2022. máj 10.

Ez a legnehezebb a szülői létben!

írta: Mayerné Répási Adrienn
Ez a legnehezebb a szülői létben!

20883091_1526561457403863_5885246557204519251_n.jpg

Azt gondolná az ember,hogy a szülővé válás legnehezebb feladata a sok éjszakázás, az állandó készenlét és az a kevés idő, melyet magunkra fordíthatunk. Természetesen ezek is nehéz feladatok, de nem ezek a legnehezebbek egy szülő életében! Kitalálod mi az a három dolog, mely a legfontosabb és egyben legbajosabb is?

Az elengedés az egyik legégetőbb, legnehezebb feladat!

Az átlagos szülő úgy van bekötve, hogy egész egyszerűen bármit megtenne a gyermekéért, gyermeke számára, hogy neki könnyebb, komfortosabb, egyszerűbb legyen az élete. Akár úgy is, hogy átvállalja a nehézségeket, a bajt, a fájdalmat is tőle. Igen ám, de az életben szükség van a tanulás folyamatára. Annak a gyereknek meg kell élnie a saját tapasztalatait, a saját kárán tanulni. Így elkerülhetetlen, hogy bukások, bajok, nehézségek érjék. nem szabad, hogy a saját elkövetett hibáit kiédje, megelőzze, magára vállalja a szülő. A gyermeknek nem csak a jó dolgokat kell tudni megélni, hanem a rosszakat is kezelni, átélni. És bárhogy is szeretnénk szülőként, nem védhetjük meg minden esetben, minden rossztól, bajtól! Hagyni kell a saját útján, kárán tanulni! El kell engedni a kezét, egyre messzebb és messzebb kalandozhasson, ami nem könnyű dolog...

A másik nehézség a szülői létben a válaszkészség, az alkalmazkodóképesség!

Szülőként tapasztalom talán a legjobban, hogy az alkalmazkodóképesség aranyat ér! Alkalmazkodunk egymáshoz mi is emberek az életben, betartjuk a szabályokat, felkészülünk a váratlan helyzetekre. De szülőként kell legtöbbet alkalmazkodni, résen lenni, minden helyzetben válaszkésznek lenni, dönteni, cselekedni. Nincs olyan nap, hogy ne történne valami be nem tervezett dolog, valami, amivel nem számoltunk és alkalmazkodni kell ahhoz a váratlan dologhoz. Fel kell készülni azokra is valamennyire, melyekre fel nem lehet készülni!

A harmadik pedig a nem túl egyszerű nevelés!

Egy gyermek neveléséhez nincsenek lefektetett, egységes szabályok, bevált praktikák! Nincs egy tuti recept, melyet követni lehet. És olyan sincs, hogy ugyan azokat a szabályokat rá lehessen húzni két különböző gyermekre. Mindegyik gyermek más és más. Az egyiknél ez a nevelési elv válik be, a másiknál az...Ráadásul tovább nehezíti a helyzetet az, hogy a nevelés sikerességéről csak 20-30 év múlva bizonyosodhatunk meg, mikor a gyermek felnőtt lesz. Nem kapunk azonnal visszajelzést, jó-e, amit csinálunk. Az autóvezetést jogosítványhoz, egységes szabályokhoz kötik. Na ilyen a gyermeknevelésben nincs! 

Na de akkor szép az élet, ha zajlik! És az apróságok nevelésénél nagyszerűbb, hálásabb feladat aligha akad! Megéri minden bosszúságot, fejtörést, nehézséget!

Számodra mi volt a legnehezebb a szülővé válás rögös útján? Mi okozza vagy okozta a legtöbb bosszúságot, meglepődést?

Fotós: Vörös Adrienn

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#élet #life #család #gyermek #neveés #gyermeknevelés #szülő #szülőilét

Szólj hozzá

Kitekintő Anyukás tartalom