2021. jún 29.

Konyhai bakiparádé

írta: Mayerné Répási Adrienn
Konyhai bakiparádé

71096960_2534417736618225_5423103356090449920_n.jpg

Csak az hibázik, aki dolgozik, tesz is valamit.

Igaz ez a nagy bölcsesség a konyhában töltött időre is. Olyan, nincs, hogy mindig, minden tökéletesre sikerüljön, legyen az egy torta vagy a vasárnap délre készülő ebéd.  Figyelemtlenség, figyelemelterelés, hibás alapanyag, rossz időmegválasztás...Bármi, közbejöhet. És igen, még a profi szakácsoknak is akad elrontanivalójuk, bár rájuk kevésbé jellemző, mint egy egyszerű háziasszonyra talán. Egy-két ilyen nagyobb baki kedvét tudja szegni a későbbi próbálkozásainknak, pedig nem szabadna. Hát még egy kezdőnek mekkora fejfájást tud okozni!

Konyhai bakiparádé

Hidd el, nem vagy egyedül! Órákat tudnék mesélni félresikerült ételkölteményeimről, úgy, hogy több mint 20 éve főzök rendszeresen, ráadásul szeretek is. Némelyik ételkölteményem még a kutya sem ette meg, pedig nem finnyás. Égettem már oda húslevest is! Sóztam már el sárgaborsófőzeléket ehetetlenre és vágtam már ki zöldborsófőzelék alapját, mert szenes lett. Készítettem már sós kávét és édes pogácsát is. De a fahéjas csirkemell sütve sem volt semmi. Kitalálhatod, belefeledkeztem egy jó könyvbe vagy épp pelenkáztam, játszottam a gyerkőccel és a kaja elfelejtődött vagy figyelmetlenségből, kapkodásból rossz fűszert emeltem le a polcról...

Korábban könnyebb volt, mert anyáról lányára szállt a főzés tudománya. Már az egészen apró gyerekek is besegítettek az ételek előkészítésébe, látták a folyamatokat, így nem volt életidegen tőlük a főzés. Manapság erre már ritkán van lehetőség.  Kevesebb az idő, a kedv...

waffles-2190961_640.jpg

Fotó: Pixabay 

Ezekre a dolgokra figyelj oda és talán megúszod a sorozatos étel rontásokat!

Ne vedd a szívedre, ha hiába a recept, mindent ugyan úgy csináltál és mégsem olyan lesz a végeredmény, mint a szakácskönyvben vagy azon a szupi Youtube videón, amit kinéztél magadnak!? Sokszor eleve a recept hibás vagy félreérthető. Ha beválik egy recept, többszöri kipróbálás után is ugyan olyan jó, mentsd el mindenképp! 

A főzésnek, sütésnek is megvannak a technikái, alap fogásai, amiket első körben érdemes elsajátítani és csak utána szabad nekiállni a Wellington bélszínnek. Építsd fel az alapoktól és haladj a nehezebb, nagyobb kihívást okozó receptekig fokozatosan. 

Az alapanyagok mindig frissek legyenek és megbízhat helyrő vásároltak. Ha kicsit is úgy érzed, valami nem okés velük, vágd a kukába. Egy szalmonella vagy gyomorrontás nem gyerekjáték!

Gyakorlat teszi a mestert. Minnél többször főzöl, sütsz, annál jobban rögződnek a mozdulatok, az alapanyagok mennyisége. Tudni fogod, hogyan kell kinéznie a kifőzött tésztának, milyen a jó kelttészta alap, mikor sült át eléggé a sütemény...

A fűszereket jól címkézd meg és jól látható, könnyen elérhető helyle tedd, olyan tartóba, ami nem borul ki egykönnyen. 

Készítsd elő az alapanyagokat, amik kellenek a süteményedhez, ételedhez és akkor tuti nem marad ki belőle semmi fontos sem. 

Nézz előtte meg egy-két hasonló receptet, ha teljesen kezdő vagy. Ha így sem vagy biztos a receptben, hívd fel bátran anyukád, anyósod, nagymamád, barátnőd. Segíteni fog! Nem szégyen sosem kérdezni!

Nézz sok főzős műsort. Olvass konyhai technikákról, receptekről szóló könyveket! Meglátod, nagyobb kedvvel vágsz bele minden alkalommal a főzésbe.

Kísérletezz bátran! Készíts saját recepteket olyan alapanyagokból, amiket szeretsz.

Tanuld meg, hogy amikor a legnagyobbat akarsz villantani főző vagy sütési tudományoddal, na akkor nem fog sikerülni tutira az étel!

Ha rossz passzban vagy, ne kezdj neki a főzésnek. Mikor minden kiesik a kezdeből, képtelen vagy odafigyelni, akkor az nem a legjobb időpont főzőcskézni. Mondjuk én személy szerint idegességemben takarítok, főzök. Rendkívül jó stressz levezető!

Ha nem úgy néz ki, mint a képeken, videóban, attól még lehet, hogy ehető, más formában! Jártam már úgy sütivel, hogy szétesett, de nagyon jó volt pudinhoz hozzáadva pohárkrémként. 

És végül bátran végd a kukába, ha nagyon ehetetlenre sikerül és hívd a pizzériát! Nem szégyen!

Nem kell mindenkinek, mindenáron tudni sütni, főzni és konyhatündérnek lennie!  Azaz, nem kell mindenkinek tudnia nokedlit szaggatni!

Viszont tanulható, ha egy kicsi kis affinitásod is van hozzá!

Kíváncsi vagyok, milyen nagy bakikat ejtettetek a konyhában. Sós csokitorta, makaróni a földön tálalva, édes pogácsa, odaégett vasárnapi ebéd? Nevessünk együtt! Meséljetek...

 

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#recept #főzés #baki #bakiparádé #sütés

 

Szólj hozzá

Kitekintő