2022. már 25.

Káros a gyerekek számára a kütyük és számítógépes játékok világa, vagy sem?

írta: Mayerné Répási Adrienn
Káros a gyerekek számára a kütyük és számítógépes játékok világa, vagy sem?

game-console-gf11ef3664_640.jpg

Egész egyszerűen kivédhetetlen a mai fiatalok nevelésével kapcsolatban szót ejteni a digitális nevelés fontosságáról! Ugyan olyan fontos, mint az életre, tiszteletre, tudásra való nevelés. A nevelés célja mindenkor az életfeladatok megoldására való képesség elsajátítása, a helyes értékrend kialakítása.

A digitális, online élet pedig, ha akarjuk, ha nem, begyűrűzik az életünkbe és normálissá, természetessé, hétköznapi dologgá válik. Tilthatjuk, korlátozhatjuk részben vagy teljesen kivédhetjük használatát ideig, óráig, a fiatalok életéből, de teljesen megszüntetni nem tudjuk. A telefon, a számítógép, a tablet, és a kütyük világa elnyeli őket előbb, utóbb. Teljesen hétköznapi, nekünk szülőknek is a használata. Miért tiltanánk, ahelyett, hogy a helyes használatát tanítanánk meg inkább? Tiltással még sosem értünk el semmit, nem oldottuk meg a feladatot, csak ideiglenesen.

Tóth Dániel erre próbál meg rávilágítani 15 év kutatómunka után nemrégiben megjelent kötetében, mely a Digitális Nevelés címet kapta. Ebben a műfajban nem olvastam még ennyire átfogó, mindent érintő, mindent tökéletesen összefoglaló, az összes kérdésemre választ adó könyvet, így nagyon örülök, hogy megszületett.

277174125_5106860739373899_4175175432812557419_n.jpg

Szülőként kiemelten fontosnak tartom, hogy beszéljünk róla, olvassunk utána a témának, merüljünk el benne, mielőtt tiltanánk teljesen.

Dániel fő szakterülete az internet, a videójátékok és az okoskütyük világa, talán ezért tudott ennyire kompetens lenni a témában. Ahogy azért is, mert ő maga is édesapa, de a másik oldalon gamer is. Mondhatni kívülről, belülről is látja a rendszert, ismeri ennek a világnak minden vetületét. Ezért annyira hiteles, amit ír. Remek példákat hoz játék és játék közötti különbségekre. Megmutatja a számítógépes játékok előnyét is, mint ahogy az árnyoldalakra is felhívja a figyelmet, de könyvében megoldásokat is biztosít számunkra. Tippeket ad, mire figyeljünk, hogyan tudunk változtatni, mit kerüljünk, mit engedhetünk meg gond nélkül és mit ne tegyünk semmiképpen sem, mert csak ellenállást váltunk ki vele. Egyfajta kalauz az internet, a játékok és kütyük világához. Nagyon átfogó képet mutat az egész jelenségről, ledöntögetve az ellenállásunk, a tabukat is számba véve, és a sztereotip, előítéletet is megszüntetve. Nagyon fontos kérdéseket feszeget a könyvében, így ebben a formában szerintem hiánypótló!

’A digitális nevelés újszülött kortól kezdődik, és felnőtt korig tart.”

A könyv mégis szórakoztató, könnyen olvasható, mert interjús formában készült. A kérdező jól irányítja a beszélgetést. Pont azokra a dolgokra kérdez rá, melyek bennem is felmerültek, szülőként. Jól felépített, minden dolgot összefoglaló, építkező formában megírt könyv, melyet jó szívvel tudok ajánlani bárkinek. Azt mondhatom, mindenkinek íródott. Bátran olvassa el a könyvet valaki, ha szülő, nagyszülő, pedagógus vagy a témával kapcsolatban kérdőjelek vannak a fejében, esetleg előítélettel viselkedik a digitális világ bármelyik szegmensével kapcsolatban.

A könyvhöz ha kedvet kaptatok, ezen a linken tudjátok megvásárolni.

Fotó: Pixabay

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#könyv #gyermeknevelés #digitális #digitálisélet #digitálisnevelés #könyv #olvasmány #recenzió

 

Szólj hozzá

Könyv Recenzió