Egy csipetnyi nő fűszerezve anyasággal, könyvekkel, interjúkkal, programajánlóval...

ReAd-blog

Az én koronám

2020. november 29. - Mayerné Répási Adrienn

 

heart-2867205_640.jpg

Az élet írta...

Tovább

Lufipark, mely egyedi élményt ad ajándékba

snow-1813157_640.jpg

Nyakunkon a mikulás, a karácsony és a szilveszter. Mindenki ajándékot vadászik szeretteinek. Nincs is jobb ilyenkor, egy névre szóló, kedves meglepetésnél. Ehhez viszont be kell vetnünk minden kreativitásunk, hogy az az ajándék tényleg izgalmas legyen és egyedi, melyet nem lehet minden boltban megvásárolni. Aki idő és kézügyesség híján van, annak bizony alaposan feladja a leckét, hogy saját maga készítsen valamit, egyedi ajándék gyanánt. Ilyenkor jól jön egy B terv. Neked van B terved?

Tovább

Ha online tanulnál...

computer-768608_640.jpg

Egyre jobban afelé tendál most a helyzet, hogy a legtöbb dolgot otthonról vagyunk kénytelenek megoldani, így az oktatást, tanulást is. Az online felületekre került nagyrészt a hangsúly. Én szíves örömest ki is használom a lehetőséget és nagyon sok kurzust, webinárt meglátogatok, hogy tanuljak, fejlődjek. Ennyi előnye van ennek a fránya Covid helyzetnek, ha más nem is. Rengeteg, jobbnál-jobb oktató anyag került fel az utóbbi hetekben, melyeket esélyem sem lett volna megtanulni korábban, ha nem erősödik az online világ. Változatos a paletta. Festő kurzustól a marketingesig, SEO témában, de Instagarm felületről szóló webináron is jártam már. Érdemes kihasználni neked is, ha van egy kis feleslegessé vált időd.

Tovább

Túrázz online is!

unnamed_1_1.jpg

Sajnos az idei év a karantén és a vírus miatt nagyrészt bezárva telt mindenkinek. Nem lehet most állatkertbe, moziba, színházba menni. Viszont kiváló elfoglatság lehet a túrázás és a szabadban való hatalmas séták megtétele. Szerencsére még a túrázás, a szabadban kirándulás, a családi kirándulás is megengedett jelenleg! Ráadásul a friss levegő, a tömeg elkerülése megfelelő kikapcsolódás lehet gyerekkel is, ahol levezethetik a mozgásigényük, megcsodálhatják a természetet és sokat tanulhatnak belőle a növényekről, állatokról, a világunkról. 

Tovább

Kerülj karácsonyi hangulatba gyermekeddel!

christmas-2947257_640.jpg

Sajnos az idei év olyan, amilyen. Nagyon sok a bizonytalanság. De nem szabad elfelejteni, hogy egy kisgyermeknek megbízható, kiszámítható folytonosságra van szüksége. A szokások betartása neki még roppant fontos. Így hát a karácsony is egy olyan dolog és a teljes ünnep, melynek hangulatát meg kell idézni neki, bármi történjék is!

A decembert, hozzon bármit is még ez az év, úgy kell végigcsinálni szülőként, hogy egy kisgyermek se vegyen észre semmi negatívat a körülötte folyó dolgokból vagy legalábbis mérsékelten. A karácsonyt, a mikulást, a szilvesztert és a decembert övező megannyi hagyományunk, megszokott teendőink egyike se maradjon el vagy ne térjen nagyon el a megszokottól. Most kiemelt figyelmet kell szentelni ezeknek az ünnepi hagyományoknak és érdemes már jó előre rákészülni a kicsikkel. Kezdjünk el hát hangolódni a karácsonyi hangulatra, még ha elmaradnak nagy valószínűség szerint a megszokott adventi gyertyagyújtások, a vásárok és a nagy családi, baráti találkozások is. Ha így lesz, akkor új ötleteket, új szokásokat kell bevezetni, melyekkel kiváltjuk azokat, amiket most nem tarthatunk meg. 

