csak nem találják az utat egymáshoz.

Szeretnék a porosodó, de amúgy szuper lehetőségeket rejtő játékokat élettel megtölteni. A kártyák segíthetnek a képernyőidő csökkentésében, a gyerekek lekötésében unatkozás esetén vagy home office mellett, hiszen kézzel fogható alternatívákat ajánlanak otthonra (és utazáskor is). A kártyacsomagok az alapanyag miatt 3 éves kortól ajánlottak. A kettő fejlesztő kártyacsomag kimondottan óvodásoknak szól, a többinél nincs felső korhatár, hiszen játszania mindenkinek kellene. 

- Elsősorban kártyajáték, vagy kommunikációs segítő, társas a Lapkaland termékpaletta?

- Nem kártyajátékok, inkább elindítók, ötletadók. Tehát zömében nem velük kell játszani, hanem azzal, ami eszünkbe jut róluk. Nagy szabadságot adnak és nem feladatokat. Vannak, amik a játékot segítik, ahhoz adnak ötleteket (aLapKaland - játékra hív, témákat javasol, ÖtletKalap - tevékenységeket javasol (festés, takarítás, memóriajáték…), Úti Lapok - szóbeli és utazás során keresgélős játékok). Vannak, amik a szülőket segítik a kapcsolódásban a szeretetnyelvek mentén (Szeretet-aLap), vagy a helyes indulatkezelés tanításában (Indulat-aLap). A Matek-aLap, az Alak-aLap és a KiskonyhaLap kártyacsomagokkal viszont játszani lehet. Előbbiek az apróságok rakosgatásával a finommotorika mellett sok egyéb a tanuláshoz hasznos készséget is fejlesztenek. Utóbbi pedig a kiskonyházást színesíti meg. A lányomnak természetesen ez a kedvence. 

dsc00855_1.jpg

- Miért tartod fontosnak a játékos időtöltést, a beszélgetések ilyen tájú irányítását?

- A gyerekekhez a játékon keresztül lehet, sőt így érdemes kapcsolódni. Rengeteget tudunk nekik segíteni, tanítani tudjuk őket úgy, ha időt szánunk rájuk, ha leülünk melléjük a földre. Az így kifejezett szeretetünkkel szárnyakat adunk nekik, biztos alapokat az élethez. 

- Mik a terveid a jövőre nézve?

- Most három terméken dolgozom. Bízom benne, hogy a válság ellenére is vagy éppen a szülők és a családok növekvő feszültsége, a meglévő tárgyak színesebb felhasználása miatt szükség lesz a kártyáimra. Szeretnék a hagyományos, terápiás pszichológusi munkám mellett a LapKalanddal is hozzájárulni ahhoz, hogy lelkileg egészségesebb gyerekek nőjenek fel és a társadalmunk mentálisan is jobban legyen. 

_mg_4360.jpg

Azt gondolom, játszani jó! Nincs korhoz kötve! A játék, a minőségi együtt töltött idő pedig talán a legfontosabb és a legtöbbet számít egy család életében! Az egészséges kötődéshez, kapcsolathoz, a közös emlékek gyűjtéséhez elengedhetetlen! Lapkaland pedig ebben tud segítő kezet nyújtani felétek. Ha döcögős a közös játék, ha elakadások vannak, vagy valami nem úgy megy, ahogy kellene.

Lapkaland weboldal

Lapkaland fb oldal

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#játék #gyermek #Lapkaland #interjú #bemutatkozás

 

Szólj hozzá

Interjú Bemutatkozás Anyák