Egy csipetnyi nő fűszerezve anyasággal, könyvekkel, interjúkkal, programajánlóval...

ReAd-blog

Fotelforradalmárok kora

Beszólni tudni kell!?

2021. február 25. - Mayerné Répási Adrienn

armchair-1980308_640.jpg

Egyre elkeseredettebben olvasom az online magazinok, a sima Facebook csoportok, az Instagram oldalak és a blogok alatti kommenteket. Egy kedves bejegyzés, egy segélykérő szöveg, de még egy egyszerű hír, egy gólyahír alatt is száz kommentelőből 95 biztos, hogy oda nem illő vagy nyomdafestéket nem tűrő stílusban nyomja. 

Persze könnyű, hiszen sokszor arctalanul, névtelenül teheti meg az illető. Ezen a módon nagyszerűen levezetheti a napi stresszt, teljesen idegeneken. Élvezheti a konfrontálódást, hogy aztán kikapcsolja a gépet, telefont, mikor már terhes az ügy. Nem kell gondolkodni sokat, egy-egy elmés odaszúráson, frappáns visszaszóláson, beszóláson. Hiszen az "asszonynak" vagy a "hites urának" nem szólhat vissza, a gyerekét sem regulázhatja meg, a főnökének meg pláne nem szólhat be, mert kirúgják. Mit szólnak, ha az utálatos Gizi néninek ordítja le a fejét? Á, azt nem lehet! Így a napi rosszat nem kell a boltos nénin levezetnie, hanem elég a kommentszekcióban. Könnyen túl lehet lépni rajta, továbbtekerni és máris boldogabban érzi magát, mert valakinek be mert szólni. Hogy lehet, hogy a kérdéses személynek fájt? Kit érdekel? Úgysem ismeri! Lehet személyeskedni, mikor már elfogytak az érvek. Érvek? Azok meg minek! Még csak az sem fontosak, hogy a saját vélt vagy tényleges igazát bizonygassa! Elég, ha csak odaböfögi a saját gondolatait, aztán lelép!

De ha még ki is kell, hogy adják a kedves kommentelő adatai, a nevét, már az sem nagy visszatartó erő. Nem baj, ha olvassa az a HR-s is, akihez mennie kell jövő héten állásinterjúra. Az sem baj, ha az egyik rokona szégyenkezve olvassa az ismerőse kommentjét, lerombolva a róla alkotott összképet. A gyereke óvó nénije is látja vagy a vevője, akinek meglesz a véleménye és utána már a gyerekét is úgy kezeli, nem vásárol tőle.

Pillanatok alatt egymásnak esik két teljesen vadidegen ember is egy-egy bejegyzés alatt, mert más a hajszínűk, vagy az egyik itt lakik, a másik meg amott. Elég indok a hajbakapáshoz már az is, ha nem olyan sapka van rajta. Ácsi! Miért van egyáltalán sapka rajta?!

Ebből sportot is űznek sokan. Van, aki rendszeresen ír minden oldalra bejegyzést egy oda nem illő témát felhozva vagy az aznapi ebédjét említve. De könyörgöm, miért? Nem egyszerűbb továbbtekerni és nem foglalkozni a téged nem érintő témával? Azzal, hogy írsz, csak még olvasottabbá teszed a cikket!

Mások igyekeznek szellemi fölényüket biztosítani azzal, hogy odapötyögnek egy kedvesnek nem mondható mondatot, csak hogy a másik rosszul érezze magát! Hogy mibe kötnek bele? Mindenbe!

Hogy néz ki?! Miért ilyen buta?! Különben is, nem tud még helyesen írni sem, akkor mit akar?

Meg se merj szólalni, mert a „nyelvtannáci” átnézi a hat oldalas cikked is, hibák után kutatva, hogy aztán az orrod alá dörgölje azokat, tételesen kilistázva!

Nem veszik észre, hogy a mérhetetlen dühöt, a frusztráltságot, a lealacsonyodást nem veszi el az online világban "kiokádott" szenny. Csak magukat égetik vele minden szinten! Nem csak a szó szoros értelmében, hanem belülről égnek ki. Nem nyújt vigaszt, csak pillanatokig. Nem lesz tőle jobb kedvük, csak percekig. Nem hoz megnyugvást, csak ideig-óráig. Az életük sem lesz tőle jobb, hogy másokat megpróbálnak lenyomni. Viszont bizonyítják lelki szegénységüket és a mérhetetlen rossz stílusukat, a gonoszságot, ami bennük van vagy a butaságot. Megéri?

