2021. okt 07.

Ismerd meg hazád mesekönyvek segítségével!

írta: Mayerné Répási Adrienn
Ismerd meg hazád mesekönyvek segítségével!

5 tornacsuka ismét úton!

546a0040_pp.jpeg

Jámbor Eszter, az 5 tornacsuka írója, nem kisebb dologra tette fel az életét, mint arra, hogy "ismerjük meg hazánk mesekönyvek segítségével"! A könyveiről és a miértekről beszélgettem vele.

- Nagyszerű mesekönyv sorozatot kezdtél el írni, melyben hazánk szépségeire hívod fel a figyelmed, egy-egy tájegységre koncentrálva. Honnan jött az ötlet?

Egy munkahelyi kiégés kellős közepén, elmenekültünk itthonról. Három hetes kiránduláson jártunk az Egyesült Államokban (korábban éltünk ott pár évet, így elég otthonosan mozgunk az amerikai kontinensen), épp a Grand Canyon Nemzeti Parkban ültem és bámultam ki a fejemből. Végre tudtam jelen lenni, nem nyomasztottak az itthoni-, munkahelyi dolgok.

Csak figyeltem a családom, ahogy a gyerekek keresgélik a Parkőröktől kapott füzetecskében szereplő látnivalókat és akkor villant be, hogy nálunk miért nincs ilyen? Annyi gyönyörű felfedezésre váró hely van a mi csöpp országunkban és nem ismerek erősebb családösszekovácsoló erőt, mint a közös kalandozás, felfedezés. Valahogy így indult.

- Ezek szerint rendszeresen kiránduló család vagytok. Mennyire tartjátok fontosnak a látottakat nem csak emlékként megjegyezni, hanem publikálni, megírni, mások számára vonzóvá tenni?

Amíg az USA-ban éltünk, rendszeresen blogoltam. Akkor indult a műfaj, 2005-öt írtunk. Nagyon gyorsan lett népszerű a blog, pedig kezdetben csak a nagyszülőknek, barátoknak szántuk, hogy tudjanak rólunk. Amikor hazaköltöztünk, három gyermek mellett már nem volt időm folytatni, pedig többször nekifutottam. 

A saját emlék is remek és igazán fontos, hiszen az emlékek, átélt élmények azok, amik örökre megmaradnak.

De mi magunk is sokszor merítünk ihletet egy-egy utazáshoz, kiránduláshoz bloggerektől.  Számos utazós, kirándulód oldalt követek és sokan vannak így mások is szerintem.

covers_698852.jpg

- Megfogalmaztad már a saját miérted? Kiknek készítetted mesekönyveid és miért? Mi célt szeretnéd, hogy szolgáljanak?

Felhívni a figyelmet arra, hogy milyen rövid is az az idő, melyet a gyermekeinkkel minőségben együtt tölthetünk, az idő amíg átadhatunk nekik valamit, míg mi vagyunk a legnagyobb hatással rájuk és nem a kortárscsoport. A saját életünkből látom, hogy a kirándulunk-felfedezünk-történetet mesélünk vonal, mint minőségi időtöltés működik.

A könyvek az óvodás-kisiskolás korosztálynak készültek éppen ezért. Körülbelül a 7 éves kor az a választóvonal, amikor a szülői példa mellé és később majd a helyére a kortárscsoport lép. Ez az a korosztály, aki még talán nem digitalizálódott át teljesen. Ha sikerül felkeltenünk az érdeklődésüket az őket körülvevő való világ iránt, hiszem, hogy sikerülhet magas érzelmi intelligenciával rendelkező, figyelmes embereket nevelnünk. Nem mellesleg olvasókat, nem csupán digitális bennszülötteket.

- Milyen pluszt ad neked az írás, és az utazásokról írni, ahol jártatok?

Utazásainkról rendszeresen készítünk útinaplókat hagyományos formában. Jó ezeket visszalapozgatni és rácsodálkozni újra mennyi minden történt velünk. Sok emlék a feledés homályába veszne, ha nem lenne leírva.

- Gyermekeid is szerepelnek a történetben. Ők mit szólnak ehhez a könyves utazáshoz, hogy szerepelnek?

