Egy csipetnyi nő fűszerezve anyasággal, könyvekkel, interjúkkal, programajánlóval...

ReAd-blog

Nem beszélünk róla, de még attól az ott van!

Interjú Dezső Nikolettával

2021. január 29. - Mayerné Répási Adrienn

143887426_3820925794634073_6553852872314457639_o.jpg

Nem igazán beszélünk a családon belüli erőszakról. Azt gondoljuk, ha csendben maradunk, akkor nincs is. Vagy ha minket nem érint, biztosan mást sem. Pedig ez nagyon nincs így. Egyre több a családon belüli erőszak, melynek elszenvedői nagyrészt a nők vagy az egészen kicsi gyermekek. Erre kívánta felhívni a figyelmet Dezső Nikoletta is, könyvével. Még nem olvastam, de érdekel nagyon a kötete. Ő mesél ma nekünk könyvének keletkezéséről, ebben az interjúban. 

Tovább

Tényleg le kell darálni ezt a mesekönyvet?

Nagy Boldizsár (szerk.): Meseország ​mindenkié

143674371_1065603670572023_6759812600018737264_n.jpg

Volt egyszer egy mesekönyv, ami nem volt ismert, népszerű, míg le nem darálták. Hogy mi volt a bűne, amiért darálóba került? Egy olyan dolgot reklámozott, mint az elfogadás és a másság. Mindenki felkapta a fejét a tényre, hogy ledarálták és nagyon gyorsan népszerű lett, szidni, de védeni is!

Tovább

Tanulságos történetek receptekkel társítva

Czirják Erika: Útravaló ​sütik

20210118_180455.jpg

Végy pár egyszerű, ám nagyszerű, könnyen elkészíthető receptet, tedd élővé az egyes hozzávalókat, rittyents köré nagyszerű grafikát és keverj bele némi tanulságot, vidámságot mesés formában. Voilá! Kész a jó mesekönyv receptje!

Bevallom a grafika és a borító fogott meg első körben. Tudom, nem az alapján választunk olvasnivalót...

Tovább

Egy elképzelt könyv blog, és aki mögötte van

e_toth_judit.jpg

Sok blogot követek jómagam is, blogíróként. Néha egész kis gyönygszemekre bukkanok. A kultúra és az irodalom nagyon közel áll hozzá, így adta magát az ötlet, hogy É. Tóth Judittal, Az elképzelt blog írójával is készítsek interjút, mikor a Miadéle oldal segítségével rátaláltam a munkásságára. 

Tovább

Ha egy jó kis borzongásra vágysz...

Josh Malerman: Malorie

covers_623019.jpg

Josh Malerman neve garancia a felkavaró tartalomra és arra, hogy nagyszerű olvasmányt fogsz a kezedben épp. Már az első könyve olvasásakor is éreztem, hogy ő az én írom lesz. Nagyszerűen adagolja a misztikumot, a lelki részeket, a szereplők bemutatását, a párbeszédeket és a világfelépítést. Mindig tud valami újat mutatni és minden egyes alkalommal meg tud borzongatni.

Malorie első része, a Madarak dobozban, ami egy annyira felkavaró könyv, hogy egészen a lélekig hatol. Mintha az író nagyon jól tudná, milyen félelmeink vannak és azokat kelti életre könyvében ehhez a hatáshoz. A könyvből készült film is annyira zseniálisan lett adoptálva, hogy jó pár napig hatással volt rám, nem csak a könyv.

Tovább

Az a fránya gyomorégés!

heartburn-5273873_640.jpg

Az a fránya gyomorégés...

Mindhárom várandóságom alatt, de sokszor még most is rendszeresen küzdök a gyomorégéssel, bizonyos ételek fogyasztása után vagy ha olyan gyógyszert, antibiotikumot szedek, amit nem tolerál a gyomrom. A gyomorégés nem csak kellemetlen dolog, hanem nagyon sokszor megnehezíti az életet is. Mondtam már, hogy a gyomorsavat még tovább irritálja a kávé? De a csoki is! Az alkohol, a tartósítószeres dolgok, a kelttészták, a gyümölcsök és zöldségek héja, sokszor még az egyes főzelékek is tiltólistásak ilyenkor.

Tovább

A pályaválasztással életutat is választunk!

Zsuzsa, a Kamaszmentor létrehozója

 

img_8993_masolatb.jpg

Kozákné Zsuzsa a Kamaszmentor oldal tulajdonosa. Munkájával segít pályaválasztás előtt álló fiataloknak a legideálisabb jövőkép kialakításában.

A pályaválasztás kihatással van az egész életünkre és utólag gondolkodhatunk csak a Mi lett volna ha... dolgon, de segíteni már nem segít. Fiatalként nagyon örültem volna, ha valaki utat mutat abban, mi legyen a célom, milyen iskolákba küldjem el a jelentkezésem. Egész eddigi életem során azt éreztem, hogy keresem az utam, a sötétben tapogatózva és gőzöm sincs, mihez is fogjak. Aztán két éve megtaláltam azt a munkát, ami teljessé tesz, örömet okoz, feltölt. De ehhez kellett 37 év! Mennyivel egyszerűbb lett volna, ha már 14 évesen rátalálok. Gyerekeimnél már okosabb leszek, az biztos! Szerencsére van még jó pár év, mire szóba jön a továbbtanulás egyáltalán. De visszatérve Zsuzsára, ma ő mesél munkájáról egy interjú keretein belül. Fogadjátok sok szeretettel!

