2021. feb 27.

Játssz okosan!

írta: Mayerné Répási Adrienn
Játssz okosan!

competition-3061509_640.jpg

A családi társasozás, a közös időtöltés eme nagyszerű formája kezd kimenni a divatból. Helyette egymás mellett ülve, kommunikáció nélkül nyomkodja a család a mobilját vagy bámulja a TV semmitmondó műsorait. Vagy ez így nem teljesen igaz?

Merem remélni, hogy nincs teljesen igazam és a családok nagy része azért néha elővesz egy-egy társast és afölött, jókat nevetve, harcolva, fejlődve kovácsolódik igazi családdá. Kellenek az effajta közös programok, időtöltések.

Emlékszem, nálunk gyermekkoromban a Gazdálkodj okosan volt ilyen ikonikus játék és sakkozni is sokat sakkoztunk közösen. Most az Uno kártya és a Monopoly a nyerő.

Ezek a játékok annyi mindenre megtanítják a kisgyermeket, mely szükséges.. Kudarctűrésre, kitartásra, veszteségre, nyerésre, csapatmunkára, fantázia szárnyalására, machinációra, kézügyességre, figyelemre, fegyelemre…

 

"Azt mondom, ha valakit igazán meg szeretnél ismerni, kezdj el vele társasozni!"

Sok-sok dologra, mely hasznosítható a való életben is. Fontosnak tartom, hogy a társasjáték ne menjen ki a divatból, ne helyettesítsük mással. Nincs korhoz, nemhez, habitushoz kötve. A legfélénkebb kisgyermek és a leghangosabb, izgő-mozgó is leköthető a megfelelő társassal! Mint ahogy a tini és az egészen apró csemete is. Kellemes szórakozás, kikapcsolódás és készségfejlesztés egyben. Persze nem könnyű megtalálni azt a játékot, mely az egész családot leköti és nem lesz belőle családi veszekedés. Már nem csak egy-két társas vagy kártyaféle kapható, mint régen. Pont ezért tartom olyan nagyszerűnek Réka és Zoltán, Mit játsszunk vlogját, brandjét. Tesztelnek, javasolnak, segítenek eligazodni a rengeteg társas útvesztőjében. Ők mesélnek missziójukról ma nektek!
photo_2020_02_20_13_20_45.jpg

Győri-Nádai Réka vagyok, kreatív szakember, social media brandinggel, és menedzsmenttel foglalkozom, a férjem pedig Győri Zoltán társasjáték tervező és előadó.    
 
Monopoly, Hotel, Rizikó, Sakk és Gadálkodj Okosan... gyermekkorunk kedves vagy éppen nem kedves momentumai, amik sokaknak máig egyet jelentenek a társasjátékokkal. Azonban már a modern társasjátékozás az egyik legmenőbb felnőtt hobbivá vált, és régen túllépett a retro játékok árnyékán, kinőve magát egy szórakoztató, fejlesztő, kapcsolatépítő, kommunikációt fejlesztő, szuper időtöltéssé a családok, párok és baráti társaságok számára. 

A Mit Játsszunk? Vlog egy társasjáték ajánló Youtube csatorna, melyet 2017 januárjában hoztunk létre abból a célból, hogy a társasjátékos hobbival még csak ismerkedő, kezdő játékosoknak bemutathassuk a társasjátékok fantasztikus világát. Vlogunkon játékbemutató videókat, beszélgetéseket, tematikus listákat, végigjátszásokat, humoros és edukatív tartalmakat teszünk közzé, illetve egy támogató, egymást ötletekkel inspiráló társasjátékos csoportot (Mit játsszunk? csoport) is vezetünk a facebookon, ahol a tagok játékos témákról beszélgethetnek. 
A vlog és a munkánk célja a társasjátékozás, mint minőségi együtt töltött idő és hobbi népszerűsítése, ennek érdekében előadásokat tartunk, videókat készítünk, populáris, kezdőknek készülő játékokat tervezünk, és játékos közösséget építünk.  
 
Mivel a modern társasjátékok piaca óriási (évente több, mint 3500 társasjáték jelenik meg), nagyon könnyű elveszni a hatalmas kínálatban, és gyakran találkozhat azzal az érdeklődő, hogy csak áll egy boltban vagy webshopban a társasjátékos "polc" előtt, szeretne jól dönteni, szuper társasjátékot venni a családjának, de nem tudja merre is induljon el. Ezért mi közérthető, szórakoztató és informatív videókkal segítjük az eligazodást ebben az izgalmas világban: játékokat elemzünk és személyes véleményt fogalmazunk meg a társasjátékokról, ezzel segítve a játszani vágyók kezdeti lépéseit.  
 
