2020. dec 14.

Az elveszett betűk története

írta: Mayerné Répási Adrienn
Az elveszett betűk története

Novák Vica: Minka és a betűvetők

131570364_874915896584882_5073036700108234010_n.jpg

A betűk megismerése, az olvasás az egyik legnagyobb kaland egy gyerek életében, de egyszerre az egyik legnehezebb feladat is számára. Hatalmas a felelőssége a gyerek körül élő felnőtteknek, hogy a csemete szeresse azokat a betűket, és jól meg is tanulja őket, rögződjenek alaposan. Hiszen az élet minden területén szüksége lesz rá és nem mindegy, milyen a viszonya velük. Itt nem csak arra gondolok, hogy a tanárok kötelessége a betűk oktatása, elfogadtatása, hanem arra is, hogy az olvasás megszerettetése a szülőké, nagyszülőké is. Együtt lehet felkelteni a gyerekek érdeklődését a varázslatos mesék, történetek és az olvasás nagyszerű élménye iránt! Ami aztán meghatározó lesz egész életében és rengeteget adhat a gyereknek, ha nem egy kötelező, rossz dolog.

Így hát nem is volt kérdéses, hogy a Könyvmolyképző Kiadótól Novák Vica, betűkről szóló történetét el fogjuk olvasni a lánykáimmal. Már csak Szimonidesz Hajnalka rajzai miatt is, akinek rajongunk a munkásságáért! 

Az én véleményem a könyvről:

Minka egy szerethető főhős, akivel könnyű együttérezni és átérezni a nehézségeit. Bármelyik gyerek könnyen azonosulhat vele. Ettől is olyan nagyszerű olvasmány. Egy átlagos kislány, átlagos gondját mutatja meg. Minkát viszont cseppet sem átlagos kísérői segítik az útján, hogy az ellopott betűket és az olvasást visszaszerezze. Ettől lesz meseibb. A mellékszereplők is szerethetők és igazán jól eltaláltak. 

A történet szárnyaló, izgalmas és mentes minden klisétől. Ötletes megoldásokkal dolgozott az írónő. A könyvben sok általános igazság helyet kapott, ám mégsem érezhető, hogy az oktatás, az okítás lenne a cél, hanem a szórakoztatás. Szeretem az ilyen könyveket, melyek észrevétlenül tárják a gyerek elé az életben fontos dolgokat, a megszívlelendő tanácsokat. Nem erőltetett, nem harsogó, hanem könnyed és a történetbe nagyszerűen illeszkedő! A kötet nyelvezete igényes és mégis könnyen olvasható, élvezhető. Amiért plusz pont járna, ha pontoznám, az az, hogy a történetben nincs kifejezetten gonosz, negatív karakter, semmi gonoszság, háborúskodás, rossz dolog, így az érzékenyebb lelkületű olvasók is értékelni fogják! Lehet történetet írni negatív szereplő nélkül is, úgy, hogy mégis van tanulság és cselekmény!

little-girl-reading-912380_640_2.jpg

Nagylányom véleménye a könyvről:

Nagylánykámnak az tetszett a legjobban, hogy könnyen olvasható és könnyen megérthető a történet, ugyanakkor mégis izgalmas. Végig érdekelt, mi lesz a vége, megkerülnek-e a betűk, Minka megtanul-e olvasni. Milyen rossz lenne, ha soha nem tanulna meg olvasni és a betűk örökre elvesznének mindenhonnan. Én imádom az olvasás órát és hiányolnám, ha nem lenne mit tanulni. Akkor már inkább a számok tűnjenek el, azokat kevésbé szeretem. A kedvenc részem a betűfás volt. Minka volt egyértelműen a kedvenc szereplőm. Kedves szereplő, de a mese is kedves általánosságban. Tetszettek a rajzok. Nagyon szépen rajzol a néni és jó, hogy egész oldalakat kapott a mesekönyvben. Olyan gyerekeknek ajánlom, akik keresik a kalandokat, esetleg nem szeretnek annyira olvasás órán ülni, hátha megszeretik a betűket. Eddig nem voltak annyira izgalmasak a betűk, de a könyv hatására máshogy tekintek már rájuk.

Elsős kislányom véleménye:

Egész egyszerűen szórakoztató volt és vidám. A rajzok is nagyon tetszettek. Remélem hamarosan én is ismerni fogok minden betűt, nem lopják el őket addig, míg megtanulom!

Hogy kinek ajánljuk? Azoknak a kis olvasóknak, akik szeretnek a szelek szárnyán varázslatos helyekre utazni, kalandozni, nyomozni és szívesen megtanulnának olvasni. Vagy, ha már tudnak olvasni, de még nem fűzi őket a betűkhöz sok pozitív dolog, akkor ez a könyv bizonyára segíteni fog ennek a változtatásában!

Ha kedvet kaptatok a könyv elolvasásához, ezen a linken meg tudjátok vásárolni: Könyvmolyképző Kiadó

Fülszöveg:

Ajjaj, hová szöknek a betűk?

Minka elsős. Ügyes, okos, de van egy bánata: nem boldogul az olvasással. Talán butább, mint a többiek? Ő már sose fogja megtanulni az ábécét? Megpróbál elolvasni egy feliratot, ám furcsa dologra lesz figyelmes: egymás után illannak el belőle a betűk! Eltűnnek az újságokból, a képernyőről, sőt a könyvekből is.

Minka rögtön üzen a szelek hátán utazó, furcsa barátjának, Szélvésznek. Lehet, hogy valami galiba történt a betűvetők titkos földjén? Kósza, a széllény hátán kalandra indulnak Szeles-zugba, hogy visszaszerezzék a betűket, és megmentsék a történeteket a feledéstől.

Ki tudja, ha sikerrel járnak, hátha még Minkának is sikerül megtanulnia az olvasást. Bűbájos, fantáziadús történet a betűkkel ismerkedő kisiskolásoknak óvodásoknak.

Indulj vele te is az elveszett betűk nyomába!

Idézet:

A történetekkel elrepülhetnek új helyekre, mint mi a szelek hátán, vagy te a szárnyaiddal.

 

Oldalszám: 64
Kötéstípus: kemény táblás
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó Kft.
ISBN: 9789634575269

llusztráltaSzimonidesz Hajnalka

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#könyv #könyvmolyképző #mesekönyv #olvasnijó #gyerek #gyerekkönyv #betű #betűk

Szólj hozzá

Könyv Recenzió Olvastuk