2022. máj 17.

Balaton imádóknak kötelező olvasmány!

írta: Mayerné Répási Adrienn
Balaton imádóknak kötelező olvasmány!

covers_732615.jpg

Tokody Klára: Csodák tava könyvét kötelezővé tenném mindenkinek!

 

Évszázadok óta kapcsolódunk egymáshoz, közösségeket alkotunk, az időnket töltjük együtt és meséken, regéken, mondákon, legendákon át éljük meg a múltat és a jelent. Ezek a történetek, mesék segítenek összekovácsolódni, kapcsolódni, megismerni történelmünk, a világot, mindezek mellett alakítják világnézetünk, formálják jellemünk és kapcsolatainkat is. Fontos tudást tartalmaznak egytől egyig mesékbe, történetekbe bújtatva! Észrevétlenül formálnak, oktatnak. Épp ezért tartom fontosnak, hogy tisztában legyünk velük, ne feledjük őket, felnőttekről gyerekekre hagyományozódjanak.

Pont ahogy Tokody Klára, aki a csodás Balatonunk mondáit, legendáit gyűjtötte egybe, egészítette ki vagy kreált egy történetet több történetből. Ettől lett a könyv igazán sokrétű, izgalmas és fantasztikus. Na és a rengeteg kutatástól, ami megelőzhette a könyvet! Érződik rajta, hogy az írónő időt szánt rá!

Sokféle műfajt ismerhetünk meg hősi eposztól, a legendáig, a népi költeménytől a meséig, az igaz történettől egészen a vallási legendákig. Így igazán izgalmas merítést kapunk mindenféle műfajból, stílusból. Nincs két egyforma. És szinte biztos vagyok benne, hogy mindenki megtalálja a neki tetsző részeket benne! A nyelvezet, a kötet stílusa is magával ragadó. Könnyen olvasható, mégis sziporkázó. Könnyed, ám kendőzetlen, érzelmeket közvetítő.

Ami még a könyv nagy erőssége, hogy az egészen kicsi gyerekek is élvezhetik, érthetik, de a felnőtteket is ugyan úgy szórakoztatja, tájékoztatja a kötet!

277577311_5404678792897476_618730682594668648_n_1.jpg

Személy szerint több monda is ismerős volt, ami nem meglepő, mivel kedvelem őket, gyakran olvasok, és nézek utána egy-egy helyszínnek. De találtam teljesen új dolgokat is.

A rövid kis történetek miatt tökéletes útikönyv annak, aki utazik, a Balaton környékén jár. És a gyerekeknek is könnyen emészthető, hiszen nincsenek benne hosszú, teleírt oldalak. Én bevallom, befaltam egy nap alatt. ha a Balatonnál járok, mindenképp viszem majd magammal és felkeresem a helyszíneket mindenképp.

Gyermekeimnek nagyon tetszettek a „fantasztikus” részek, a tündérek, meseszereplők, a boszorkányok, a hercegnők és hercegek. Így sokkal közelebb kerültek a Balatonhoz és a történelemhez is. És amit a gyerkőcök kiemeltek külön, az az illusztráció és a könyv borítója! Feldobják a könyvet és imádták mindketten!

Balaton és monda rajongóknak egész egyszerűen kötelező!

ITT tudod megvenni!

184 oldal
keménytáblás
ISBN: 9786150133966
Illusztrálta: Ivák Dávid, Tokody Klára 

Fülszöveg:

A Balatont rengeteg mesebeli lény lakta egykor: a badacsonyi vulkán ura, gőgös királylány, óriások, gonosz boszorkák és kedves pásztorleánykák, sárkányok és daliás vitézek. De megfordult itt Krisztus urunk és Szent Pál is, járt erre Lehel vezér és András királyunk, táltosok, vitézek, betyárok, grófkisasszonyok és hercegek.

Ebbe a varázslatos balatoni mondavilágba repít minket a Csodák tava: népmese és történelem, hiedelmek és valós történetek egyaránt szerepelnek e kötet lapjain, ami kicsiknek és nagyoknak is remek szórakozás.

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#interjú #Balaton #riport #Csodáktava #könyv

Szólj hozzá

Kitekintő Recenzió Olvastuk