Amolyan költői kérdések

Vajon miért érezzük szükségét, az általunk nem érdekelt hír, celeb postja alá kommentelni?

Vajon miért másokon, idegeneken vezetjük le a napi frusztrációnkat, ahelyett, hogy elmennék egy jót futni?

Miért érezzük szükségét annak, hogy beszóljunk bárkinek és bármiért? Ha van rajta sapka, akkor az a baj, ha nem, akkor meg az?

Miért lesz jobb nekünk attól, ha másnak sem jó? Dögöljön meg a szomszéd tehene effektus?

Miért nem gondoljuk át, milyen károkat okozhatunk a rosszindulatunkkal, a gonosz megnyilvánulásainkkal másoknak? Amitől nekünk cseppet sem lesz jobb!

Miért nem fogadjuk el más véleményét, döntését szó nélkül? Miért kell "megtérítenünk" mindenáron? A saját álláspontuk felé hajlítani, ha törik, ha szakad?

Hiányzik a megfelelő kommunikációs oktatás, a körültekintés, a józan ész, az empátia, a düh levezetése és még annyi minden...

És ez bizony egyre rosszab lesz csak, mert nincs szankció, nincs visszatartóerő! Mivé válik így a világunk?

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#vita #beszólás #verbálisbántalmazás #valóvilág 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://read-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr5916410058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steery 2021.02.25. 17:06:29

Ez így igaz. Nekem is feltűnt, hogy néhány éve egyre gyakoribbak a komment cunamikban az abszolút oda nem való hozzászólások. Régen még az adott témáról vitatkoztak-veszekedtek-anyáztak és trollkodtak vérre menő hevességgel az emberek. Manapság már sokkal több a szájkaraté a témához semennyire nem kapcsolódó dolgok miatt. A permanens kibervilágháború új szintre lépett ezzel. A harc önálló életre kelt, már nem kell hozzá téma-indok, hogy kirobbanjon.
Mindebben persze nagy szerepe van két fontos tényezőnek a posztolók részéről:
1. Sok posztot nem lehet kommentelni, ki van kapcsolva a hozzászólási lehetőség. Mert a szerzők nem akarják, hogy mások széttrollkodják a posztjaikat. Így a frusztrált kényszeres kommentelők más posztokra zúdítják a féktelen indulataikat.
2. A kommentelhető posztok egy részét nem moderálják. A szerzők nem törődnek vele, hogy valamennyire fékezzék a kollektív őrjöngést.

És mindehhez jönnek még hozzá a járulékos társadalmi válságok okozta pszichés megterhelések, a karantén okozta lelki elnyomorodás, a médiahazugságok özöne, a silány tartalmak áradata, a manipulatív céllal készített posztok tömegei, meg egy rakás más probléma, amiknek ki vagyunk téve a kibertérben és a való világban. Ami a kommentekkel történik, nem oka, hanem fontos tünete a globális elmebajnak. Jelzi, hogy egyre súlyosabb a helyzet a felhasználói buksikban.

midnight coder 2021.02.25. 17:06:40

Akkor kezdjük ott a kérdést, hogy az illetõ miért érzi szükségét megosztani az éterrel a magánéletét, illetve a "zseniális" gondolatait. Ha viszont megteszi, akkor számolhat azzal, hogy mások reagálnak rá. És nem feltétlenül a legkulturáltabb módon, mert az átlagpolgár nem annyira civilizált lény. Ráadásul Pl. a celebeket nem annyira feltétlenül a Magyar Tudományos Akadémia professzorai követik.

Mayerné Répási Adrienn 2021.02.25. 17:07:32

@MAXVAL birсaman közíró: Csak az értelmesebb, káromkodást és az oda nem illő dolgokat moderálom ki.

Mayerné Répási Adrienn 2021.02.25. 17:08:26

@midnight coder: Igen, valahol érthető. Ha valaki kitesz valamit a kirakatba, viselje a közvéleményt is. De mindent el kell tűrnie?

midnight coder 2021.02.25. 18:09:49

@Mayerné Répási Adrienn: Általában ha nem teszel ki nagy hülyeséget, legalábbis itt a blog.hu-n, túl nagy vihart sem aratsz vele. Egy celeb persze a fészbúkon sok mindenbe beleszaladhat, pláne ha elõzõleg tesz is érte. De ezeknél ez szakmai ártalom, másrészt ebbõl élnek. Valamelyik celeb mondta, hogy teljesen mindegy hogy mit, de beszéljenek róla. És ez így is van: több tízmillió forint amíg megcsinálnak egy celebet (vagy egy jó adag szerencse/balszerencse) de aki ebbõl él, annak az a tõkéje hogy beszélnek róla. És ez a tõke nagyon gyorsan inflálódik ha mondjuk fél évig nincs szó az illetõrõl.

Mayerné Répási Adrienn 2021.02.25. 18:16:51

@MAXVAL birсaman közíró: Lehet, hogy sok helyen így van. A legtöbb celeb, közéleti személy nem fog válaszolgatni, de még a titkára, marketingesek, akárkije sem. Blogoknál kaphatsz választ, ha jó a kérdésed, releváns, értelmes...

Mayerné Répási Adrienn 2021.02.25. 20:47:16

@jozsef_11: Szerencsére nem szoktam senkit kioktatni, megmondani a frankót, ő hogyan tegyen. Sem rosszindulatú megnyilvánulásokat tenni senki felé. Nem szoktam kioktatni, leszólni másokat, sem kioktatni őket a saját véleményükért és megtéríteni őket meg pláne nem.
Akkor nem olvasod a blogom, ezek szerint rendszeresen.

Igazad van, jobb, mintha az asszonyt verné el otthon. Viszont így vadidegeneken veri el a port...

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · matyimentes.blog.hu 2021.02.25. 20:48:48

@jozsef_11: Így van, az előmoderálás ezt igazolja. Vagy csak nem akarja hogy a barom Brendel Mátyás ne bassza szét a posztjukat?

nincs1agy 2021.02.26. 07:24:31

@Mayerné Répási Adrienn: Brendel azért csinált új nicket a te kedvedért, hogy ne lásd a korábbi nickjein elkövetett mániákus, beteges mocskolódásait..Ő az állatorvosi lova annak, amiről a posztban beszélsz...

konrada 2021.02.26. 10:03:15

@midnight coder:
Valahogy így. Ott van például a (herevasalós) Berki Krisztián. Nem láttam még olyan embert, akinek ő szimpatikus lett volna, de még olyant se nagyon, akinek ne lett volna rossz véleménye róla.
De ő tesz is erről, mert nincs mögötte más olyan, ami pozitívan kiemelné a többi ember közül (mint például a nem herevasalós olimpiai bajnokot), mert ő abból él meg (hozzá hasonló trash celebekkel - mint Alekosz, Kiszel Tünde, stb...), hogy a többi ember elhíheti magáról, hogy jobb nála.

És ezt remek üzleti érzékkel, helyzetfelismeréssel - szóval nekem jobb róla a véleményem az átlagnál;) - ki is használja, lásd a tegnapi hír, mely szerint 50 ezer forintért küld üdvözlő videót annak, aki ezt megfizeti.
...és biztos van ilyen kereslet, mert elég komoly kínálat van erre.

(Az egészet csak azért írtam ide, mert őt is az ellenséges kommentek tartják a topon, ha azokat a tárgyilagos, értők váltanák, megsemmisülne.;)

aefzuj 2021.02.26. 10:03:23

Miért? Miért? Miért csak kérdések vannak? Hol maradnak a válaszok? Majd ha azok is meglesznek, akkor lesz értelme írni is a témáról. Addig meg.....

midnight coder 2021.02.26. 10:03:28

@nincs1agy: Na ja, Brendel kb. a legnagyobb pszichopata az éterben a floodoló scriptjével. De az elõmoderálással pofára esik.

Mayerné Répási Adrienn 2021.02.26. 10:04:57

@aefzuj: Válaszok. na azok nincsenek. Romlik a világ? Egyre több a ˇbeteg", frusztrált ember talán, akiknek nincs hol kiélniük magukat.

Mayerné Répási Adrienn 2021.02.26. 10:05:46

@nincs1agy: Sejtettem. megtisztelő, hogy direkt nekem készített egy új reget...Ja, nem!:)

Mayerné Répási Adrienn 2021.02.26. 10:07:32

@jozsef_11: Látom, magadra vetted a postom. Tudod, akinek nem inge, nem veszi magára.
És nem, a személyeskedő, kultúrálatlan hozzászólásaid továbbra sem fogom kiengedni.
Tipikus példája vagy a fenti cikk alanyának...Köszönöm a megtisztelő figyelmed és a rengeteg kommentet, de nem kérek belőle.
Ja és szoktam futni...

nincs1agy 2021.02.26. 11:04:30

@midnight coder: Egyre több blogon szűnik meg a kommentelés a Brendel félék miatt, mert a bloggernek nincs kedve/ideje az előmoderálással bajlódni..:(

Mayerné Répási Adrienn 2021.02.26. 11:07:26

@nincs1agy: Bevallom, én is gondolkodtam már rajta. Könnyebb, egyszerűbb. Viszont akkor az értékes hozzászólásoktól is elesek.

Dan da Man 2021.02.28. 17:11:15

Akkor álljon itt egy válasz.
Én szeretem boxzsáknak használni azokat az embereket, akik megérdemlik. Vannak itt a szférában néhányan, akik trollkodni járnak ide, vagy a véleményüket olyan szinten kulturálatlanul osztják meg, hogy a velük való kommunikáció értelmetlen. (A birka, Matyi a két főkolompos, de tudnék még jópár nevet sorolni. Általános jellemző egyébként rájuk a libsizés, a zsidózás, meg úgy általában az utálkozás.)
Egy ilyen ember nem érdemel mást. Sőt, ő ennek örül. Mert végre figyelmet kap, miközben a való világban feltehetően egy senki, akinek a véleménye senki mást nem érdekel.
Lehet azon lamentálni, hogy ki vagyok én, hogy eldöntsem, hogy ki a hülye, csak nem érdemes. Ezek az emberek általában patológiás esetek, akiknek egyetlen céljuk van, provokálni.
Igen, nekem jobban esik, ha rúghatok beléjük egyet.
Hogy ettől több leszek-e?
Biztos, hogy nem.
Szerintem kevesebb sem.
De valóban le tudom vezetni a frusztrációmat.

Aztán néha megpróbálom felhívni egy-egy gondolatmenet hibásságára is a figyelmet, de tapasztalatom szerint egy kommentelőt nem lehet meggyőzni, tehát kár erőlködni.
Viszont legalább elmondhattam a véleményemet és a gondolataimat - és talán nem ignorálnak kevésbé mint a munkám során vagy a családi életemben.

A blogger jól látja: ez pusztán a belső egyensúlyunkról szól.
Én a provokátorokat rúgdosom.
Az, hogy valaki ártatlan, fájó embereket bánt még jobban (lásd: csajos&pasik blog) számomra is felfoghatatlan. De nagyszerű indikátora annak, hogy a társadalmunkkal komoly problémák vannak. Komoly és (attól tartok) orvosolhatatlan problémák.
A celebeket meg nem sajnálom, mert egyrészt "aki kuplerájban dolgozik"... Másrészt pedig a celebek és az influenszerek be kell, hogy vállalják ezt cserébe azért, hogy abból élnek, hogy semmit sem tettek le az asztalra. (A sztár egy külön kategória ilyen szempontból, de az a réteg is erősen felhígult, és azok egy része is inkább celeb, mint valamilyen teljesítményt nyújtó művész.)

Szóval én értem a dilemmát, és a választ is értem.
A kegyetlenkedést és a gonoszságot nem értem. És néha nem tudom eldönteni, hogy sajnáljam-e az ilyen embereket, mert egy részük sajnos nem pusztán az élet nyomorúságának hatására lesz ilyen, hanem valóban pszichopata/nárcisztikus/machiavellista/stb...

De ez nyilván csak az én véleményem...

nincs1agy 2021.02.28. 17:11:25

@Mayerné Répá4si Adrienn: Én alapból ignorálom a nem kommentelhető, illetve pofátlanul cenzúrázó blogokat. (Médianapló, Szemlélek, Bekiáltás, Örülünk Vincent, gerillamarketing) Valamint az olyan blogokat, ahol Brendelt hagyják garázdálkodni. Megvan az ellenszere, tessék használni!

Mayerné Répási Adrienn 2021.02.28. 17:11:55

Valaki mondja már meg nekem, ki az a Brandel?

nincs1agy 2021.03.01. 07:22:56

@Mayerné Répási Adrienn: Brende Mátyás szociopata, aki szinte csak online él. Kedvenc elfoglaltsága, hogy önmagát tömegesen bemásolgatva, másokat mocskolva különböző váltott nickneveken tönkreteszi a kommentzónát. Ha egy blognál mondjuk 7-800 kommentet látsz 1-2 nap alatt, nagy valószínűséggel ő garázdálkodik..Gyakori nick nevei a külünböző férfi keresztnevek számmal ellátva, illetve történelmi személyiségek nevei.

Mayerné Répási Adrienn 2021.03.01. 08:42:48

@nincs1agy: Ja, hogy a józsef11-ünk az. Értem. -szegénynek nagyon rossz lehet, ha ez a nap fénypontja, hogy idegeneket próbál bántani. Szerencsére 3 gyerek mellett van jobb dolgom is.
Igaz bombázott rendesen, 10 percenként, de nem engedtem ki a durvuló kommentjeit...
süti beállítások módosítása