Érdemes sok apróbb dologgal készülni a csemetéknek, hogy ne teljen el unalmasan, megszokottan az advent, a hétköznapokhoz hasonlóan, hanem kicsit tűnjön ki, legyen más. Kreatív készülődéssel, közös festegetéssel, karácsonyfa dísz és adventi koszorú készítéssel, lakásdekorálással sokat tehetünk a karácsony szelleméért. Hallgassunk karácsonyi dalokat. Készítsünk finom fűszeres forrócsokit, szürcsölgessük el bátran, míg karácsonyi filmeket, meséket nézünk vagy karácsonyra hangoló könyveket, mesekönyveket olvasunk egy pihe-puha pléd alatt közösen. Süssünk, főzzünk közösen finomságokat, karácsonyt megídéző ételeket. 

moon-31665_640.png

Csak mi szülők tehetünk azért, hogy ez az ünnep is annyi varázslattal legyen átitatva, mint a legtöbb karácsony. Nem szabad hagyni, hogy erre is rátegye a koszos mancsát a Covid és elvegye tőlünk! Ha kicsit másként is, de kezdjünk el karácsonyi hangulatot elővarázsolni csemetéinknek. Nekik nem az a fontos, hogy a legdrágább babát vagy kisautót találják a fa alatt. És az sem, hogy az asztal körül tizen vagy harmincan ülnek, míg a szüleik, testvéreik, nagyszüleik velük vannak. Nekik nem számít, hogy hányfogásos a menü. (Talán még jobb is lesz, hogy rohanásmentes lesz mindenki karácsonya.) Nekik az együttlét számít és a hangulat, a mese, a varázslat, az élmény, hogy a közeli család együtt legyen. Persze lesznek dolgok, amiket nem tudunk majd megoldani. Idén nem lesz gyönyörűen kivilágított utcán hangulatos est séta, éjféli mise, forraltborozás és nagy családi-baráti eszem-iszom. De máshogy, másként még lehet egy szép karácsonyuk!

Tegyük emlékezetessé, élménydússá, meghitté, rohanásmentessé illatokkal, közös készülődéssel, finom sütikkel, hangulattal

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#cikk #advent #karácsony #készülődés #meghitt #család #gyerek #gyerekek

 

 

A kreatív tulajdonos két vállalkozást is visz egyszerre

109716186_292218885454168_2801520257549070997_o.jpg
Volt egyszer egy nagyon klassz kis felület és egy olyan csoport, ahol friss anyukák osztották meg tapasztalataikat, a babavárás minden örömét, bánatát, az élet nehézségeit egymással. Anikót itt ismertem meg, ebben a csoportban. Évekig így volt ez, majd szem elől veszítettük egymást, egészen nem is oly régig. Nagy örömömre, rámírt Anikó. Így tudtam meg, hogy nem is egy, hanem rögtön kettő vállalkozást visz egyszerre. Sejthetitek, hogy kíváncsivá tett! Mai interjúm alanya Matos-Kiss Anikó, a NIKO collection és a Mesekristály oldal kreatív tulajdonosa. 
- Mit tudhatnak rólad az olvasók?
Matos-Kiss Anikó vagyok, egy 9 éves nagylány anyukája és egy mindenben támogató férj felesége. Eredetileg építőmérnök végzettségem van, a szakmámban dolgoztam közel 10 évig. A horgolás hobbinak indult, mostmár lassan 3 évvel ezelőtt. Nagyon szerettem volna kipróbálni, hogyan is születik meg egy gombolyag fonalból egy tündéri állatka. Még az első horgolt állatkámra is emlékszem, egy barna maci volt és a kislányomnak készítettem. Ebből született a NIKO collection. 
 
