Egy csipetnyi nő fűszerezve anyasággal, könyvekkel, interjúkkal, programajánlóval...

ReAd-blog

Merj hazait vásárolni!

2022. május 23. - Mayerné Répási Adrienn

 hvm-back_1.jpg

A hazai termékek vásárlása nem csak támogatja a hazai gazdaságot és magát a készítőt, termelőt, hanem környezetvédelmi szempontból is előnyös, hiszen nem kell utaztatni hosszú napokat. De vajon ez elég ahhoz, hogy a hazait vásároljuk? Menő hazait vásárolni egyáltalán? A Hazait Vásárolni Menő közösség létrehozóját, Barbarát faggattam ma erről, és munkájáról. 

Tovább

Bajos ügyfélértékelések!

281596078_300527718960260_9104518831696749749_n.jpg

Ha vállalkozó vagy, akkor bizonyára neked is van olyan felületed, ahol korábbi ügyfeleid értékelését, véleményét gyűjtöd egybe és teszed közzé. És szinte az is biztos, hogy akad olyan eset is, ahol te magad értékeltél egy-egy helyszínt, eseményt, szolgáltatást, terméket, mert annyira jó volt, vagy épp ellenkezőleg. Ez az ügyfélértékelés, mely remek dolog annak, aki adja és annak is, aki kapja. Célja, hogy az érdeklődőket vásárlásra, vagy a szolgáltatás igénybevételére ösztönözze, esetleg elrettentse, ha nagyon rossz. Ezt az ügyfélértékelést a Versenyhivatal komolyan gorcső alá vette, erős véleményformáló és vásárlásösztönző képessége miatt. Akár feketelistás büntetést is kaphat, aki nem tartja be a szabályokat. Ez a lista azokat a cselekményeket tartalmazza, amelyekért azonnal büntetés jár. A nem megfelelő vélemény közzététel is erre a feketelistára került, ennek alapján szankcionálható.

Tovább

Te is kaktuszimádó vagy?!

Tavaszi Országos Kaktuszkiállítás és Vásár az ELTE Füvészkertben

ehorizonthalonius.JPG

Fotó: ELTE Füvészkert

Tavaszi Országos Kaktuszkiállítás és Vásár az ELTE Füvészkertben!

Ha te is kaktuszimádó vagy, akkor ez a program neked szól! Igazán kár lenne kihagyni!

A kiállításon a közönség elé tárják Mexikó egyik legmutatósabb, de kevés fajszámú, igen dekoratív nemzetségét az Echinocactusok-ét, magyarán a Sünkaktuszokat. 

A kiállítás május 27-29. között az ELTE Füvészkertben tekinthető meg naponta 9-17 óráig.

A budapesti Füvészkert Magyarország első botanikus kertje, mely 2006-tól az Eötvös Loránd Tudományegyetem különleges oktatási egységeként Budapest VIII. kerületében, Józsefvárosban az Illés utca 25. alatt működik.

A kisgyermekes családokat kézműves programokkal is várják! Aki pedig kedvet kap a növények tartásához, az a kiállítás alatt beszerezheti első, vagy több századik kaktuszát, az egyesület tagjai pedig tartási tanácsokkal is ellátják az érdeklődőket!

kaktuszkiallitas2022tavasz_2.jpg

Mit lehet tudni a kaktuszok ezen fajáról?

Mexikó középső részén magas sziklák elérhetetlen hegyoldalában óriás aranyszínű gömbök tűnnek fel, közelebbről szemlélve tövisesek, melyek szinte mérges óriás sünökre emlékeztető növények. Ezek nem mások, mint Mexikó endemikus kisnemzetségének óriás testű képviselői az Echinocactus grusonii-k. Több népies névvel is elláttak a kaktuszkedvelők; hívjuk őket Anyós ülésnek vagy Arany gömbkaktusznak egyaránt. Az előbbi egy kicsit vicces, az utóbbi pedig valóban találó elnevezés, ámbár néhány kaktusz tulajdonos a kevéssé kedvelt Anyósát biztosan szívesen vendégül látná egy - egy díszes példány tetejére ültetve...

