2021. júl 03.

Találd meg a saját utadat újra a munka világában, az anyaság és a személyes értékeid megélésével

írta: Mayerné Répási Adrienn
Találd meg a saját utadat újra a munka világában, az anyaság és a személyes értékeid megélésével

tothnepappedina.png

Pap Edina karrier coachnak az egyik szakterülete az anyaság és karrier. Nem könnyű dolog. Sajnos sok anya megéli a munkába való visszatérésekor a nehézségeket. Nem egyszerű x év kimaradás után visszarázódni a korábbi feladatainkba és újra dolgozni. Ráadásul a háztartás, a gyerekek körüli teendők és a munka is egyszerre a nyakukba szakad. Kell segítség feldolgozni. Edina ma ebben a témában hozott nekünk egy nagyszerű vendégcikket. 

Egy gondolattal indítom el a személyes és szakmai megélésemet:

"Ha egyértelműek Számodra mik az értékeid, a döntéshozatal könnyebbé válik." - Roy E. Disney

 

Anyaként is vallom, hogy a gyermekvállalás az élet egyik legemlékezetesebb pillanata sok nő számára, aminek jelentős hatása van érzelmileg és fizikailag is, ugyanakkor időnként bizonytalanságot, kétséget is kiválthat. Kezdetben úgy érezheted, hogy szinte végtelen ideig leszel távol a munkától, de gyorsan véget ér azon hónapok vagy évek szabadsága. A munkahelyre való átmenet gyakran kihívással teli. Az új helyzethez való alkalmazkodás és a gyermekedtől való távolmaradás fizikailag, mentálisan és érzelmileg is nehéz lehet. Ugyanakkor az a tény, hogy gyermeked van, nem jelenthet akadályt a szakmai fejlődésedben. Lényeges és fontos, hogy ebben az „élet(meg)változtató” szakaszban megfelelő támogatást kapjál anyaként. Mert nincs akadálya a fejlődésednek! A coaching, mint eszköz, olyan támogatást tud adni, amelynek a segítségével proaktívan készülhetsz fel a terhességtől kezdve, az anyaságon át a munka világába való visszatéréshez.

Életednek, döntéseidnek van egy központi eleme, és ez nem más, mint az Értékeid.

Az értékek, melyek olyan alapvető meggyőződések, amelyek a céljainkra és az életvitelünkre vonatkozó preferenciánkat tükrözik. Függetlenül az újabb kihívásoktól, amelyek mindig megjelennek, tudni fogod, hogyan tartsd Magad a pályán és hogyan adj irányt az életednek. Az értékek részünket képezik. Kiemelik, amit képviselünk. Az értékek irányítják a viselkedésünket, amolyan személyes magatartási kódexet biztosítanak számunkra. Fontos, hogy a munkába visszatérő anya a coaching során meg tudja fogalmazni a legfontosabb 5 értéket, amit követ. Ez egy felfedezési folyamat, amiben tudatosítja és elfogadja az értékeit. A felfedezést ösztönzi a coach, miközben bizalmi és inspiráló légkört teremt hozzá.

Nőként több szerep között balanszírozunk, több tányért kell a levegőben pörgetni és a nyitott feladatok az életünk több területéről sok szellemi energiát vonnak el tőlünk. Személy szerint lehetünk anyák, lányok, gondozók, feleségek, támogatók. Szakmailag lehetünk csapatjátékosok, vezetők, de éppúgy lehetünknek mentorok vagy csapatépítők is. Az anyák esetében nem Munka-Magánélet egyensúlyról beszélhetünk, hanem Munka – Élet integrációról.

readblogcikkfoto.jpg

Mert szükségünk lesz az Élet keretein belül minőségi időre, sportra, hobbira, kapcsolatokra és önfejlesztésre is.

Megterhelő két főállásban párhuzamosan helytállni, ezért oda kell figyelnünk, mert sok nő kiég ebben, vagy feladja hivatását.

Ennek kezelésében segít 3 esszenciális elem:

  • Az értelem: avagy az erősségeid megtalálása és egy inspiráló cél szolgálatába állítása.
  • A pozitív keretezés: melyben hangsúlyt kap az öntudatosság és a továbblépés képessége.
  • Az energiád kezelése: annak felismerése, hogy honnan származik, hová megy az energiád és mit tehetsz annak kezelésére.

A több szerep nagyobb tudatosságot kíván. Színesedik a személyiség, nő az önállóság. Ez a tudatosság időben, prioritásban, együttműködésben emeli a dolgozó anyák, nők, pozitív megítélést a munkakörnyezetben is.

A munka visszatérése világából a coaching folyamatban a következő négy szakaszban lehet igazán látványos támogatást adni:

  • Munka a terhesség alatt – lezárás és felkészülés szakasza
  • Megélni a szülési szabadságod – értékek újra értelmezése és prioritások
  • Hogyan térj vissza a munkához – célok
  • Az első 90 nap után – tanulságok és feldolgozásuk

A leggyakoribb és aktuális coaching témáink a dolgozó anyákkal:

  • Önbizalom tudatosítása, erősítése, erőforrások felszínre hozása – folyamatosságot igényel
  • Határtartás – megismerni a saját határokat, tudni feszegetni és túllépni, ha kell
  • Imposztor effektus megélésének feldolgozása
  • Munka-Élet integráció
  • Nagyobb magabiztosság az önérvényesítésben
  • A „nem”-et mondás képességének kifejlesztése, lelkiismeretfurdalás nélkül
  • Játszmák és konfliktusok kezelése a női vezetői szerepkörben

 

Rendszeresen kapom meg a kérdést: "Mit csinálsz pontosan coachként?”. Coachként a jelent veszem kiindulópontnak, és onnan teszünk előre lépéseket. A coach ezért jövőorientált. Objektív és mentes az előítéletektől.  

A coaching segít annak tisztázásában, hogy pontosan mit akarsz, hova szeretnél elérni, azt tudjad lebontani lépésekre, amit aztán módszeresen (a lelkiismeret-furdalás minimalizálásával) követni tudsz. Ehhez mérlegelni kell milyen adottságaid, készségeid, képességeid vannak. Ahhoz, hogy használni tudjuk az erősségeinket, ismernünk kell őket. Ez folyamatosan változik a kihívások, feladatok és tanulás által. Érdemes vele rendszeresen és visszajelzést is kérve foglalkozni.

Minden nő egyedi, és ezért a coaching folyamat is személyes és személyre szabott. Arra összpontosítunk, hogy hogyan fejlődhetsz nőként a hiteles éned felé, mint dolgozó anya. Nem merev ütemtervet követünk. Kombináljuk a szakmai és személyes ambícióid a Számodra legmegfelelőbb módon.

Ha szeretnél profi segítséget kapni akkor ITT elérhető Pap Edina: https://gyogyaszkereso.hu/gyogyasz/pap-edina/

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#karrier #vendégpost #coach #anyaság #gyógyászkereső #szponzorálttartalom #bemutatkozó #reklám

 

 

 

 

Szólj hozzá

Kitekintő