- Miért döntöttél úgy, hogy vállalkozásba kezdesz?
Ez egy nagyon hosszú folyamat volt, ugyanis évek óta ott motoszkált bennem a gondolat, hogy szeretnék valami mással foglalkozni, ami sokkal kreatívabb, több benne a kihívás. Aki már járt hasonló cipőben, biztosan tudja milyen nehéz megtenni az első lépést. Nekem igazából a véletlen hozta, hogy bele mertem vágni. 2019 nyarán munkahelyváltás után alakult úgy az életem, hogy azt éreztem: most vagy soha! Akkor indítottam el a vállalkozásomat.
- Mivel foglalkozol a vállalkozásod keretein belül?
Horgolt állatokat, csörgőket illetve fülmelegítőket, néha-néha egyéb kiegészítőket készítek. Sokadszorra is imádom, ahogyan egy-egy gombolyag fonalból megszületik egy kis állatka. Mostanában kezdtem el a hímzés felé kacsintgatni, az első hímzett állatkáimat amiket fali dekorációnak szánok, már be is mutattam az oldalamon.
Egy különleges, és egyedi hímzéstechnikával készülnek ezek az állatkáim. A rajzokat én készítem hozzájuk, különböző textúrájú fonalakat használok a hímzéshez. Ezen kívül pedig egyszemélyes kézműves vállalkozóként minden mást is menedzselek egyszerre, az anyagbeszerzést,  marketinget, számlázást, feladást, levelezést, tehát mindent ami a vállalkozásommal kapcsolatos.
109921134_653522105242119_7730229159830155482_n.jpg
- Milyen pozitív változásokat hozott az életedbe ez a munka? Mit szeretsz benne különösen?
Amit a legjobban szeretek benne, hogy örömmel végzem a munkám! Az, hogy a magam főnöke lehetek, saját időbeosztással, felbecsülhetetlen! Még akkor is, ha sokkal többet dolgozom, mint amikor alkalmazott voltam. Sokszor hétvégén is, este is, de mindig szívesen, örömmel! Rengeteg új embert, alkotót ismertem meg. Nagyon szeretem a vásárokat, amikor találkozhatok személyesen is a vásárlóimmal. Rengeteg pozitív visszajelzést, képeket kapok, amik teljesen feltöltenek, és rengeteg új energiát adnak.  
- Milyen anyagokkal dolgozol szívesen?
Fonalakkal, minden mennyiségben! Imádom őket, legyen szó vékony, vastag, puha, vagy esetleg egy merevebb tapintású fonalról. Legtöbbször mercelizált pamut fonalat használok, ezek minden esetben OEKO-TEX minősítéssel rendelkeznek, egészségre ártalmas anyagot nem tartalmaznak, azaz kisebbeknek is adhatóak. Nem engedik a színüket, nem bolyhosodnak a használat során. Imádok kísérletezni és több féle fonalat kipróbálni. Szeretem a természetességet, sokszor kombinálom natúr fával is a termékeimet. A hímzés is innen indult. Szerettem volna tovább kísérletezni, itt már az anyagok textúráját próbálgatom a különböző tapintású, de legtöbbször pihe-puha fonalakkal és természetesen a hímzőkeret szépségével.
125254429_410457620296960_3615868486593755599_o.jpg
- Úgy tudom, egy új vállalkozásba is kezdtél, egy teljesen más vonalon. Mesélnél róla?
Igen, elindult egy új oldalam is Mesekristály néven, ahol ásványkarkötőket készítek. 
Mindig is vonzódtam az ásványokhoz, az új vonalam elindulása is szinte a véletlennek köszönhető, mondhatjuk, hogy intuitív módon jött. 
Az ásványoknak rengeteg pozitív gyógyhatása van, amiket például a természetgyógyászatban is használnak. Ezek segíthetnek a szellemi, lelki és mentális egészségünk megőrzésében is. Itt jegyezném meg, hogy természetesen ezek nem helyettesítenek semmilyen orvosi kezelést! 
Karkötőim amellett, hogy segítenek, csillogást és eleganciát kölcsönöznek viselőjüknek. Az volt a tervem, hogy  a nők, akiknek készülnek a karkötőim, ékszerként viselhessék és kihangsúlyozza nőiességüket.
A kedvenc kristályom a helyikristály, ami a 12 mesterkristály egyike. Az egyik legerősebb ásvány, ezáltal a mellette lévő ásványok hatását is felerősíti. Különleges kisugárzásának köszönhetően még nőiesebbé teszi a belőle készült karkötőt.
Egyedi elképzelést is örömmel teljesítek. A napokban épp érkezett egy ilyen megrendelésem. A hölgy elmesélte, hogy miben szeretné, ha segítene a karkötő, és ehhez a megfelelő ásványokból állítottam neki össze egy gyönyörű, nőies, csillogó karkötőt. Teljesen meghatódtam az üzenettől, amit küldött miután megérkezett hozzá.
Fontosnak tartom kihangsúlyozni, hogy a karkötőim eredeti ásványokból készülnek, minden esetben egyedi méretre.

126156152_403663024022292_1594449265208941074_n.jpg
- Hogyan tudod a családot és a vállalkozói létet, munkát összeegyeztetni?
Ehhez mindenképp kell egy segítő férj, aki maximálisan támogat mindenben! Igyekszem napközben a munkáim nagy részét elvégezni, amíg munkában és iskolában van a családom többi tagja. Persze ez nem mindig sikerül. Sokszor veszem elő a horgolást, akár este, hétvégén, de van amikor még utazás közben is dolgozom. 
- Mik a távlati terveid?
A rövid távú terveimet a jelenlegi helyzet erősen befolyásolja. Mivel a mostani időszak nem kedvez a rendezvények, vásárok megtartásának, a munkáim menedzselésére koncentrálok, igyekszem minél több online felületen megjelenni, hogy minél többen megismerjék a munkásságomat. Szeretnék együttműködéseket is létrehozni. Nagyon örülnék, ha a karkötőim üzletekben is megjelenhetnének.
Hosszú távú tervem, ötletem pedig rengeteg van, remélem idővel ezekről is mesélhetek majd.
Niko collection oldalát ITT találjátok, az instagram oldalát pedig ITT.
126138214_199715304865711_8800811435144721684_n.jpg

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#cikk #interjú #bemutatkozás #horgolás #ásvány #ékszer #vállalkozás

3 dolog, melyet tanulj meg gyermekedtől!

babe-2972221_640.jpg

Sok dolgot bátran eltanulhatnánk felnőttként a gyermekektől, gyermekeinktől. Amilyen picik, olyan hatalmas tudás van a birtokukban, csak nem sejtjük. Elragadó az életszemléletük, ahogy rácsodálkoznak az apróbb dolgokra. És amilyen önfeledten tudnak kacagni és boldognak lenni, az felejthetetlen. 3 dolog, amit érdemes mindenképp ellesnünk tőlük!

Merészség

Talán az egyik legjobb dolog, amit megtanulhatnánk tőlük, az az, ahogy mernek. Bátran, boldogan, nem azt nézve, mit szólnak mások ahhoz, ők épp mivel foglalatoskodnak. Nem latolgatva, visszakozva. Mernek önfeledten nevetni, felmászni a radiátorra is, ha az kell. Mernek új kalandokba vágni. Kipróbálni olyan dolgokat, amik nem nekik valók a felnőttek szerint. A merészségük irigylésre méltó. Te mennyit gondolkodtál már azon is, hogy fel merd-e hívni a főnöködet fizetésemelést kérni vagy azt a helyes csajt/pasit elhívni egy randira? Ugye? Ők egész egyszerűen kimondják, elmondják, megteszik és MERIK! 

Eltanulhatnánk a merészséget egy ici-picit tőlük!

happiness-824419_640.jpg

Önfeledtség

Komoly felnőtt létünkre néha kicsit gyerekek is lehetnénk. 
Véresen komoly és nehéz az élet. Döntések sorozata, felelősség és miegymás. 
Egy életünk van csak, azt igyekszünk maximálisan jól kihasználni. Ez érthető is. Csak mindeközben egyet felejtünk el sokszor, élvezni azt. Hajtunk, rohanunk, tanulunk, dolgozunk...Önfeledten éljük meg a pillanatokat. Mosolyogjunk, kacagjunk egy jóízűt! Önfeledten táncoljunk, énekeljünk egyet. Milyen jó érzés egy jóízűt, nagyot kacagni, szaladgálni. csak úgy, cél nélkül. Egy klassz mesét megnézni. Egy kiadósat sírni, amitől megkönnyebbülünk. Belefeledkezni apróságokba, megcsodálni a világ szépségeit. Az élet rögtön szebb lesz és könnyebben megy tőle, ha néha gyerek szemmel vizsgáljuk azt. 

