2021. dec 17.

Jamie Littler: Zúzmaraszív

írta: Mayerné Répási Adrienn
Jamie Littler: Zúzmaraszív

covers_632606.jpg

A könyv rögtön megfogott borítójával, fülszövegével. Így kértem Könyvmolyképző Kiadótól, annak ellenére, hogy tudtam, nagylánynak is túl nagy falat lesz, mivel nem az ő korosztályának szól, hanem idősebbeknek, és én sem vagyok a célkorosztály. De egy felnőtt miért ne olvashatna gyerekeknek szóló könyvet, ha ifjúsági regényt igen? Így hát belevágtam az olvasásába. A kötet nagyszerű átmenet az ifjúsági és gyermekkönyvek között. Még nem teljesen ifjúsági, de már nem is gyermekkönyv. 

Kellően lendületes, szórakoztató, izgalmas és igazán letehetetlen. 38 éves létremre jól kikapcsolt és bűvkörébe vont. A szereplőket könnyű megszeretni. Eleve izgalmas főszereplőt kaptunk Ash személyében, amiért érdemes olvasni. De a körülötte lévő karakterek is megérnének egy-egy külön kötetet, hiszen majdnem mindegyikük jól kifejtett. 

Talán a szereplőkön kívül a világfelépítést még szerettem a legjobban. A fantasy elemek pedig igazán fantasztikusak és üdítőek. Sok újdonság, olyan elem volt benne, mely más könyvekben nem szerepelt. Így nem éreztem klisésnek a történetet. A történetvezetés gyors, feszes, száguldó. Kevés hely van lelkizni, mindig történik valami lényeges. Egyedül csak a csodálatos és olykor vicces illusztrációk törik meg kissé a tempót. Csupa történés mellett azért kapunk jócskán tanulságot, izgulnivalót, talányokat, versikéket, olykor poénokat, gondolkodnivalót és egyedi stílust is!

A könyv az izgalmakon kívül talán a szereplők összetartásáról, kapcsolatokról, az elfogadás fontosságáról szól leginkább. Sok rész érinti az elfogadás fontosságát, és azt, hogy mindenki más, mindenkinek van olyan dolog az életében, amit szégyell, amiért kilóg a sorból miatta, amiért kicsit eltér a többiektől. De ha a lehető legjobb közegbe kerül, elfogadják úgy, ahogy van, és ez a főm ez számít! 

A kötet stílusa egyszerű, de nagyszerű. Nincs semmi felesleges szócséplés, mégis szép leírásokat kapunk. Az írónő annyira érzékletesen ír, hogy pár szóból is értjük, tudjuk, mi történik és szinte látjuk magunk előtt a havas tájat, a suhanó hajót, a legénységet vagy a Leviatánokat. de még Ash, a főszereplő különleges képességét is!

aurora-g6541b9411_640.jpg

Néhol az érzékenyebb gyerekeknek lehet ijesztő lesz, de szerintem nem vészes. Talán csak az írónő érzékletes írásmódja miatt. De mindig oldja egy kis poénnal vagy valami szívet melengető dolgoggal.

Kalandos olvasmány, mely leköt felnőttet, fiatalt, nagyobb gyermeket is egyaránt! Ha egy jót szeretnét szórakozni olvasás közben, miközben nagyon jó fej karaktereket ismerhetsz meg és igazán havas kalandokba keveredsz velük, akkor olvasd el a könyvet!

A könyvet köszönjük a Könyvmolyképző Kiadónak!

Fülszöveg: 

Lépj fel a Zúzmaraszív fedélzetére, és légy részese a kalandnak…!

Messze-messze, a szörnyektől hemzsegő Hó-tenger legfagyosabb csücskében, Ash eltűnt szüleit várja, és egyetlen társa a morcos jeti, akit védelmezőjének jelölt ki a falu tanácsnoka.

Amikor azonban egy véletlen folytán kiderül, hogy Ash elképesztő varázserővel rendelkezik, hirtelen a Zúzmaraszív, egy útkereső szán fedélzetén találja magát, aminek vakmerő legénysége Ash segítségére szorul.

Vajon a segítségükkel Ash megtanulja használni új varázserejét, és nyomára bukkan elveszett szüleinek?

Idézet:

Ne próbálj meg kevesebb lenni, mint ami vagy!

Fotó: Pixabay

446 oldal 
puhatáblás
ISBN: 9789635613564
IllusztráltaJamie Littler

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#könyv #könyvmolyképző #ifjúság #zúzmaraszív #fiataloknak #olvass #olvasnijó #recenzió #readblog #blogger #bloggers

Szólj hozzá

Könyv Recenzió Olvastuk