Egy csipetnyi nő fűszerezve anyasággal, könyvekkel, interjúkkal, programajánlóval...

ReAd-blog

A művészet mindenhol utat tör magának!

2020. december 01. - Mayerné Répási Adrienn

60x100_cm_virag.jpg

A művészet mindenhol utat tör magának és mindenhol jelen van. Nem lehet objektíven megítélni, hiszen mindenkinek más és más a szép, az izgalmas dolog. Viszont mai vendégem, Horváthné Cserfalvi Ibolya munkássága igazán figyelemreméltó és egy olyan újdonság, ami még engem is meglepett. Szeretném, ha ti is legalább annyira elámulnátok rajta, mint én, hiszen gyönyörű és nem mindennapi dolgokat készít, fraktál képeket.  

img_3397_dvd_pal.JPG

- Mesélnél magadról kicsit? Mit tudhatnak rólad az olvasók?

Szegeden születtem és a férjemmel itt is élek. Államigazgatási területen dolgozom és itt is szereztem diplomát. Viszont mindig is úgy éreztem, hogy az életemből hiányzik valami, amiben igazán kiélhetem a kreativitásom. Ezt a „valamit” viszont csak pár éve találtam meg.

- Nagyon izgalmas munkád van, amiről nem sokat tudhatunk, hallhattunk még. Mi is ez pontosan?

Ezt nem igazán nevezném munkának, inkább egy szenvedélynek, ami kezdetben csak hobbynak indult, de mára már kinőtte magát. Digitális képeket, animációkat készítek. Ez nem is lenne újdonság, hisz mások is készítenek. Ami miatt egyediek a digitális alkotásaim, hogy én fraktál képeket és fraktál animációkat alkotok. Ilyenkor szokták megkérdezni, hogy mi az a fraktál?

A fraktálok végtelenül komplex geometriai alakzatok, amelyek két gyakori, jellemző tulajdonsággal rendelkeznek:

Az első, hogy a tradicionálisan a geometria által vizsgált, bizonyos értelemben véve „egyszerűbb” és „szabályosabb”, „simább” alakzatokkal ellentétben (mint pl. egy törött vonalakkal határolt sokszög vagy egy görbével határolt ellipszis), a fraktálok határoló vonalai vagy -felületei végtelenül „gyűröttek” vagy „érdesek”, illetve „szakadásosak".. 

A második gyakori jellemzőjük a rendkívül problematikus, de „laikus szemmel” is jól érzékelhető önhasonlóság.

 A fraktálművészet, pedig a digitális művészet új ága, amelynek lényege a matematikában fraktáloknak nevezett önhasonló alakzatok digitális művészi megjelenítése vagy felhasználása. Jelenleg kétféle számítógépes, fraktál algoritmusokkal létrehozható ága létezik: a vizuális fraktálművészet fraktálképek, fraktálanimációk, valamint az audiális (auditív), azaz zenei fraktálművészet.

tuz_edited_2.jpg

- Hogyan találtál rá erre a művészeti ágazatra? - Mennyi munka egy-egy elkészült mű?

Egy hosszabb egészségügyi kényszerszünet alatt kezdtem el először különböző képszerkesztő programokat kipróbálni, kezdetben csak a telefonomon. Rájöttem, hogy nekem ez tetszik. Ezután a neten kezdtem el keresgetni a telefonos appoknál azért komolyabb programokat. Ekkor olvastam először a fraktál művészetről, ami azonnal magával ragadott, mintha egy másik világba kerültem volna. Semmi ehhez kapcsolódó előképzettségem nem volt, de eldöntöttem, én ezt meg akarom tanulni. És ha én valamit a fejembe veszek ….

Gyakori kérdés, hogy mennyi idő alatt készül el egy alkotásom. Ez lehet két perc, két óra, két nap vagy akár két hét is. Akkor kész egy mű, amikor úgy érzem már nem változtatok rajta semmit, sem a színeken, sem a textúrán, sem a hátterén, sem pedig az alakzaton. Olyan is előfordul, hogy sok-sok órát ülők egy-egy digitális alkotás fölött és mégsem tetszik, ilyenkor törlöm, és kezdem előröl az egészet.

- Hogyan lehet megtanulni? Mi kell hozzá? Milyen eszközök és képességek?

