Egy csipetnyi nő fűszerezve anyasággal, könyvekkel, interjúkkal, programajánlóval...

ReAd-blog

Egy új kiadó a láthatáron- Bemutatkozik a FairBooks Kiadó!

2021. szeptember 23. - Mayerné Répási Adrienn

242543197_281481483567212_3923337595626452180_n.jpg

A legújabb kiadó, a FairBooks Kiadó és Írói Műhely, Judit és Tira jóvoltából mutatkozik be egy rövid bejegyzésben nektek.

- Miért alapítottátok meg a kiadót?

Régóta ismerjük egymást Tirával, több könyvön is dolgoztunk együtt. Hasonlóan látjuk a dolgokat, például mindketten sokáig elleneztük a magánkiadást, de idővel megváltoztattuk a véleményünket. Én amiatt, mert magánkiadásban jelent meg az utóbbi három könyvem, Tira pedig azért, mert több magánkiadású szerző művét is szerkesztette. Rájöttünk, hogy lehet ezt jól is csinálni.

Ettől még látjuk persze a magánkiadás hiányosságait. Tudjuk, hogy sokszor hiányzik a megfelelő szöveggondozás, szerkesztés a könyveknél. Az írók küszködnek azzal, hogy magukra vannak hagyva a marketinggel, és nem jut el az olvasókhoz a könyvük. Mi ezen a két problémán szeretnénk a FairBooks Kiadónál segíteni.

Nálunk megfelelő szerkesztés, korrektúra és tördelés nélkül nem fog a kézirat a nyomdába menni, és a könyvmarketingben is segíteni fogjuk a szerzőinket.

 242546236_559412941845190_1537473026148628283_n.jpg

- Milyen könyveket szeretnétek kiadni?

Inkább azt mondom, hogy mit nem. :) Ezekhez ugyanis jelenleg nincs megfelelő szerkesztői kapacitásunk, és nem szeretnénk alább adni abból, hogy hozzáértő szerkesztő foglalkozzon minden kézirattal. Tehát jelenleg nem fogadunk meséket és gyermekirodalmat, szakirodalmi és magasirodalmi műveket, verseket, hard scifit és high fantasyt. Minden más jöhet, mi pedig a szerzővel összedolgozva kihozzuk belőle a legjobbat.

- Mik fognak megjelenni nálatok várhatóan?

Erről egyelőre nem beszélhetünk, mert még a szerződési szakaszban vagyunk. De amint lesznek publikus híreink, meg fogjuk osztani a Facebook oldalunkon:

https://www.facebook.com/fairbookskiado

Annak viszont nagyon örülünk, hogy ugyan csak néhány napja indult a kiadó, de már most sok megkeresést kaptunk.

 - Kik jelentkezzenek nálatok kézirattal?

Nagyon fontos, hogy kizárólag olyan szerzők jelentkezzenek, akik hajlandóak az alapos javításra, esetleg átírásra is, és szeretnének fejlődni. Azoknak, akik úgy gondolják, hogy tökéleteset alkottak, nem mi leszünk a jó választás. Persze vannak született tehetségek, akiknek a kéziratán alig kell javítani, de valljuk be, ez nagyon ritka. Gyakoribb az, amikor a szerkesztés során bele kell nyúlni a regénybe. Tudjuk, hogy ez lelkileg megterhelő az íróknak, főleg az elsőkönyveseknek, de ebbe egyszerűen bele kell szokni.

Mi a szerkesztés során igyekszünk támogatóak lenni, nem hagyjuk magára az írót a javítással, segítünk neki fejlődni. Ez szerintem nagy plusz, érdemes a szigorú szerkesztést bevállalni miatta. Meg persze azért is, hogy a kézirat a lehető legjobb formájában kerüljön az olvasók elé.

Miben vagytok mások, többek az eddigi kiadóknál?

Egyrészt magas szintű szöveggondozást nyújtunk minden kéziratnak, ami magába foglalja a tartalmi/fejlesztő szerkesztést és a line editet is. Másrészt különös gondot fordítunk arra, hogy bevezessük az írók nevét, bemutassuk a könyvet már megjelenés előtt, és megjelenés után sem engedjük el az íróink kezét.

Más kiadótól eltérően külön marketing szolgáltatásokat, marketing tanácsadást is biztosítunk, akár olyan íróknak is, akik nem nálunk jelennek meg. De akár a szöveggondozási szolgáltatásainkat is igénybe lehet venni akkor is, ha végül más kiadónál kötnek ki.

Ezeken kívül a weboldalunkhoz kapcsolódik három blog, egy szerkesztői, egy írói és egy marketing témájú. Ezeken már most is van néhány cikk, de ezután is rendszeresen fogunk rajtuk (ingyenes) tartalmat megosztani, mert úgy gondoljuk, hogy minden magánkiadású szerzőnek jól jön, ha tisztában van ezekkel a témákkal.

A weboldalunk: https://www.fairbookskiado.hu/

Rengeteg más tervünk is van, amik egyelőre titkosak. Mindegyikkel az a célunk, hogy segítsük az írókat a fejlődésben, a kéziratuk tökéletesítésében, az olvasóknak pedig kifogástalan könyveket szeretnénk biztosítani. Meg szeretnénk mutatni, hogy a magánkiadás is lehet ugyanolyan színvonalú, mint a hagyományos kiadás.

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#bemutatkozás #kiadó #könyvkiadó #fairbooks 

A bejegyzés trackback címe:

https://read-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr5716698668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása