2022. júl 08.

Cseppenj vissza kicsit az ifjúságod idejébe!- Szurovecz Kitti: A ​választás-Garaboncity meséi

írta: Mayerné Répási Adrienn
Cseppenj vissza kicsit az ifjúságod idejébe!- Szurovecz Kitti: A ​választás-Garaboncity meséi

Szurovecz Kitti: A ​választás-Garaboncity meséi

226998209_352949929538223_3955414158876380628_n.jpg

Néha jó kicsit visszekerülni a fiatalkorunkba, abba a korszakába, mikor kezdődött a nagybetűs ÉLET! Így visszatekintve az akkor oly fontos dolgok, ma már eltörpülni látszanak a mostani nehézségekkel szemben! Változunk, ahogy a prioritások, a fontossági sorrend, az értékrend, az élethez való hozzáállás és a megélt dolgok, a jelen élethelyzet is. És talán pont azért olyan jó egy kicsit (igaz, hogy csak egy könyv erejéig) visszakerülni az ifjúságunk korába Szurovecz Kitti írónővel!

2001-et írunk. Békéscsaba teljes fiatalsága a Csabai Garabonciás Napokra, azaz a diákpolgármester-választásra készül, ami hatalmas történés a város életében. Vajon mi a fontosabb? A győzelem vagy a barátság? A siker vagy a szerelem? A hatalom vagy a tisztesség?

Szurovecz Kitti hozta a megszokott igényességet, az alapos munkát, a sok-sok témakutatást és azt az atmoszférát, melyet mindig annyira jól eltalál, hogy szinte ott érezzük magunkat is, a történet egy szereplőjeként. A könyv nagyszerűen hozza az ifjúsági regények fontos momentumait, stílusát. Nagyon gondosan megkomponált, jól eltalált karakterek vannak benne, akikkel könnyű azonosulni. És egész egyszerűen nem lehet őket, nem szeretni! Szeretnek, élnek, csalódnak, barátságok szövődnek vagy épp mennek tönkre, életek kerülnek ki a mély kátyúból vagy épp dőlnek romba...

292273745_1213943379401690_7932064674005342028_n.jpg

Szerintem igazán hűen sikerül visszaadni annak a kornak minden eszenciáját és a fiatalok korának nyűgjeit, bánatát, izgalmát, kalandos, kihívásokkal teli pillanatait és az útkeresést is! Nagyon hihetőre és életszagúra sikerült. Gondolom ez annak köszönhető leginkább, hogy saját élményeket és sok-sok igaz történetet sikerült a könyv elkészülése előtt meghallgatnia, megismernie, és ezáltal beleépítenie a történetbe.

Első blikkre könnyed, ifjúsági könyvnek tűnik, mely felületesen érinti a tiniket foglalkoztató dolgokat. Pedig vannak itt mélységek bőven. Érzelmi hullámvasúton találhatjuk megunk, arról nem is beszélve, hogy fontos dolgokat dolgoz fel az írónő, mint az útkeresés, a párkeresés, a barátságok fontossága, a családon belüli erőszak, az alkoholizmus, a droghasználat, a mélyszegénység, depresszió, kirekesztetség...A szereplőkkel talán azért is tudunk sorsközösséget vállalni, mert megéltük a velük történő dolgok pillanatait magunk is, vagy legalábbis ismerünk valakit a múltunkból, jelenünkből, aki most szenved  épp bármelyikkel. 

Nagyszerű korrajz is a kötet. Érezhető annak a korszaknak minden egyes pillanata. Azok a fontos momentumok, helyszínek, életérzések, melyek jellemzőek rá. A negatívumok és a pozitívumok is. 

290135960_767794384667219_7169821065001279355_n.jpg

A Garabonciás napok egy szórakoztató, könnyed olvasmány, tanulságokkal, igazi mélységekkel ötvözve! Nem én vagyok a könyv célcsoportja, de nosztalgiázni jó volt és kicsit visszahelyezkedni egy komoly és meghatározó korszakba, a tini korba!

A könyvet közvetlenül az írónőtől tudjátok megrendelni az alábbi elérhetőségek egyikén:

https://www.facebook.com/gyemantfiu

Fülszöveg:

2001-et ​írunk. Békéscsaba teljes fiatalsága a Csabai Garabonciás Napokra, azaz a diákpolgármester-választásra készül, ami hatalmas történés a város életében. A helyi iskolák csapatai azért küzdenek, hogy a hét végére az ő jelöltjük győzedelmeskedjen. Roland az elismerésért, Dani a hatalomért, Tamara az elfogadásért szeretne nyerni. Kampányfőnökeik, Enikő, Levente és Brigi a stábokkal lehetetlent nem ismerve harcolnak együtt és egymás ellen is a győzelemért. Kaland, szerelem, intrika, nevetés és sírás szövi át a választás napjait. Majd a versenynek megváltozik a tétje: egyikük hirtelen eltűnik…

Vajon mi a fontosabb? A győzelem vagy a barátság? A siker vagy a szerelem? A hatalom vagy a tisztesség? A Garabonciás Napok próbatételei elképesztő energiákat mozgatnak meg a kamaszokban. A főszereplők egy ponton ráébrednek: a választás itt nem csak a győzelemről szól – sokkal inkább a szeretetről. A hat elszánt középiskolás története által rátalálhatunk magunkban arra a gyerekre, aki egykor csupán saját belső igazságát keresve döntött, mert még nem tudta, mit jelent az a szó, hogy érdek.

Szurovecz Kitti A választás – GarabonCity meséi című regénye ugyan fikció, de a szerző alaposan beleásva magát a mára hatalmas rendezvénnyé duzzadt békéscsabai diákfesztivál történetébe, az oldalakon számos megható, mulattató, izgalmas emléket felidézett. Egykor ő maga is kampányfőnök volt, és a kötet írása során lélekben örömmel utazott vissza a kamaszkorába, amikor a fiatalokat még nem a kütyük uralták, amikor még minden sejtjükkel jelen voltak a garabonciás fáklyák fényénél – ami aztán meghatározta a későbbi életüket. Ők azóta is a szívükkel választanak.

Idézet:

Ha mersz élni, az soha nem hiba, csak azok szemében, akik nem teszik 

384 oldal 
puhatáblás
ISBN: 9786150120713

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#könyv #tini #ifjúsági #ifjúságikönyv #szórakoztató #olvasnijó #read

Szólj hozzá

Recenzió Olvastuk