Légy néha gyermek vagy legalább pár pillanatra engedd ki magadból...

Nyitottság

Már egészen kicsi koruktól annyira nyitottan állnak mindenhez a gyerekek, hogy csoda. Nincsenek előítéleteik. Nincsenek félelmeik. Nincsenek visszatartó, gúzsba kötő reguláik. Egészen addig, míg meg nem tanítjuk nekik ezeket, vagy nem látják másoktól a megszokott, berögzült formulákat, a "mit illik és mi a normális" passzusokat. A gyerekek nem tekintenek kezdetben senkire sem másként. Mindenki egyforma nekik. Aztán az évek alatt az, aki egy kicsit is eltér a megszokottól, mert szemüveges, mert szeplős, mert furán öltözködik, mert máshogy viselkedik, a más lesz. Mert ezt látják másoktól. 

A szomszéd mit szól hozzá majd... Meg mit gondolnak rólam ha...Ismerős mondatok?

Egy kis nyitottság minden felnőttnek elkélne!

barbie-223952_640.jpg

Merj tanulni gyermekdtől! Mert végtelen bölcsesség van a tarsolyában és tudás, melyet érdemes elsajátítatni felnőttként is! Merj gyermek lenni, ha rövid ideig is!

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#gyermek #család #gyermeki #lélek #tanulás

UWC Magyarországi Egyesülete, United World Colleges ösztöndíj

Te már pályáztál?

adventure-1807524_640.jpg

A United World Colleges (UWC) egy egész világon aktív oktatási mozgalom, amely embereket, népeket, kultúrákat egyesítő erővé formálja az oktatást a béke és egy fenntartható jövő érdekében. UWC Magyarországi Egyesülete a United World Colleges nemzetközi szervezetéhez kapcsolódó közhasznú nonprofit egyesület. Az UWC Magyarország legfontosabb tevékenységei közé tartozik az UWC mozgalom Magyarország számára felajánlott ösztöndíjainak pályáztatása, a legrátermettebb diákok kiválasztása és kiküldése, az UWC iskolákban tanuló magyar diákok segítése, az ösztöndíjon kívüli költségek előteremtése.

Tovább

Boldog, magabiztos gyermek, a jó gyermek!

Maureen Haley: Neveljünk ​boldog gyermeket

covers_393370.jpg

Egy boldog, kiegyensúlyozott, kellően magabiztos gyermekből lehet csak az élet zavaros vizein elboldoguló felnőtt! A gyermekkor meghatározza a felnőtt életet is. Ha valakit traumák érnek, elnyomásban él, akkor rettegő felnőtt lesz, járhat bármilyen terápiára utána. 

Persze alapvetően a szülők többségének az a célja, hogy gyermeke rendelkezzen azokkal a képességekkel, mellyekkel boldogul majd a későbbiekben. Viszont a magabiztosságot nem erősítjük kellően bennük, nem értékeljük eléggé. Inkább az ellenkező történik legtöbbször, hanyagoljuk. Letörjük a túl magabiztos gyerek szarvait, gúzsba kötjük, a megszokások, az elvárt normák keretei közé kényszerítjük. Egészséges felnőtt az lehet csak, akiben megvan a kellő magabiztosság, önbizalom, hit. Különben az élet minden területe kihívások elé fogja állítani, úgy mint szerelem, párkapcsolat, barátság, munka, hobby. 

Tovább

Válts hátitáskára a hideg beálltával!