Megcsodálhatják az Echinocactus grusonni példányok változatos tövisezettségű kertészeti változatait, melyeket a Kanári – szigeteken szabadföldben termesztenek az európai kaktuszkertészetek részére. Méretük a focilabda nagyságtól a méteres átmérőjű hordó nagyságig lehetséges, e mellett bemutatjuk ezen fajok, két kistestvérét is, a kékes bőrszínű rózsaszín virágú  Echinocactus horizonthalianus egyedeket ugyancsak változatos formákban  az Echinocactus texensis lapított gömb formájú példányait, az óriásokat pedig a nemzetség egy további faja az Echinocactus platyacanthus képviseli, de megjelenik egy valóban sünszerű növény is az Echinocactus ingens is. Helyet kapnak a hazai kaktuszgyűjtők féltett kincsei, több száz kaktusz és pozsgás ritkaság Amerika és Afrika egzotikus tájairól, valamint a fán lakó növények képviselői a levélkaktuszok és a szomjazó művész broméliák a Tillandsiák.

Bővebben: www.kaktuszgyujtok.hu 

Kedvet kaptál ehhez a kiállításhoz? Játsz most páros belépőkért! 

Megosztást, like-ot nem kérünk, csak annyit, hogy mond el, melyik a te kedvenc kaktusz fajtád és mit tervezel beszerezni a kiállításon? Illetve egy email címet hagy légyszíves, hogy fel tudjam venni veled a kapcsolatot, ha te nyertél!

A játék 2022. 05.23-ig pontosan 17.00-ig tart, után a bejegyzéshez hozzászólók között sorsolok. A jegyeket a helyszínen tudod majd átvenni.

A játékot az ELTE füvészkert támogatta! 

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#program #kaktusz #Füvészert #ELTE #kiállítás #reklám

Ihász Anita: Randikaland

52 hét – 52 párkapcsolat-pezsdítő feladat szerelmeseknek

red-rose-g3a211e8af_640.jpg

Minden emberi kapcsolatban meg kell dolgozni azért, hogy jól működjön. Mindegy, hogy baráti, közeli családtag vagy párkapcsolati, házastársi kapcsolat az. Egy kapcsolatért, házasságért pedig olykor még jobban, olykor kőkeményen meg kell harcolni! Anélkül döcögős lesz és problémákkal teli. A szürke hétköznapok bedarálják és a megszokás is. Tenni kell azért, hogy megfelelően, mindkét fél által ideálisan működjön. Erre pedig a lehető legjobban úgy lehet odafigyelni, hogy közös időtöltést szervezünk, beszélgetünk, programokat találunk ki, minőségi időt töltünk együtt. 

Tovább

Családi nap aktívan!

Aktív családi nap az Őrjeg és Szőlőhegyei Natúrparkban

281224678_5012701648783925_4871050869690971324_n.jpg
Az Őrjeg és Szőlőhegyei Natúrpark Egyesület a Magyar Natúrpark Szövetség az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Nonprofit Kft-vel együttműködésben "Aktívan a Natúrparkokban" rendezvénysorozat keretében szervezi meg rendezvényét.

Tovább

Csak csináld!

70441981_412236452763444_5622351725085065216_n.jpg

Számos sport és mozgásforma létezik. Talán még összeszámolni is mindet, borzasztóan fárasztó dolog. Nem egy közülük csillagászati összegekbe kerül a maga eszköztárával, a hozzá kellő ruhával, helyszínnel. Ám ennek ellenkezője is igaz a sportok nagy részére, elérhető mindenki számára, mindenféle eszköz, anyagi ráfordítás nélkül

Kifogásokat keresünk a mozgás ellen. Mert fárasztó. Mert nehéz elkezdeni. Mert mástól veszi el az időt.

Nem nekem való. Sok dolog kell hozzá. Nincs időm rá. Túl öreg/fiatal vagyok hozzá. Izzasztó. Majd holnap kezdem el. Most nincs kedvem. Vennem kell hozzá...

Ismerős mondatok? Egy eszköz, ruha, sokszor jelentős idő sem fontos hozzá, csak egyetlen dolog. Önmagunk és a kitartás, elszántság. A legtöbb sportban nem az ellenfelet kell legyőznünk, hanem önmagunk! Hogy nekiinduljunk, elkezdjük, csináljuk, ne torpanjunk meg semmi apró bökkenő alkalmával. Ne ijesszen meg az izomláz, vízhólyag vagy egy apróbb sérülés sem. Rendszeres legyen. Túlszárnyaljuk önmagunk. Esőben is, hóban is, napsütésben is csináljuk. 

