2020. nov 04.

Pöttöm Pötty hatalmas kalandjai az ételekkel

írta: Mayerné Répási Adrienn
Pöttöm Pötty hatalmas kalandjai az ételekkel

Tóth Eszter: Pöttöm ​Pötty és az Ízek Birodalma

covers_579607.jpg

A gyerekeket nem könnyű rávenni az egészséges étkezésre. Nagyon sok csemete nem hajlandó megenni a zöldségeket, gyümölcsöket, csak a kevésbé egészséges hozzávalókat. Anyuka legyen a talpán, aki sikeresen elnavigál, ráadásul megfelelően ezen az aknamezőn. Három gyermekkel én is mindennap megvívom a magam harcát a reggeli, ebéd, vacsora hármassal, illetve a tízórai, uzsonna kiegészítéssel. Így megragadok bármilyen segítséget, kapaszkodót, hogy a helyes életvitel felé tereljem őket és a normális étrend felé. Nem megy mindig zökkenőmentesen, az biztos. De még a szerencsések között említhetem magam, mert szívesen kóstolnak új ízeket és megeszik a legtöbb gyümölcsöt, ha zöldséget nem is. Igyekszem mindenféle praktikákkal meggyőzni őket vagy épp kicsit bacsapni őket állag és színváltoztatással, praktikákkal, hogy mégis egyenek a finomságokon kívül egészségeseket is. Azért felcsillant a szemem a könyv láttán. Sejtettem, hogy ennek a kötetnek haza kell kerülnie hozzánk...

platter-2009590_640_1.jpg

Imelda Green munkáit eleve imádom, így nem volt kérdés, hogy közösen el fogjuk olvasni a könyvet.  A témáját tekintve igencsak fontos és aktuális dolgot jár körbe a kötet, az étkezések fontosságáról, a minőségi étkezésről, a túlsúlyról, az egészséges étkezésről és egészséges ételekről. 

A főszereplő egy nagyon kedves kis karakter, akit nem lehet nem szeretni. Próbálja túlszárnyalni önmagát, helyesen cselekedni. Egy kicsit eltér a megszokott tündérektől a kinézete, de épp ezért könnyű vele azonosulni, megszeretni őt. A mellékszereplők, még a negatív, csínytevő is aranyosan lett kivitelezve. A leírások izgalmasak, szépek. A nyelvezet pedig élvezetes, könnyen követhető.

vegetables-2977888_640.jpg

A történet fordulatos, olyan igazi népmesébe illő. Kellően tanító jellegű, de mégsem szájbarágós. Külön örültem neki, hogy a hét birodalom 7 féle ételhalmazt tartalmazott, amiket jó, ha a gyerkőc szeret. Sok kis apró információ el van rejtve a könyvben, ami jól jöhet a csemetéknek, ha tudják és talán jobban meg is értik. Egy kicsit is van esély rá, hogy kedvet kapjanak az eddig kevésbé szeretett, kedvelt ételekhez, akkor már megérte megírni a könyvet és közösen elolvasnunk. Mert sokszor gyermekkorban rontjuk el őket a helytelen szokásokkal. Hiába finom a csoki, süti, cukorka, nem túl egészséges hosszútávon mértéktelenül azt enni. Ezt egy szülő ezerszer elmondhatja csemetéjének, de nem lesz olyan hatásos, mintha egy könyvben olvasná.

Ráadásul a gyermekkori elhízás egy népbetegség nálunk, beszélni kell róla. Fontos a gyerekeknek egész kicsi korban elhinteni a lényegét. Ezt a könyv zseniálisan kivitelezi, szórakoztató módon.

Daniella nagylányom szerette a mesekönyvet, mert izgalmas volt, vicces, aranyos. Ezt mondta róla:

Könnyen olvasható volt, rövid fejezetei miatt. Különösen tetszettek a különböző országokból való kristályok. Tanulságos volt. Nem csak édességből van a világ, hanem zöldségekből, gyümölcsökből is. A rajzok kedvesek és szépek. Kedvenc részem az volt, mikor Pöttöm Pötty tejet fakasztott. Züzüke volt a kedvenc szereplőm. Azoknak ajánlom a könyvet, akik szeretnek különleges kalandokban résztvenni. 

A könyvet köszönöm a Könyvmolyképző kiadónak. ITT tudjátok megrendelni, ha kedvet kaptatok az olvasásához.

Fülszöveg:

Az Ízek Birodalma nagy bajba került. Züzüke, a gonosz manó fogságba ejtette a birodalom királynőjét, és ő uralkodik most minden lakója felett. Ki menti meg őket?

Pöttöm Pötty a dundi és bátor tündérlány nem is gondolja, hogy egy meggondolatlan hencegés micsoda kalandokba sodorja. Züzüke elrabolja Pötty két legjobb barátnőjét, és az Ízek Birodalmába viszi őket. Pötty azonnal a megmentésükre siet. Barátnőit keresve bejárja az egész birodalmat, sok barátot szerez és izgalmasabbnál izgalmasabb kalandokba keveredik.

De vajon sikerül legyőznie Züzükét és megmenteni barátait? És mi lesz Makrónia királynő sorsa?

Tóth Eszter író, dietetikus kalandos útra hív a táplálkozási piramis „országaiba”, ahol játékos formában megismerteti őket az egészséges táplálkozás alapjaival.

Idézet: 

Az Ízek Birodalma a legpompásabb, leggyönyörűbb hely, amit el tudsz képzelni. 

90 oldal
ISBN: 9789634577508
Illusztrálta: Imelda Green

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#könyv #mese #oktatás #gyermek #gyermekkönyv #olvasnijó #étkezés #egészségesétkezés

Szólj hozzá

Könyv Recenzió Olvastuk