Begin Handmade Bags egyenlő a minőségi táska fogalmával

117300236_2389906877968611_3121865385018474195_n.jpg

 

Hangolódhatunk az őszre, majd az utána következő télre, a nagy hidegre, a hóra és a ködre, a mostani időjárást elnézve. Az mondhatjuk, az idő már kezdi megmutatni fagyos leheletét. A reggelek már ködösek, az éjszakák pedig egyre hidegebbek. A szekrények mélyéről előkerülnek a vastagabb, bundásabb kabátok, sapkák, kesztyűk, sálak. Jól el lehet rejtőzni mögöttük és melegedni. Ám van egy igen nehéz dolog ilyenkor, melyre még nem találtam megoldást igazán. Egy vastag, jól kitömött kabáthoz milyen táskát viseljek? Nem mutat túl jól a kis ridikül hozzá és bizony nem is lehet ilyenkor felvenni, mert nem jön rám. De egy nőnek, egy anyának pedig különösképpen szüksége van a napi feladatokhoz, a rutinhoz és az egész napos rohanáshoz táskára és a megszokott, sokszor életmentőnek bizonyuló holmijaira. Nem tehetjük csak zsebre a telefonunk, némi készpénzt, mint a férfiak és indulás. A női táskák tele vannak kincsekkel, rejtélyes tárgyakkal, használati dolgokkal, piperecuccokkal, így fontos a táska, nem mellőzhetjük. Na de milyet válasszunk és hogyan?

Tovább

Tünde Farrand: Farkasország

covers_549188.jpg

 

Te hasznos tagja vagy a társadalomnak? Dolgozol eleget? Termelsz? Költesz is bőven? 

Hogy miért e kérdések? A könyv nagyon izgalmas jövőt tár elénk. A nem is oly messzi, 2050-s évekbe kalauzol el minket. A mai fogyasztói társadalomra, a minél több fogyasztás, vásárlás támogatására épül a történet, mely hátborzongatóan igaznak, valósnak, hihetőnek tűnik. A könyv első pár oldala kedvesen elaltatja a gyanúnk és holmi farkasok a riogatóink. Azt gondolhatjuk, hogy milyen nyugodt, logikus, rendes kis világ van kerekedőben és szívesen vállalnánk be akár most is. Ám szép lassan kiderülnek a piszkos kis igazságok ám. 

Ha nem tudsz dolgozni, termelni, sokat vásárolni, nem vagy építője az életnek, akkor bizony mehetsz a levesbe. Egy idős vagy beteg, elesett ember csak hátráltatja a többiek jövőjét, nincs helye az életben. A gazdag úr mindenki felett áll, karosszékből nézi a szegények, idősek likvidálását. Elég ilyesztő jövőkép...

És sajnos most is egyre jobban efelé haladunk, hiába tagadjuk. Ha beteg lehet a gyermeked, vetesd el, ha idős vagy, menj örögek otthonába. Ha nem tudsz dolgozni, termelni, halj éhen. Ha szegény vagy, nehéz kitörni belőle és már nem is számít a szavad.

old-woman-574278_640.jpg

Alice szép házzal, férjjel és rengeteg lehetőséggel rendelkezik. Ám nem minden arany, ami fénylik. Kártyavárként omlik össze jelen élete, míg visszaemlékezik a múltra, szüleire, gyermekkorára. 

A szereplők jók. Alice szerethető, bár inkább elszenvedője az életének, mint megélője. Cselekedni nem igazán cselekszik, csak sodródik az árral. Ez számomra roppant frusztráló volt. Úgy megráztam volna, hogy vegye észre magát és a körülötte folyó dolgokat, ébredjen. A mellékszereplők nem túl erősek, épp csak jönnek és mennek. Sokat nem adnak a történethez, amit sajnáltam. Bővebben olvastam volna róluk is.

Alice férje, Philip a magasztos jó. Ő az, akivel szintén nem lettünk puszipajtások. nem kedveltem meg, nem sajnáltam. Érdekes, hogy a negatív karakter, Sofia sem volt számomra igazi negatív, antihős, inkább a létrehozott világ áldozata. Az egykedvű nézője, aki az első sorból látja az új rend negatív voltát, ám mégsem tesz ellene semmit.

A történet nagyon vegyes és hullámzó. Nem mondanám sodró lendületűnek. Sokszor olyan érzésem volt, hogy egy-egy merengéssel, visszaemlékezéssel nem csak szembeállítjuk a múltat a jelennel, a jót a rosszal, hanem megrekesztjük a cselekményt is, lelassítjuk, elodázzuk a lényeget. Aztán meglódul pár oldal erejéig a történet és újra visszakanyarodik a múlthoz. Trükkös dolog ez az időben ugráló írásmód, nagyon félremehet valami tőle. Itt most nem ez történt, de a könyv izgalmasságát visszavette jócskán és a lendületét is. 

