2021. nov 18.

Az árcédula a lényeg, vagy a nagysága?

írta: Mayerné Répási Adrienn
Az árcédula a lényeg, vagy a nagysága?

Karácsonyi ajándéközön?

christmas-g507e78fe5_640.jpg

Hamarosan karácsony és érkezik vele a nagy vásárlási dömping is. Az ember igyekszik minden szeretett és kevésbé szeretett családtagjának megvenni a lehető legjobb ajándékot, vagy legalábbis hamar letudni az ajándékválasztást. Tömegek hömpölyögnek mindenhol, a csapból is az folyik, hogy vegyél, vegyél még, vásárolj…Ami hat ránk, kár tagadni. Az ajándékok egyre nagyobbak, egyre drágábbak. Próbáljuk túllicitálni egymást olykor. És ami megdöbbentő számomra, hogy sokan hitelt vesznek fel egy-egy karácsonyi ajándék megvásárlására. Mikor lett ez az ünnep ennyire pénzközpontú, ajándékközpontú és drága? Miért jó ez? Mert a fogyasztói társadalom ezt sulykolja belénk?

Mi magunk tesszük azzá, azzal, hogy beállunk a sorba!

De ez az ünnep nem erről szólt korábban, és most sem szabadna. A karácsony az egymásra figyelésről, a szeretetről, a közös időtöltésről kellene szóljon, nem az ajándékok sokaságáról, nagyságáról és az egész napos takarításról, sütés-főzésről!

Kicsi ajándék, olcsóbb ajándék is lehet telitalálat. Annak is lehet ugyan úgy örülni, ha nem jobban, mint egy hatalmas Plazma TV-nek. Túllihegjük, túlértékeljük az árat, a nagyságot, az ajándék fontosságát.

christmas-g56721fb76_640.jpg

Fotók: Pixabay

Emlékszel még arra, mit kaptál 8 évesen karácsonyra? És 3 évesen? Ugye, hogy nem! Arra viszont nagyszerűen, hogy anyukád fáradt volt estére veleted játszani, mert egész nap a konyhában sürgölődött. Az beugrik, mi volt a menü? Gondolom, egyáltalán nem. Csak az, hogy minden családtag más szobában volt körülbelül az egész ünnepek alatt. Az emberben az élmények, a benyomások, az érzések, a közösen, együtt eltöltött idő hamarabb megmaradnak, vagy a negatív dolgok, a veszekedések, a rohanás, a fáradság. Nem kell erőn felül teljesíteni, ahogy erőn felül sem szabad vásárolni. Nem ez határoz meg minket. Nem ettől függ, hogy jó emberek, jó szülők, jó családtagok vagyunk-e. Nem az ajándék számától, méretétől, árától függ, milyen emberek vagyunk!

Nem az ajándékok száma, nagysága, árcédulája határozza meg az ünnepek meghittségét, mint ahogy a főzött menüsor sem! Egy közösen lejátszott társasparty vagy egy összebújós, karácsonyi mesefilm megnézése, közös könyvolvasás hamarabb! Egy kicsit szerényebb, de szeretettel, szívből jövő, jól eltalált ajándék, mely az ajándékozott ízlésének megfelelő, többet ér! A szívből jövő és szeretettel adott szavakon van a hangsúly! Egy finom, egyfogásos vacsora is elegendő, nem kell feltétlenül a sok fogásos, rohanva elkészült menüsor. Egy kipihent apuka, anyuka, nagyszülő meg pláne kívánatosabb, szerethetőbb, mint a fáradt, leharcolt, erőn felül teljesítő!

Ne engedj a média nyomásának! Ne erőn felül vásárolj! A karácsony nem erről szól!

80701350_2736423056417691_8839660848336076800_o.jpg

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#karácsony #ünnep #ne #netoldtúl

Szólj hozzá

Kitekintő Anyukás tartalom