2022. máj 03.

Környezetvédelem felsőfokon!

írta: Mayerné Répási Adrienn
Környezetvédelem felsőfokon!

pluszegyfa2_1.jpg

Kiemelten fontos odafigyelni a környezetvédelemre, egyéni és céges szinten is. Egy könyvkiadó, aki sok papírt használ alapból, hogyan tud a környezet óvására odafigyelni? Marysol kiadó egy nagyszerű ötlettel jött ki, a Plusz Egy Fa Projekttel. Igazán izgalmas kezdeményezés!

Tudtad, hogy egy kifejlett fából 300-350 kg papír állítható elő?

- Hogyan jött az ötlet, hogy elindítsd a Plusz Egy Fa projektet?

Régóta szívügyem a természet és a fenntartható jövő. Már akkor komposztálóért és víztisztító rendszerért hüppögtem a páromnak, amikor még egyáltalán nem volt ez divat. Sőt gyerekkoromban, lehettünk vagy tíz évesek, barátnőmmel kitisztítottunk egy patakot az autóút mellett, amit folyton teledobáltak szeméttel. Amióta az eszemet tudom fontos ez számomra. Amikor jött a műanyagválság- a ne használj műanyagot semmire és minden inkább fából legyen, hiszen manapság a szívószálat is papírból gyártják – felmerült bennem a gondolat, ha ilyen mértékben fogyasztjuk a fát, mint alapanyagot, akkor hamarosan ennek az elképzelésnek is befellegzett, mindent teszünk, csak nem óvjuk ezzel a természetet. Könyvkiadóként pedig egyenes arányban jött a gondolat, hiszen a könyvek is fából vannak- ez nem meglepő!
Így egyértelművé vált a számomra, hogy a könyvek lapjait is, amit kaptunk a természettől szinte kötelesek vagyunk visszatermelni.

- Miért tartod fontosnak a fenntarthatóságot, környezetvédelmet kiadót üzemeltetőként és magánemberként?

Félre ne értsetek, nem vagyok elvakult környezetvédő! Ha a szívemre teszem a kezem, ugyanúgy letépem a műanyag zacskót a közértben, és abba pakolom a gombafejeket, és megveszem a műanyagba csomagolt csokit is. Viszont tudom, ha ezekről a számomra „kényelmes” és elkerülhetetlen dolgokról nem is mondok le, a másik oldalon igenis tehetek a környezetért.

Magánemberként személy szerint inkább a műanyagok újrafelhasználását látnám a tökéletes zöld útnak, mert úgy érzem, most a ló másik oldalára kezdünk átülni, hogy minden egyes használati dolgunk fából vagy papírból készül.
Ezért is tartom fontosnak, hogy mindenki egyenként, és aki teheti, természetesen cégként is gondoskodjon a saját területén a környezet fenntarthatóságáról.

pluszegyfa1.jpg

- Mit szóltak az írók, akikkel létrehoztad ezt az egészet? Mindenki elsőre rábólintott?

Azonnal. Senkinek nem volt egy szemernyi kétsége sem, hogy csatlakozik a programhoz. Egyből elkezdtek ötletelni, ki, milyen fát szeretne ültetni. Jó hogy ilyen lelkesek.

- Hogy képzeljük el a projektet? Hova ültetitek, milyen fát, milyen esetben? 

Persze a gyakorlatban sajnos ez nem ilyen egyszerű, mint ahogy elsőre nekiszaladtunk. Több önkormányzatot megkerestünk és sajnos sok hozzánk sem szólt, így elsőre saját területeken kezdtük az ültetéseket. Jelen pillanatban is két önkormányzattal egyeztetünk. A külsőbb, vidéki helyek jelen pillanatban nyitottabbnak tűnnek, és a projekt számára ezzel egyre több vidéki hely is megnyílik majd.

A Plusz Egy Fa projekt lényege, hogy a Marysol könyvkiadó minden egyes kiadott könyve után a fenntarthatóság jegyében ültetünk egy fát. Jelképes dolog, de úgy gondolom, hogy nekünk is hálásnak kell lennünk azokért a lapokért, amiken megjelenhet az írásunk. Így próbáljuk az örök körforgást fenntartani. Eddig hat fát ültettünk, az elkövetkezendő hónapban szintén hat fát ültetünk. Ugye itt figyelembe kell venni a növények életciklusait is, és igyekszünk a lehető legjobb időpontokban kivitelezni az ültetéseket.

marysol_1.jpg

- Hogyan képzeled el a Projekt sorsát 1-3-5 év múlva? 

Sok fával természetesen! Nagyon remélem, hogy öt év múlva már annyira népszerűsödik a program, hogy több író és minél több olvasó részt vesz benne a könyve és a fák támogatásával. Talán öt év múlva egy felnövekvő erdő közepén tudjuk a kiadó könyveinek a bemutatóját rendezni, ezzel is támogatva a környezet védelmét és a fenntartható jövő fontosságát. Két vidéki önkormányzat is beállt a projekt mellé, és területeket ad a fák ültetésére. Szóval remélhetőleg szárnyalni fog a Plusz Egy Fa Projekt!

Te hogyan óvod a környezeted?

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#környezet #környezetvédelem #marysol #kiadó #könyv #papír 

Szólj hozzá

Kitekintő