2021. jan 29.

Nem beszélünk róla, de még attól az ott van!

írta: Mayerné Répási Adrienn
Nem beszélünk róla, de még attól az ott van!

Interjú Dezső Nikolettával

143887426_3820925794634073_6553852872314457639_o.jpg

Nem igazán beszélünk a családon belüli erőszakról. Azt gondoljuk, ha csendben maradunk, akkor nincs is. Vagy ha minket nem érint, biztosan mást sem. Pedig ez nagyon nincs így. Egyre több a családon belüli erőszak, melynek elszenvedői nagyrészt a nők vagy az egészen kicsi gyermekek. Erre kívánta felhívni a figyelmet Dezső Nikoletta is, könyvével. Még nem olvastam, de érdekel nagyon a kötete. Ő mesél ma nekünk könyvének keletkezéséről, ebben az interjúban. 

- Mikor jött el az a pont, hogy könyvírásba kezdj? Mi hatására született meg az első könyved? 

 Már kislány koromban is jobban szerettem leírni a gondolataimat, mint szóban kimondani vagy elmondani. Akkor természetesen ez még nem összefüggő történetként, inkább csak kisebb gondolatok születtek bizonyos témákról.  Az első könyvemmel a nőknek szeretnék segíteni és egy kényes témára szeretném felhívni a figyelmet. Attól még nem beszélünk valamiről, még létezik. 

 - Korábban is volt ilyen késztetésed vagy ez a fontos téma ihletett meg? 

 Korábban is volt törekvésem arra, hogy írjak, de az igazi könyv ötletét a saját történetem ihlette. Mindenképpen az élet írta. 

- A könyv két nagyon izgalmas témát feszeget. Az egyiket még mindig tabuként kezeljük, a lelki és testi bántalmazást családon belül. Miért ez lett a kötet alappillére?

 Az biztos, hogy a mai napig tabunak számít a nőket ért bántalmazás. Szerettem volna eljuttatni több nőtársamhoz, hogy nincsenek egyedül ebben a témában, sok "sorstárs létezik", és segítséget vagy akár erőt adni számukra. Mindehhez alapul a saját átélt történetemet vettem, hogy még hitelesebb tudjak lenni ebben a témában. 

- Nem féltél, hogy kevesebb olvasója lesz pont azért, mert nem "szokás" beszélni róla?

 Nem feltétlenül az olvasók száma volt az, ami vezérelt, hanem az volt a gondolatom a könyvem megjelenésével kapcsolatban: Akkor érezném, hogy volt értelme, ha legalább egy nőnek tudnék segíteni az írásommal, felismerni vagy túlélni az őket ért bántalmazást. Illetve eljuttatni azokhoz a nőkhöz, akik csak hírből ismerik a bántalmazást, hogy járjanak nyitott szemmel.

- A másik szál, pont az ellenkezője, a vágy, a szerelem,  melyet titkolni kell, nem szabadna megélni. Izgalmas szembeállítás. Direkt készült így? 

Direkt készült így, két ellentétes érzelmet szerettem volna bemutatni, illetve azt hogy milyen hatalma lehet két embernek egymás felett. Egyszer a fellegekben érezhetjük magunkat, máskor a pokolban. 

143636998_3820893857970600_6462654854353978578_o.jpg

- Kiknek szeretnél segíteni a könyveddel? Gondolom nem csak a szórakoztatás a cél, hanem a segítségadás, edukáció is. 

Teljesen igazad van, nem csak kikapcsolódást szerettem volna adni az olvasók kezébe, hanem mentődobozt is, empátiát, megértést, illetve a téma fontosságára felhívni a figyelmet.

- Milyen eddig a könyv fogadtatása? 

Előfordul, hogy akadályokba ütközöm a könyv témája miatt. De többen egyetértenek a könyv mondanivalójával. Nem vidám történet, de tanulságos, és izgalmas enyhe thriller rajzolódik ki benne.

- Mesélsz arról, milyen volt a könyv írásától a tényleges elkészültéig a folyamat? Melyik részét szeretted a legjobban? És melyik volt a legnehezebb? 

 Kezdetben, mint egy jó terápia részeként gondoltam leírni a történetem, hogy  a saját lelkemet megkönnyítsem, majd így alakult ki bennem a gondolat, hogy lehetne ezt egy könyv formájában is megtenni. Természetesen sok emléket, érzést ébresztett bennem, mikor a bántalmazásról, az üldözésről, a tárgyalásról, a harcról írok. Voltak nehéz pillanatok, volt. hogy nem is tudtam folytatni az írást...

Viszont a másik oldalon a vágyról írni... Igazán jó érzés volt elképzelni egy vonzó férfit és leírni, hogy nőként milyen érzéseket ébresztenek bennünk. Illetve akkor arra is gondoltam, hogy a férfiak számára betekintést engedjek egy nő fejébe. Ugyanis sokszor hallani, hogy sosem lehet tudni mit is rejtegetünk ott.

- Tervezel folytatást vagy egy másik témában új könyvet? 

Készül a következő könyvem, nem kimondottan folytatása lesz a Női szemmel-nek, de hasonló fontos témát szeretnék a kezembe venni.

143765133_3820934537966532_2787368183461353731_o.jpg

Dezső Nikoletta: Női szemmel

A regény igaz történet alapján íródott, és két szálon fut. A lelki bántalmazás és a vágy áll egymással szemben.
Az egyik nő esetében megfigyelhetjük az ő megpróbáltatásait, küzdelmét egy olyan kapcsolatban, amelyik testi és lelki sebeket ejt rajta. Létezik-e ebből kiút? Ha igen, milyen áron?
A másik főszereplő egy viszony érzelmi hullámvasútját járja be. Miként éli meg a titkolt szerelmet? Képes ellenállni a kísértésnek? És egyáltalán ezt akarja?
Izgalmas, romantikus thriller a párkapcsolatokról és a női lélek rejtelmeiről.

Ha a ti figyelmetek is legalább annyira felkeltette, mint az enyém, akkor Nikoletta, Női szemmel oldalán keressétek vagy a Libri Könyvesboltok, a Líra Könyvesboltokban, valamint az Aposztróf Kiadó oldalán!

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#interjú #könyv #nőiszemmel #olvassátok #olvasnijó #magyaríró #hazaiíró #nőisors

 

Szólj hozzá

Interjú Kitekintő Csajos oldal