2021. júl 06.

Marysol K'Owes: Vanuatu ​bosszúja

írta: Mayerné Répási Adrienn
Marysol K'Owes: Vanuatu ​bosszúja

covers_643798.jpg

Ha nyár, akkor pont aktuális egy jó kis krimi és nyomozás. Ilyenkor szeretem ezt a műfajt olvasni leginkább. Könnyed, szórakoztató, mégis izgalmas és lebilincselő. Marysol K'Owes könyve pedig pont ilyen. Letehetetlen. 

A borító is kellemes meglepetés és sok izgalmat ígér...Kifejezetten tetszik a színeivel, a történet előre vetítésével, fontos momentumokkal. A címet viszont nehéz volt megjegyezni. Bevallom, nem volt ismerős Vanuatu. Utána kellett néznem.

Vanuatu, régebbi nevén Új-Hebridák, a Csendes-óceán  délnyugati részén található. Meseszép táj egy krimihez. Shirley, főhősnőnünk pihenni indul egy hajó fedélzetén. Belefáradt a nyomozós munkájába, szerelmi bánat gyötri, így jól jön neki egy kis kikapcsolódás.  A lányon kívül még számos ember a hajóra lép. Ki ezért, ki azért érkezik. Majd arra eszmél nyomozónőnk, hogy gyilkosságok középpontjába került és kénytelen kézbe venni az irányítást, mielött káoszba fulladna minden. A cselekményről nem rántanám le a leplet ennél jobban. 

Az írónő szép lassan, oldalról oldalra mutatja be a fő karaktereket, mellékszereplőket, izgalmassá téve ezzel az egész kötetet. Csak találgatni lehet, ki lesz a hunyó vagy ki kerül a halál karmaiba. A szereplők jól ki vannak bontva, épp azért, hogy rokonszenvezzünk velük vagy bosszankodjunk miattuk, majd egy teljesen más arcukat mutatják meg a következő oldalakon. Úgy éreztem, az írónő jó kis macska-egér játékot űz velünk, még több izgalmat okozva vele. De ezt cseppet sem bántam. Bevallom, az elején belevesztem a sok karakterbe, akiket az írónő elénk tár gyors egymásután, de szép lassan letisztult, ki-kicsoda és mi a szerepe lesz a történetvezetés szempontjából.

cruise-ship-3484854_640.jpg

Tetszett ez a fokozatosság és felvezetés. Zseniálisan építi fel az írónő az egész könyvet. Talán ez is a legnagyobb erőssége és a kiszámíthatatlanság. Soha sem tudhatod, az fog-e történni, amit te előre megterveztél vagy más. Az a szereplő a gyilkos, akit annak gondolsz vagy valaki teljesen másvalaki. Így hajt előre a vágy, a megfejtés izgalma és nem tudod letenni a könyvet! Fordulatokban gazdagnak mondaám erőteljesen. Mindig történik valami, egy percre sem lassul a cselekmény. Több szálon fut a történet, ami szintén izgalmas lendületet ad az egész könyvnek.

Stílusát illetően könnyed, szórakoztató, humoros, mégis izgalmas. Tudom, nem illik és nem is szeretek hasonlítgatni, de talán kezdeti Vavyan Fable, Agatha Christie, Rejtő Jenő keveredéséhez hasonlítanám leginkább. De nem erőltetett másolat, azt ne higyjétek.  Eredeti, könnyen megismerhető stílusban lett megírva. Pont olyan, mint amilyennek egy kriminek lennie kell. A leíró részek nem túl hangsúlyosak, inkább az élő párbeszédekre helyezte a hangsúlyt az írónő és a kapcsolatokra, a nyomozásra. 

Annyira el tudnám képzelni egy filmként is! És persze ide nekem a folytatást, de azonnal! Van ebben a történetben még több is, szívesen olvasnám...

A könyvet köszönöm Marysol Könykiadónak és az írónőnek!

Fülszöveg:

Marysol K’Owes ismét elvarázsol minket legújabb krimijével, amelyben Shirley, a nyomozónő egy luxushajóútra indul a barátaival. Ám ami egy kellemes búfelejtő nyaralásként kezdődik, izgalmas nyomozássá növi ki magát. Újabb áldozatok és rejtélyek kerülnek elő a semmiből.

De vajon mit keres az ügyben egy aranyszínű madár? Ismét győzedelmeskedik a szerelem?

Izgalmas helyszínek, fordulatokkal teli szövevényes kalandok, rég elfeledett kincsek nyomában. Ebben a lebilincselő krimiben korántsem biztos, hogy minden az aminek látszik.

Idézet:

Nem tudom, mi lehet a jobb – elmélkedett Amy. – Amikor számítasz a halálra, tudod, hogy jönni fog és felkészülsz rá; vagy ha csak úgy ukmukfukk.

264 oldal
ISBN: 9786150090603

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#könyv #krimi #történet #marysol 

Szólj hozzá

Könyv Recenzió Olvastuk