Maga a történet izgalmas dolgokkal van felszerelve, de mégis sokszor volt hiányérzetem, máshogy írtam volna meg azt a részt. Elbagatellizálva vannak részek, fontos szálak pedig el süllyedőben, elsikkadóban, míg valami teljesen más szál be nem jön. A végkifejlet egy kicsit csalódás volt, olyan végtelenül egyszerű. Jól előkészíti a folytatásnak a terepet, de akkor is hiányoltam a nagy BUMMOT, a katarzist. 

A stílus, a nyelvezet igényes. Jók a leírások. Érzékletes a mondanivalója. A történet felvonultatja az érzelmek teljes arzenálját. Próbál kicsikarni belőlünk megértést, dühöt, undort, reményt. Gyanítom nem kis áthallás, egyfajta üzenet is a mai rendszernek, nekünk, ne járjunk így. Egy kis társadalomkritika. Talán engem a hibái ellenére ezért kötött le, ezért vitt végig a könyv, mert simán el tudnám képzelni, hogy a jövő így működik majd.

 

Fülszöveg:

2050, London: a társadalom a szűk eliten kívül a fogyasztás alapján tagolódik három rétegre, és mindenkinek eleget kell dolgoznia, keresnie és költenie, hogy kiérdemelje lakhatási jogát. Amikor pedig valaki már nem költi tovább a pénzét, nonprofit személynek minősítik, és vissza kell vonulnia valamelyik fényűző Méltóságházba, ahol előbb kilenc csodás hónap várja, aztán a békés eutanázia.
Miután az építész Philip egy nap a bankszámláján lévő megtakarítással együtt eltűnik, felesége, Alice azon kapja magát, hogy biztosnak hitt otthonát és lakhatási jogát is elveszítheti. A nő nekilát kideríteni, mi történt, és nyomozása során nemcsak saját családja sorsáról, hanem az új társadalmi rend mögötti valóságról is megtudja a szörnyű igazságot.
A Magyarországon született, de Angliában élő szerző bemutatkozó regénye ijesztően aktuális disztópia a Ne engedj el… szellemében.

Idézet:

A legtöbb ember számára az idő elsimítja a múlt kátyúit, és rózsaszínre festi a történteket.

Eredeti cím:

Tünde Farrand: Wolf Country

Gabo kiadó
368 oldal
ISBN: 9789634068525
Fordította: Miks-Rédai Viktória
könyvtári

Pöttöm Pötty hatalmas kalandjai az ételekkel

Tóth Eszter: Pöttöm ​Pötty és az Ízek Birodalma

covers_579607.jpg

A gyerekeket nem könnyű rávenni az egészséges étkezésre. Nagyon sok csemete nem hajlandó megenni a zöldségeket, gyümölcsöket, csak a kevésbé egészséges hozzávalókat. Anyuka legyen a talpán, aki sikeresen elnavigál, ráadásul megfelelően ezen az aknamezőn. Három gyermekkel én is mindennap megvívom a magam harcát a reggeli, ebéd, vacsora hármassal, illetve a tízórai, uzsonna kiegészítéssel. Így megragadok bármilyen segítséget, kapaszkodót, hogy a helyes életvitel felé tereljem őket és a normális étrend felé. Nem megy mindig zökkenőmentesen, az biztos. De még a szerencsések között említhetem magam, mert szívesen kóstolnak új ízeket és megeszik a legtöbb gyümölcsöt, ha zöldséget nem is. Igyekszem mindenféle praktikákkal meggyőzni őket vagy épp kicsit bacsapni őket állag és színváltoztatással, praktikákkal, hogy mégis egyenek a finomságokon kívül egészségeseket is. Azért felcsillant a szemem a könyv láttán. Sejtettem, hogy ennek a kötetnek haza kell kerülnie hozzánk...

Tovább
süti beállítások módosítása