A mozgás kell a testnek! Nagyon fontos és elengedhetetlen a megfelelő működéséhez. De kell a lelkünknek is, hogy feltöltsön, hogy gatyába rázzon, hogy kikapcsoljon! Számos jótékony hatását felsorolhatnám, de nem teszem. Egyszerűen elengedhetetlen és kell! Nem, a napi porszívózás és a boltba elgyaloglás nem elég mozgás, hidd el! Annál több kell!

Mindenkinek van megfelelő mozgásforma, ami jól esik, kellő szeretettel tudja csinálni és kitartással, csak meg kell keresni. Csak csinálni kell! Nem feltétlenül megy mindenkinek a karate vagy a csoportos zumba edzés. Lehet, hogy akkor a futás a neki való sport, vagy a tánc, az úszás...

Nem kell feltétlenül olyan mozgást, sportot választani, amibe be kell ruházni sok ezreket. Némelyik sporthoz elég egy ruha és kész, vagy alkalmas cipő, egy edzőbérlet. Máshoz síléc és megfelelő helyszín is kell. Válasszunk olyat, ami anyagilag nem megterhelő és az időnkbe is belefér. Már 20 perc rendszeres mozgás is sokat segíthet. 

2010_0509_oriental_expo_117.jpg

Elkezdeni nehezebb vagy folyamatot fenntartani? Talán egy kicsit mindkettő. 

Csak kezdd el! Nem veszítesz vele semmit. Lehet x idő után rájössz, hogy a futás nem a te sportod, de helyette lázba hoz a rúdtánc. Vagy fordítva. Ha pedig igazán a te mozgásformádra leltél, hidd el, hiányozni fog, ha kihagysz egy napot, hetet. Újra és újra csinálni akarod majd. És nem fog nehezedre esni, nem keresel kibúvókat sem a mozgás alól.

Szóval leld meg a saját mozgásformád! Kezdj neki! Legyen az életed része! Küzj! Győzd le önmagad!

Csak csináld!

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#mozgás #sport #kitartás #küzdés #mozogj 

Ez a legnehezebb a szülői létben!

20883091_1526561457403863_5885246557204519251_n.jpg

Azt gondolná az ember,hogy a szülővé válás legnehezebb feladata a sok éjszakázás, az állandó készenlét és az a kevés idő, melyet magunkra fordíthatunk. Természetesen ezek is nehéz feladatok, de nem ezek a legnehezebbek egy szülő életében! Kitalálod mi az a három dolog, mely a legfontosabb és egyben legbajosabb is?

Tovább

Z. Kiss Adrienn: Patkódobbanás

covers_708503.jpg

Nagy szükség van ilyen kedves, vidám, edukáló tartalmű könyvekre a gyerekkönyvespiacon!  Z. Kiss Adrienn könyve pont ilyen. Nagyon jó hangulatú, kedves történet, melyben a szereplőkkel könnyű azonosulni, és megszeretni is őket. Ráadásul az írónő bepillantást enged mesekönyv formájában abba, hogy milyen, mikor egy kisfiú kicsit "más".  Adrienn annyira izgalmasan, ám észrevétlenül mutatja be a gyerekek számára, milyen az autizmus, hogy hihetetlen. Reméljük sok-sok ilyen könyv születik, hogy tovább növelhesse a kicsikben az elfogadást, az empátiát! Miközben szórakoznak egy nagyszerű történet segítségével, észrevétlenül is tanulnak valami fontosat! A könyv nem csak belsőleg, tartalmilag, minőségileg kiemelkedően jó, hanem kiemelném a kedves, színes, izgalmas illusztrációját is! 

Daniella véleménye(10 éves):

A szép szinesek voltak az illusztrációk, és ez tetszett. A borító gyönyörű, már az miatt is biztos levettem volna a polcról a könyvesboltban vagy a könyvtárban. A címe pedig figyelemfelkeltő! A szöveg könyen olvasható, viszonylag rövid, így bármilyen korban ajánlom az olvasását a könyvnek. Mégis a 7-8 éveseknek ajánlom leginkább. Nekem kicsit talán túl rövid volt, lehetett volna benne még több rész, szívesen olvastam volna tovább Csongi és a lovak kalandjait. Jó volt, hogy néhány szó feketével ki lett emelve. Igazán hangulatos könyv. Talán leginkább azért lett kedvencem az olvasmány, mert én is imádom a lovakat.Tulipán, a ló volt a kedvenc szereplőm, mert olyan virgonc és szeretetre méltó volt. 