Tovább

Vidéken újrakezdők

Szerzők: Varga Szabolcs és Vargáné Topor Erika

videkenujrakezdok01.jpg

Mind a vidéki életnek, mind a nagyvárosi életnek megvannak a szépségei és árnyoldalai is. Most előbbiről lesz szó egy könyv erejéig. Számos sztereotípia él az emberek fejében a vidéki élettel kapcsolatban. Jók és rosszak is egyaránt. A könyv egy fiatal pár életének újretervezését mutatja be, hogyan kerültek le vidékre és építették fel az életük teljesen nulláról újrakezdve, saját kárukon megtapasztalva a nehézségeket, az örömöket, a bosszúságokat és vidám perceket is.

Tovább

Ördögtől való-e a mesefilm nézés?

tv-5017859_640.jpg 


Mese beszéd avagy milyen szövegezésű mesék, milyen lelkületű, hangulatú mesék mennek mostanában a Tv-ben, illetve nézzen-e a gyerek TV-t?
Akár ez a hosszú szöveget is választhattam volna címként. Rengeteget olvasok, felolvasok a gyerekeimnek, de bizony igénylik a TV beli meséket is. Nem ördögtől való dolog, ha az egész napjukat nem ott töltik. Nekem egy kis szusszanás, addig tudok nyugodtan takarítani vagy főzni, dolgozni, nekik meg szórakozás. A legkisebbemet még nem köti le, csak a lányokat. Ő nem lesz nagy mesenézős fajta, már most látom. Lányok viszont rá tudnának függni, ha hagynám. De nem hagyom, azért! Egészséges keretek között 1-1 óra még elfogadható. Hétvégi, nem tanulós időszakban akár több is, vagy, mikor olyan az időjárás, hogy nem lehet kint lenni huzamosabb ideig. Ez is csak egy fajtája az időtöltésnek...Annyiban nem jó, hogy készen kap egy történetet, képi világot és nem fejleszti a képzelőerejét, mint mondjuk ha mesekönyvet olvasna. De szerintem belefér. Nem lehet mindig fejleszteni a gyerekeket sem. 

Tovább

Eljön az a pont, mikor át kell értékelned az életed

Hidasi Judit: Egy nap a parton

136062829_3755846601141993_283458684731416479_n.jpg

Hidasi Judit mindig meg tud lepni. Mindegy, hogy krimi, romantikus vagy lelki témáról ír, az mindig csúcsszuperül sikerül. Megfelelő finomsággal nyúl mindegyik témához, ami annyira hihetetlen. El tud varázsolni, elvisz magával a kötetbe és megszűnik körülöttem a külvilág. Ez a könyv talán az eddigi legjobbja, ha mondhatom.

Tovább

Egy kis összegzés

135182315_3744390775620909_3244840046157399204_o.jpg

Ha már itt az év eleje, jöjjen egy kis visszatekintő és összegzés az elmúlt évből.

A blog indulása óta 295328 lapletöltés történt. Ezúton is köszönöm az olvasóknak!

Elég aktív voltam, 221 bejegyzés született abban az évben. ebből számtalan interjú is. 

61 a feliratkozott, állandó követőim száma. Remélem ezt sikerül majd feljebb tornáznom.

Számos cikkem kikerült innen az Index, Index2, a Szeretlek, Magyarország és a Családinet oldalára. Az igazat megvallva nem is számoltam. talán majd idén. 

A legolvasottabb bejegyzéseim ezek voltak:

A moly.hu oldalon vezetem az olvasmányaim listáját. A jegyzett könyvek száma 114 volt. De ebben nincsenek benne a mesekönyvek és a kéziratok, a még ki nem adott könyvek. Szóval ez inkább olyan 150 könyv.

A legjobb tavalyi olvasmányaim:

Finy Petra: Madárasszony

1743597_3.jpg

Robert Merle: Malevil

Cecelia Ahern: Lantmadár

covers_483473.jpg

Chiara: Pillangólány

Suzanne Collins: Énekesmadarak és kígyók balladája

Bálint Erika: A nap csókja

Josh Malerman: Malorie

Hisai Judit: Egy nap a parton

A legnagyobb csalódások:

Vavyan Fable: Ponyvamesék

Chloe Seager: Randikatasztrófák

A legjobb mesekönyvek: 

Németh Szilvia: Tündérpihe és a Titkok Erdeje

Junot Díaz: Szigetlakó

id22-307780.jpg

Bodor Attila: A tél menyasszonya

covers_519970.jpg

Nagyjából ennyi lenne. A legtöbb könyvről találtok bejegyzést is itt a blogon. Használjátok a keresőt bátran hozzá.

Remélem, az idei évben is velem tartotok majd! Nyugodtan írjátok meg, ha van olyan téma, amiről szívesen olvasnátok a blogon. Ezúton is köszönöm, hogy vagytok, olvastok!

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

 

 

 

süti beállítások módosítása