Immár 10 éve alkotunk egy párt, és a kapcsolatunk fejlődésében mindig is nagy szerepe volt a társasjátékoknak, kezdettől remek hobbiként és kapcsolatépítő elemként gondoltunk rájuk. A gyűjteményünk az érdeklődésünkkel párhuzamosan nőtt, elkezdtünk tanulni, művelődni társasjátékokkal, illetve játékosítással kapcsolatban, és szép lassan, az évek folyamán kialakult körülöttünk egy társasjátékok iránt érdeklődő baráti társaság (ma már a tesztcsapatunk tagjai is Ők), akikért a mai napig végtelenül hálásak vagyunk. 
 

Rengeteg féle társasjáték létezik, és annak függvényében, hogy egy társaság hány fővel, milyen hosszan, milyen gyakorlottsággal és milyen stílusú játékot szeretne játszani, nagyon sok irányba el tudnak indulni. Mi gyakran és szívesen ajánlunk játékokat így, és fontos leszögezni: bár egy alapvetően költsége hobbiról van szó, a drága játék nem mindig egyenlő a jó társasjátékkal, így érdemes alaposan körbenézni. Népszerű és felkapott társasjátékokból is sokat tudnék említeni, de érdemesebb előbb megvizsgálni önmagunkat, hiszen ami az egyikünknek nem jön be, az más családnak hatalmas kedvencévé válhat, így az önismeretet és a próbálgatást ezesetben nem lehet "megúszni". :)
photo_2021_02_06_12_45_47_1.jpg

Említek néhány példát: 
Az Azul csodaszép csempéi és okos, de letisztult játékmenete bejöhet az absztrakt játékok kedvelőinek, ahogy a kezdők gyakran örömmel ülnek le a Kingdomino c. családi játékhoz, mely a már jól ismert "domino" alapot modernizálta. A pandémiás időszak nagy kedvence most a Pandemic c. társasjáték, melyben a játékosok együttműködve (kooperálva) menthetik meg a Földet a vírusoktól, de a popkulturáért rajongók is találhatnak közös élményeket a játékban: pl. a Harry Potter: Roxforti csata játékban, ahol a Sötét Nagyúr ellen küzdünk.  
Mi nagyon szeretjük a könnyed, mégis okos, családi játékok kategóriáját, mint a kalandozós, versengős Eldorádó legendája, vagy a kifejezetten két fős játékokat, mint a 7Csoda Párbaj, vagy a Patchwork. Ezek egy kis türelemmel és érdeklődéssel viszonylag könnyen elsajátítható társasjátékok, melyek hatalmas élményt nyújtanak a játékosoknak. 

Emellett fontos és hiánypótló szegmense a társasjátékok világának a játékos asztal mellett kapcsolatokat építő, egymás jobb megismerését segítő kommunikációs, beszélgetős partijátékok területe, mely konkrét szívügyünk. Zoli játéktervezőként 4 ilyen játékot tervezett (Igen?, Igen?És..., #beszéljünkróla, illetve Hogy folytatod? címmel) az elmúlt években, melyekről nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk, úgy látjuk egyre nagyobb igény támad a játékos kedvű emberekben a könnyed játékmenet melletti mély beszélgetésekre. Szeretjük ebben a kategóriában a Hullámhossz c. játékot is, ahol egy skálán kell tippelniük a játékosoknak az adott kör játékosának gondolkodását kitalálva. 
5b5d3c00-5762-4344-a16b-b003c8dd7ab4.jpg
Szeretnénk a jövőben még több izgalmas társasjátékos témáról videót készíteni, még szélesebb körben bemutatva az érdeklődőknek ezt az értékes hobbit, és kedvet csinálva mindenkinek egy játékpartyhoz. Ezekben a gondokkal, félelemmel és bizonytalansággal teli napokban remek kikapcsolódást jelenthet egy közösen átélt élmény a játék asztalnál, vagy egy szórakoztató este, amikor "csak játszottunk", mégis rengeteget tanultunk magunkról. Arra bátorítunk mindenkit, hogy ne féljen belevágni, és játsszon egyet azokkal akiket szeret! :) 

Réka és Zoli elérhetőségeit itt találjátok:

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#bemutatkozó #interjú #társas #közösség #játszanijó #mitjátszunk 

Szólj hozzá

Interjú Kitekintő