Ezeket a neveket én sokszor hallom pl. az egyik szereplő Csongi vagy Bandi mert az osztálytársaim közt is van ilyen nevű gyerek. Csongit személyisége miatt kedveltem meg főként, mert szerette a csöndet, kedves volt. Bár rólam az nem igazán jellemző, hogy szeretném a csöndet és én sem vagyok nagyon csöndes.

Azoknak különösen érdemes elolvasni a könyvet, akik szeretik a természetet és a lovakat. És a kéket, mert sok kék volt az olvasmányba, ami a kedvenc szinem. Minden oldalát szeretem a könyvnek.

Viktória véleménye (7 éves):

Szépek voltak a képek, különösen szépek benne a lovak és az illusztráció. Könnyen, gyorsan olvasható könyv. A történetet is szerettem, mert vidám volt és kedvesek a szereplők benne. A macska lett a kedvencem. 6-8 éveseknek ajánlom, mert nekik való a hossza, stílusa és a történet is. A barátság és a testvérek közötti szeretet fontos! Ez az, amit tanultam a könyvből!

A könyvet köszönjük Z. Kiss Adriennek, a szerzőnek! 

Fülszöveg:

„A mesék többsége olyan álomvilágba röpít bennünket, ahol minden megvalósulhat, amit a valóságban is szeretnénk. Z. Kiss Adrienn meséje egy olyan lovardába vezeti az olvasót, ahol a valóságban is megtörténnek a csodák. Csodás kisgyerekek járnak ide, köztük Csongi és kisöccse, Beni. Vannak itt gyerekek, akiknek hallókészülékük van, és vannak, akiknek nincs, vannak akiknek annyi mondanivalójuk van, hogy egymásra torlódnak a szavaik, és vannak, akik nem tudnak beszélni, vannak, akik képesek szaladgálni, szinte leállni is alig tudnak, és vannak, akik csak sántikálnak. De valamennyiüknek barátja a két hatalmas szívű paci, Tulipán és Bandi, akiknek az az örömük, ha boldoggá tehetik a gyerekeket. Z. Kiss Adrienn meséje segít megérteni, hogyan fogadjuk el és szeressük az autista és a más gyerekeket, hogy ezzel is szerethetőbbé tegyük a valóságot, amiben élünk.”

30 oldal
keménytáblás
ISBN: 9786150129730
Illusztrálta: Takács Viktória

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#könyv #autizmus #mese #gyermek #empátia #elfogadás #olvasnijó #gyerekkönyv

Legcsodásabb tavunk saját mondás könyvet kapott!

277577311_5404678792897476_618730682594668648_n.jpg

A Balatont rengeteg mesebeli lény lakta egykor: a badacsonyi vulkán ura, gőgös királylány, óriások, gonosz boszorkák és kedves pásztorleánykák, sárkányok és daliás vitézek. De megfordult itt Krisztus urunk és Szent Pál is, járt erre Lehel vezér és András királyunk, táltosok, vitézek, betyárok, grófkisasszonyok és hercegek. Ebbe a varázslatos balatoni mondavilágba repít minket a Csodák tava: népmese és történelem, hiedelmek és valós történetek egyaránt szerepelnek e kötet lapjain, ami kicsiknek és nagyoknak is remek szórakozás. Tokody Klára mesél ma csodás gyűjteményéről!

Tovább

Emily Millier: Eurielle

covers_710175.jpg

Egy olyan könyv az Eurielle, melynek nem én vagyok a fő célcsoportja, és a korosztály sem, akinek készült. 12 éves kortól mondjuk 20 éves korig ajánlható nagyjából az olvasása. Én mégis szívesen vettem kézbe, mert gyönyörű a borítója, izgalmas volt a fülszövege és egy rendkívül fiatal szerző tollából került ki. Ezek együtt felkeltették a figyelmem. És azt kell mondjam, nem csalódtam! Mesésen szórakoztam, miközben a könyv kivont a napi taposómalomból! Csak ne lett volna ennyire rövid!

