2022. feb 14.

Így készülj kisgyermekesként egy esetleges kórházi "üdülésre"!

írta: Mayerné Répási Adrienn
Így készülj kisgyermekesként egy esetleges kórházi "üdülésre"!

hallway-g2f676a874_640.jpg

Az ember nem szeret kórházba járni, de sajnos olykor elkerülhetetlen. Akinek pedig gyermeke van, az számíthat rá, hogy bármikor jöhet egy váratlan baleset, egy kivédhetetlen vírus, vagy bármilyen olyan betegség, mely miatt kórházba kényszerül a csemete. Márpedig nem szívesen hagyja egyedül senki sem a gyermekét, kórházban meg pláne nem! Szóval érdemes készülni minden eshetőségre, én azon az állásponton vagyok. 

Három gyerkőccel voltam már jó párszor sürgősségin, kórházban is. Sokszor még időm sem volt felkészülni rá, szinte azonnal rohanni, indulni kellett. Ekkor elengedhetetlen egy előre bekészített csomag vagy legalább egy lista, mit kell utánunk hozni valakinek. 

Fontos!

Minden gyereknek joga van ahhoz, hogy a szülő mellette tartózkodjon a kórházban. A szülő a vizsgálatokon, de akár egész éjszakára is gyereke mellett maradhat. Ezt csak alapos okkal lehet korlátozni.

Arra gondoltam, megkönnyítem azok a szülők dolgát, akik még nem jártak a gyermekükkel kórházban, és készítek egy listát, mit csomagoljanak feltétlenül be.

luggage-gbb9a6fdc6_640.jpg

Íme:

Általános dolgok

Pizsama, hálóing, póló, nadrág, body kisebbeknél. Feltétlenül olyat csomagoljunk, melyet könnyű levenni. és nem féltjük attól, hogy össze lesz vérezve vagy bármi. Váltást is csomagoljunk! Egy zokni, pár váltás fehérnemű. Törölköző, kéztörlő bármilyen eshetőségre felkészülve, ez tisztálkodáshoz is kellhet. Ha többet rakunk be, az sem gond. Wc papír, zsebkendő, szalvéta. Saját evőeszközök, pohár, esetleg szívószál. Kisebbeknél popsitörlő, pelenka, popsikrém. Papucs, köntös, egy cipzáras pulóver. Orvosi papírok, eddigi leletek, kiskönyve, TB kártya. 

Tisztasági csomag

Kézmosó, tusfürdő, sampon, fogkrém, fogkefe, fésű, kéz vagy testápoló.

A szokásos tisztasági felszerelés. Remélhetőleg semmi fontosat nem hagytam ki belőle, ami a mindennapokban kellhet.

Játékok, kényelmi dolgok

Ahhoz, hogy a kisgyermek komfortosan érezze magát, szükséges a kis kedvence, kispárnája, kedvenc plédje is. Egy kis "otthon", mely vele lehet. Egy plusz vékony takaró, kispárna jól jöhet bármikor.

Szórakoztatásra, idő eltöltésére dolgok

Ha már jobban van a gyerkőc, nem baj, ha akad a tarsolyunkban egy kis plusz. Egy-egy mesekönyv, papír, ceruzák rajzoláshoz, társas, kártya, kisautó. Bármi olyan "játék", ami könnyű, elfér egy kistáskába és le lehet kötni vele a gyerkőcöt.. Végső esetben egy tablet, egy mobil, melyen játszhat, mesét nézhet, szintén elfér a táskában és "életmentő". Valami zenehallgató eszköz, füllhallgató szintén betehető. 

Szülői csomag

Szülőként szintén szükséges evőeszköz, pohár, váltás ruha, hálóing, pizsama, papucs, tisztasági felszerelés, saját személyes okmányok, könyv, telefon, telefon töltő. Bizony egyes kórházakban a szülőnek egy szék jut csak, ágy nem. 

Nasi

Nem szépítem, a legtöbb kórház nem épp hízlalda. Nem árt, ha van nálunk alternatív kaja, keksz, ropi, víz, üdítő, tea, némi gyümölcs, zöldség, plusz zsemle, kenyér is. A legtöbb kórhában a szülő is kap a gyermekével való kórházi tartózkodás alatt ételt, de van, hogy nem jár neki. Érdemes így készülni rá!

Napi gyógyszerek, vitaminok.szintén nem árt, ha helyet kapnak a poggyászban, sosem lehet tudni.

Fotók: Pixabay

nurse-g751bd6ae5_640.jpg

 

Minden orvosi, kórházi intézményben ki kell függeszteni a betegjogi képviselő elérhetőségét. Ő tud segíteni, jogi és gyakorlati tanácsokat is adhat. A betegjogi panaszok benyújtásában, megfogalmazásában is ő a kompetens, illetve az intézmény vezetésének is közvetítheti panaszunk, kérésünk. A panaszt közvetlenül az intézmény vezetőjéhez is benyújthatjuk.

Nagy gond kórházba kerülni. Kisgyermekkel még nehezebb, hiszen nem tudunk segíteni neki, elmulasztani a baját, fájdalmát. Tegyünk hát meg mindent a kényelméért, hogy minél hamarabb meggyógyulhasson és hazamehessen!

Én minden szülőnek innen kívánok kitartást, továbbá erőt, a gyermeke gyógyulásáig!

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#kórház #betegagyerek #mitcsomagolj #eztviddmagaddal #kórházgyerekkel #kórházipakk #kórházicsomag

 

 

Szólj hozzá

Kitekintő Anyukás tartalom