Bírják egyelőre. Ám éppen azért nem kerestem az ötlethez kiadót, hanem lettem a saját magam kiadója, hogy bármikor, ha nekik ez esetleg terhessé válik mondhassák, hogy elég.

covers_561873.jpg

- Miért tartod fontosnak, hogy hazánk kincseit, fontos tájait, történelmi épületeit ismerjék meg a mai gyerekek, felnőttek? Miért nem külföld?

Számtalan helyen jártam, jártunk a világban, ám állítom, hogy bár pici az országunk, koncentráltan itt is mindent megtalálható: Hegyek, völgyek, barlangok, tavak, folyók, vízesések, alföld, várak, kastélyok, parkok, nem beszélve a páratlan élővilágról.

Talán nem is tudjuk -milyen szerencsések vagyunk, hogy itt élhetünk. Egy emberöltő is kevés lenne megismerni mindent. AZ 5 tornacsuka útinaplója csak egy icipici szeletét mutatja be ennek a csodának. Hiszem, ha valaki rákap erre a kirándulós-felfedezős életmódra sokkal gazdagabbá válik általa.

- A könyveid elsősorban gyerekeknek szólnak. De nagyban élvezhetőek a felnőttek számára is. Direkt írtad ilyen nyelvezettel, ezen a módon, hogy a felnőtteknek is adjon egy kis pluszt a közös olvasás?

Mindig azt szoktam mondani, hogy aki megveszi a könyveket, egyet fizet, kettőt kap. A közös olvasás, mint minőségi időtöltés elengedhetetlen a szilárd és kiegyensúlyozott szülő-gyermek kapcsolat erősítéséhez, ám ha az olvasást közös kirándulás, felfedezés követi, máris megsokszoroztuk az együtt töltött időt, nem is beszélve arról mennyi élménnyel, emlékkel gyarapodunk általa.

- Szerinted mennyire lehet egy mesekönyv segítségével felkelteni az érdeklődést arra, hogy ne csak képzeletben, a könyv által ismerjenek meg egy-egy épületet, hanem élőben is utazzanak el oda?

A könyvek megírásakor csak reméltem, hogy motiváló lesz a bemutatott helyszínek felfedezéséhez. Azóta tudom, nem tévedtem. Nagyon sok visszajelzést, személyes levelet, képeket, élménybeszámolót kapok arról, hogy ez valóban így van.

covers_511417.jpg

- Mik a terveid a közeljövőben? Kapunk még ilyen izgalmas könyves utazást tőled? Megvan, hova látogat el az 5 tornacsuka legközelebb?

Örömmel látom, hogy egyre több turisztika célpontot újítanak fel, tesznek gyermekbaráttá. Ha csak a szűkebb környezetemet a Balaton-felvidéket nézem, sorra nyitnak az új látogatóközpontok. Úticélból tehát nincs hiány.

Amin most dolgozom az kicsit elrugaszkodik a Föld nevű bolygótól. Nem tudtuk nem észrevenni, hogy a gyerekeket mennyire érdekli a csillagászat. Az 5tornacsuka könyvekben is vannak csillagászati vonatkozású történetek, ami nem véletlen, hiszen a férjem csillagász. Ezért most egy mesés csillagászati ismeretterjesztő könyvön dolgozunk együtt.

5 tornacsuka elérhetőségeit itt találod:

Instagram: 5sneakers

FB oldal: Az 5 tornacsuka mesés útikönyve

Weboldal: ottornacsuka.hu

A könyv(ek) megvásárolhatók személyesen:

– A Balaton-felvidéki Nemzeti Park 5 látogatóközpontjában (Bakonybél, Hegyestű, Salföld, Tapolca, Tihany)
– Az Anima könyvesboltokban
– A Pagony könyvesboltokban
– A Líra könyvesboltokban
– a www.5tornacsuka.hu oldalról megvásárolva személyes átvétellel Balatonalmádiban, Balatonfüreden, Csopakon, Érden, Sárváron, Pápán, Veszprémben
– Ajkán a Játékliget játékboltban

Online: 

– A www.5tornacsuka.hu oldalon
– Satsuma utazási webáruházban https://www.satsuma.hu/
– Mesepont webáruházban https://www.mesepont.hu/
– Játékliget webáruházban https://www.jatekliget.hu/

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#könyv #mesekönyv #utazás #tsneaker #5tornacsuka

Szólj hozzá

Könyv Interjú Kitekintő