Tovább

Sintra új látványossága a Biester palota

img_20220502_121025_1.jpg

Ha valami igazán romantikus helyszínre vágysz, akkor Portugáliában a Biester palota tökéletes helyszín hozzá. Nem is oly rég, alapos felújításon esett át, és végre megnyílt a nagyközönség előtt is, 2022 áprilisában.

Egy kis érdekesség

A klasszikus filmkedvelőknek akár ismerős is lehet az épület a Roman Polanski által rendezett, Johnny Depp főszereplésével készült " Ninth Gate " című filmből.

img_20220502_114338_1.jpg

Fotó: Duncsák Krisztina

Biester palotát ezért érdemes úti célként választani!

Liszabontól nem messze, Sintra városában található a Palácio Biester, magyarul Biester palota. 1880-ban kezdte el építtetni Ernesto Biester, aki egy 19. századi kereskedő és drámaíró volt. Közel tíz év kellett ahhoz, hogy elkészüljön. Végül az író rezidenciájaként működött a Sintrai hegységben elrejtett romantikus stílusban megépített palota. Kúpos tetői, gyönyörű kilátása, freskókban gazdag falai, stukkói egy kellemes, romantikus andalgásra tökéletesek. Építészete és díszítése a 19. századot idézi meg tökéletesen. Stílusa eklektikus. A vegetáció, a zöld indák, a misztikus ördög angyal páros, a freskók, a templomosok rendjének keresztje, de a Neu Art hatásai is észrevehetőek az épületen.

img_20220502_113927.jpg

Festményei, fali dekorációi, freskói egy részét Luigi Manini, olasz építész és díszlettervező készítette, de például Paul Baudry, francia művész festette meg az előcsarnokot. Maga az épület is tartogat titkokat. Ilyen például a nagyon ritka fából készült felvonó, amelyet Raúl Mesnier de Ponsard készített. Abban az időben, nagyon egyedi és ritka eset volt, hogy egy lift legyen valaki saját birtokán. Leandro Braga a famunkálatokért volt felelős. Nem fukarkodott ő sem a minőséggel és látványossággal. Kandallói és ornamentális díszei fokozzák az épület szépségét, látványosságát. Bordalo Pinheiro kerámialapjai díszítik az udvart, a lócákat, kutakat és az egyik természeti látványosságot, a barlangot is.

img_20220502_115651.jpg

Aki meglátogatja a Biester palotát, az nem csak a romantikus építészet egy jeles képviselőjét csodálhatja meg, hanem a látogatás magában foglalja a környező, 6 hektáros parkba való sétát is, ahol igen gazdag és egzotikus a növényzet. Kínától Japánig, mind a négy égtájról hozattak különleges virágokat, cserjéket, fákat, bokrokat. Két kilátója is van, az egyik a Sintra Nemzeti Palotára néz.

img_20220502_121554.jpg

 A Biester palotáról közvetlen rálátni a Castelo dos Mourosra, mely gyönyörű panorámás kilátást nyújtó szikla tetején álló, 10. században épült mór vár. Továbbá Quinta da Regaleira, a 20. század eleji kastélyra is, melyet érdemes szintén meglátogatni a föld alatti járatokkal, kápolnával, kerttel.

img_20220502_122814.jpg

A továbbiakról, a belépőkkel és nyitvatartással kapcsolatban a https://www.biester.pt/ oldalon lehet érdeklődni.

Ha pedig idegenvezetésben szeretnél segítséget kérni Sintrába, akkor keresd bátran Duncsák Krisztinát a 

 www.portugalhu.com vagy a https://www.facebook.com/portugalhu/ oldalán.

Fotók: Duncsák Krisztina 

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#Portugália #utazás #Sintra #reklám 

Környezetvédelem felsőfokon!

pluszegyfa2_1.jpg

Kiemelten fontos odafigyelni a környezetvédelemre, egyéni és céges szinten is. Egy könyvkiadó, aki sok papírt használ alapból, hogyan tud a környezet óvására odafigyelni? Marysol kiadó egy nagyszerű ötlettel jött ki, a Plusz Egy Fa Projekttel. Igazán izgalmas kezdeményezés!

Tudtad, hogy egy kifejlett fából 300-350 kg papír állítható elő?

Tovább
süti beállítások módosítása