2022. júl 31.

Állítsátok meg tökéletes anyut!

írta: Mayerné Répási Adrienn
Állítsátok meg tökéletes anyut!

Spira Eszter Mirjam: Milyen ​anya az ilyen?

covers_744458.jpg

Az anyaságnak nincs útmutatjója, leírása és fokmérője sem! Csak az anyaság van, onnantól, hogy megfogan benned egy élet! Vagy jól csinálod, vagy sem... Ezt gyakran hallani! Pedig nem igaz! Nem lehet elég jól csinálni, csak csinálni! Jogodban áll túlélni! De élvezni is!

Számtalan anyáknak, vagy anyákról szóló könyv van a piacon. Komoly, útmutató, nevelő, beszólogató... De kevés olyan akad, melyen tudunk egy jóízűt nevetni és magunkra ismerünk a történtekben, a szereplő bénázásaiban, gondolataiban. Eszter nagyszerűen felvázolja az anyaság előtt állóknak, mi vár majd rájuk. Azoknak, akik pedig, akik nyakig benne vannak az anyaságban, egy kellemes kikapcsolódás a könyv és számtalan AHA élmény. Pedig nem könnyű megmutatni az anyaságot a maga valójában! A legtöbben túl idillinek, rózsaszínnek írják le, míg mások sötétnek és nehezen túlélhetőnek festik le! Az írónő megmutatta az arany középutat, mitől annyira jó, szerethető, mitől nehéz, mitől más, mint amint elképzeltünk, vagy mutat a filmek és lányregények sokasága. Az írónő szót ejt olyan apróságokról is, amit nem "illik" kiteregetni, mert elijesztjük vele azokat, akik a gyermekvállalás előtt állnak. Amikről nem beszélünk és kész, pedig felmerülnek és igenis vannak! Korábban ezek a szóbeszédek, témák, történések szájhagyomány útján öröklődtek nagyanyákról anyákra, majd a lányokra. Ma már ez nincs. Nem lehet panaszkodni, nem lehet fáradtnak lenni az anyaságban, nem szabad az árnyoldalát sem lefesteni, csak a jó részeket. Pedig mindkettő igaz a gyermeknevelésre, az anyaságra, a pozitív és a negatív dolgok is.

Számtalan változáson esik át egy nő, mikor édesanya lesz. És ez a változás nem áll meg. Alkalmazkodni kell és alkalmazkodni, nevetni, élvezni és olykor hagyni, hogy megtörténjenek a dolgok velünk.

56917827_2264011993658802_169212563182059520_o_1.jpg

Végtelen nagy adag humorral és alkalmazkodóképesség fejlesztésével lehet csak túlélni az anyaságot, mert pont olyan, mint amilyennek Eszter megmutatja a könyvében! Hatalmas felelősség és folyton változik. Más egy újszülöttel, más egy kisbabával, teljesen eltérő egy totyogós vagy egy kiskamasz nevelése...

A könyvebn kapsz egy nagy adag őszinteséget, vicces és elgondolkodtató részeket. Objektív és kissé elnagyolt, vagy túltolt jelentetet. De nem ilyen az anyaság is? 

Jogodban áll túlélni! Jogodban áll élvezni! Jogodban áll tudni, mi várhat rád! Jogodban áll nevetni magadon, a történéseken, az anyaságon, a fura élethelyzeteken! És jogodban áll alkalmazkodni! Éljen az anyaság!

Ha meg szeretnéd tudni, pontosan milyen az anyaság, vagy egy jót nevetnél egy kedves sorstárssal, akkor olvasd el Eszter könyvét mindenképp!

A könyvet köszönöm az írónőnek és az Álomgyár kiadónak!

Fülszöveg:

Jogodban áll túlélni!

Nálatok is minden gyerek első szóra kikel az ágyból, és egy gyors öltözés és reggeli után mosolyogva indul suliba? A szókincsük választékos, és mindig van egy kedves szavuk mindenkihez? Minden napod tökéletes szettekben indítod, vacsorára pedig hat fogásos ételkölteményeket rittyentesz?

Ha a válasz igen, ez NEM a te könyved!

Ha viszont úgy érzed, a reggeli készülődés felér Stephen King Tortúrájával, ha a gyereked a „köszönöm” helyett csak az „akarom”-ot ismeri, és háztartás címén egy óriási káoszon próbálsz uralkodni: akkor ezt a könyvet pontosan neked írták.

Ez a könyv azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a lelki folyamatokon keresztül mutassa be az anyává válás rögös útját. Közben valóban releváns és hasznos trükkökkel és tanácsokkal lát el arról, hogyan gondozd a kisbabádat, leír néhány lehetséges kivitelezési módot arra, hogy hogyan éljük túl az első évet anyaként mind mentálisan, mind fizikailag úgy, hogy közben hűek maradjunk önmagunkhoz.

A szerző, Spira Eszter Mirjam jogász, a Fővárosi Törvényszéken dolgozik, bírónak készül. Jelenleg anyasági szabadságon van ikerbabáival, akik most léptek a totyogó korszakba. Van még egy 11 éves kiskamasz fia, aki mindent jobban tud a szüleinél, és meggyőzhetetlen. És ott van a 8 éves, cserfes lánya, akinek vasárnap este kilenckor ugrik be, hogy nem tudja, hogyan kell két számot kivonni egymásból. Gyermekei születése óta mást sem csinál, mint mások kritikáit és kéretlen tanácsait hallgatja – ez motiválta arra, hogy beszámoljon a saját tapasztalatairól.

320 oldal
keménytáblás
ISBN: 9789635704705

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#könyv #anyaság #család #szeretet #nehézségek #boldogság

Szólj hozzá

Recenzió Olvastuk