2022. júl 26.

Hidasi Judit: Apró ​bolt a sétányon

írta: Mayerné Répási Adrienn
Hidasi Judit: Apró ​bolt a sétányon

covers_720804.jpg

Ismered azt az érzést, mikor a hócipőkéd is tele a napi gondokkal, a stresszel, a folyamatosan érkező rossz hírekkel, és valami felemelőre, lélekmelengetőre vágysz, bármire, ami kikapcsol? Ez a könyv pont ilyen! Feltölt maximálisan! Megnevettet, megríkat, bólogatásra késztet, gondolatokat ébreszt benned, szórakoztat, és bevon a történetbe. Levendulás cukorszirup és keserű kávé elegye! Megmutatja az élet édességét és a keserű voltát is!

Nyár, Balaton, levendula, barátság, szerelem, életút keresés, szülői szeretet, titkok…
Kellhet több ennél egy nagyszerű könyvhöz? Aligha!

bath-oil-gee5548e33_640.jpg

Nehéz lesz összeszedett recenziót készíteni a könyvről. Nem tudnám pontosan megmondani, mi igézett meg a könyvben. A hangulata, a megkapó mondatok, a fontos gondolatok, az emberi kapcsolatok, a pozitivitása, az, hogy itthon játszódik...Mind egy kicsit!

A könyvben nincsenek világmegváltó gondolatok, óriási problémák, maximumra járatott karakterek, tövig rágott körmök, de annál több benne a szeretet, az emberi kapcsolatok jelentőségteljessége, és a jóféle hangulat! 

Pont olyan, mint egy ismerős, szeretett kabát, amit jó magadra húzni. Kicsit viseletes, már megkopott a színe, de pont passzol rád, tudod, mit kell takarni és melyik az előnyös oldalad benne, vagy mi illik hozzá. Ismered az illatát, a varrását és szereted minden részét, úgy, ahogy van. 

A kötet egésze olyan hangulatot, életérzést, meghittséget áraszt, amiért szinte rögtön elindulnál megkeresni a könyvben szereplő városkát, és boltot, pedig tudod, hogy nem létezik. Szívesen összebarátkoznál a könyv szereplőivel és azonnal részese akarnál lenni a Prosecco klubnak, a Lady Levendernek, melyet az írónő megálmodott.

A történet kedves, szerethető, könnyen olvasható. Talán túl gyorsan is. A hatása alá vont és még vártam volna a további oldalakat, történéseket, de elfogytak. Nagyon szívesen barangoltam volna még a Lady Lavender boltban vagy iszogattam volna a Prosecco klubban a csajokkal,a Balaton partján!

 

italy-gb706231fb_640.jpg

A kötet stílusa, nyelvezete finom, ízléses, gondosan megkomponált, pont olyan, mint ahogy azt meg is szoktuk az írónőtől. Minden betűnek megvan a pontos helye. minden egyes sor kivált belőlünk egy-egy érzést, gondolatot.

A könyv nem megy le a mélységekig, de így is megmutatja azt a többféle sorsot, ami jelen van. Súlya van az írónő mondanivalójának, pedig habkönnyűen van tálalva. Megmutatja milyen a való élet, bár egy kicsit túlromantizálva. Ám ezt cseppet sem bántam. Finoman csajos és kedvesen bohókás, az mellett, hogy kellemesen romantikus..

Nagyon jól reprezentálja a női létet, hogy milyen életútja is lehet egy fiatal lánynak (egyedülálló, gyermekét egyedül nevelő, sokgyermekes édesanya, örök szingli...)

Judit, az írónő nagyon jól ráérez, mi kell az olvasónak. A könv szelíden csordogál és pontosan, patikamérlegen vannak benne kimérve és adagolva a cselekmények, egy-egy fontosabb történés, egy izgalmas párbeszéd vagy egy fantasztikus leíró rész, a maga tökéletesen megkomponált hangulatával.

lavenders-gf34ffd0b9_640.jpg

A karakterekkel könnyű azonosulni és megérteni, mi a mozgatórugójuk, mit, miért tesznek. Szerettem őket, egytől egyig. Mindenki megtestesített egy-egy jól kivehető embertípust. Kedvencem talán a fáradt, rohanó anyuka volt, mert ő állt legközelebb hozzám. De Éva, a főhős is olyan ember, akit a való életben is könnyen megkedvelnék. Hidd el, te is szeretni fogod!

Az emberi kapcsolatok verhetetlenek a kötetben. Talán ez vitte el a könyvet legjobban. Az emberi kapcsolatok, kapcsolódások, hogyan hatunk a egymásra, a külvilág ránk...

sunset-geb4d475df_640.jpg

 A könyv szó szerint gyógyír egy fáradt, kiábrándult, megtépázott idegű embernek! Feltölti kellőképpen, felvértezi az előtte álló további dolgokra!

Hogy kinek ajánlanám? Egész egyszerűn bárkinek, aki egy jó könyv mellett megpihenne! Annak, akinek nagy szüksége van egy kis pozitivitásra. Annak, aki imádja a Balatont, a levendulát, a romantikát!

Köszönöm a könyvet az Álomgyár kiadónak és az írónőnek!

Ha ti is kedvet kaptatok hozzá, ITT tudjátok megrendelni!

Fülszöveg:

Azt ​mondják, bármikor újra kezdheted az életed… De azt nem mondják, hogy ez nehéz lesz…
Éva titkokkal tele érkezik haza Amerikából a húszéves érettségi találkozójára, a balatoni kisvárosba. Szinte pillanatok alatt lesz szerelmes az emlékeibe, a régi életébe. A rózsaszín felhők közül azonban gyorsan a földre esik, mert a városban sok minden megváltozott.
Nem elég, hogy bohém anyja rábízza a parti sétányon lévő boltocskát, de új otthont is kell találnia magának. Szerencsére régi barátnői mindenben segítik, nem úgy Tamás, aki a bolt másik felét bérli és egészen más tervei vannak. Évával és az apró bolttal is.
Egy átmulatott és átbeszélt éjszaka után a régi barátnők megalapítják a Prosecco Klubot, ahol a maximális őszinteség alapkövetelmény. Ez viszont jó néhány régi sérelmet felszínre hoz nemcsak a helyét kereső Évánál, de a háromgyerekes Gabinál és a még mindig szingli Nórinál is. Tamás pedig egy kicsit mindannyiuk életében szerepet játszik. A nyár éppen csak elkezdődik, a szálak pedig egyre jobban összekuszálódnak…
Hidasi Judit regényében visszatalálunk a múlthoz, ahonnan életünk kötelékei erednek. A történet hősnőivel együtt járjuk be az utat, amely elvezet azokhoz az értékes dolgokhoz, amelyekről hajlamosak vagyunk megfeledkezni.

Idézet:

 "...a Balaton… valahogy más.
Mindig ismerősként köszönt, soha nem felejt. Mintha olyan titkokat őrizne, amelyeket csak mi ketten ismerünk. A gyerekkorom nevetéseit, a kamaszkorom dacos délutánjait. Az örömünket, a nehézségeinket, a könnyeinket. A Balatonban mindez benne van. A soha el nem múló emlékeink őrzője. A víz csendesen folyik át az ujjaink között, ismerősen, szeretettel tele."

256 oldal
ISBN: 9789635700721

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#könyv #olvasás #álomgyár #read #readblog

Szólj hozzá

Könyv Olvastuk