2020. nov 13.

Boldog, magabiztos gyermek, a jó gyermek!

írta: Mayerné Répási Adrienn
Boldog, magabiztos gyermek, a jó gyermek!

Maureen Haley: Neveljünk ​boldog gyermeket

covers_393370.jpg

Egy boldog, kiegyensúlyozott, kellően magabiztos gyermekből lehet csak az élet zavaros vizein elboldoguló felnőtt! A gyermekkor meghatározza a felnőtt életet is. Ha valakit traumák érnek, elnyomásban él, akkor rettegő felnőtt lesz, járhat bármilyen terápiára utána. 

Persze alapvetően a szülők többségének az a célja, hogy gyermeke rendelkezzen azokkal a képességekkel, mellyekkel boldogul majd a későbbiekben. Viszont a magabiztosságot nem erősítjük kellően bennük, nem értékeljük eléggé. Inkább az ellenkező történik legtöbbször, hanyagoljuk. Letörjük a túl magabiztos gyerek szarvait, gúzsba kötjük, a megszokások, az elvárt normák keretei közé kényszerítjük. Egészséges felnőtt az lehet csak, akiben megvan a kellő magabiztosság, önbizalom, hit. Különben az élet minden területe kihívások elé fogja állítani, úgy mint szerelem, párkapcsolat, barátság, munka, hobby. 

Mureen Haley megosztja velünk a magabiztos gyermek segítő mankóit, melyekkel elérhetjük, hogy igazán boldog gyermekkor, vidámság és egy magabiztos gyerkőc nőjjön fel végül. Megtörtént példákon keresztül, hús-vér gyerekek segítségével meséli el a fontos, önbizalomépítő szokásokat és azok tényleges lényegét, bebizonyítva, hogy melyik, miért fontos, és azt is, hogy az miként, hogyan működik ténylegesen. Alapdolgoktól, mint az egészséges étkezés, elegendő pihenés, alvás, a hitrendszer fontosságán át, az érzelmek megélésén, a közösség  nélkülözhetetlenségéig, a spiritualitásig minden alapvető, központi, az ő általa kipróbált, tesztelt tézist megoszt az olvasóval. Azok lényegi elemeit, bevezetését, rendszeres gyakorlását és annak teljes elhanyagolásának következményeit feltárja előttünk.

Elég komplex, nehéz olvasmány. Ha nem lennének a példák, akkor már-már száraznak is mondanám a könyvet, de a sok példa feldobja, érdekesebbé teszi. Nem lehet egyben bekebelezni és fél óra alatt kiolvasni. Gondolkodni kell rajta, elemezgetni, saját életünkre szabni. A nyelvezet igényes, ám mégis közérthető. A stílus egyszerű. Nincsenek benne nagyzoló elemek. Egy kis önmarketing igen, de nem zavarón. Inkább segíteni szeretne a szerző, nem eladni önmagát. Kiírtam belőle jó pár fontos gondolatot, megfogadandó tanácsot, útmutatót. 

boy-988779_640.jpg

Sok gyermeknevelős könyvet olvastam már eddigi életemben, de a legtöbb tényleg használhatatlan, nem a gyerek igényeire van szabva, vagy épp nettó butaságot írnak benne. Ez a könyv jól követhető, érthető, logikus és átgondolt. Nem tudok egyik szavába sem belekötni. Nem erőltet rád olyat, amit nem szeretnél. Nem mondja meg,  mi a helyes, mi a helytelen és csak az a helyes döntés, út, melyet ő mond. Utat mutat csupán. Megmutatja, neki az miért működött.

Nagyon sok dolgot alkalmazni fogok a nevelésben. Ráadásul felhívta rá a figyelmem, hogy ezentúl jobban figyeljek a magabiztosságukra, arra, mit mondok nekik, mit kommunikálok kifelé. Illetve arra is, hogy az én magabiztosságom vagy annak hiánya kihathat rájuk is. Figyelnem kell rá, a sajátom is építgetni.

Mert kell magabiztosság az élet minden területéhez! Az élet sokkal könnyebb, ha van. Ha nincs, akkor pedig fel kell építeni! És kisgyermekkorban alapozhatjuk meg a legjobban. Később csak nehezebb lesz. 

Te milyen példát mutatsz? Magabiztosságot? Bizonytalanságot? Figyelsz gyermeked kellő magabiztosságára?

Köszönöm a könyvet a Cor Leonis kiadónak!.

 Fülszöveg: 

Minden ​szülő azt kívánja, hogy gyermeke boldog legyen, és kiegyensúlyozott, elégedett felnőtté váljon. A téma szakértője, Maureen Healy szerint mindennek titka abban rejlik, hogy kellő alapot kell teremtenünk gyermekeink belső önbizalmának. Healy húszéves tapasztalattal rendelkezik a spirituális nevelés-oktatás terén, emellett fejlődési tanácsadóként is dolgozik. Számtalan szülőnek és gyereknek segített abban, hogy felfedezzék magukban az önbizalom és a boldogság közös gyökerét. Jól tudja tehát, hogy a magabiztosságot soha nem a külvilágból merítjük. Foglalkoznunk, törődnünk kell vele, hogy saját bensőnkből a helyes irányba növekedjen.
Buddhizmushoz fűződő ismereteit, gyermekpszichológiai képzettségét és a legmodernebb vizsgálatok eredményeit alapul véve Maureen Healy megosztja olvasóival mindazt a tudást, melyet megszerzett, miközben szó szerint bejárta a világot a válaszok után kutatva. Ezalatt rájött, hogyan nevelhetünk erős belső tartással rendelkező gyerekeket, mi az összefüggés a belülről fakadó önbizalom és a tartós boldogság között.
Maureen Healy gyermekek fejlődéslélektanával és nevelésével foglalkozó szakember, húszéves gyakorlattal a háta mögött. Magánpraxisának ellátása mellett hazájában és nemzetközi porondon egyaránt a fiatalok egészséges fejlődésének szószólója. Kezdettől fogva részt vett a gyermekek érzelemvilágának és boldogságának kiteljesülését célzó programokban, több népszerű blogon, például a Psychology Today weboldalán jelennek meg publikációi.
Gyakran tart előadásokat nevelésügyi konferenciákon és tanácsadási programokon, írásait közzétette a Parenting és a Health & Spirituality magazin, szerepelt az ABC, az NBC és a CW műsoraiban. Pszichológiai képzettsége és a buddhista tanokban szerzett jártassága lehetővé teszi, hogy a keleti és nyugati gondolkodásmód legjavát elegyítse, miközben irányt mutat a szülőknek. Segítséget nyújt nekik abban, hogy erősítsék gyermekeikben az optimizmust, a kötődést és a magabiztosságot. Maureen saját pszichológusi
gyakorlatában is ezeket az eszközöket használja fel.

Idézet:

Teljesen mindegy, hogy autószerelők, általános iskolai tanítók, háztartásbeli anyukák vagy épp vezérigazgatók vagyunk. Nagyon hosszú az az út, melyet végig kell járjunk azért, hogy ne a külvilágtól, hanem odabentről, magunkból várjuk tetteink igazolását, elismerését.

242 oldal
ISBN: 9786158036283

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#könyv #család #gyermek #nevelés #önazonosság #hit #magabiztosság #erő #power

Szólj hozzá

Könyv Recenzió