Autodidakta módon, tutorialok alapján kezdtem el megtanulni a fraktál generáló programok használatát, melyekben lehetőség van 2d-s és 3d-s tervezésre is. Viszont így csak az alapokat lehet elsajátítani. Én ezt kevésnek éreztem, ezért tudatosan kerestem azokat a lehetőségeket, amelyeknek köszönhetően még jobb lehetek. Szerencsém volt, mert egy francia fraktálművésztől is tanulhattam. Azt a művészeti stílust, amelyben alkotok, kódművészetnek is hívják és az igazi művészek maguk írják a kódjaikat, az algoritmusokat, így jelenleg programozónak tanulok, de webdesigneri képesítésem is van.

Milyen eszközök kellenek? Hát először is egy jó számítógép, erős processzorral és nagy tárhellyel, és persze megfelelő programok. Jelenleg kb. 15 féle programmal dolgozom, melyet évek alatt gyűjtöttem össze és tanultam meg készségszinten használni. Szerencsésnek érzem magam, hisz egy-egy szoftver működésére, trükkjeire gyorsan rájövök. A képességek tekintetében pedig elengedhetetlen a fantázia, hisz én is egy kis sajátos világot teremtettem a képeim által. A kitartásomnak pedig azt köszönhetem, ahol most tartok.

papagaly_edited.jpg

- Szeged élsz. Gyönyörű város. Mennyire a művészetek központja?

Igen, Szegeden élek és tényleg gyönyörű város, a napfény városának is nevezik. Mint kortásművész itt támogató és segítő közösségre találtam, amikor felvételt nyertem a művészeket tömörítő Szegedi Szépmíves Céhbe, melyet egykori gimnáziumi tanárom Nagy Károly Winkler díjas festő és grafikus vezet. Szegeden eddig két önálló és egy csoportos tárlaton mutathattam be alkotásaim. Az idei évben pedig Szeged Város Önkormányzata alkotói-művészeti támogatásban részesített. Sajnos idén télen két kiállításom elmaradt, de online tárlat formájában azok is megtekinthető a facebook-on.

- Mi a terved a jövőben fraktálgrafikával? Gondolom már jóval több egy egyszerű hobbynál, egy jó időtöltésnél.

Szeretnék egy olyan webáruházat létrehozni, ahol az emberek válogathatnak és rendelhetnek a kortárs alkotásaim közül, melyek minden modern lakás, iroda, szálloda ékes díszei lehetnek. Jelenleg a facebook-on és az instagram-on található művész oldalam. A követőim száma egyre növekszik, melynek köszönhetően egyre több emberrel tudom megismertetni, ezt a művészeti stílust. Én ugyanúgy alkotok, mint egy festő, csak más eszközöket használok a kép alkotásra. Ugyanúgy a szellem alkot, csak az eszköz a számítógép.

Hazai galériákkal is szeretnék együttműködni, mivel eddig csak külföldről kaptam felkéréseket.

en.jpg

- Milyen munkákkal kereshetnek téged?

Digitális grafikák és animációk tervezésével keresnek meg. Modern és hangulatos képeket készítek. Egyedi tervezésű, fiatalos és lendületes képeim remek kiegészítők, melyek a lakásokat csodás otthonná varázsolják. Alkotásaim tökéletesen díszítik az irodák falát is, így az ügyfeleket kellemes hangulat fogadja. Az inspiratív környezet pedig motiválja a dolgozókat.

Alkotásaim otthonok, kávézók, irodaházat falát díszítik főként. Ibolya linartdesign néven futó instagram oldalán meg lehet nézni a többi alkotását is. 

- Melyik munkádra vagy a legbüszkébb? Nem ér a legutolsót mondani.

A legbüszkébb arra vagyok, hogy lehetőségem volt részt venni a milánói M.A.D.S. Galéria 2020. októberi kiállításán és felkerültem a galéria weboldalára is, mint digitális művész. A kurátor az amerikai expresszionista festő, Jackson Pollock munkáihoz hasonlított, ez nekem óriási megbecsülést jelent. Angliából is megkerestek, ott egy internetes galéria tervezi kiállítani munkáimat .

 - Van álommunkád, amit szívesen elkészítenél?

Az álommunkám realizálódni látszik, ugyanis felkértek egy komolyzenei színdarab háttérgrafikájának a megtervezésére.

 Ibolya gyönyörű munkáit megnézheted és meg is tudod rendelni a Linartdesign nevű fb oldalán is. 

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#reklám #cikk #interjú #bemutatkozó #művészet #képek 

 

 

 

 

 

--

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://read-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr4316311066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása